Puutarhurin Perjantaipostia 5.2.2021

Puutarhurin Perjantaipostia 5.2.2021

Iloisesti narskuvaa perjantaita täältä Puutarhalta!

Nyt on kyllä talvikelit parhaimmillaan. Hohtavia hankia, aurinkoa, pakkasta ja iloisesti jalan alla särkyvien lumikiteiden narskuntaa. Tuo on jotenkin niin mahtava ääni ja kertoo kunnon talvesta, kun tallukkaiden alta kuuluu iloinen ja tasainen narina joka askeleella. Aamulla piti oikein erikseen tallustella tuossa pihalla samalla kun katselin nousevaa aurinkoa ja nautin raikkaasta aamuilmasta.

Viikolla satanut lumi oli mukavan kevyttä pakkaslunta ja nyt hohtaa hanget niin puhtaina ja valkeina kuin vain kauneimmillaan voi. <3 Liukulumikengillä on tullut hiihdeltyä muutamakin kerta ja viikonlopulla lisää. Ne on paitsi siitä mukavat, että niillä voi mennä melkein minne vain mieli tekee, mutta niiden kanssa liikkuessa voi pukeutua lämpimästi ja nauttia liikkumisesta ilman että tulee liian hiki tai kylmä. tavallinen hiihtokin on mukavaa, mutta näin kylmällä ja viimalla tuo liukulumikenkäily on kyllä ehdottomasti minun juttuni. Ja taitaa olla aika monen muunkin nykyään. :) Ai niin, ne tilatut liukulumikengät tulee tänään tänne ja saan ne heti alkuviikosta matkaan. Uusia ei sitten saadakaan ennen kuin ensi keväänä – ei koko Suomeen. Kysyntää olisi, mutta tavaraa ei. :(

JOSKUS ON VASTATUULTA – KUVASTO JAKOON VASTA ENSIVIIKOLLA

Hiukan harmitti viikolla tullut tieto, kun kuvastoja ei saatukaan painosta, sillä aikataululla kun alun perin piti. No tekniikka jos pettää, niin eipä sille mitään voi. Mutta nyt on kuvastot painettu kaikki ja matkalla jakeluun eli ensiviikolla viimeistään ne sitten ovat jakelussa. Ja onneksi kevät on vasta kolkuttelemassa, eikä mitkään ole vielä varattuja loppuun, että ihan hyvää aikaa on vielä. :)

Niin ja onhan aina tätä kuvastoa mahdollista selailla jo nyt TÄÄLLÄ

PAKKASAJAN ETUJA JA JUTTUJA PIRTISSÄ – MATOT JA PETIVAATTEET LUMI- JA PAKKASKYLPYYN + HUONEKASVIT SIIRTYI

Nyt kun nämä pikkuisen reippaammat pakkaset yhdessä tuulien kanssa tuli, niin pirtissä on tullut tehtyä hiukan juttuja sen kautta.

Eli ensinnäkin eilen lähti matot ja vuodevaatteet pihalle tuulettumaan ja hangelle puhdistumaan. Kyllä olikin raikkaan puhtaita kaikki, kun päivän olivat olleet tuolla hankikylvyssä. En tiedä onko pölypunkkeja enää olemassakaan, mutta jos on, niin nyt ne on ainakin kaikki paleltuneet hengiltä. :)

Pirtti vaatii nyt hiukan enempi lämmitystä ja sehän tarkoittaa sitä, että huonekasvit ei tästä ilahdu. Toki tuossa lampun alla ne viihtyvät hienosti valon suhteen, mutta huoneilma kuivuu ja siitä ne evät kyllä  ilahdu. Olen siis suihkutellut niitä nyt hiukan tavallista enemmän ja siirtänyt arimmat ihan ikkunan vierestä sekä patterien / takan läheisyydestä pois.

PAKKANEN DESINFIOI JA TAPAA MYÖS…

Viime talvena hiukan harmitti, kun ei tämmöisiä kunnon pakkasjaksoja tullut lainkaan. Minä kun tykkään tuosta pakkasesta siinäkin mielessä, että se desinfioi ja viimeistelee nuo kausikasvihuoneet ja viljelytarpeet todella tehokkaasti.

