Perjantaipostin aiheita tänään mm:
- Revontulia ja kuutamoa – myös tänään
- Lunta kasvihuoneiden penkeille – kätevä keino kosteuttaa penkkejä valmiiksi
- Kompostit käyntiin + Seijan vinkit onnistuneeseen (talvi) kompostointiin.
- Askarrellaan ”asuntoja” pikkuystäville – paljon iloa ja hyötyä
- Kasvilamppujen tilanne
- Kastelukiteistä tietoa – kaikki ei ole samanlaisia - korjaathan tutuillesi, jos on väärää tietoa saaneet esim. vaippojen kiteiden käytöstä.
Upean aurinkoista ja keväälle tuoksuvaa huomenta täältä Puutarhalta
Onhan nämä aurinkoiset aamut ihan vertaansa vailla olevia. Aurinko tekee nousuaan pilvettömälle taivaalle, hanget hohtavat puhtaanvalkoisina ja kimaltelevina kuin olisi tuhansin timantein koristellut. Pirtiltä tänne puutarhalle kävellessäni oli kiva kuunnella, kuinka lumi narskui jalkojen alla ja pensaissa varpuset tirskuivat kilpaa. Kuului talitintitkin virittelevän jo ensimmäisiä sointujaan tuolla ruokapaikallaan. Päivät pitenevät ja kevättä kohden mennään. Lumitöistä ja määristä ei nyt varmaan jakseta puhua mitään, sitä on kyllä riittänyt ja taitanee tulla ensiviikolla lisää. Ehkä ne jonnekin vielä sopivat. 😉
Eilinen ilta oli kyllä todella upea. Taivaalla räiskyi revontulet ja kuu oli jotenkin erityisen kirkas. Iltalenkillä kippurahäntien kanssa käydessäni ei otsalamppua tarvinnut lainkaan, vaan vallan hienosti näki ilmankin. Kuun ollessa vasta puolikas kuinka kirkasta se olisikaan täydenkuun aikaan. Olisi houkutteleva ajatus, mennä ulos istuskelemaan oikein ajan kanssa ja kuunnella ja ihastella maisemia ja hiljaisuutta. Tiedä vaikka tänä iltana menisikin, ainakin ennuste lupaa kirkasta ilmaa ja mahdollisuus revontuliinkin on tänään illalla suuri.
LUNTA KASVIHUONEIDEN PENKEILLE
Voi kuulostaa hiukan hölmölle kantaa lunta kasvihuoneeseen, mutta jos sinulla on huoneessa penkit, niin mahdottoman hyvä keino kostuttaa penkinmulta on laittaa lunta penkkien päälle. Keväänmittaan hiljalleen sulaessa lumi kosteuttaa penkit tasaisesti, eikä tarvitse sitten tuskailla, kun istutukset alkavat. Mehän kyllä tiedämme kokemuksesta, kuinka tuskaista on saada oikein kuiva turve kastumaan läpi ja tasaisesti. Jos turve on mennyt oikein kuivaksi kastuminen vie aikaa ja vettä. Silti turve saattaa jäädä epätasaisesti kastuneeksi. Lumi on hyvä keino hoitamaan kastelu vähän kuin itsestään.
Vinkki -> Kun lumi on sitten sulanut, ja jos ei ole vielä istuttamisen aika, niin penkin päälle laitettu muovi tai vaikka multasäkit, pitää penkin hyvin kosteana.
KOMPOSTIT KÄYNTIIN – SEIJAN VINKIT
Jos sinullakin (minulla nimittäin jäätyi) kompostori jäätyi pakkasten aikaan, niin kohta voisi alkaa sitäkin herätellä henkiin. Jos vaikka nuo suurimmat pakkaset olisivat jo kohta ohi. Ja lunta ainakin nyt riittää millä vuorata. 😊 eli vanhat konstit käyttöön, mistä olikin jo vähän aikaa sitten puhetta. Eli kuumalla vedellä täytetyt kanisterit, lumivuoraus, jne. Sain myös vinkkiä, että jotkut ovat lämmityskaapelin kiepsauttaneet kompostiin syksyllä ja sillä saaneet kätevästi pidettyä kompostin käynnissä ja lämpimänä kovillakin pakkasilla.
Puutarhuri Seija on myös taitava ”kompostoriguru” Tässä kertauksena Seijan konstit toimivaan (talvi)kompostointiin.
Omia kokemuksia kompostoinnista.
