Perjantaipostini aiheita tänään mm:
- Ilmat lämpenevät – karaistaan taimia maltilla
- Munia vai lannoitetta – näin erotat – opetathan ystäviä myös
- munia vai ödemaa – näin erotetaan nämä toisistaan
- havainnoiva kastelutesti
- mullan laadulla suuri merkitys – tuttukin multa voi yllättää.
- multapussi video auttaa tekemään oikeita valintoja
- Suositun altakasteluamppelin ”ylimääräiset” reiät ja amppelin fiksu idea sanoin ja kuvin.
- Toimiiko käärmekarkotin? Annetaan Jaanan kertoa.
- Kukka & Munkkipäiviin enää kaksi viikkoa!!! 😍
Sydämellisiä terveisiä täältä Puutarhalta !
Vaikka aamu aukenikin hiukan harmaana ja sateisena niin selvästi lupaus lämpenevästä ilmasta tuntui heti aamusta. Ja vaikkei tuota vettä nyt yöllä paljoa satanut, niin pienikin määrä teki hyvää luonnolle ja ilmanlaadulle. Tuuli on kyllä napakkaa, mutta jos se vaikka toisi tullessaan sitä lämpöä ja aurinkoa. 😊☀
Pihallakin kohta ”pääsiäinen ja joulu” kukkivat yhdessä. 😉
Ja katso miten sydämellisesti Atlaskakkaran sisko toivotti minulle hyvät huomenet kasvihuoneella.
ILMAT LÄMPENEVÄT ENSI VIIKOLLA – KARAISTUKSET MALTILLA
Ensi viikolle ennuste näyttää vihdoin mukavia, jopa yli + 20 asteen päivälämpötiloja ja aurinkoa, eikä yölläkään mentäisi enää nollan alapuolelle ( tähän en toki ihan vielä ”sokeasti” luottaisi).
Mikäli siis on ajatusta siirtää pikkuhiljaa kasveja sisältä lämmittämättömiin kasvihuoneisiin, lavoihin, jne niin sisällä kasvaneet taimet on hyvä karaista maltilla. Siitäkin huolimatta, että päivälämmöt olisivat korkeat. Olosuhteet on kuitenkin niin erilaiset ulkona ja sisällä, että kasvit kannattaa totuttaa ulkoilmaan pienissä erissä ja suojattuna ensin. Muutoin voi käydä köpelösti. Jo ihan varttitunnissa voi nuori ja elinvoimainen kasvi kokea kohtalonsa, jos sen tuo ulos suoraan auringonpaisteeseen ja tuuleen.
Itse aloitan yleensä niin, että tuon kasvit varttitunniksi ulos ja mieluusti vielä harsolla suojaten. Siitä sitten tuplaan aina ajan päivittäin. Viikossa parissa korkeintaan, niin taimet on karaistuneet vallan vahvoiksi ja ne voi istuttaa.
Ulos en toki istuta vielä mitään kesäkukkia tai hyötykasveja. Tai no orvokit nyt toki kestävät, mutta en muita. Kuukauden päästä vasta.
EI MUNIA – VAAN LANNOITETTA – NÄIN EROTAT
Tuttu aihe, mutta tuntuu yhä aiheuttavan sellaista turhaa panikointia eli nuo lannoiterakeet, joita luullaan etanan muniksi. Kyseessä on yleensä hidasliukoiset osmocote lannoiterakeet, joita viljelijät käyttävät irtorakeina. On siis samaa kuin nuo meidän lannoitekävyt, mutta irtotavarana, multaan sotkettuna. Ne ovat helpompia käsitellä mm. ruukutuskoneissa jne. kuin kävyt.
Rakeet on helppo tunnistaa muutamallakin eri tapaa.
- puristaa sormienvälissä. Jos ei puhkea on uusi rae ja jos hajoaa murentuen, on vanha lannoiterakeen kuori, joka kyllä maatuu ajastaan. Etananamuna taas liiskaantuu ja yleensä purskahtaa vaaleaa nestettä.
- kova kuori ->lannoiterae. Pehmeä kuori -> nilviäisen muna
- etanoiden munat ovat läpikuultavia, lannoiterakeet ei
- lannoiterakeet ovat mullan seassa erillään, kun taas etananmunat ovat usein rykelminä.
