Maukkaita ja raikkaita terveisiä täältä Puutarhalta!
Onhan tämä ihan uskomattoman hienoa sadonkorjuuaikaa. Eikä pelkästään tuolta kasvihuoneelta ja lavoilta, vaan luonnosta myös. Ja ehkä juuri nyt juuri sieltä saa kokea kaikkein mahtavimmat hetket. Eilen illallakin, kun kävin vain pikkuisen poikkeamassa iltakävelyllä, niin tuli herkuteltua niin mustikoilla, vadelmilla kuin lakoillakin, enkä kävellyt edes pitkään. :) Ja näkyi sieniäkin olleen niin, että kunhan tänään tai viikonlopulla otan kopat ja ämpärit mukaan, niin kauaa ei tarvitse kävellä, kun on täydet astiat.
Mustikat alkavat nimittäin olla nyt sen verran tasaisesti kypsiä, että niiden keruun pakkaseen aloittelen nyt. Lakkaa ( n. 3 kg ) ja mansikkaa ( n. 10 kg) jo onkin pakkasessa, mutta kyllä mustikka on minun suosikkimarjani ehdottomasti. Toki vadelmia, herukoita, tyrnejä, saskatooneja, marja-aronioita, ruusunmarjoja, ym. tulee säilöttyä ja käytettyä myös.
Ja kyllä ne nuo rakkaat kippurahännätkin hyvän päälle ymmärtää. Soma nyt onkin jo vaha tekijä ja hetken kun opetti, niin johan rupesi pikku-Reiskallekin maistumaan. <3
MUSTIKKA ON YLIVERTAINEN TAI AINAKIN SILLÄ ON MAHTAVAT OMINAISUUDET
Kaikilla marjoilla on niin paljon hyviä terveydellisiä ominaisuuksia, että niitä kannattaa kyllä syödä päivittäin. Itse tosiaan olen tykästynyt jo vuosien ajan erityisesti mustikkaan ja syön niitä mm. joka aamu puuron päällä. Lueskelin tuossa taas noita mustikassa olevia ominaisuuksia ( tieteellisin ja hienommin nimin ilmaistuna) ja katsohan mitä kaikkea mustikat sisältävät ja miten hyvää ne tekevät.
- Mustikat sisältävät mm. antosyaniinia, josta mustikan sininen värikin johtuu. Antosyaniini auttaa ehkäisemään syöpäsolujen kasvamista aiheuttavien vapaiden radikaalien leviämistä.
- Mustikat sisältävät myös paljon flavonoideja, ja toimivat hyvinä antioksidantteina, ehkäisten jopa syöpää ja pitää muistin kunnossa.
- Mustikat sisältävät myös antioksidanttista C-vitamiinia, mangaania ja kuitua.
- Mustikoissa on myös polyfenoleiksi kutsuttuja fytonutrientteja. Näillä on antioksidanttisia ja tulehduksia estäviä vaikutuksia. Ne taas on hyväksi verenpaineelle, sydämelle ja vähentää kroonisia sairauksia.
- Ja paljon muita erittäin positiivisesti terveyteemme vaikuttavia ominaisuuksia
- Ja painonhallintaan ne ovat myös täydellisiä. 100 grammassa on vain noin 44 kilokaloria.
Ja onhan lämmin mustikkapiirakka ja kylmä maito sellainen yhdistelmä, että ei sen parempaa voi olla. Paitsi jos päälle laittaa vielä vaniljakastiketta tai jäätelöä.;)
EI EKSYTÄ – VARAUDUTAAN FIKSUSTI – 112 SOVELLUS ON IHAN EHDOTON
Nyt on uutisoitu paljon etenkin pohjoisten hillasoille eksyneistä marjastajista ja siitä kuinka hankala heitä on löytää. Jotkut ovat ihmetelleet, että kuinka se on mahdollista, mutta en minä ainakaan sitä ihmettele. On itsekin joskus tullut oltua ihan tutuissakin maisemissa ja kun oikein keskittyy marjoihin / sieniin ja vain kulkee niitä tuijotellen ja etsien, niin helposti saattaa löytää itsensä paikasta, jota ei tunnista heti ja hetki pitää tuumailla, ettei lähde vika suuntaan. Etenkin jos sää on pilvinen ( ei saa heti auringosta otettua suuntaa) tai pimeys yllättää. Minusta eksymiseen ei saisi koskaan suhtautua liian ylimielisesti, mutta ei eksymistä kuitenkaan pidä pelätä liiaksi. Fiksusti toimimalla liikkuminen metsässä on ihan turvallista ja mahdollisuus eksyä pahasti on minimaalinen. Joka toki pitää ottaa huomioon sekin, etenkin jos on ihan uppo-oudoilla paikoilla ja yksin.
