Perjantaipostini aiheita tänään mm:
- Urakka lähentelee loppuaan – ihan kohta valmis. Tätä on toivottu, odotettu ja pitkään tehty. Innostus on huipussaan.
- Kasvihuoneen sokkeli – voi tehdä, ei pakko
- Vinkit kylvöihin, koulintaan ja kylvötaulukkoa
- Komposti meni sitten kumminkin jäähän – Seijan opit käyttöön niin onnistuu
- Kevään toimitus ajoista ja knoppitieto kysymys. Tiedätkö miksi juuri tuo Petunia sai nimekseen Bee´s Knees?
- Ystävänpäivä ensiviikolla – kukilla voit myös kertoa ”salaisen” viestin. ❤
- Supersunnuntai maistuu makoisalle ja vapaalle
Talvisen kauniita terveisiä täältä Puutarhalta !
Sen verran pakkanen paukkui pitkin pirtinnurkkia yöllä, että aamulla piti ihan ensitöikseen vilkaista, että paljonko sitä pakkasta oikein on. Ja olihan sitä -25 astetta. Aamu alkoikin sitten pirtin lämmityksellä. Muutaman tunnin jälkeen olikin jo aurinko noussut ja kyllä olikin kaunista. Koiruuksien kanssa käytiin pikku hankikävelyllä eikä oikeastaan ollut lähellekään niin kylmää kuin olisi voinut kuvitella. Kyllä tuossa auringossa jo hiukan voimaa alkaa olla. 💪☀
Täällä puutarhalla onkin sitten ollut melko kiireinen päivä, mutta ihan mahdottoman mukava. Noiden normaalipuuhien lisäksi, kun tuo Leenan ja Heikin kanssa tehtävä kirjaprojekti alkaa olla ihan viimeisiä pisteitä ja pilkkuja valmis painoon. Jos oli se viimevuonna tehty Kasvikumppanit- kirja suuri menestys ja erittäin pidetty kirja, niin uskallan sanoa, että tämä ” Ötökät puutarhassa” kirja on vähintään yhtä hyvä, ellei jopa piirun verran parempi. Paksumpi ainakin. 😉
Leena ja Heikki kuvaavat kirjan sielun ja sisällön tähän tapaan.
Ötököillä on merkittävä vaikutus puutarhan kasvien ja maaperän hyvinvointiin. Saatat hämmästyä, kuinka monta hyönteislajia puutarhassasi elelee. Muutama laji verottaa satokasveja ja järsii pensaiden lehtiä, mutta suurin osa on harmittomia ja hyödyllisiä.
Tämän oppaan avulla voit tunnistaa kasveilla eleleviä otuksia ja kasveissa näkyviä vioituksia. Saat ajantasaista tietoa, milloin ja miten tuholaisia kannattaa torjua. Mitkä ovat ne lajit, jotka toimivat puutarhurin apulaisina.
Puutarhassa voi monin toimin vaikuttaa hyönteisten elinoloihin.
Kirjasta saat esimerkiksi tietoa, millainen on hyvä perhospuutarha ja miten rakentaa hyönteishotelli. Saat vinkkejä, miten voi estää haitallisten vieraslaji ötököiden leviämistä, ja millaisia kasveja kannattaa kasvattaa, jotta pölyttäjille olisi tarjolla mettä ja siitepölyä.
Oppaassa on esitelty noin 200 puutarhassa tavattavaa ötökkälajia. Tunnistuskuvat ötököistä ja vaurioista helpottavat tuholaisten torjunnan tarpeen arviointia. Kuvia oppaassa on n. 700.
Opas tarjoaa uusinta tietoa ötököiden merkityksestä puutarhassa ja auttaa luonnon monimuotoisuuden vaalimisessa.
Biologit Leena ja Heikki Luoto ovat kirjoittaneet useita tietokirjoja ja opastaneet monilla puutarhakävelyillä.
Tässä pari mallisivua maistiasiksi.
KASVIHUONEEN SOKKELI – EI PAKKO, MUTTA VOI TEHDÄ
Viikolla laitoinkin sen meidän kerholaisten erikoistarjouksen niistä kasvihuoneista ja siihen liittyen tuli muutamia kysymyksiä tuosta sokkelista. Siis siitä mikä näkyi siinä kesällä otetussa kuvassa. Se tehtiin siis erikseen, se ei kuulu huoneeseen, eikä se sitä välttämättä tarvitsekaan. Meistä oli vain kiva tehdä pieni ( n. 40 cm) korotus, että on sitten kurkuilla ja runkotomaateilla vielä enemmän tilaa kasvaa. Optimisti kun aina pitää olla. 😉
Tiedän, että jotkut taitavimmat ovat tehneet näihin sokkeleita myös ihan tiilistä ja valamallakin. Tuo meidän sokkeli tehtiin siis ihan filmivanerista ja muutamalla maatolpalla maahan kiinni. Ei sen ihmeempää. Ja tosiaan ei tarvitse, mutta voi tehdä, jos haluaa. 😊
Tuosta lähikuvassa näkyy paremmin tuo meidän ratkaisu.