Omistan 2 kompostoria, Biolanin lämpökompostorin täyttöä varten, sekä tyhjennystä varten muovisen normikompostorin. Viimeksi mainittu jäätyy tietty talvisin, lämpökompostori pysyy toiminnassa vuoden ympäri (hyvällä tuurilla).
Ensinnäkin, kaikkein tärkeintä on säännöllisyys, sekä täytössä että tyhjennyksessä.
Talvella tyhjennän biojäteastian kompostoriin noin kerran viikossa, kesällä tuplasti. Pieneliöt tarvitsevat säännöllisesti ruokaa pystyäkseen työskentelemään. Jos olen reissussa pari viikkoa, pyydän kissanhoitajaa myös ruokkimaan kompostoria.
Sitten tyhjennykseen, jossa ei myöskään ole oikotietä onneen. Osatyhjennys on myös tehtävä säännöllisesti, valitettavasti talvi ei ole poikkeus. Jos kompostori on täynnä 'käsiteltyä massaa', lämpötila lähtee laskuun ja silloin on tehtävä tyhjennystä( 1/3-1/2 tavarasta kylmäkompostoriin). Talvella haastavaa, viimeksi jouduin lykkäämään toimitusta parilla päivällä, kun tyhjennysluukku oli jäätynyt kiinni...Että on siinä säätämistä.
Lisäksi ilmansäätelyaukko kesällä täysin auki, talvella minimit.
Kuivikkeena käytän kesät/talvet normi huussi-ja kompostikuiviketta. Tosin varsinkin talvella kuivikkeen säilytys lämpimässä suositeltavaa. Meillä tulee paljon vihannesten ja hedelmien kuoria kompostiin, esim. vesimelonien kuoret pienin saksilla pienemmiksi paloiksi (hajottajilla ei ole hampaita). Myös kissojen vessassa käytän kompostoitavaa puupellettiä.
Näillä mennään, komposti taivasalla kuten kuvasta näkyy ja takana kymmenisen vuotta testausta.
Onnea ja menestystä kierrätykseen kaikille!
- Seija
Kiitos Seija ja näillä vinkeillä taas eteenpäin ja kohti parempaa kompostitaitoa. 😊
VERSTAALTA KUULUU PIENI NAPUTUS – AHKERILLE PIKKUYSTÄVILLE UUSIA KOTEJA
Nyt kun mieli tekee tehdä kaikenlaisia puuhasteluja eikä ihan kaikkea kumminkaan voi vielä tuolla kasvirintamalla tehdä, niin mukavaa puuhastelua on linnunpönttöjen rakentelu. Onhan pesivistä pikkulinnuista ihan valtavasti paitsi iloa niin myös hyötyä. Tiesitkö muuten, että esimerkkisi yksi kirjosieppo pesue syö 15 000 hyönteistä muutaman viikon aikana. Ja että tiaiset syövät 2-3 kertaa painonsa verran päivässä ja pääosin ravinto kertyy toukista ja hyttysistä. Ei varmastikaan tarvitse sen enempää kertoa, että miksi pihapiirissä on hyvä olla paljon linnunpönttöjä. Pönttö linnuille ja apu & ilo meille. 😉
KASVILAMPPUJA TULI TAAS YKSI ERÄ – NÄITKÖ MTV 3 VIIDEN JÄLKEEN OHJELMASSA TULPPAANI JUTUN YHTEYDESSÄ?
Näistä kasvilampuista on nyt niin kova kysyntä maailmalla, kun monet kasvihuoneviljelmät ja ammattipuutarhurit haluavat vaihtaa vanhat ja kalliit kasvivalot pois ja korvata ne uusilla led-kasvilampuilla. Jos satuit näkemään viikolla tuossa puoliviiden jälkeen ohjelmassa, kun kuvaaja vieraili ennen Minnan haastattelua tulppaaniviljelmällä, niin siinäkin lopuksi puutarhuri kertoi juuri vaihtaneensa vanhat natikat uusiin led valoihin. Hän vielä lopuksi puhui ( jos satuit kuulemaan) kuinka tärkeää on sinisen ja punaisen valoaallonpituuden merkitys kasveille. Ei näytä kirkkaalle, mutta kasvit hyötyvät, toisin kuin kirkkaista lampuista, joista ne ei hyödy juuri lainkaan.
