Raikasta huomenta täältä puutarhalta!
Tällainen pikkupakkanen on sitten ihan mahdottoman hyvä asia, etenkin näin koirien omistajan näkökulmasta. Tassut pysyy puhtaina ja pissilenkin jälkeen ei tarvitse edes tassusuihkussa käydä. Tämä pieni pakkanen ei ole edes maata jäätänyt kuin vasta hiukan pinnasta ja eilen kun laittelin vielä viimeisiä aurauskeppejä pihakivetysten reunoille, niin kanki upposi maahan kuin tyhjää vain. Kukkapenkeissä, joissa kasvusto on suojana, ei ole edes maanpinta jäässä ja kukkasipuleita istuttaa vielä helposti.
Täällä puutarhalla taasen lajitellaan ja valmistellaan ensimmäisiä joulukukkalähetyksiä matkaan. Mitään hätäähän ei vielä ole, mutta ollaan ennemmin hiukan etuajassa kuin turhassa kiireessä. Niin amaryllikset, tasetit kuin joulukaktuksetkin alkavat olla valmiit uusiin koteihin joulunodotusta tuomaan.
Jouluruusutkin ovat työntäneet jo ensimmäiset kukkansa esiin ja nuppuja on juurella paljon. Näistä tulee kyllä upeita, kun ovat täydessä kukassaan, eikö vain. <3
TERVEYS/TUKI TYYNYISTÄ JA ÄLYPEITOISTA – TÄRKEÄÄ TIETOA!
Tästä ajattelin sanoa nyt heti, että tämän meidän yhteistilauksen suhteen tilanne on nyt se, että nuo kaikki älypeitot, mitä tehdas pystyy meille tähän hetkeen tekemään, on varattu loppuun. Kangas, josta peitot tehdään eli peiton ”älyosuus” on loppu ja uuden kangaserän tekemiseen menee ainakin puoli vuotta aikaa. Tehdas (ja minä myös) on pahoillaan, mutta ei voi valitettavasti asialle mitään.
Terveystyynyjä he onneksi ovat varautuneet tekemään aiempien vuosien kokemuksen perusteella reilusti ja niitä he lupaavat tehdä meille sen määrän mikä on tilattuna maanantaihin 4.11 mennessä.
LYHYESTI:
- Älypeitot on varattu loppuun – varatut toimitetaan – uusia tilauksia ei valitettavasti voida enää ottaa
- Terveys (=tuki) tyynyjä on saatavilla
- niiden viimeinen yhteistilaus päättyy maanantaina 4.11. Sen jälkeen niistäkään ei voida ottaa tilauksia. Ilmoitan tiistaiaamusta määrät tehtaalle.
- Tehdas toimittaa tyynyt ja peitot tänne sitä mukaa kun ompelukoneet ja taitavat ompelijat ovat ne viimeistelleet valmiiksi ja minä lähetän ne sitten saman tien eteenpäin.
- Tehdas lupaa toimittaa kaikki viimeistään tämän kuun aikana, joten jouluksi ehtivät kaikki toimitukset hienosti.
Tyynyjä voit varata siis TÄÄLTÄ aina maanantai-iltaan asti.
PIKKUISIA PIHATÖITÄ JA LOPPUJA SIPULEITA PYÖRITELLEN
Ulkohommia on kiva tehdä,kun ilmat on raikkaat, mutta alkaa vain tekeminen loppua. ;) No ei vaan, toki puuhaa aina riittää, mutta kun ”pakolliset” hoimmat alkaa olla tehtynä, niin kiva on vain fiilistellä ja nautiskellakin välillä.
Toki sipulikukkia olisi tuossa vielä pieni erä vielä odottamassa maahan pääsyä, samoin pari kourallista valkosipuleita. Hiukan tarkoituksella olen venyttänyt niiden istuttamista, koska haluan testailla eriaikojen istutuksia ja lopputulemia. Pitänee vielä hiukan seurailla tuota sääennustetta ja päättää milloin istuttaa.
JA JOS TALVI YLLÄTTÄÄ NIIN SITTEN RUUKKUUN JA KÄYTTÖÖN
Enkä kyllä stressaa noista istutuksista sen enempää ja jos talvi yllättää, niin istuttelen loput kukkasipulit ruukkuihin ja valkosipulit päätyy keittiöön ja maustamaan ruokia tai tekemään uusia versoja syötäväksi.
