Perjantaipostini aiheita tänään mm:
- Siemenpussien kylvöajat ei ole tehty meille – tarkistetaan ja suunnitellaan
- Inventoidaan ja tehdään koekylvöjä vahoista siemenistä ensin
- Kylvölautta on kätevä – ohjevideon avulla helppo tehdä
- Keijunmekon siementen salsaisuus ja kylvön onnistumisen niksit.
- Miksi meillä ei ole hinnat nousseet? Syy löytyy vuosien takaa – asenteesta myös
- Tähän uppoudun nyt himokkaammin kuin kylvöpuuhiin – kohta se on sinunkin saatavilla
Aurinkoisen upeita terveisiä täältä Puutarhalta !
Kun illalla saa käydä iltalenkillä upeassa kuutamossa ja aamulla ihastella hohtavienhankien ja puhtaan siniselle taivaalle nousevaa aamuaurinko, niin eihän parempaa voi olla.
Mutta olihan tuo alkuviikon myräkkä vesisateineen ja liukkaineen sitä luokkaa, että ei niitä kyllä kaipaamaan jäänyt.
HIEKKAA JA KASVIHUONEHOMMIA
Onneksi tuli jo kesällä varattua reilusti hiekoitushiekkaa tuonne sateensuojaan. Oli helppo hakea ja levittää kun hiekka oli sulaa. Tuli piha turvalliseen kuntoon ja multarekankin oli helppoa tulla ja tuoda kevään loput istutusmullat, vaikka hiukan ”penkkoja halailikin” tuolla muutama kilometri aiemmin.
Sen verran oli tuo lumi painavaa ja varmaan tuulellakin oli osuutta, että kasvihuoneen kattopleksejä piti myös hiukan fiksailla ja laitella varmistuksia. Ei mitään hälyttävää, mutta parempi olla ennakkoon liikkeellä ja laittaa varmistuksia. Ei vara venettä kaada - näissäkään asioissa. 🙏
Mutta nämä meidän erikoisvahvat ja yhdessä hommatut kasvihuoneet, ne vaan kestävät eikä ole millänsäkään, vaikka lunta tulisi kuinka paljon. Siinä tuo nytkin nautiskelee auringosta ja odottelee, että eiköhän jo kohta aloitettaisiin kevään kasvukausi. 🌱😉 No, se nyt saa odottaa vielä parikuukautta ja vasta sitten, kun siellä ei ole kuin pieni pakkasvahti puhallin varoiksi.
Valitettavan paljon olen saanut nähdä kuvia tällä viikolla kasaan menneistä kasvihuoneista. On kyllä harmittanut ihan tavattomasti. Niin menetettyä huonetta, rahaa kuin tuleva kasvukauden suunnitelmatkin menee uusiksi. Aikanaan meni itseltänikin yksi huone kasaan lumen painosta ja sen jälkeen päätin, että ei mene enää. Eikä ole mennyt, enkä ole katunut.
SIEMENPUSSIT – TARKISTETAAN OIKEAT KYLVÖAJAT
Nyt kun siemenhankinnat ja toki jo ensimmäiset kylvötkin on ajankohtaisia, niin ihan vain muistutuksena ajattelin muistuttaa, että nuo kylvöajat siemenpusseissa ei ole läheskään aina meidän suomen olosuhteiden mukaan, vaan yleensä Euroopan. ☝
Siemenpussien tekstit ja ajat ovat siis valtaosin suoria käännöksiä eurooppalaisten olosuhteiden / valmistajien kautta. Niissä ei ole otettu huomioon meidän valo- ja kasvuolosuhteitamme. Etenkin ne siemenet mitä suositellaan kylvettäväksi näin alkuvuodesta, kannattaa usein siirtää kuukaudella eteenpäin. Etenkään jos ei ole kunnollista kasvilamppua ja toisekseen mahdollisuutta siirtää koulittuja ja isoja taimia sitten ajoissa ulos / kasvihuoneisiin. Kasvuvauhti on kumminkin keväällä huima ja harmittaa jos taimet ei pääse ajoissa ulos ja menee huonoon kuntoon sisällä ja pienissä ruukuissa. Toukokuun loppuun on kumminkin aikaa vielä aika kauan…
Maaliskuulla alkaa sitten meidän luonnonvalo-olosuhteemme Eurooppaan nähden parantua ja paranee vain mitä pidemmälle kevät etenee. Maaliskuulta eteenpäin voikin sitten usein kylvää siemenpussien ohjeiden mukaan, jos vain muut olosuhteet sen sallivat. Valo riittää kyllä. ☀🌱👍
SIEMENVARASTOT ENSIN JA KOEKYLVÖJÄ – KYLVÖLAUTTA ON KÄTEVÄ – OHJE VIDEO
Ennen kuin uusia siemeniä hankitaan ( vaikka se onkin ihan vastustamattoman hauskaa puuhaa 😉🤭), niin kokeillaan olla ensin hiukan järkeviä ja inventoidaan ja testaan vanhat siemenet ensin.
