Puutarhurin perjantaipostia 6.3.2020

Puutarhurin perjantaipostia 6.3.2020

Tirskuvaa huomenta täältä Puutarhalta!

Ihan varma kevään merkki on nuo tirskuvat varpuset. Nytkin kun tuli aamulla pirtistä ulos, niin sellainen elämöinti oli tuossa pensaissa, että kippurahännätkin katselivat päät kallellaan sitä menoa. Sellainen vilske ja tirskunta kävivät että iloa ja riemua kyllä riitti. :)

 

PÖLLÖRETKILLE - ÄÄNTELIJÄN TUNNISTUSVINKKI

Yleensä kun varpuset alkaa noin tirskua, niin pöllöt ja huuhkajat alkaa myös pitää öisiä konserttejaan.  Nyt ainakin viikonlopulle on niin leppoisia ilmoja luvassa, että tarkenee istuskella vaikka pidempäänkin tuolla mäellä ja kuunnella tuota konserttia. Hiukan kaffetta termariin ja hyvä istuinalusta ( + kännykkä ehdottomasti kiinni) niin ei tuon parempaa laatuaikaa voi viettää nyt. Ja ihan varmasti poistaa kaiken stressin, jos sellaista on päässyt kerääntymään. Metsäinen luontorauha on sellainen ”puhdistaja” että sen parempaa ei olekaan. <3

Näiden yöllisten huhuiljoiden tunniostaminen on myös hauskaa puuhuaa ja jos et ole ihan varma, kuka siellä milloinkin huutelee, niin hyvää tunnistamisapua huhuilijoiden tunnistamiseksi, ääninäytteiden kera, löytyy TÄÄLTÄ

Vinkki: Jos et ole varma mikä pöllö on kyseessä, niin kirjoita hakukenttään esim. sana PÖLLÖ ja saat kätevästi kaikki pöllöt esiin. Avaa se jonka äänen haluat kuulla ja siinä kuvan yläpuolella on sellainen kohta kun ”Kuuntele ääninäyte”. Siitä se sitten selviää ja jatkossa sen tunnistaakin heti.

 

KELIT LÄMPENEE – ÄKÄMÄPUNKKIEN KERUUSEEN AINAKIN ETELÄ- JA KESKI-SUOMESSA

Seuraavan viikon ennuste näyttää sille, että lämpimät jatkuu ja nyt kannattaa alkaa käydä katsomassa nuo mahdolliset mustaherukkapensaiden äkämäpunkki esiintymät, ennen kuin silmut alkaa aueta. Sitten se alkaa olla myöhäistä.

Äkämäpunkki on siitä haitallinen, että se levittää suonenkatovirusta, joka aiheuttaa lehtien epämuodostuneisuutta ja alentaa satoa. Pahoin saastuneen pensaan voi pahimmillaan joutua leikkaamaan kokonaan alas tai jopa hävittää kokonaan.

On siis pieni vaiva tehdä nämä tarkistukset nyt keväällä, kuin joutua isompiin toimenpiteisiin.

Hyvä ennakointi ja varautuminen ovat meidän puutarhureiden parhaita taitoja ja tehtäviä, eikö vain?

Silmut joissa äkämäpunkit talvipesäänsä pitää erottaa hyvin, että ne ovat normaali silmuja enempi turvoksissa ja usein ne majailevat eritoten latvasilmuissa.

Silmut, ne epäilyttävätkin, poimitaan pois ja hävitetään joko polttamalla tai talousjätteiden mukana kaatopaikalle. Missään tapauksessa niitä ei heitellä siihen maahan, muuten käy kuin entiselle miehelle, että ”lähti sutta karkuun ja tuli karhu vastaan”. Punkit eivät kuole, vaan siirtyvät siitä sitten takaisin pensaaseen ja koko puuhasta ei ollut mitään apua.  Kompostiinkaan niitä ei kannata laitaa – kaatopaikalle tai tulenruuaksi vain, se on parasta

 

MULTAJUTTUJA – VALINNAN TÄRKEYS JA HELPPOUS

Nyt kun nämä kylvö, koulinta ja mullanvaihdot alkaa olla ajankohtaisia, niin tehdäänkö pieni kurkistus tuohon, usein mystisenäkin pidettyyn maailmaan. Todellisuudessa se ei ole sitä, mutta ilman muuta on tärkeää valita oikeanlainen multa. Vaikka oikea multa oikeassa kohteessa ei vielä yksin takaa onnistumista, mutta se mahdollistaa sen. Väärä kasvualusta ei.

Oikean mullan (= kasvualustan) valinta on erittäin tärkeää. Siihen vaikuttaa niin kasvupaikka, kasvatettava kasvi kuin kasvunvaihe.

Yhtä multatyyppiä ei olekaan, joka toimisi kaikissa tilanteissa. Siksi on hyvä hiukan perehtyä erilisiin multiin ja niiden käyttötarkoituksiin.

Perusteita:

Eri mullilla on erilaisia ominaisuuksia. ph, ilmavuus, ravinteet, vedensitomiskyky, jne. Nämä on saatu aikaan käyttämällä erilaisia seoksia mullan koostamisessa. mm. turvetta, savea, sammalta, hiekkaa, lannoitteet, komposti. Lisäksi seoksissa voi olla lisäksi käytettynä mm. kastelukiteitä, mikrobeja, hidasliukoisia lannoitteita, jne.

Kasvien hyvinvointia varten juuret tarvitsevat veden ja ravinteiden lisäksi myös happea. Siksi on tärkeää etenkin rajatuissa kasvualustoilla sekä kasvien ollessa pieniä, että multa ei jää liian märäksi. Tämä vaara on yleensä ilmeinen, jos käytetään liian multapitoisia multia mm. mustiamultia. 