VINKKEJÄ SIEMENKYLVÖJEN TEKOON + KOULINTAVINKIT + KYLVÖTAULUKKO
”Siementen kylväminen, sirkkataimien nousun seuraaminen ja kouliminen on ehkä parasta mitä voi tehdä housut jalassa” sanoi eräs kollegani aikoinaan ja saattoi olla hyvinkin oikeassa. 🌱🌱🌱
Kun onhan jo pelkkä siemenpussien hypistely ihan mahdottoman mukavaa ja saa hyvälle mielelle. Puhumattakaan kun sitten pääsee itse toimeen. Kylvö- ja koulinta ei ole mitään rakettitiedettä, mutta muutamat asiat on toki aina hyvä ottaa huomioon, niin saa nauttia loistavasta lopputuloksesta.
Kokosin muutaman perusjutun kylvöistä ja koulinnoista kuvien kera. Katsopa onko mitään uutta, vai ihan tuttuja juttuja kaikki? TÄÄLLÄ
KOMPOSTI JÄÄSSÄ? HERÄTETÄÄN KÄYNTIIN + SEIJAN VINKIT
Onhan tämä ollut sellainen pakkastalvi, että tuo aitan nurkalla oleva kompostorikin sitten kumminkin jäähtyi ja lakkasi käymästä. No, pitänee herätellä sekin tuosta hiljalleen pöhisemään. Eiköhän vanhat konstit eli lumivuoraus ja pari kuumalla vedellä täytettyä kanisteria hoida taas homman.
Puutarhuriystäväni Seija on taitava ”kompostoriguru” ja Seija se saa pidettyä kompostorit käynnissä oli sitten kuinka kova talvi tahansa. Seijan vinkit onnistuneeseen (talvi)kompostointiin.
Seija kirjoitti:
”Omia kokemuksia kompostoinnista.
Omistan 2 kompostoria, Biolanin lämpökompostorin täyttöä varten, sekä tyhjennystä varten muovisen normikompostorin. Viimeksi mainittu jäätyy tietty talvisin, lämpökompostori pysyy toiminnassa vuoden ympäri (hyvällä tuurilla).
Ensinnäkin, kaikkein tärkeintä on säännöllisyys, sekä täytössä että tyhjennyksessä.
Talvella tyhjennän biojäteastian kompostoriin noin kerran viikossa, kesällä tuplasti. Pieneliöt tarvitsevat säännöllisesti ruokaa pystyäkseen työskentelemään. Jos olen reissussa pari viikkoa, pyydän kissanhoitajaa myös ruokkimaan kompostoria.
Sitten tyhjennykseen, jossa ei myöskään ole oikotietä onneen. Osatyhjennys on myös tehtävä säännöllisesti, valitettavasti talvi ei ole poikkeus. Jos kompostori on täynnä 'käsiteltyä massaa', lämpötila lähtee laskuun ja silloin on tehtävä tyhjennystä( 1/3-1/2 tavarasta kylmäkompostoriin). Talvella haastavaa, viimeksi jouduin lykkäämään toimitusta parilla päivällä, kun tyhjennysluukku oli jäätynyt kiinni...Että on siinä säätämistä.
Lisäksi ilmansäätelyaukko kesällä täysin auki, talvella minimit.
Kuivikkeena käytän kesät/talvet normi huussi-ja kompostikuiviketta. Tosin varsinkin talvella kuivikkeen säilytys lämpimässä suositeltavaa. Meillä tulee paljon vihannesten ja hedelmien kuoria kompostiin, esim. vesimelonien kuoret pienin saksilla pienemmiksi paloiksi (hajottajilla ei ole hampaita). Myös kissojen vessassa käytän kompostoitavaa puupellettiä.
Näillä mennään, komposti taivasalla kuten kuvasta näkyy ja takana kymmenisen vuotta testausta.
Onnea ja menestystä kierrätykseen kaikille!”
- Seija
KEVÄÄN TOIMITUSAJOISTA + VIIKON KNOPPITIETO / KYSYMYS 😉
Sunnuntain esittely postini tiimoilta tuli kyselyjä taimien toimitusjoista tänä keväänä. Olisihan minun pitänyt muistaa se jo kertoa, mutta yksi pää kesän talven.
No, jos ei mitään ihmeellistä tapahdu, niin;
- ennakkoon tilattujen lokerikko taimien toimitukset alkavat maaliskuun lopulla ja jatkuu siitä sitten huhti-toukokuun ajan.
- Taimikuvastossa olevien kasvien ( kuvasto ilmestyy ensi kuussa ) toimitukset alkavat huhti-toukokuun vaihteen tienoilla. Riippuen hiukan miten kevät edistyy.
- Siementen ja kasvatustarvikkeiden toimitukset tapahtuvat saman tien. Postituspäivät ovat joka viikon tiistaina ja torstaina.
