Ystävänpäivä terveisiä, pienien siemenien kylvöniksi, ei hukuteta taimia - kuva kertoo enemmän kuin tuhat sanaa ym. 14.2.2025

Ystävänpäivä terveisiä, pienien siemenien kylvöniksi, ei hukuteta taimia - kuva kertoo enemmän kuin tuhat sanaa ym. 14.2.2025

Perjantaipostini aiheita tänään mm:

  • Ystävänpäivä terveisiä 💐❤
  • ”Kepin ja vesilasin” arvoitus selvisi – olikin kätevä kylvöapulainen – ohjeet ja video
  • Kylvöasiaa ja käytännön niksejä
  • Ei hukuteta taimia -> Minnan mainio kuva kertoo kaiken oleellisen kertavilkaisulla
  • Kasvihuonetarjous löytyy nyt myös kotisivuilta sen voimassaoloajan eli 26.2 asti

 

Ystävänpäivä terveisiä täältä Puutarhalta !

Katso, ihan kuin aurinkokin olisi tullut toivottamaan hyvää ja aurinkoista ystävänpäivää. ☀😍 Miten tervetulleita nuo valonsäteet ovatkaan, etenkin näin harmaan viikon jälkeen.

 

On kyllä tuossa viikon mittaan tullut moneen kertaan mieleen, että mitenhän sitä pärjäisi ilman noita kasvilamppuja. Ne on pelastaneet kyllä monelta harmaalta hiukselta, etenkin näin taimikasvatuksen aikaan. Toki muutenkin.  Viimeviikolla oli enempikin puhetta tuosta kasvilamppujen ominaisuuksista, käytöstä ym. Ja ihan mahdottoman paljon kiitos kaikista niistä palautteista mitä tuli tuon suhteen sekä toki mukavia kuulumisia lamppuja jo pidempään käyttäneiltä. 👍🌱🙏

Kasvilamppujen osalta en varmaan enempää kirjoittele tämän kevään aikana enää. Enköhän ”vuodattanut” kaiken tämänhetkisen tiedon niistä viimeviikolla, katsellaan muita mukavia kasvatusasioita pitkin kevättä. 🌱☀

ps. Jos haluat vilkaista noita valotusjuttuja ym. niin nuo aiemmat perjantaipostinihan löytyy aina TÄÄLTÄ

 

KEPPI JA KUPPI = KYLVÖNIKSI

Tarkkasilmäisimmät kyselivät viimeviikon kuvasta, että miten tuo muki ja joku keppi kylvöihin liittyy? No en ole tainnut aiemmin tuota vanhaa niksiä esitelläkään, joten tehdään se nyt.

Eli idea on hyvin yksinkertainen ja tarkoitus on helpottaa pienten siementen kylvöä.  Mm. keijunmekoilla melkein välttämätön apu. 

Minulla on käytössä ihan tavallinen kukkakeppi, jonka olen katkaissut sopivan mittaiseksi. Mutta mikä tahansa puukeppi käy, jopa ihan tulitikkukin. Sitten liotan tuota kepin toista päätä vedessä niin kauan, että se vettyy kokonaan. Yleensä tuo ”tikku” on minulla vedessä kaiken muun ajan, kun en käytä sitä.

Sitten vain siemenet laakealle astialle ja poimin ne yksi kerrallaan tuon kepin avulla. Ihan mahdottoman yksinkertainen ja kätevä tapa ja hirmu hauskakin. Oletko kokeillut? Jos et niin kokeilepa, on kätevä.

Tekasin lyhyen videon aiheesta äsken, jos se vielä selventää tuota ideaa paremmin.

Tuossa videolla laittelen siemenet kasvatusnappeihin, mutta  samalla konstilla saat tarvittaessa kylvökset isompaan astiaan kylvettyä myös joko harvempaan, suoraan riviin tai ihan miten vaan tykkäät. 👍🌱

 

KYLVÖNIKSEJÄ YM.

Nyt kun nämä siemenkylvöasiat ovat ajankohtaisia ja lisääntyy vain, niin katsotaanko muutamia mieleen tulleita juttuja niihin liittyen.

Lämpötila: Tässä usein sorrutaan ”ylilyönteihin” ( kastelu on se toinen, mutta palaan siihen kohta).

Useimmille kasvien siemenille sopiva yleislämpötila idätykseen kotiolosuhteissa on 18–25 °C.