Ja niin kuin hyvin tiedämme, niin siemenillä voi säilyä itämiskyky uskomattoman pitkään. Usein viileässä ja valolta suojattuina se säilyy hyvänä helposti vuosia jopa vuosikymmeniä. Toki lajike ja nuo säilytysolosuhteet vaikuttavat siihen paljon. Mutta se, että siemenpussissa on viimeinen käyttöpäivä mennyt ei tosiaankaan tarkoita automaattisesti, että siemenillä ei tekisi mitään, päinvastoin, ne kannattaa aina testata.
Yksi hyvä ja hauska tapa testata on tehdä tuollainen kylvölautta ja laittaa siihen esim. 10 siementä. Usein jo viikossa selviää, että kasvaako vai ei.
Tuo kylvölauttahan on vanha juttu, mutta jos on päässyt unohtumaan sen idea, niin tuosta meidän tekemältä lyhyeltä ( alle 3 min) videolta sen tekeminen ja käyttöidea selvinnee hyvin.
Kylvölautan tekovideoni näet siis joko TÄSTÄ tai tuosta alhaalta klikkaamalla.
Ja onhan tuossa koekylvöpuuhissa myös se hyvä puoli, että se sopivasti ”lääkitsee” tuota ”kylvökuumetta” eikä tule aloitettua varsinaisia kylvöjä liian aikaisin. 😉🌱
KEIJUNMEKKOJEN KYLVÖSSÄ TÄRKEÄÄ – OMAT SIEMENET PARHAITA – SELVÄ SYY MIKSI
Keijunmekkojen kylvöjä on jo monet aloitelleet, mutta kiirettä nyt vielä ei tosiaan ole, ei etenkään, jos sinulla ei ole hyviä esikasvatuspaikkoja taimille ennen ulos istuttamisia. Toki jos on käytössä kasvilamppu ja hyvät jatkokasvatuspaikat, niin sitten ei ole mitään estettä, päinvastoin. 👍😊
Mutta katsotaanko tuo Keijunmekkojen kylvön onnistumisen niksit. Ei siinä montaa ”juttua” ole, mutta muutama hyvin olennainen. Se tärkein ajatus on varmaan muistaa se, että keijunmekon siemenet itävät valossa ja kosteassa. Siemeniä ei siis peitetä, mutta kylvös pidetään kosteana. Haastavaa? No ehkä, mutta onnistuu kyllä. 👍
Näin:
1. Kylvöastiaan laitetaan ihan normaali kylvöseosmulta ja muutenkin peruskylvö alusta. Ei siis mitään ihmeellistä tässä kohtaan.
2. Tämä on tärkeää! kylvetään siemenet pintaan – ei peitetä!
3. Sumutetaan siemenet hienolla sumulla kunnolla kosteiksi.
4. Ja sitten vedetäänkin ihan tavallinen kelmu kylvöastian päälle ja tehdään siihen pari pientä henkireikää, niin että ilma hiukan kiertää, mutta ei kuivata.