Siemen- ja taimikasvatuksessa kasvin ravinteiden tarve on vähäinen ja mullan ylikastumisvaara helpompi. Niissä käytetään ilmavia ja mietoja seoksia.

Nimi paljastaa yleensä käyttötarkoituksen vai paljastaako sittenkään?.

Monet multatoimittajat nimeävät mullat hyvin pitkälle käyttötarkoituksen mukaan valmiiksi. Niihin ei kannata ihan sokeasti luottaa, vaan rohkeasti lukea tuoteselosteesta tai kysyä multakauppiaaltasi, että mitä pussi oikeasti sisältää ja mihin se on tarkoitettu.

Kauppanimikkeitä ja niiden pääasiallisia käyttökohteita on toki olemassa ja näistä saat aika hyvän osviitan:

Kylvömulta -> Siemenkylvöihin

Taimimulta -> taimien esikasvattamiseen

Ruukutus-, kesäkukka-,   kukkamulta -> Ruukkuihin, amppeleihin, parvekelaatikoihin ym. rajattuihin kasvuastioihin

Yrttimulta -> Yrteille

Orkideamulta -> Orkideat

Havu- rodomulta -> rodot, mustikat, havut ym happamanmaan kasvit.

Kaktusmulta -> kaktukset ( käy myös yleensä siemenkylvöihin myös)

Mustatmullat -> ravinteikkaita multia, joissa on etenkin paljon typpeä. Suuri liettymisvaara astiaviljelyssä.

Kasvu- ja tomaattisäkit -> soveltuu yleensä hyvin tomaattien, kurkkujen ym. kasvatukseen, niissä on peruslannoitus annettu.

Luomumultaseokset -> Luomuviljelyyn

Perennamulta -> monivuotisille, ruusuille, kärhöille, ym. monivuotisille kasveille

Puutarhaturpeet -> valmiita seoksia esim. lavakaulusviljelyyn tai kasvihuoneisiin.

Kookoskuidut -> taimikasvatukseen ja viherkasveille

Ravinteet on tärkeitä.

Mullassa on usein ravinteita kasvin alkutaipaleelle ja lisäravinteita tulee yleensä antaa, jotta kasvit jaksavat kasvaa kunnolla ja tuottaa kukkia ja satoa. Lisäravinteet voi olla kompostia, rakeita, kanankakkaa, luomulannoitetta, kastelulannoitetta jne. Tärkeää on antaa kasvi ja kausikohtaisesti oikeaa lannoitetta ja riittävä määrä. Ylilannoitusta toki välttäen. Näitä koko kasvukaudelle turvaavia hidasliukoisia lannoitekäpyjä minä tietysti suosin ja suosittelen sinullekin.

Mullan joukkoon – parantaa tulosta ja helpottaa hoitoa.

Erilaisilla ”lisätuotteilla” voi parantaa mullan ominaisuuksia niin kasvi- kuin kasvupaikka kohtaisesti. 

Yleisimmin käytettyjä tuotteita on mm. perliitti, vermikuliitti, kastelukiteet, mykoritsat, jne. Nämä parantavat yleensä kasvin viihtymistä ja helpottavat hoitotoimia paljon. Niihin kannattaa tutustua vaikka TÄÄLLÄ.

Lopuksi

Multien, lannoitteiden ja lisätuotteiden kirjo on melkoinen, mutta kysymällä kaikki selviää. Kysy siis reilusti neuvoa puutarhakauppiaaltasi tai suoraan valmistajalta.

VINKKI 1. HUONEKASVIEN PAREMPAAN VIIHTYVYYTEEN -  LEKASORA + SUKKAHOUSUT

Huonekasvien mullanvaihdon yhteydessä olisi hyvä laittaa ruukun pohjalle  lekasoraa (tai saviruukunpalasia) salaojaksi. Hyvä keino on estää tämän lekasoran häviämien ja muutenkin saada sille lisää käyttöikää on laittaa nuo papanat sukkahousuista tehtyyn pieneen pussiin. Siellä ne säilyy, toimii ja ne voi pestä aina puhtaaksi seuraavien mullanvaihtojen yhteydessä. :)

VINKKI 2. NÄIN VARMISTAT TASALAATUISEN KYLVÖSEOKSEN

Siemenkylvömultaan liittyen vielä sellainen vinkki, että jos haluat valmistaa varmasti hyvä ja tasalaatuisen kylvömullan niin kannattaa tehdä näin: Hanki kahden eri valmistajan kylvömultaa ja yksi pussi kaktusmultaa ( sekin mielellään eri valmistajan) ja sekoitetaan ne suhteessa 1/3 kutakin. Näin tulee varmasti tasalaatuinen ja hyvä seos, valmistajasta riippumatta.

Vaan nyt minä lähden jatkamaan taimien koulimisista sekä nauttimaan kasvihuoneen ihanuudesta. Aurinkokin alkaa paistella lupaavasti ja sehän tietää taimivauvoille hyvää.

Illalla sitten istumaan iltaa tuonne luonnonrauhaan ja pöllökonserttia kuuntelemaan. :)

Ei vielä leivon suvilaulut soi,

 

 

ei virrat vuolaat syöksy kuohumalla,

 

 

mut keväästä jo urvut unelmoi

 

 

ja kesä haaveksii jo hangen alla.

 

 

- Eino Leino

 

 

 

Kevään tuoksuista viikonloppua
Toivotteleepi, kasvunihmeestä ja kevään ensimerkeistä hullaantuva <3
Puutarhurisi

 

Juha