PARI SANAA TALVIVALKOSIPULIEN MYÖHÄISESTÄ ISTUTTAMISEEN LIITTYEN
Jos ja varmaan kun istuttelen noita talvivalkosipuleita vielä maahan ja etenkin jos ennusteet lupaa talven tuloa oikein tosissaan, niin pari asiaa on hyvä ottaa huomioon onnistumisen takeeksi.
- tehdään istutukset ihan niin kuin normaalistikin ( kohopenkit + kompostit jne)
- istutetaan kynnet hiukan syvempään kuin normaalisti eli 10-15 cm syvyyteen. Ja keväällä jos tarvii niin lanataan hiukan maata päältä pois, niin lähtee kasvu nopeammin käyntiin. Yleensä tätä ei tarvitse tehdä. Ainakin oman kokemuksen mukaan, kun ehdin tuota tekemään, niin versot on jo näkyvissä… ;)
- Jos tulee kovat pakkaset ilman lunta, niin laitetaan olkea tms. suojaa penkkien päälle. Jos nyt hiukankin tulee lunta, niin ei tarvitse tehdä mitään, lumi eristää niin hyvin ja maa kumminkin lämmittää alhaaltapäin. Liika suojaaminen voi myös olla haitallista eli sipulit lähtevät kasvuun, jos maa on oikein lämmintä pehkujen alla.
Eipä tuon ihmeempää tosiaan tarvitse tehdä ja ensi keväällä & kesällä katsotaan sitten taas yhdessä muita hoitotoimenpiteitä sitä mukaa kun ne tulevat ajankohtaisiksi.
PAKKASET TULI, LUMI SULI. ARKOJA KASVEJA? TARVISIKO SUOJATA? EI EHKÄ KUMMINKAAN VIELÄ.
Tätä tyypillistä alkutalven pohdintaa olen taas tehnyt. Olen katsellut ilmoja ja kuunnellut ennusteita sekä miettinyt arempien kasvien suojauksia. Tuo pieni lumi, mikä satoi alkuviikosta, on käytännössä sulanut jo kokonaan pois. Ja huomenna ilmeisesti sulaa loputkin kun tuo vesisaderintama tulee. Kovia pakkasia ei ole luvassa, ainakaan vielä, joten ihan vielä en ainakaan suojia noiden arempien kasvien päälle laita, ettei maa lämpene liikaa. Odottelen ja katselen rauhassa.
Joskus sitä kyllä tulee oltua hiukan kateellinen niihin osiin rakasta isänmaata, johon lumi tulee ajoissa ja jää myös aina kevääseen asti. Täällä rannikolla olosuhteet on aina enempi arvoituksellisia ja usein paljon raaempia kuin muualla. Välillä tulee vettä, välillä lunta, on plussaa ja pakkasta vuorotellen. Lumi saattaa sataa sulaan maahan jäädäkseen tai voi olla että lunta ei tule kunnolla koko talvena. No toisaaltahan ilmoille ei voida mitään ja niiden mukaan sitten vain eletään ja toimitaan. Ja toisaalta taas ne kasvit, jotka selviävät täällä, niin selviää talvista kyllä sitten muuallakin.
KEPIT VALMIIKSI KUMMINKIN, SUOJAA AHAVAA TAI LUMIKUORMIA VASTAAN.
Myöhemmin suojattavien kasvien tukikepeistä olen jo tainnut aiemminkin mainita, mutta nyt viimeistään ne on hyvä lyödä paikoilleen sulaan maahan. On sitten kätevää myöhemmin talvella tai kevätahavien aikaan kääräistä suojakankaat ympärille, kun on kepit valmiina. Samoin, jos sinulla on kasveja, joiden päälle voi kasaantua talvella painavaa lunta ( katolta tippuen, lumitöissä, ym) niin kotamallinen, hiukan harva rakennelma on hyvä suojaamaan kasveja. Lumi pääsee kumminkin läpi, mutta ei tallaa niitä rikki.
PIKKUYSTÄVIEN PESÄPÖNTÖT JÄTÄNKIN PUHDISTAMATTA – LUONNOLLISTA KUN VAIN HIUKANKIN AJATTELIN.