Toki tarkempi lämpötila riippuu kasvilajista esim:

  • Lämpöä vaativat lajit (esim. tomaatit, chilit, paprikat, kurkut): 20–25 °C
  • Keskilämpöiset lajit (esim. salaatit, kaalit, kukat kuten petuniat): 15–20 °C
  • Viileyttä suosivat lajit (esim. persilja, selleri, orvokit): 10–15 °C

Eli aika riskialtista on idättää esim. lattialämmityksen tai vaikka takan päällä. On helposti liian kuumaa ja vaikka siemenet itäisivätkin, niin niiden hennot juuret eivät kestä kuumuutta ja taimet lakoavat. Tätä muuten usein kuulee kutsuttavan taimipoltteeksi, mutta taimipolte on fusariumsienen aiheuttama tauti, eikä kovinkaan yleinen. Vaikka usein tuon liian kuuman idätyslämpötilan takia joutuukin ”syyllisyyden taakkaa kantamaan harteillaan”.  

Idätyksen jälkeen useimmat taimet hyötyvät hieman viileämmästä lämpötilasta, jotta kasvu pysyy tanakkana.

Ja valosta totta kait, mutta tämähän me ollaan ”tentitty” jo useamman kuin kerran. 💡☀😉

 

PIKATESTI:

Pikatesti on oiva tapa testata, jos haluat testata vanhojen siementen itävyyttä ennen varsinaisia kylvöjä. Yleensähän siementen itävyys on hyvä paljon pidempään kuin siemenpusseissa on mainittu, joten minusta aina kannattaa testata vanhat ensin, eikä heittää pois pelkän päivämäärän perusteella.

Näin sen teen:

  • otan yleensä 5-10 siementä
  • laitan ne talouspaperin väliin laakealle alustalle, sumutan hienolla sumulla paperin kosteaksi ja peitän sen talouskelmulla.
  • nostan ikkunalaudalle valoon, lämpöä saisi mielellään olla yli + 22 astetta.
  • nopeimmillaan menee ihan pari päivää, kun jo tulokset näkyvät, hitaimmillaankin viikossa.

Kätevä konsti, jolla on helppo välttää turhia siemenhävikkejä.

Sekä saa kivaa helpotusta ”kylvökuumeeseen” samalla. 😉🌱

Kylvölautta:

Kylvölauttaa me katsottiinkin jo jokunen viikko sitten ja sekin on mainio tapa idättää nopeasti ja helposti.

Ohjevideo siitä löytyi TÄÄLTÄ

 

Hometta mullanpinnalla – Atamon auttaa

Hyvin harvoin tapahtuu sitä, että kylvömullan pinnalle alkaa jostain syystä kasvaa hometta. Etenkin jos sitä esiintyy säkistä otettaessa, niin on suuri vaara, että se jatkaa kasvuaan myös kostean kylvöksen päällä. No sehän ei tietenkään ole hyvä asia, joten jotain pitää tehdä, ennen kuin on myöhäistä ja taimetkin menetetään. Eli tehdään Atamon käsittely mullalle.

Valmistus ja käyttö:

- suhde on 1 tl atamonia 1 litraan vettä.

- sumutus heti kylvön jälkeen mullan pintaan

-  käsittely estää homeiden ja sienten kasvun ja turvaa täten taimien kasvun

Jos multa näyttää ja tuoksuu hyvälle tai käytät esim. tätä Kookostaimimultaa, niin silloin ei tuota käsittelyä tarvitse suotta tehdä.

 

 

Oikeat kylvöajat:

 Tein tuonne kotisivuilleni tuollaisen taulukon, jossa on muokattu kylvöajat vastaamaan meidän Suomen olosuhteita. Tästäkin oli puhetta jo aiemmin, että siemenpusseissa nuo ajat ovat yleensä merkitty eurooppalaisille olosuhteille.

 

Taulukko löytyy TÄÄLTÄ Siinä on ensin yleisiä siemenkylvöjuttuja ja taulukko löytyy sivun alaosasta.