Syksyllä nuo on toki kaikki pesty kuumalla vedellä ja sopivilla pesuaineilla, mutta kyllä tuo pakkanen, kun kunnolla puraisee vielä, niin ei varmasti ole yksikään talvehtiva öttiäinen enää keväällä hengissä. Pysyy viljelmät puhtaina ja helppohoitoisina ihan itsestään.

Sellainen vinkki, että jos sinulla on käytettyjä ruukkuja, taimikennoja, kylvöalustoja, altakastelumattoja, jne. viljelytarviketta jossain lämpimässä varastossa, niin kiikutapa ne nyt viikonlopuksi ulos pakkaseen – ihan varoikis – niin varmasti kuolee kaikki mahdolliset talvehtimaan jääneet kirvat ym. Luonto tarjoaa nyt ihan ilmaisen ja tehokkaan avun. :)

SAIPPUAKUPLIA + PAKKASTA = HAUSKOJA JA HIENOJA KORISTEITA

Kuumaa vettä kipossa, heitto ja kuva on tuttu juttu jo monelle, mutta entäs jäädytetyt saippuakuplat, muistitko niitä? Kun kerran pakkaset suosii kaikenlaiseen kivaan, niin mitäs jos niiden kanssa myös? Näistä saa myös todella hauskoja kuvia ja sen seuraaminen, kun se jäätyy, on mielenkiintoisen näköistä. Ja etenkin lapset tykkäävät näistä ihan valtavasti.    

Tuo jääsaippuakuplien tekeminen on paitsi hauskaa, myös helppoa. Tarvitset vain: 

  • 1 litraa vettä
  • n. 2 dl sokeria
  • 1/3 dl tapettiliisteriä
  • reilu 1 dl fairya

Sulata ensin sokeri hiukan lämmitettyyn, kädenlämpöiseen veteen. Lisää sitten tapettiliisteri -> koko ajan sekoittaen. Lopuksi  fairyt ja sekoitetaan seos tasaiseksi. Anna seoksen tekeytyä muutama tunti tai jopa yön yli ja sitten vain ulos kuplia puhaltamaan. :)

Puhallusrunko -> tämä on helppoakin helpompi tehdä itse. Otat vain pätkän sähköjohtoa ja kiepsautat siitä, vaikka putken ympäri mieleisesi kokoisen. Tämmöisen, ei ole ihmeellinen, mutta toimii. :) 

Ps. Mitä enemmän käytät sokeria ja tapettiliisteriä, sitä painavampia ja kestävämpiä kuplista tulee.

Ps 2. seokseen jos lisäät vielä tipan ruokaöljyä ja vaikka karamelliväriä, niin lopputulos on vieläkin hienompi.

KYLVÖKSET JA VALO

Jatketaanko hiukan tätä ”siemenkylvö” osiota tällä kertaa tuon valon merkityksen suhteen.

Miksi kannattaa panostaa hyviin taimiin? Tämä on varmasti se perimmäinen kysymys, kun oikein asiaa pohditaan. Jos taimen kunnolla ei olisi merkitystä, niin asiaa ei varmasti tarvisi pohtia tai siihen panostaa sen enempää. No kyllähän me sinun kanssasi tiedetään, että hyvä taimi on se perusedellytys hyvälle kasvulle, komealle kukinnalle ja suurille sadoille.  Jos taimi ( ja lajike) ei ole hyvä, niin jatkokasvatuksessa et voi enää ihmeitä tehdä, vaikka kuinka hoitaisi. Ja toisaalta tässä alkuvaiheessa ei tarvitse edes niin isoja panostuksia tehdä, kun vain tehdään ne oikeat. :)

Oikean kylvöajan, syvyydet ym. asiat ovat varmasti ihan selkeitä ja ne löytyvät kaikista siemenpusseista aina erikseen. Ja niin kuin jokunen viikko sitten taisi olla puhettakin, niin niitä kannattaa lukea sitten myös oikein.