Mikään ei ole sen mukavampaa kuin uusien asioiden oppiminen, oivaltaminen ja löytäminen. Ennen olen nimittäin aina puhdistanut linnunpöntöt jo ajoissa syksyllä, että talvi desinfioi ne ja ovat muutenkin valmiina keväällä sitten. Vaan nyt luin erään artikkelin, jossa kokenut lintumies opasti, että pönttöjä ei kannatakaan siivota suotta. Niissä kun moni pikkulintu saa suojaa talvella ja onhan se ihan eri asia olla pöntössä jossa on pesätarpeet eristeenä kuin pelkkä tyhjä ja kolkko pönttö. Hän vertasi asiaa tuonne luontoon, että ei sielläkään pesäkoloja syksyllä puhdisteta ja jos tarvii, niin kyllä linnut sen sitten osaavt itse tehdä keväällä tarpeen mukaan. Tuo oli niin hyvä oivallus, että oikein ihmettelin itsekin miten en ollut tuota itse tajunnut aikaisemmin. No aina oppii uutta kun paljon lukee ja toisia kuuntelee. :)
MIKÄ SIIHEN AMARYLLIKSEN KUKINTA-AIKAAN NYT TAAS VAIKUTTIKAAN? JA MITEN SE LÄMPÖ, VALO JA KASTELU TAAS OLIKAAN?
Tuttu aihe nousi taas esille pariinkin otteeseen viikolla, joten kerrataanko hiukan näiden markkinoilla olevien sipuleiden eroja sillä kaikki amaryllikset ei todellakaan ole samanlaisia, pikemminkin hämmästyttävän isoja eroja löytyy.
Preparoitu sipuli:
- Preparoitu sipuli tarkoittaa siis kasvihuoneessa (yleensä Hollannissa) tänä kesänä viljeltyjä sipuleita, jotka on loppukesällä nostettu ylös ja viety ”pakkolepoon” kylmiöihin, joissa niihin kehittyy kukka-aihiot.
- Tämmöisen preparoidun sipulin kukinta-aika on yleensä 6-8 viikkoa, joskus jopa 10-12. Eli ne pitäisi olla jo istutettuina, jos haluaa ne jouluksi kukkaan.
- Yksi tapa erottaa preparoitu sipuli on sen ”freesimpi” ulkomuoto. Se näyttää ja tuntuukin useimmiten juuri nostetulta.
- Näitä myydään yleensä kaupoissa, joissa myyntipaikan lämpötilaa ei voida säätää ja sipulin ulkonäöllä on merkitystä. Tämä sipuli kestää pitkän myyntiajan, eikä lähde omineen kasvuun.
- Näistä tulee ihan komeita kukkia, mutta kasvatusaika kukkaan on siis pitkä.
Preparoimattomat, ammattilaisten käyttämät sipulit: Tulevat pääosin Brasiliasta ja Etelä-Afrikasta
- Niiden luontainen kukinta-aika on nyt, joten ne suorastaan uhkuu kasvuintoa.
- Nämä tulevat kukkaan 3-4 viikossa, normaalissa huonelämmössä
- Kasvu lähtee heti käyntiin, kun lämpötila ylittää n.15 astetta. Jopa pimeässä ja ilman vettä.
- Ulkomuoto ei ole yhtä ”freesi” kuin preparoiduilla, mutta sillä ei ole vaikutusta kukintaan eikä kasvuun jatkossakaan.
- Näitä saa yleensä vain suoraan puutarhoilta, jossa me voimme pitää ne kylmiöissä ja samalla jarruttaa niiden ennen aikaista kasvua.
KUKINTA-AIKAAN JA VARREN PITUUTEEN VOI VAIKUTTAA:
- Lämpö -> mitä korkeampi lämpö-> sen nopeampi kukintaan tulo ja lyhyempi kukkavarsi. Ihanne on pohjan kautta tuleva lämpö. +22 astetta on hyvä. Korkeampi lämpö (max +35) nopeuttaa, alempi ( ei kuitenkaan koskaan alle + 15) hidastaa.
- Valo -> Runsas valo -> lyhyempi kukkavarsi ja hiukan nopeampi kukkaan tulo. Vahva vaikutus etenkin kukkavarren pituuteen. Luonnonvalo hyvä, kasvilampun alla paras.
- Kastelu -> paljon vettä-> pitkä varsi. Eli parasta olisi kastella ( + liottaa sipulin juuria ennen istutusta 12 h) istutus kunnolla istutusvaiheessa ja sitten pistää kastelukannu hyllylle. Vain pieni määrä vettä harvoin (jos silloinkaan) kasvun aikana. Sitten kun kukka aukeaa sukan sisästä esiin, annetaan vettä kerran viikossa kunnolla. Annetaan mullan kuivahtaa kunnolla kastelujen välissä ja sitten taas (uppo) kastellaan kunnolla ja kaadetaan ylimääräinen vesi pois.