Minulla on sellainen perusohjeistus tullut tavaksi vuosien myötä, että:
Minulla on aina mukana:
- Puhelin - akku täyteen ladattuna
- Kompassi ( ihan perusmalli)
- Tulentekovälineet ( vesitiiviisti pakattu)
- ensiapuvälineet ( pieni vyöllä oleva pussi, jossa perussidontatarpeet, laastaria ja pari buranaa)
- puukko
Puhelimessa on ladattuna:
- 112 sovellus – Tämä on aivan ehdoton ja pitäisi olla kaikilla ladattuna puhelimeen muutenkin!
- maastokartta sovellus ( karttaselain)
- retkikartta sovellus
- pikalinkki maanmittauslaitoksen karttapaikkaan
Jos tarkoitus olla useampi tunti, niin lisäksi myös pieni reppu, jossa:
- Juotavaa
- pikkuisen syötävää ( leipäpalat tai jokin patukka)
- narua
- sadeviitta
- varavirtaa puhelimeen
- kerron myös, minne päin lähden ja koska aion tulla takaisin
Jos menen itselleni uusiin ja tuntemattomiin maastoihin, niin noiden edellä mainittujen lisäksi:
- lisään varustelutasoa paikan ja ajan mukaan ( ruokaa, varavaatteet, yöpymien, varavirta, jne.)
- tutustun alueeseen mahdollisimman hyvin etukäteen
- sekä seuraan omaa paikkaani ja selkeitä maamerkkejä ( isot mäet, mahdolliset radiomastot, ym.) säännöllisesti sitä mukaa kun liikun. Näin olen kokoajan tietoinen suunnasta mihin menen.
- paperikartta, joko ostettuna tai noilta retki- maastokartta sivuilta printattuna
Minusta tämän ihmeemmin ei ole tarvinnut varustautua. Ja kun pikkuhiljaa retkiä laajentaa ja ”pysyy kartalla”, niin nopeasti oppii luonnossa kulkemaan. Metsässä on helppo ja hyvä olla, kaupunkiin minä eksyn paljon helpommin. :)
ja tosiaan tuo 112 sovellus – lataathan sen, kaikille perheenjäsenille myös.
KATSE TAIVAALLE – NÄKYYKÖ NEOWIICE KOMMETTAA JA MITÄ KERTOO KUU – ESIMERKISI SEN, ETTÄ TALVIVIHTOJEN TOINEN TEKOAIKA OLISI KÄSILLÄ
Tosiaan tuo hieno komeetta ”neowice” näyttäytyy nyt enää viikonverran tuolla itäisellä taivaanrannalla. Tuota kannattaa katsoa nyt, sillä seuraavan kerran se vierailee 6800 vuoden päästä, että ei ole ihan heti tulossa uudestaan. :) Toivotaan nyt selkeitä iltoja, että tuo näkyy. Lisää tuosta voit lukea vaikka TÄÄLTÄ
Ja kuu on nyt siinä asennossa, että jos sinulla jäi vielä tarvetta tehdä talvivihtoja, niin nyt olisi taas hyvä aika tehdä niitä. Kannattaa toki katsoa, että on hyvä lehtisiä oksia, osa lehdistä, kun alkaa olla jo ”rei’illä".
UUSIEN PERUNOIDEN SÄILÖNNÄSTÄ VIELÄ PARI JUTTUA
Viimeviikolla kirjoitelin noiden uusien perunoiden säilönnästä ja siihen liittyen onkin tullut mukavasti palautetta ja keskustelua.
Pari juttua on noussut esiin vielä:
- Lajikkeista Annabellen ja Timon lisäksi myös Siikli on osoittautunut hyväksi.
