Aurinkoista huomenta puutarhalta
Elokuu lähestyy loppuaan ja syksy kolkuttelee jo ovella. Vaikka päivät ovatkin olleet tällä viikolla erittäin kesäiset, lämpötilan lähennellessä jopa hellelukemia, niin silti lähestyvän syksyn voi jo aistia.
Aamusella ovesta ulos astuessa vastaan tulvahtaa raikkaan viileä ilma, yökastetta on runsaasti, nurmikko on märkää, kuin sateen jäljiltä.
Vanhankansan aikaan sanottiinkin, että Pertun päivä tai Pärttylin päivä, kuten ennen sanottiin (24.8.) on syksyn ensimmäinen päivä. Pertun päivä tuo tullessaan pimenevät yöt, yökasteen, kypsyvän viljan ja kasvikset. Vanhassa sananparressa sanotaankin hyvin kuvaavasti: "Mikä pisti Pertun päähän, teki mustikan mustaksi, teki yön pimeäksi, toipa pellolle kokkosen, toipa tulta tupahan".
Juha on tämän viikon samoilemassa metsän siimeksessä, joten perjantaipostista vastaa tällä viikolla toimistotarhurit.
MENNÄÄN METSÄÄN
Mikä onkaan parempaa hyötyliikuntaa ja hermolepoa, kuin metsässä samoilu ja siinä samalla talvivarastojen täyttäminen marjoja ja sieniä keräämällä. Miksi ei samalla reissulla voisi jo vähän vilkuilla varpuja, sammaleita ja jäkäliä syysastelmia varten, mutta muistetaan, että toisin kuin sieniä ja marjoja, varpuja, jäkälää ja sammalta kerättäessä tarvitsemme maanomistajan luvan.
Juha on paljon kirjoittanut viime viikkoina mustikoista, joita metsät pursuavat pullollaan. Mustikanvarvut suorastaan notkuvat isoista ja mehukkaista mustikoista. Puolukoitakin näyttäisi tulevan hyvin, mutta niiden poimimisen suhteen ei kannata pitää vielä kiirettä, vaikka ne alkavatkin mukavasti jo punastella.
Marjojen lisäksi metsästä on löytynyt myös runsaasti sieniä, ennen kaikkea keltavahveroita eli tutummin kantarelleja. Niitä on paikoitellen ollut isojakin esiintymiä. Samoin tatteja on löytynyt mukavasti, mutta ainakin omaksi harmikseni olen ollut kovin hidas, vaikka kuinka pienen ja söpön tatin löytäisin, niin useinmiten sen on minua ennen jo löytänyt matonen.
Keltavahverot ovat yksi parhaimmista ruokasienistämme. Keltaiset vahverot viihtyvät vuodesta toiseen samalla kasvupaikalla, joten tutut ja turvalliset paikat kannattaa käydä kurkkaamassa ihan vain varmuuden vuoksi useammankin kerran kesässä, sillä keltavahveron satokausi on pitkä. Keltavahvero on helppokäyttöinen sieni; se pitää vain kerätä, putsata ja heittää pannuun. Sen jälkeen se on jo herkuteltavissa.
Kuinka sinä valmistat kantarellit tai tatit, onko sinulla jokin erityinen ohje, jota paljon käytät?
MARJOJA OMASTA PUUTARHASTA
Mikäli jostakin syystä marjastusretket ovat tavoittamattomissa, niin nyt on sopiva aika perustaa oma marjatarha ja varmistaa jatkossa marjojen saatavuus helposti. Syksy on loistavaa aikaa istutustöille; ilmat ovat vielä lämpimiä ja kosteuttakin on syksyisin hyvin, joten istutetut kasvit juurtuvat hyvin ja ovat sitten kevään tullen heti valmiita lähtemään kasvuun. Tuttujen ja turvallisten herukoiden ja karviaisten lisäksi voit puutarhassa kasvattaa myös liki kaikkia metsästä löytyviä marjakasveja.
HASKAP - meille jo niin tuttu marja
Tunnetko haskapin? Nimi kuulostaa kovin vieraalta, mutta kyseessähän on meille jo varsin tuttu marjasinikuusama eli kotoisammin hunajamarja.
Haskap on japanilaista perää oleva todellinen terveyspommimarja ja nyt se onkin tullut ajankohtaiseksi, kun Yle on julkaissut artikkeleita Haskapin viljelijästä. Ensimmäiset marjat ovat kypsyneet myyntiin ja vastaanotto haskapille on ollut valtaisa. Ellet ole vielä lukenut Ylen artikkeleita, pääset ne lukemaan täältä:
Haskap-pensaat eli hunajamarjat viihtyvät parhaiten aurikoisella paikalla, mutta kasvualustan suhteen ne ovat vaatimattomia. Marjat ovat pitkulaisia, tummansinisiä ja hiukan mustikan makuisia. Marjat kypsyvät yleensä muita marjoja aiemmin. Marjat sopivat sellaisenaan syötäväksi sekä mehujen ja hillojen valmistukseen. Hunajamarjat hyötyvät ristipölytyksestä, joten kahden eri lajikkeen kasvatus on suotavaa.
***************************************
Mitä enemmän ihminen hiljenee,
sitä enemmän hän kuulee.
— Baba Ram Dass
***************************************
Hyvää viikonloppua puutarhaystävämme!
Toimistopuutarhuri Pirre
Marjatulokas haskapin koe-erä myytiin hetkessä