Eli ei se tuon vaikeampaa ole, mutta monille aloitteleville harrastajille aiheuttaa lannoiterakeet vain turhia sydämentykytyksiä. Mutta neuvotaan aina tilaisuuden tullen porukalla, niin ei tule turhia paniikkikohtauksia. 😉 Olen nimittäin kuullut useammastakin tapauksesta, kun hyvät taimet on hävitetty sen takia, että niiden mullasta on tavattu etananmunia, jotka ovatkin olleet todellisuudessa lannoiterakeita. Toki, jos on etananmunia, niin siten pitääkin toimia.
ÖDEEMAA – EI MUNIA
Toinen paniikkia aiheuttava asia mihin törmää, etenkin näin keväisin, on että kerrotaan kasvin lehdille ilmestyneistä kirvojen munista ja totaalinen tuho uhkaa kaikkia kasveja . No ensinnäkin on hyvä muistaa, että vain talvehtineet kirvat ovat munia ja ne synnyttävät eläviä poikasia näin kesän mittaan. Eli ei ole kirva käynyt munimassa, huoli pois. Kyse on siis ödeemasta. Muistanet, kun jokunen viikko sitten oli puhetta siitä kuinka kasvit usein itkee näin keväisin ( juuripaine, viileä yö, jne). Kyse on samasta asiasta, mutta nuo munat on itkemisen seurauksena syntynyttä tärkkelystä, joka on sitten kuivunut lehdelle. Yleensä lehtiruotien viereen.
Hyvä keino on myös ottaa ja rapsuttaa näitä munia jollain terävällä, vaikka linkkarin kärjellä ja katsoa, että ottaako ne jalat alleen vai rapistuvat vain irti. 😉
Itkeminen loppuu yleensä hiljalleen kesän mittaan, kun asiat tasapainottuvat, niin ilmojen ( yö- ja päivälämpötilojen erot) kuin kasvinkin suhteen. Ei siis mitään hätää, eikä tarvitse huolestua.
Toki, aina on kiva pohtia syitä ja seurauksia, oppia uutta ja oivaltaa asioita. Joten ödeeman syntyä omilla kasveilla voi aina pohtia, että mistä se johtuu. Syitä voi olla esim:
- voimakkaat lämpötilavaihtelut (yleisin syy lämmittämättömissä kasvihuoneissa)
- liian voimaksa lannoitus, jolloin kasvien veden kulku solukoissa häiriintyy
- liika vähäinen kastelu tai kuiva huoneilma
- Liikakastelusta
- mahdolliset kasvitaudit tai tuholaiset
Mutta tosiaan tuo ei ole yleensä mitenkään vahingollista ja on ohimenevä ilmiö. Tärkeintä on, että ödeeman tunnistaa eikä sekoita sitä turhaan mihinkään tuholaiseen. 🙏👍
KASTELUTESTI - TAIMILLA
Niin kuin tiedämme hyvin, niin kastelu on usein se puutarhaharrastuksen ruukkukasvatuksen haastavin osuus. Ja yleensä se on liikakastelu. Ennen kuin kokemus meitä opettaa, etteivät taimet opi uimaan, vaikka kuinka ne laitettaisiin uimaan. 😉 Eikä se aina niin helppoa ja yksioikoista ole kokeneemmallekaan.
Ainakin tänä vuonna olen saanut opetella yhden uuden ruukutusmullan saloja tuolla kasvihuoneella ihan juurta jaksaen. Yhdessä pilvisen huhtikuun kanssa ja selkeästi ”liikaa” kastuvan ja vettä pidättävän uuden multaseoksen kanssa sai olla hyvin tarkkana ja pohdiskella sen temppuja useammankin kerran.
Vaikkei olisi oikein millään raaskinut, niin ajattelin että yksi kuva kertoo enemmän kuin sata sanaa, niin tein tässä kevään aikana testin kastelun vaikutuksesta miljoonakellon taimen kasvuun. Tuosta kuvassa näet ehkä parhaiten, miten tuo liikakastelu on vaikuttanut taimien juurtumiseen ja kasvuun.
