Sipulikärpäsen tietopaketti, mustikat ja niiden superominaisuudet, Laurin päivä 10.8., kukkahoroskooppi ym. 9.8.2024

Sipulikärpäsen tietopaketti, mustikat ja niiden superominaisuudet, Laurin päivä 10.8., kukkahoroskooppi ym. 9.8.2024

Perjantaipostini aiheita tänään mm:

  • Sipulit nostettu – ei onneksi sipulikärpäsiä
  • Sipulikärpäsen tietopaketti – tunnista, torju ja ennaltaehkäise
  • Pensasmustikoiden kypsytys niksi ( unohtui viime viikolla 🤦‍♂️)
  • Mustikat ja niiden superominaisuudet – miten niin pieni marja voikaan sisältää näin paljon hyviä asioita.
  • Laurin päivästä ( 10.8) sanottua – jännä nähdä, että…
  • Kukkahoroskoopissa juhlat aloitti tänään Kurjenkellot
  • Nähdäänkö huomenna?
  • 🧡🧡🧡 Kiitos 🧡🧡🧡

 

Leppoisan innostuneita terveisiä täältä Puutarhalta !

Eilen illalla ajattelin, että on se sitten mahdottoman hieno tunne olla leppoisa ja innostunut samaan aikaan. Eihän näiden hiljalleen pimenevien ja lämpimien iltojen myötä voi kuin päivän jälkeen istuskella terassilla ja nauttia siitä pehmeydestä mikä ympärillä vallitsee. Ja toisaalta taas on ihan kauhean innostunut olo, eikä millään meinaisi malttaa varttua seuraavan aamun tuloa. Kaikkea kivaa puuhaa on tarjolla niin ulkona kuin kasvihuoneissa ja kaiken kruunuksi nuo kaikki ihanat palautteet viikolla ilmestyneestä kuvastosta ja sen tuotteista on saanut sydämeni läkähtymään onnesta. Kiitos ! ❤

Aamukaste on myös syksyn juttuja ja mahdottoman ihana asia. Katso miten mukavasti yön kastepisarat kimmeltelivät tuon kukkaniityn ja nurmikon lehdillä aamulla. 😍

Ja juuri tuon takia, että kaste tulee nyt käytännössä joka yö ja se kestää koko ajan pidempään, niin kastelut on hyvä tehdä nyt ennemmin aamuisin / päivällä. Samoin harvenneellaan ylitiheitä kasvustoja, niin että ilma pääsee kiertämään ja kuivattamaan kasvustot päivän mittaan. Tämä etenkin harmaahomeelle aroilta lajikeilta. Näin kasvustot pysyvät paremmin terveinä koko syksyn aina lumen tuloon asti.

 

LOPUT SIPULIT NOSTETTU – EI ONNEKSI HAVAINTOJA SIPULIKÄRPÄSESTÄ

Alkoi olla nuo kelta- puna- ja salottisipulitkin niin valmiita ( naatit nurin) nostettavaksi, että nekin ovat nyt tuossa kuivamassa. Minä tykkään kuivattaa niitä noiden vanhojen, verkkopohjaisten, kukkasipulilaatikoiden avulla. Ne ovat vielä lavoilla, joten vedän ne aina päivisin tuohon ulos katonalle, jossa käytännössä tuulee aina. Yöksi vedän ne sitten tuonne pakkaamonpuolelle, niin eivät suotta saa yö kosteutta. Onhan siinä pieni homma, mutta noin ne on aina kuivuneet hyvin ja varmasti vaikuttanut siihen, että ovat säilyneet koko talven hyvin. 😊

Hirmu paljon on kuulunut uutisia noiden sipulikärpästen osalta sipuliviljelmillä ja jos totta puhutaan, niin hiukan jännitti itseänikin, mutta hyvin kävi, ei onneksi havaintoja.

 

SIPULIKÄRPÄSESTÄ FAKTAA – ENSIVUOTTA AJATELLEN

Minusta tuolla Farmit sivulla on kerrottu tämä asia hyvin selkeästi eli tämä on suora kopio heidän sivuiltaan:

Sipulikärpänen

Sipulikärpänen (Delia antiqua) on sipulin merkittävin tuholainen.