Eli ei mitään kiirettä vielä, mutta toki suosikki kasvit voit ja kannattaakin jo varailla. Minä kyllä sitten ilmoittelen hyvissä ajoissa ennakkoon koska ne olisivat lähdössä, niin voit sitten katsoa, että tarvitsetko jotain muuta lisää ja onko ajankohta oikea. Kaikki on sovittavissa. 🤝😊
Ja sitten tämä viikon knoppitieto osio. 😉
Tiedätkö mitä tuo Fleuro Star palkinnonkin ylisanoin voitanut Petunian nimi ’Bee´s Knees’ tarkoittaa? Sehän olisi suoraan ja vapaasti käännettynä kai ”mehiläisen polvet”. Mutta oikeasti miksi tuo lajike sai tuon nimen, johtuu siitä, että Bee´s knees tarkoittaa myös -> ”to be excellent or of an extremely high standard” eli on erittäin korkeatasoinen ja yksinkertaisesti lajissaan paras.
Ja toden totta tuo iloisen keltainen Petunia on nimensä ansainnut ihan ilman kahta sanaa. Melkein uskaltaisin sanoa, että vaikket olisi Petunian tai edes keltaisen ystävä, niin kokeilepa tänä kesänä kasvattaa vaikka yksi amppelillinen näitä, niin voipi mieli muuttua. Aika monen nimittäin on…
Ja jo ihan senkin takia halusin sen tarjota tänä kevään superedullisesti tuon Bees Kneesin taimi satsin. 4 kpl pakkauksen saat nyt - 50 % alennuksella 4,95 € ( ovh 9,95) TÄÄLTÄ
Tuosta yhdestä pakkauksesta (4 taimesta) tulee siis yksi iso ja komea amppeli / ruukku. 3:kin taimea riittäisi normaaliin 23-25 cm ruukkuun /amppeliin, mutta 4:llä tulee vielä komeampi. 😊
YSTÄVÄNPÄIVÄ ENSIVIIKOLLA – KUKILLA VOI KERTOA
Ensiviikolla vietetään ”kukkien ja suklaarasioiden” päivää eli ystävänpäivää. Suklaa maistuu aina, mutta kukilla voi myös kertoa viestin, jos ei muuten kehtaa.
Tähän tapaan:
1 kukka - Olet kaikkeni.
2 kukkaa - Haluan tavata sinut yhä uudelleen.
3 kukkaa - Haluaisin olla kanssasi kahden.
4 kukkaa - Kunnioitan sinua, mutten vielä rakasta. Ehkä joskus.
5 kukkaa - Minä rakastan sinua.
6 kukkaa - 1. Toivon, että paranet pian.
7 kukkaa - Kosinta (useissa maissa).
8 kukkaa - Olen sinun kuolemaan saakka.
9 kukkaa - Kunnioitan sinua ja olen ystäväsi.
10 kukkaa - Haluaisin tehdä kaiken hyväksesi.
11 kukkaa - Olen aina ystäväsi, mutta rakkauteni ei ole vielä herännyt.
12 kukkaa - Meillä on vaikeuksia, mutta luulen, että kaikki järjestyy.
13 kukkaa - Minä vihaan ja halveksin sinua.
14 kukkaa - Olet kaikkeni.
15 kukkaa - Olet ansainnut kiitokseni ja kunnioitukseni.
No leikkimisellisesti toki, mutta pääasia on, että muistetaan ystäviä, tavalla tai toisella. 🧡🧡
MAKOISA SUPERSUNNUNTAI
Sunnuntainahan meillä onkin sitten oikein supersunnuntai . On laskiaissunnuntai ( = laskiaispullia 🤭 ), äänestyspäivä ja 112 päivä. Tuohon viimeiseen en taida ehtiä, mutta äänestämässä käyn ja laskiaispullat nyt ilman muuta kuuluu asiaan. Ja laskiais- laskettelut taidan suorittaa tuolla hohtavilla hangilla noilla liukulumikengillä. Ne ovat kyllä yksi parhaita keksintöjä mitä olla voi. Minulle tulee noilla hiihdellessä aina mieleen Aaro Hellaakosken runo lyhyt . "Tietä käyden tien on vanki. Vapaa on vain umpihanki". Ja noilla tuo umpihankikin on helppoa ja vapaata hiihtää.
Vaan nyt minä lähden jatkamaan kirjan viimeistelyä ja pikkuisen puuhamaan noiden kylvöstenkin kanssa vielä. Eihän niistä voi erossakaan olla, tulee muuten vielä vieroitusoireita. 🌱🌱🌱😉😍
Katsoppa mitä ystäväni juuri lähetti. Hän on muuten varsinainen Cannojen kasvattamisen ja jalostamisen guru ja todellinen ”grand old man”. Hän laittoi kuvia noista meille tulevista uutuus kannoista. Ei voi kun sanoa, että todella hyvälle näyttää jo nyt nuo alut. Näistä tulee kyllä ihan uskomattoman hienoja. 👍😍
*******************************
Iloitsen elämästä, koska se antaa mahdollisuuden;
Rakastaa, Tehdä töitä, Leikkiä ja Katsella tähtiä.
- Henry van Dyke
*******************************
Mukavan touhukasta ja makoisaa viikonloppua sinulle hyvä puutarhaystäväni
Toivottaa
Puutarhurisi
Juha