VAHA-AMARYLLIKSET – NIISSÄKIN ON EROJA
Nyt jo muutaman vuoden ajan esillä olleet vaha-amarylliksissäkin on eroja. Joka on siis ihan valintakysymys, että millaisia sipuleita vahalla päällystetään. Onko ne preparoituja vai luonnollisen kukinnan sipuleita.
Kaupat haluavat yleensä ottaa ne preparoituina, jolloin niiden kasvunlähtö on hidasta ja viileässä kaupassa ne eivät välttämättä aloita kasvua lainkaan, jolloin ne pysyvät myyntikuntoisina pitkään.
Minä taas tilaan ja käytän vain näitä luonnollisen kukinnan isoja sipuleita, jolloin ne tulevat kukkaan nopeasti ja kukkivat komeasti n. 3-4 viikon kuluttua huoneenlämpöön nostamisen jälkeen. Minulla kun on nuo kasvihuoneet ja kylmiöt joissa voin niitä pitää niissä olosuhteissa kuin on kulloinkin hyvä, niin voin käyttää näitä sipuleita. Ja siis tietysti myös lähettää niitä sinulle myös. Samoja sipuleita ja kasveja lähetän siis aina sinulle kuin käytän itsekin.
Nämä on niin hauskoja jo pelkkinä sipuleina, että ei mitään rajaa. Nostin äsken tuohon hyllyn reunalle näitä ja otin niistä kuvan. Eikö ole hauskan hienoja jo nyt, ilman että on edes kukkaa. Tuo pukkikin näytti melkein kun olisin peiliin katsonut, porosta puhumattakaan… :)
Näitä hauskoja, helppoja ja kukintavarmoja vaha-amarylliksiä voit siis tilata TÄÄLTÄ.
Nämä on muuten myös lapsille ihan ykkösjuttu kun jo sipulit itsessän on hauskoja ja sitten kun niistä puhkea vielä upeat kukat, niin pienen puutarhurin silmät loistaa kirkkaina kuin tähdet taivaalla.
Lähettelen niitä nyt tämän marraskuun ajan ( tai niin kauan kun niitä riittää)
VIELÄ HIUKAN PYHÄINPÄIVÄ AJATUKSIA
Huomenna vietetään taas vuotuista pyhäinpäivää. Meillä jokaisella on varmasti siihen liittyviä perinteitä ja tapoja ja jokainen niistä on varmasti juuri se oikea tapa viettää tuota päivää. Perinteisestihän se on sisältänyt hautausmaalla käyntiä ja muutenkin hiljentymistä poisnukkuneita rakkaitamme muistellen. Hautausmaalla on siitä hyvä käydä, että siellä kohtaa muistot ja elämän totuuden rauhallisin ja levollisin mielin. Mieleen tulvii niin kaipausta kuin kauniita muistoja ja niiden ainutkertaisuuksia. Sieltä tullessa osaa jotenkin aina paremmin arvostaa elämän pieniä ja tärkeitä asioita, jotka arjessa jäävät usein ihan liian vähälle huomiolle. Niin kuin kaikki rakkaat ihmiset ympärillä, joille ei tule tarpeeksi usein kerrottua kuinka tärkeitä he ovat. Tärkeämpää ja merkityksellisempää se olisi kumminkin sanoa ja kuulla nyt, kuin tuolla haudan äärellä.
Vaan nyt lähden nauttimaan tuosta aurinkoisen ihanasta ulkoilmasta ja varmasti jotain pientä puuhaa keksin koko valoisalle ajalle. Illalla sitten taas palaan näiden amaryllisten ja muiden joulukukkien pariin, kun en malta kumminkaan erossakaan olla. Niitä on niin ihana hypistellä, pyöritellä ja miettiä kuinka upeita kukkia sieltä onkaan taas tulossa
***************************************
Leikkikää, leikkikää!
Olkoon työnne täynnä luovaa iloa, sellaista, joka jatkuvasti synnyttää uutta eikä koskaan tee mitään rutiinin vuoksi.
Avatkaa silmänne näkemään se kaikki ihanuus, joka arkeen on kätkettynä.
Nähkää ilo toisten ihmisten katseessa, nähkää myös suru ja viha, kunnioittakaa toisen lohdutuksen tarvetta, pysähtykää toisen kivun äärellä.
***************************************