Väriltään sipulikärpänen on harmaa ja tummaviiruinen, jalat ovat mustat. Toukat ovat valkeita noin senttimetrin pituisia, ja elävät sipulin maanalaisissa osissa.

Merkitys: Sipulikärpäsen toukat vioittavat juuristoa, jonka vuoksi lehdet kellastuvat ja näivettyvät. Koko kasvi voi kuihtua.

Leviäminen: Sipulikärpänen talvehtii kotelona, ja kuoriutuu keväällä. Aikuiset kärpäset leviävät sipulikasvustoihin kesäkuun loppupuolella (kun lämpösumma ylittää 360°). Kärpänen munii sipulin tyvelle. Munista kuoriutuvat toukat kaivautuvat juuristoon syömään. Toukkavaiheen jälkeen toukka koteloituu. Osa koteloista talvehtii, osa kuoriutuu jo kesällä, jos lämpöä riittää.

Torjunta: Sipulikärpäsiä torjutaan viljelykierron avulla. Viljelmä kannattaa sijoittaa mahdollisimman kauas edellisvuoden viljelmästä. Sipulikärpästen leviämistä voidaan ehkäistä myös verkoilla tai harsoilla, jotka levitetään heti kylvön/istutuksen jälkeen. Viljelmien lähellä olevat houkutuskasvit (kylvösipuli) keräävät sipulikärpäset luokseen munimaan, jonka jälkeen munat ja kotelot hävitetään esim. muokkaamalla ne syvään maahan.  

Koko artikkeli löytyy myös TÄÄLTÄ

 

PENSASMUSTIKAN KYPSYTYS NIKSI – UPS UNOHTUI

Viimeviikolla kun oli puhetta tuosta pensasmustikasta ja sen suuresta sadosta, niin minun piti kertoa myös pieni niksi niiden kypsyttämiseen. Ne, niin kun me kaikki, jotka on niitä kerätty, tiedetään, että kun marjat ovat noin kiinni toisissaan, niin ihan mahdotonta on yrittää poimia vain kypsät marjat. Väkisin mukaan tulee ns. ”puolikypsiä”, mutta se ei ole onneksi mikään ongelma. Ne kun jättää levälleen, vaikka pahvin päällä, niin ne kypsyvät ihan muutamassa päivässä. Siis samalla idealla, kun tomaatteja myöhemmin syksyllä kypsytellään sisällä.

 

MUSTIKKA JA SEN SUPEROMINAISUUDET

Niin tuo pensasmustikka kuin metsämustikka on todellisia supermarjoja. Sitä ei aina muistakaan, että mitä kaikkea hyvää näissä pikkupalleroissa onkaan hyvän maun lisäksi. 🤤

  1. Runsaasti antioksidantteja: Mustikat ovat erinomainen lähde erilaisia antioksidantteja, kuten C-vitamiinia. Antioksidantit auttavat neutraloimaan kehossamme olevia vapaita radikaaleja, jotka voivat aiheuttaa soluvaurioita ja osaltaan edistää erilaisia sairauksia, kuten syöpää ja sydänsairauksia.
  2. Tulehdusta vähentävät ominaisuudet: Mustikat sisältävät erityisiä yhdisteitä, kuten antosyaaneja, jotka ovat tunnettuja tulehdusta vähentävistä vaikutuksistaan. Tulehduksen hillitseminen on tärkeää monien kroonisten sairauksien ehkäisyssä.
  3. Sydänterveys: Mustikat voivat edistää sydänterveyttä monin tavoin. Niiden antioksidantit ja tulehdusta vähentävät ominaisuudet voivat auttaa alentamaan verenpainetta ja vähentämään sydän- ja verisuonitautien riskiä.
  4. Aivoterveys: Mustikoiden on havaittu olevan hyödyllisiä aivoterveydelle. Ne voivat parantaa kognitiivista toimintaa, kuten muistia ja oppimiskykyä, osittain niiden sisältämien antosyaanien ansiosta.
  5. Ruoansulatus: Mustikat sisältävät runsaasti kuitua, mikä edistää terveellistä ruoansulatusta ja auttaa ylläpitämään suoliston hyvinvointia.
  6. Verensokerin hallinta: Mustikoiden ravintokuidut auttavat hidastamaan sokerin imeytymistä verenkiertoon, mikä voi olla hyödyllistä verensokerin hallinnassa erityisesti diabeetikoille.
  7. Kuitupitoisuus: Mustikat ovat vähäkalorinen ja kuitupitoinen vaihtoehto välipalaksi. Kuitu auttaa pitämään kylläisyyden tunteen pidempään yllä ja voi auttaa painonhallinnassa. 100 grammassa on vain noin 44 kilokaloria.
  8. Silmäterveys: Mustikat sisältävät luteiinia ja zeaksantiinia, jotka ovat yhdisteitä, jotka ovat hyödyllisiä silmäterveydelle ja voivat auttaa vähentämään ikään liittyviä silmäsairauksia, kuten kaihia ja ikärappeumaa.
  9. Vitamiinit ja kivennäisaineet: Mustikat sisältävät useita tärkeitä vitamiineja ja kivennäisaineita, kuten C-vitamiinia, K-vitamiinia ja kaliumia, jotka ovat olennaisia kehon toimintojen ylläpitämiselle.