Ei liene vaikea arvata, että mikä noista sai liikaa vettä, mikä jonkin verran liikaa ja mikä suht sopivasti. Kaikki taimet on siis istutettu samaan aikaan, olleet samassa tilassa ja ainut ero on kastelussa. Kaksi on melkein tukehtunut ja jurovat, mutta taimi, jota pidin hiukan janossa ja annoin vettä vain maltillisesti kasvaa hyvin. Eli ollaan siis tarkkoina ja pidetään taimet ennemmin pikkuisen janoisina kuin yli kastellaan. 👍 Kesällä, kun kasvit ovat isoja ja kuluttavat paljon, niin silloinkin annetaan hiukan kuivahtaa kastelukertojen välillä ja sitten voidaan kastella reilusti.
MULLAN LAADULLA SUURI MERKITYS – TUOTESELOSTEEN YMMÄRTÄMINEN AUTTAA OIKEAAN VALINTAAN PARHAITEN
Toki yksi asia mihin myös kannattaa kiinnittää huomioita astiaistutuksissa on mullan laatu. Jos se on oikein vettä pidättävää ja jää märäksi, niin sitten pitää olla tarkkana myös kesällä kasteluissa, ettei hukuteta kasveja. Multaseokset ovat nimittäin muutoksessa tuon turveasian takia, joten nyt kannattaa tutkiskella sitä ”vanhaa ja tuttua” multamerkkiä ihan ”kouriintuntuvasti” ennen istuttamista. Ja vaikka laittaa ruukkuun ensin pelkkää multaa, kastella ja katsoa, että miten se käyttäytyy. Jääkö multa märäksi vielä seuraavana päivänä, vai onko valahtanut läpi, vai onko jäänyt kastumatta, jne.
Toki tuoteselosteen lukeminen auttaa myös paljon valitsemaan oikeaa multaa. Niiden tulkitsemiseksihan meillä on tämä Leenan ”multaseminaari” tallenne. Se on hyvä vilkaista ennen multaostoksille lähtöä, niin tietää mitä ostaa, eikä mene rahat hukkaan.
ALTAKASTELUAMPPELIN ”YLIMÄÄRÄISET” REIÄT
Näiden suosittujen altakasteluamppeleiden ylimääräisistä rei´istä tuli viikolla kysymyksiä. ( kaksi reikää tuolla pohjassa). Ne ei ole sen ihmeellisempiä kuin valmistajan ajatus siitä, että niihin voi pujottaa vettä johtavat narut / kangasriekaleen, jne. tehostamaan veden nousua multatilaan. Eli toinen pää tuonne vesisäiliöön ja toinen mullan sekaan. No käytännössä, kun nuo kolme syvennystä täytetään ja painetaan tiukasti multaa täysi, niin kapillari-ilmiö toimii vallan mainiosti ja vesi nousee säiliöstä kasvintarpeisiin vallan hyvin ilman lisänaruja . Eikä niistä nyt juuri multaakaan vesisäiliöön ole valunut, mutta jos haluaa, niin laittaa vaikka teipin päälle. 😉
Altakasteluamppelin ruukkuosa koostuu siis kahdesta osasta ja kuvassa näkyy hyvin nuo kolme töttöröä jotka tulevat vesitilaan. Ne täytetään tiukasti mullalla ( ei hiekalla, niin kuin joku opasti) ennen istuttamista. Se takaa kapillaarisen veden nousun itse multatilaan.
Pohjaosa napsautetaan paikalleen ja sitten kastellaan aukoista. Niistä valuu myös ylimääräinen vesi pois eli multa ei jää kaatosateenkaan jälkeen ”uimasilleen” ja hukuta kasveja. Kätevän yksinkertaista ja toimivaa eikö vain. 👍😊
Multatilaa on 6 litraa ja vesitilaakin hulppeat 2 litraa. Ei siis tarvitse ihan joka päivä kastella kuumillakaan keleillä ja viihtyy isommatkin kasvustot. 😉
Eikä ole hinnallakaan pilattu.
1 kpl -> 5,95 €
3 kpl -> 17,85 €
Näitä on saatavilla valkoisina ja vihreinä -> TÄÄLLÄ
TOIMIIKO SE KÄÄRMEKARKOTIN OIKEASTI ? – ANNETAAN JAANAN VASTATA
Pauli kirjoitti viikolla, että - Käärmekarkottimille olisi kovasti käyttöä, mutta epäilyttää, että toimiiko ne?