5. Kylvöastia laitetaan valoisaan ja lämpimään ( +22 – + 25 ) paikkaan. Ei liian kuumaan.
7. Ja sitten vain odotellaan, kun siemenet itävät ja koulitaan sitä mukaan n. 6-8 cm ruukkuihin. Helppoa ja hauskaa. 🌱🌱😊
Sitten jos sallit vielä pari (tuote)lisävinkkiä aiheeseen liittyen.
Lisävalona taimikasvatuksessa kannattaa käyttää näitä kunnollisia ammatti led-kasvivaloja, ne eivät kuumenna / kuivata, mutta antaa täydellisen ja oikeanlaisen valon taimille. Valon jota kasvit oikeasti tarvitsevat ja josta ne hyötyvät. Näin saadaan hyvä ja nopea itävyys sekä napakat ja vahvat taimet. Tämä lamppu ei missään tapauksessa halvin hankkia, mutta lupaan, että varmasti kannattavin pitkässä juoksussa. Kestää ja toimii, niin kuin kasvilampun kuuluukin. Eikä ole edes virtasyöppö, vain 10 W.
Tämän lamppuun voit tutustua enempi TÄÄLLÄ ( joka on muuten meillä yksinoikeudella myynnissä kuluttajille) Lamppuja on saatavilla johdolla tai ilman.
Ja hyvää sumutinpulloa jos saan suositella, niin hanki ihmeessä TÄMÄ malli. On todella hyvä kasvien sumuttelussa ja ihan kaikessa missä vain tarvitset sumuttelua. ( ja jos totta puhutaan, niin keksin tämän pullon aikoinaan kun istuin parturissa ja näin tämän pullon siellä käytössä. Jäljitin valmistajan ja se olikin kotimainen, joten sieltä saadaan nämä pullot nykyisin suoraan ilman välikäsiä)
Nämä mainiot sumupullot löydät siis TÄÄLTÄ
MIKSI OMAT KEIJUNMEKON SIEMENET ON USEIN PAREMPIA?
Palataanko vielä näihin keijunmekkojen siemeniin, koska minusta tämä on myös tärkeä ja hyvä asia ymmärtää, että miksi kannattaa suosia omia siemeniä, jos se vain on mitenkään mahdollista. En toki tarkoita, että ostosiemenet olisi jo valmiiksi tuomittuja huonoksi, mutta siihen on ihan oma syynsä, miksi omat siemenet ovat yleensä parempia ja se on tuo huntu siementen ympärillä. Tuolla hentoisella hunnulla on äärettömän tärkeä tehtävä tuon itse siemenen itämiselle.
Se nimittäin on se osa, joka kertoo ja siirtää maassa olevan kosteuden siemenelle ja saa sen itämään. Ja juuri nämä hennot hunnut ovat niitä, jotka myös rikkoontuvat helpoimmin, kun siemeniä käsitellään. Ja on helppoa kuvitella ostosiementen koneellinen käsittely pakkaukseen ja siitä eteenpäin moneen kertaan käsiteltyinä vihdoin kauppaan ja kotia.
Aika harvoin, josko koskaan olen löytänyt koemielessä ostamistani keijunmekon annossiemenissä huntuja paikallaan. Tästä, hunnun hennon syystä, omat siemenet ovat paljon parempia tai ainakin helpompia idättää kuin ostetut.
Ja toki, kasvatanhan minä taas valmiita keijunmekon taimia tänäkin keväänä, joten jos sinulla ei ole mahdollisuutta siemenistä kasvattaa, niin minulta saat sitten myöhemmin keväällä valmiit taimet.
Toimitukset aloittelen maalis-huhtikuun aikana, mutta toki näitä voit jo varata nyt. On sitten ainakin varmaa. 😊🌱
Valmiit Keijunmekon taimet 6 kpl / 9,95 € ( ovh 12,95) saat varattua siis TÄÄLTÄ
MIKSI HINNAT EI OLE MEILLÄ NOUSSEET?
Viimeviikolla mainitsin, että on mukavaa, kun meillä ei ole ollut hintojen nostolle tarvetta ja tätä sitten muutamat ihmettelivät, että miten se on mahdollista. No ihan yksinkertaisesti siksi, että se mikä muilla on aiheuttanut valtaosin hintojen nousupaineita, on tuo lämmitysenergian ja sähkön hinta.