Eli kavereille kannattaa myös muistuttaa, että monet siemenpussien ohjeet, kylvö kuukausineen, on käännetty suoraan ja ne noudattelevat keski-Euroopan olosuhteita, ei meidän.  Eli ihan taas käytetään sitä normaalia puutarhurinmaalaisjärkeä ja punnitaan omien olosuhteiden ja kasvatuspaikkojen mukaan tuo oikea kylvöaika. Ei tule sitten suotta murheita.

Kerrataanko hiukan, että mikä sitten on riittävän ja kunnollisen valon merkitys niin siemen- kuin jatkokasvatuksessa? Kun emme me varmaan kaipaa niitä pitkiä ja honteloita taimia, joissa taimipoltteen vaarakin oli suuri, enää lainkaan. Etenkin kun tuo led-valoasia on harpannut viimevuosina jättiharppauksia ammattipuutarhojen siirryttyä valtaosin niiden käyttöön. Ja siinä samalla myös on kehittynyt tämä meidänkin lamppumme, jota saadaan siis myydä myös kotikasvattajille, Philpisin antaman erikoisluvan myötä. Tosin ainoana Suomessa, mutta hyvä kun edes joku. :)

Kerrataanko vielä tämä valon ( + led-lampun) merkitys:

Led valo + taimikasvatus

  • hyvä taimi on aina onnistuneen kasvun perus edellytys
  • Hyvälaatuinen ja runsas valotus -> kompakti, hyväjuurinen ja vahvasolukkoinen taimi, jolla saadaan optimaalinen kasvutulos
  • useimmat kasvit tarvitsevat yön, normaalisti käytetään 4-6 h yötä = turvataan palautuminen ja sokerien kulkeutuminen kasvissa

Eri aallonpituuksien vaikutuksia kasvuun:

  • Punainen (deep red) on tehokkain fotosynteesiin ja vegetatiiviseen kasvuun
  • Sinisellä (blue) on positiivinen vaikutus kompaktiin kasvuun
  • Kaukopunaisella (far red) on positiivinen vaikutus generatiivisiin ominaisuuksiin, kukan muodostumiseen ja juurrutukseen.
  • valkoinen (white) on laajin spektri ja hyvä silloin, kun kasvatetaan monia eri lajikkeita tai tarvitaan työskentelyvaloa

 Lisäksi

  • Koska LEDit eivät tuota lämpösäteilyä, taimen lämpötilaa on helpompi säätää, mikä estää kasvien stressiä ja lehtivaurioita sekä mahdollistaa korkeammat valotasot
  • Koska led lamput tuottavat HPS-lamppuihin verrattuina hyvin vähän lämpöä eivätkä siten vahingoita taimia, myös matalia kasvihuoneita käyttävät viljelijät hyötyvät ylävalotuksen kiistattomista eduista. 
  • Tällä lampulla on pitkä käyttöikä -> 25.000 h jälkeen on vielä vähintään 90% alkuperäisestä valotasosta jäljellä. 
  • Hyvä hyötysuhde -> pienellä energialla tuotetaan mahdollisimman paljon kasvien yhteyttämiseen tarvittavaa valoa (1,9 umol/J).
  • Energian säästö -> verrattuna perinteisiin lamppuihin, voidaan säästää jopa 90% energiaa.
  • Tämän lampun spektrissä oleva valkoinen valo tekee siitä silmälle miellyttävämmän kuin pelkkä sini/puna.
  • Lamppu soveltuu siis hyvin päivän pidentämiseen ja lisävaloksi. Itse en käytä oikeastaan mitään muuta valoa ( paitsi lukemiseen) sisällä kuin tuo. Se hoitaa yleisvalaistuksen ja kasvit samalla kertaa. :)
  • Lampun takuu on kaksivuotta tai 2000 tuntia
  • Lamppua voit käyttää kasvihuoneissa, mutta vettä sen päälle ei saa ”kaataa”. Lampun kanssa ei myöskään käytetä varjostinta eikä sitä saa jättää sateeseen.