Kerroin, että itselläni nuo ovat olleet käytössä jo vuosia, mutta ehkä parempi ”vakuutus” on tämä Jaanan lähettämä palaute ko. karkottimista.
Jaana:
Käyttäjäkokemuksia Kodin Kukkien käärmekarkottimista
”Meillä on nyt vuoden verran surissut ympäri kallioista pihaa käärmekarkottimet suojaamassa paitsi ihmisiä inhottavilta kohtaamisilta, varsinkin meidän kolmea tarhoissa asustavaa kippurahäntää!
Täällä kokeiltiin kaikki mahdolliset konstit ja myös monenlaiset karkottimet aiemmin ilman vaikutusta ongelmaan.
Viime vuonna heti alkukeväästä saimme ensimmäisen karkottimen, joka asennettiin vanhan navetan päätyyn n. 5 metrin päähän koiratarhasta. Lopputulemana tuolta alueelta ei tavattu koko viime kesän aikana yhtään ”matoa”, vaikka aiempina vuosina niitä on vilissyt siellä lukemattomia.
Heti alkukesästä tilattiin vielä kaksi karkoitinta lisää ylätarhojen ympärille ja siihen loppui siimahäntien liike sielläkin 😊
Aiemmin kyitä on meillä tavattu kevään ensimmäisistä lämpimistä päivistä aina syksylle asti.
Karkottimet on aseteltu meillä joko kivijalkoja vasten tai kallion koloihin muutamien metrien läheisyyteen koiratarhoista. Koirat eivät vaikuta niistä häiriytyneen, muutaman ensimmäisen päivän ajan ne välillä katselivat surisijoita, jotka pimeässä punaisena välillä vilkkuvat, mutta sen jälkeen ei ole heidän eloon vaikuttanut!
Päinvastoin nyt on rauhallista, kun ei enää vilise kutsumattomia vieraitakaan unta häiritsemässä 😊 Meidän talon väki suosittelee lämpimästi näitä käytännön kokemusten perusteella!”
-Jaana-
Näitä Jaanankin käyttämiä kärmekarkottimia löytyi siis TÄÄLTÄ 46,95 € / kpl ( ovh 59,90)
Nyt kun laittaa päälle, niin saa olla koko kesän rauhassa ja huoletta. 🙏
PUUTARHAPÄIVÄ LÄHESTYY – 25.5 HERKUTELLAAN JA TAVATAAN TUTTUJA
Ajatella, enää kaksi viikkoa ja tuo perinteinen kukkia ja munkkeja päivä on taas käsillä. Ai, että miten odotankaan taas nähdä kaikkia ihania ystäviä täällä paikan päällä. 😍
Ja Jannen johdolla leivotaan tietty taas tuoreet munkit ja talo tarjoaa munkkikahvit kaikille tuttuun tapaan. 🍩
Myös Leena ja Heikki ovat tavattavissa klo 10-16.00 esittelemässä tätä meidän uutta Ötökkäkirjaa ja muutenkin heiltä voi kysyä puutarhan ötököistä jne.
Ja jos ilmat suosii, niin muutama karitsakin on tuossa pellolla lasten iloksi nähtävillä. 🐑🐑
Kukkia tietysti unohtamatta. 😉
Olisi kiva nähdään silloin täällä. Ovet ovat auki klo 9.00- 18.00
Vaan nyt minä lähden takaisin tuonne kasvihuoneelle nautiskelemaan elosta, olosta ja kaikesta ihanasta, mitä vain kevät voi tarjota. Ihanaa elää hetkessä ja vaihtuvissa vuodenajoissa, eikö vain.
***************************
”Meidän on opittava, ettei kukkia saa pitää pelkkinä väriläikkinä, vaan että ne ovat vahoja ystäviämme, joiden tuloon voimme luottaa ja jotka taas vuodenaikojen kiertokulun myötä palatessaan tuovat tuliaisiksi mieluisia muistoja menneiltä vuosilta.
Henry Bright
*******************************
Mukavasti lämpenevää ja kevään tulon täyttämää viikonloppua sinulle hyvä puutarhaystäväni
Toivottaa
Puutarhurisi
Juha