No tämänhän me jo tiesimme sinun kanssasi ennestään. Sain viikolla pienen erän lamppuja, joten jos tarvetta niin TÄÄLTÄ saat, joko johdolla tai ilman. Seuraavat erät valmistuvat sitten n. 2-4 viikon kuluttua.
KASTELUKITEET – HUIPPUTUOTE, JOSTA MYÖS VÄÄRÄÄ TIETOA JA ”VASTAAVA”, JOTA EI PIDÄ KÄYTTÄÄ.
Nämä kastelukiteet ovat sinulle varmaan tuttu juttu, mutta taas on pulpahdellut esiin ihan väärää tietoa ja suorastaan haitallisia ”vinkkejä” mm. somemaailmassa.
Kirjoituksissa minua suorastaan suututti ja osin jopa hirvitti erilaiset ”varmat tiedot ja kehotukset” siitä, että kaikki nestettä varastoivat kiteet oli käsitelty ja puhuttu samanlaisina. Sitä kun ne ei tosiaankaan ole.
Ajattelin, että jos tekisin pienen videon aiheesta ja samalla haastattelisin ”itse itseäni” asian selkeyttämiseksi tähän tapaan.
- Miksi käytän kastelukiteitä?
- Minusta yksi parhaimpia, joskus jopa ainut ja paras ratkaisu kastelun tasapainottamiseksi ja hoitamiseksi, etenkin ongelmapaikoissa. On myös edullinen ja maata hoitava tuote.
- Mihin ja miksi?
- Käytän kaikilla ruukkukasveilla. Ja erityisesti niillä, jotka ovat ulkona ja alttiit runsaille sateille, kuumille kesäpäiville sekä pitkille poutajaksoille
- Myös kuivumiselle alttiille paikoille, joissa kasteluja on hankala toteuttaa esim. hautausmaat, vapaa-ajan asunnot, jne.
- Miten käytetään?
- Yksi kidehän voi imeä itseensä n. 100 kertaisen määrän vettä, jonka se sitten luovuttaa hiljaa kasveille tarpeen mukaan.
- Käyttö on helppoa, sekoitetaan mullan joukkoon.
- Tärkeää ! Tämä kastelukide on täysin biologisesti hajoava tuote. -> Ei sisällä mikromuoveja, eikä kemikaaleja, joita on esim. vaipoissa. Näitä meidän kiteitä voidaan siis käyttää myös syötävien kasvien kasvatuksessa.
Noita vaippa yms. kiteitä ei saisi käyttää minusta missään muualla, ei ainakaan tuoda luontoon ja maahan. Pahimmillani olen törmännyt teksteihin, jossa niitä suorastaan kehutaan ja kehotetaan lisäämään näitä ”vaippakiteitä” myös keittiökasvimaahan. Voi hyvät pojat!!! vai kuka haluaa syödä mikromuovitettuja tomaatteja, en minä ainakaan ja tuskin sinäkään.
- Nämä kiteet kompostoituu n. 2-3 vuodessa, eli kesäkukkamullat kun syksyllä heittää kompostoitumaan tai lisämullaksi, niin ne jatkavat tuota hyvää työtään siellä vielä vuoden – pari.
- Tämä on siis ammattituote, jonka me pussitamme sopiviin 100 g pakkauksiin. Yhdestä pussista riittää käytännössä vähintään 100 litraan multaa eli n. 40-50 amppeliin / ruukkuun.
- Käyttämättömät kiteet säilyvät kuivassa paikassa ja valolta suojattuna vuosia.
Näitä kiteitä saat tilattua / varattua TÄÄLTÄ Hinta 7,50 € / pss.
Näitä voit lisätä myös myöhemmin taimitilauksiisi, ei hätää. Näitä kyllä riittää, kun on tuota omaa käyttöä, niin on varastoakin. 😉
Vaan nyt minä lähden keittelemään mitalikaffeet niin tuon Iivon kultamitalin kuin eilen naisten upeasti hiihdettyjen hopean ja pronssin kunniaksi. On nämä hienoja hetkiä. Ihan sitä meinaa herkistyä ihan täällä kotikatsomossakin. Ja ilma sen kuin paranee.
Illalla sitten toivotaan, että revontulia näkyisi. Luvattu on ainakin selkeää ja kirkasta säätä ja revontuliennustekin näyttää hyvälle. Reilusti päälle, lampaantalja pyllyn alle, termokseen kaakaota ja nautinnollista odottelua ja hiljaisuuden kuuntelemista.