Vinkki esikasvatukseen ja lampun käyttöön vielä. Itse olen tehnyt niin, että kun olen kylvänyt siemenet, niin tuon valon hyvin lähelle kasvulaatikoita, joskus jopa alle 50 cm ja annan lampun palaa n. 20 h yhtäjaksoisesti kerrallaan. Yöksi vain tuo 4 tunnin lepoaika. Valtaosalla tuo tarkoittaa vain viikon verran, niin paljon nopeammin ja tasaisemmin siemenet itävät.

Kun taimet ovat koulinta vaiheessa, koulin ne mahdollisimman aikaisin ja siirrän ne joko luonnonvaloon tai nostan lampun lähelle katonrajaa. Kun taimet ovat omissa ruukuissaan, niin ne eivät enää veny ja vähempikin valo riittää hyvään kasvuun ja juuriston vahvistumiseen.

Vaikka järvet ovat jäässä ja pakkaset paukkuu, niin kukkahoroskoopissa alkoi kesää ennakoiden jo Lumpeiden aika :)

Lumme 4.2. - 1.3.

Lumme viihtyy tyynissä vesissä. Kun aurinko paistaa lämpimästi sen suojaisaan lahdenpoukamaan, lumme hehkuu ja pursuu elinvoimaa. Melko mitätönkin puhuri saa sen suuret lehdet värisemään huolestuneesti ja myrskyssä lumme vetäytyy kiertyneiden lehtiensä suojiin odottamaan tyventä. Lumme ei kuitenkaan tyydy nököttämään paikallaan. Se kasvattaa pitkän, jäntevän varren, jonka avulla se voi kurkotella paljon kotoisia pohjavesiä kauemmaksi. Sitä utelias lumme tekee ahkerasti. Lumme tarvitsee muutoksia ja jännitystä. Jos vesi "lammessa" ei vaihdu, lummeihminen tylsistyy, lihoo ja muuttuu happamaksi. Toisaalta lumme on hyvin varovainen. Joskus se löytää todellisen onnensa vasta, kun joku ulkopuolinen tuuppaa sen vieraaseen lampeen. Lumme rakastaa mukavaa elämää, kauniita esineitä ja hauskoja hullutuksia, mutta vaikeatkaan tilanteet eivät sitä murra. Pinnalliselta vaikuttava lumme on perusluonteeltaan empaattinen vakavikko. Hänellä on taipumusta ottaa turhiakin huolia ja hän ehdottomasti murehtii kaikki asiat etukäteen. Rakkaudessa lumme on romanttinen täydellisyyden etsijä. Siksi hän rakastuu harvoin, mutta kun oikeat kemiat kohtaavat, syttyy kestävä roihu.

Vaan nyt minä nautiskelen Runebergin päivän kunniaksi torttu kahvit ja sitten lähden tekemään pirtin leipäuuniin tulet. On sitten sopivan lämmin iltasella, jos vaikka puuron sinne hautumaan laitaisi. Sitten kirmataankin kippurahäntien kanssa nauttimaan tästä ihanan raikkaasta ja kauniista talvisäästä. Tarvii kyllä varmaan laittaa jotain tuulen pitävää alle. Vaikkei pakkanen nyt niin kova ole, mutta tuo viima tekee siitä kyllä aika purevan. Kippurahännillä on kyllä helppoa, kun niiden ei tarvitse erikseen rystätä, aina on oikea ”pukeutuminen” valmiina. :)

  

**********************************

Aurinko ei paista muutamalle puulle ja kukkaselle,
vaan koko avaran maailman iloksi.

Henry Ward Beecher 
**********************************
 
 
Ihanan raikasta ja aurinkoista viikonloppua  sinulle hyvä ystäväni !
 
Nyt nautitaan kunnon talvesta, eikö vain. :)
 
Aurinkoisin Terveisin
 
Puutarhurisi
 
Juha