Aika vaikuttavaa, eikö vain! Eikä tarvitse pillereitä ostaa, kun mustikkaa puuronpäällä syö. 💪🙏

Metsä tarjoaa, haetaan pois!

Jos vain pakkasessa on yhtään tilaa, niin metsät ovat nyt täynnä näitä ja kaikkea muutakin terveellistä herkkua, ihan vain noutamista vaille valmiina. Ensimmäiset puolukatkin alkavat olla jo keräysvalmiita. Kanttarelleista ym. sienistä puhumattakaan ja niitä on nyt todella paljon. Ja mikäs sen mukavampaa, kun ei oteta mitään ämpäritavoitetta vaan mennään ja kerätään sen verran, kun sillä kertaa mitä löytyy. Nautitaan - eväitä unohtamatta 😃

ps. tuo imuriin liitettävä puhdistussysteemi on kyllä mahdottoman kätevä laite.  👍

 

LAURIN PÄIVÄ

Katsos vaan, huomennahan on taas se vanhan kansan kuuluisa ”merkkipäivä”, eli Laurin päivä. Tuohon päivään on ladattu paljon merkkejä alkavasta syksystä ja ennustettu tulevia säitä. Nyt jos katson huomista sääennustetta, niin ainakin tuon mukaan sadetta pitäisi tulla seuraavat kaksiviikkoa, aina tuonne Perttuliin asti. Tosin sääennuste ei ihan tuota kyllä tue, mutta katsotaan – tulevat päivät sen meille näyttää, että sataako vai paistaako. ☀⛈  Toisaalta ensimmäiset hallayöt ovat jo totta. Ainakin tuolla Sallan suunnalla on taidettu jo parinakin yönä mennä hallan puolelle.  Pääskyset ei ainakaan tässä meillä ole vielä kokoontuneet muuttoparviin eli tuota ihan normaalia lentotoimintaa on vielä. Tosin sitäkin enemmän, kun pesinnät on onnistuneet niin hyvin tänä vuonna. 🙏😍

No, nämähän ovat kuitenkin vain sanontoja, joita on aina hauska lueskella ja seurailla, eikä onneksi tarvitse niin vakavasti ottaa. 😉

Laurin päivänä 10.8

  • ”Lauri ladot lukkoon panee, kuhilaat ja kokkoset pellolle pystyttää” eli heinät piti olla ladossa viimeistään Laurin päivänä
  • ”Syystä Laurista, kevättä Kynttilästä” eli alettiin jo pelätä ensimmäisiä halloja.
  • ”Lauri lehteen kusee” eli lehtipuiden lehdet alkavat kellastua
  • jos Laurina kaunista, niin sitä piisaa Perttuliin” ( 24.8) ja tulee hyvä syksy.
  • Lampaiden kesävilla kerittiin Laurina
  • Pääskyset, kurjet ja villihanhet kokoontuvat Laurina laumaan.
  • Ja pääskyistä vielä, että ”Laurina laumaan, Pertulta pois

 

JA TÄNÄÄN ALOITTAA KURJENKELLOT KUKKAHOROSKOOPISSA

Kurjenkello 9.8. - 4.9.