 

PIKKUINEN MUISTILISTA

  1. Puhtaat astiat ja kylvömulta/seos on tärkeää
  2. Hyvät ja laadukkaat siemenet ovat kaiken perusta.
  3. Tarkistetaan siemenkohtaisesti niiden kylvösyvyys. Se vaihtelee pinnasta aina muutamankin sentin syvyyteen.
  4. Kylvön jälkeen kevyt sumutus ja muovikelmu päälle (tai vastaava viritelmä).
  5. Muistetaan oikea lämpötila, ei liian kuumaan!
  6. Kun siemenet itävät, aloitetaan tuuletus hiljalleen ja totutetaan taimet huoneilmaan hiljalleen, mutta ajoissa.
  7. Koulitaan taimet ajoissa! Tässä käy helposti niin, että vartutaan muutama päivä liikaa ja sitten ollaankin ongelmissa. 

 

JA SITTEN TUO TÄRKEÄ KASTELUASIA!

Niin kuin ihan tuolla alussa kirjoitinkin niin tämä kasteluasia on liian usein se missä mennään metsään eli käytännössä kastellaan liikaa. Etenkin taimilla, koska niiden haihduttavuus on vielä pientä ja juuret vasta kasvamassa. Siksi ylikastelu on niille helposti kohtalokasta. Paljon kohtalokkaampaa kuin pieni kuivahtaminen.

Muutamia pointteja aiheesta:

  1. Koska juuret tarvitsevat elääkseen happea, niin ainut joka hapen poistaa niiltä on liika kastelu.
  2. Ns. dynot eli muoviset eineslaatikot ovat usein käytettyjä kylvöalustoja ja ne ovat siihen ihan vallan hyviä, mutta on hyvä muistaa, ettei niistä saa tehdä uima-altaita. Niissä kun ei ole vedelle erillistä poistumisreikiä ( ellei niitä tee, mutta sitten tulee muita haasteita).
  3. Parastapa kastella siemenkylvöksiä on sumutella niitä hyvällä ja hienojakoisella sumupullolla. Näin multa ei kastu liikaa ja taimet ( ne hennommatkin) pysyvät hyvin pystyssä.

Ja koska yksi kuva kertoo paremmin kuin tuhat sanaa, niin pyysin meidän Minnaamme piirtämään kuvan aiheesta. Eikö ole aika mieleenpainuva. 😊

 

 

 

 Kasvatusnappeja, perliittiä, vermikuliittia, ruukkuja, pienoiskasvihuoneita, sumupulloja, juurtumisrouhetta, ym. kaikenlaista kivaa ja tarpeellista kasvatustarviketta jos tarvitset, niin ne löytyvät TÄÄLTÄ

 

 

 

 

Niin ja tämän kauden uudet ja tuoreet siemenet löytyvät nyt kaikki TÄÄLTÄ

 

 

 

 

 

 

KÄVI ”NOLLA” MOKA – KIITOS

Viimeviikon postissani kävi moka tuon rikkilannoksen suhteen. Kirjoitin että ”tuo 100 g pussin sisältö sekoitetaan 1 litraan vettä” vaan eihän se niin pitänyt olla, oli jäänyt yksi nolla pois.

Eli oikea ohje on, että ”pussin sisältö 100 g, sekoitetaan 10 litraan vettä”

 

 

Mutta ihan mahdottoman hienoa oli huomata, että niin moni tarkkasilmäinen huomasi tuon mokan ja ystävällisesti huomautti tuosta. Aivan mahtavaa, kiitos vielä kerran kaikille, jotka jaksoitte asiasta ilmoittaa. Taas nimittäin nähtiin se, että yhdessä ollaan aina enemmän kuin yksilöiden summa. 🥰🙋‍♂️

100 g pussi -> 4,90 €

3 X 100 g pussit -> 11,95 €

ja ne löytyvät -> TÄÄLTÄ

 

Vaan nyt minä lähden jatkamaan vielä hetkeksi kylvöpuuhia ja sitten iltalenkille kippurahäntien kanssa. Toivottavasti taivas olisi selkeä tänäänkin, eilen oli aivan mahtava kaunis kuutamo. Ja Lehtopöllön konsertti vielä kruunasi tunnelman.

***************************

Se aika,

jonka olet tuhlannut ruusullesi,

tekee siitä niin tärkeän sinulle.

Antoine de Saint-Exupéryn  / Pikku Prinssi

*******************************

Ihanaa ystävänpäiväiltaa ❤💐 ja mukavaa viikonloppua sinulle hyvä puutarhaystäväni. 🌨☀

Toivottaa

Puutarhurisi

Juha