- Käytöstä -> Sulattamista ei välttämättä tarvitse tehdä, vaan jäiset perunat voi laittaa myös suoraan jäisinä kiehuvaan veteen. Se onnistuu kuulemma hienosti myös niin. Itse en ole sitä kokeillut, mutta niin moni kertoi niin tehneen, että varmasti toimii. Tätä kokeilen tulevana talvena itsekin.
Ja aiheesta on lisää mukavaa keskustelua ja vinkkejä myös tuolla meidän Facebook sivuilla TÄÄLLÄ käypä kurkkaamassa. :)
Siellä pohditaan ja keskustellaan esimerkiksi
- Onko muita hyviä lajikkeita
- Miksi perunat menevät kumisiksi jos valmiin sopan pakastaa ja lämmittää? Miten sen voisi ehkäistä?
- Miksi muusi kestää pakastamista peremmin?
Pyyntö -> Jos sinulla on näihin ideoita / tietoa / vinkkejä, niin käy kommentoimassa tuolla Facebookissa. Tai suoraan sähköpostilla / soittamalla, jollet Facebookissa ole tai halua siellä kirjoittaa. Kiitos jo etukäteen!
MYYRÄKARKOTIN SIIRTÄÄ MUURAHAISIA
Viimeviikolla kyselin myös kokemuksia tästä, että siirtääkö myyräkarkottimet muurahaisia ja moni kertoi, että missä myyräkarkotin on, niin ei ole muurahaisia. Eli näyttäisi nämä myyräkarkottimet toimivan myös myrkyttömänä vaihtoehtona pitää muurahaiset pois sieltä missä ne ei ole tervetulleita. Kiitos kaikille kokemuksensa jakaneille. Jukka Jalosta lainatakseni, niin taas ”ollaan yhdessä enemmän kuin yksilöiden summa”.
MILLÄ SUOJATA KIRSIKKAPUUT LINNUILTA? ONKO IDEOITA? KOKEMUKSIA?
Minä en oikein keksi noiden suhteen mitään muuta kuin soveltavat tavat käyttää niitä viimeviikolla jaettuja mansikkamaan keinoja. Onko sinulla ideoita? Muutama kirsikkapuun omistaja kaipaisi kovasti vinkkejä.
SUPIKOIRAT JA MÄYRÄT MARJAPUSKIEN KIMPUSSA – LIPPUSIIMA + HAJUVESI AUTTAA
Myös näiden osalta tuli kysymyksiä, että kuinka nämä marjavarkaat saisi pidettyä pois marjapuskista. Etenkin karviaiset tuntuvat olevan näiden herkkua. Vanha kunnon lippusiima + hajuvesi toimii. Eli naruun vain n. 50 cm mittaisia kankaan suikaleita n. 20 cm välein. Ne muovipussiin ja hajuvettä sekaan. Parituntia saa hajustua pussissa ja sitten vain lippusiima viritetään keppien avulla puskien ympärille niin, että niiden päät on hiukan irti maasta. Näin en heiluvat ja ovat sen verran korkealla, ettei supikoirat / mäyrät niistä pysty yli hyppäämään eikä ali uskalla mennä.
Vai olisiko sinulla näiden veijareiden suhteen muita / parempia niksejä? Kerro ihmeessä.
Vaan nyt minä lähden Pikku-Reiskan kanssa välipalalle. Minä syön mustikkapiirakkaa - Pikku-Reiska saa omia raksujaan ja ihan vähän jälkkäriksi piirakkaa myös. Pitäähän sitä pientä pikkusen hemmotella… <3
Illalla jos tekisi pienen keräysreissun ( ämpärillisen tai kaksi jos keräisi), kun on vielä poutaa. Huomenna näyttäisi satelevan siihen tahtiin, että tulee välipäivä marjametsällä, mutta sunnuntaina sitten taas, kun poudittuu, niin ämpärit, korit ja eväät mukana metsään aarteita keräämään.
Ja viikonlopulla on myös tuo lepakkobongaus tapahtuma - siitä voit lukaista lisää TÄÄLTÄ
***************************************
Ei koskaan pidä yrittää olla onnellinen.
On mieluummin yritettävä elää oikein,
silloin onni tulee sivutuotteena.
- Gustaf af Geijerstam
***************************************
Raikasta ja makoisaa viikonloppua sinulle hyvä puutarhaystäväni.
Toivottaa
sinisorminen :)
Puutarhurisi
Juha