Huomiota herättävä, erikoislaatuinen, luokseen kutsuva, ihastusta osakseen saava. Siinä laatusanoja, jotka kuvaavat kurjenkello-persoonaa. Kurjenkelloa et löydä joka mutkasta, mutta tavatessasi tiedät, että seura tulee miellyttämään. Kasvina kurjenkello pitää valoisista rinnelehdoista, samoin kurjenkello-ihminen rakastaa niin asumisessaan kuin koko elämänsä linjoissa valoa, ilmavuutta, tilaa ja vapautta; periaatteella antaa kaikkien kukkien kukkia! Kurjenkello haluaa, ja myös sopii, kukoistamaan samassa "kimpussa" mitä erilaisimpien kedonkukkien kera. Kurjenkello nostaa jopa metrisen vartensa muiden kellojen yläpuolelle ja tarkkailee maailmaa ennakkoluulottomin, ennennäkemätöntä ja parempaa etsivin katsein; mikään uusi ei ole niin erikoista, etteikö sitä kannattaisi kokeilla... Vaikeudet on tehty voitettaviksi. Kurjenkello elää täysillä aurinkoista päivää, syksy tulee myrskyineen, mutta ei kannata murehtia! Kurjenkellolle sopiikin vierelleen vankkavartisempi ja maanläheisempi kukka tukemaan, joka ei koko ajan kurkottele maailman tuuliin. Kurjenkello voi suotuisien myötätuulien puhallellessa suurine "kalkattavine" kelloineen joskus unohtaa vierellään kasvavat kissan- ja variksenkellot, joten perusteellisesti rauhoittuen, tutkistelevaan itsetarkkailuun kannattaa uhrata aikaa.

 

NÄHDÄÄNKÖ HUOMENNA?

Lupauduin ajella huomenna tuonne Rönnvikin viinitilalle, missä Positiivarit ja Rönnvikin viinitila järjestävät Hyvän mielen kesätapahtuman. Jos olet huomenna tuolla päin liikkeellä, niin tule ihmeessä moikkaamaan. Olen siellä positiivareiden osastolla heti klo 12.00 jälkeen ja ainakin muutaman tunnin olen paikalla. 😃

 

🧡🧡🧡 KIITOS – SYYSVALIKOIMA SAI INNOSTUNEEN VASTAANOTON

a varmaan tämäkin on nostanut minun innostuneisuuttani tällä viikolla, kun olen saanut niin paljonpositiivista ja innostunutta palautetta näistä syksyn valikoimasta. On aina niin ihana huomata, kun on onnistunut kasvattamaan ja valitsemaan sellaisia kasveja ja sipuleita, joita on toivottu ja haluttu. 😊😍

Tästä selkeästä eri ryhmiin laiteuista valikoimista on tullut myös paljon kiitosta. Niin kuin Kirsi laittoi, että ”On ihanan helppoa katsella ja valita mieleisiä istutettavia omalle pihalle kun on omat ryhmät niin perennoille, hyötykasveille, pioneille, sipulikukille, uutuuksille, kuin tarvikkeillekin, Kiitos”  - Kirsi

Ja tämä Kirsin mainitsema sivu löytyy siis TÄÄLTÄ

 

Vaan nyt minä lähden tuonne kasvihuoneelle jatkamaan perennojen istutusleikkauksia ja hoitoja, että sinun ei tarvitse muuta kuin istuttaa ne ja antaa niiden ilahduttaa sitten heti ensi vuonna upeilla kukillaan. 🙏

***************************

Miksi meidän on kuunneltava sydäntämme?

Siksi, että siellä missä on sydämesi,

siellä on aarteesi.

- Alkemisti

*******************************

Ihanan inspiroivaa ja leppoisan mukavaa viikonloppua sinulle hyvä puutarhaystäväni.

Toivottaa

Puutarhurisi

Juha