Minähän olen aina ollut paitsi tarkanmarkan, niin myös ympäristöä ajatteleva erilaisissa pitkänajan päätöksissä ja hankinnoissa. Jopa jo silloin kun energia oli halpaa ja minun päätöksiä pidettiin jopa turhan ”säästäväisinä”. No nyt on hyvä olla iloinen, kun on aikanaan sellinen linja tullut valittua.
Meillähän on ollut siis jo pitkään ( kohta 15 vuotta) maalämpötekniikka myös kasvihuoneella sekä pakkaamolla. Myös aurinkolämmön talteenotto ja varastointi kasvihuoneista sekä kylmiöistä on käytössä. Lisäksi älykäs ja automaattinen sähkön – ja lämmönkäytön ohjaus ( kaverini on nimittäin ihan mahdottoman kätevä rakentelemaan tämmöisiä laitteita ja ohjelmia ja ne toimivat hienosti 👍🙏). Ja sitten kuin pisteenä ii:n päälle, niin viime keväänä asennettiin nuo aurinkopaneelit. Katolle valtaosa ja seinälle hiukan aikaisen kevään ja myöhäisen syksyn tarpeisiin. Ne tuottavat sähköä nyt jopa yli oman tarpeen keväästä syksyyn.
Joten kaikki nämä säästöt ja automaattiset sähkön- ja energiankäyttötavat ovat siis meidän kaikkien etu. Sinun ja minun kukkaron sekä ympäristön hyvinvoinnin. Aika hyvä, eikö vain. 👍☀☝😊
Ja katsos kun käytiin päivällä ryhmä rämän kanssa katsomassa noita seinäpaneeleita. Sain jopa nuo kaikki kolme edes hetkeksi istumaan, ihastelemaan aurinkoa ja hohtavia hankia. Tosin tuo hetki ei kestänyt kahta sekuntia pidempää, muta sain kuin sainkin kuvan sinulle. 🤦 ️🤣
Vaan nyt minä jatkan sellaista mielipuuhaa, että tätä olen odottanut jo monta kuukautta. Se tosiaan voisi olla jotain mikä liittyy multaan, siemeniin jne. vaan ehei, nytpä ei liitykään. Siis ainakaan ihan suoraan. 😉
Eli jatkan tämän vielä tänä keväänä ilmestyvän Leenan ja Heikin uusimman kirjan ( Puutarhurin Ötökkäopas) oikolukemista. Tämä kirjahan on syntynyt nimenomaan tarpeesta ja tehty tarpeeseen. Ei sen takia että on saatu kirjoittaa kirja. Ja siinä on iso ero. Kirja keskittyy pitkälti puutarhassa eläviin ötököihin ja niiden aiheuttamiin viotuksiin. Ja juuri nuo Heikin ottamat ja vallan upeat viotuskuvat ovat yksi kirjan kantavaista ideoista. Koska useinhan me kyllä tunnistetaan ja huomataan viotus, mutta ei sitä mikä sen aiheuttaa ja mitä sille pitää tehdä ja milloin. Vai tarviiko sittenkään tehdä mitään? Sekin on hyvin oleellista tietoa.
Kirjassa seikkailee myös puutarha Jamppa, joka vuoroin pohtii, ihmettelee, oivaltaa ja jopa neuvoo. ☝😊🙋
Tämä kirja on siis taas meidän kustantamamme ja tulee meidän kautta myyntiin, samoin kuin se viime vuoden kasvinkumppanit kirja. Ja sinulle tulee toki taas mahdollisuus varata kirja ennakkohintaan, mutta palaan tähän kun olemme saaneet kirjan painoa vaille valmiiksi. Nyt uppoudun tämän kirjan maailmaan….
*******************************
Iloitse siitä, miten auringonvalo siivilöityy puitten lävitse tai miten lumi narskuu jalkojesi alla.
Nauti elämän perusasioista, niin ne saavat sydämesi soimaan.
- Norman Vincent Peale
*******************************
Sydämen iloa ja riemua viikonloppusi hyvä puutarhaystäväni
Toivottaa
Puutarhurisi
Juha