Leppoisia terveisiä täältä puutarhalta.
Olihan harvinainen aamu, kun se ei alkanutkaan lumitöillä, niin kuin kaikki muut aamut tällä viikolla. :) Tosin voihan se olla, että kun tuo ilma tuosta lämpenee, niin kohta saa putsailla noita katoilta tippuvia lumimassoja pois ihan tosissaan. Katoilla on tosiaan melkoisia määriä lunta ja vaikka osalta kattoja olenkin lumia tiputellut jo pois, niin kyllä sitä vielä siellä on. Niin kuin tuota lunta on jo vähän joka paikasa muutenkin. ;)
Kasvihuoneen kattoa ja osin seinäpaltettakin on saanut putsailla ja kaataa ihan päivittäin. Tosin se on aika helppoa, kun lämpö huoneen sisältä tiputtaa lumet, niin itse ei tarvitse kuin seinänviereltä putsata suurimmat pois.
HUUMORIA LUMESTA JA LUMITÖISTÄ
Kaveri laittoi tämmöisen ”tositarinan” lumesta ja lumitöistä. Pilke silmäkulmassa tietty.
**********************
Otteita päiväkirjasta Tammikuulta
Päivä 1. klo 17.00
Lunta sataa. Ensilumi on sitten kaunista. Luonto tulee kauniin valkoiseksi ja mieli piristyy, kun ei ole enää niin pimeää. Tein vaimolleni ja itselleni kuuman rommitotin ja istuimme ikkunan ääressä katsomassa hiutaleiden leijumista kevyesti maahan ja peittämässä puun oksia. Todella kaunista.
Päivä 2.
Heräsin ja katsoin ikkunasta ulos. Koko maiseman peitti kristallinkirkas uusi lumi. Hieno näky. Jokaisella puulla ja pensaalla oli valkoinen kaapu. Tein talven ensimmäiset lumityöt ja nautin joka kolallisesta. Kolasin sekä pihan että jalkakäytävän. Myöhemmin päivällä teknisen viraston aura aurasi tien ja työnsi lumen portin eteen. Kuljettaja hymyili minulle ja vilkutti. Minäkin vilkutin hänelle ja kolasin portin taas auki.
Päivä 3.
Viime yönä satoi vajaat 15 cm lunta ja pakkasta on pari astetta. Pihakoivuista katkesi muutamia oksia lumen painosta. Tein lumityöt. Ja taas saatuani työt valmiiksi, tuli aura-auto. Lumi oli tällä kertaa ruskeanharmaata.
Päivä 4.
Sää lauhtui, lumi suli sohjoksi, joka jäätyi liukkaaksi, kun pakkanen taas laski. Kaaduin perseelleni jalkakäytävälle. 50 € poliklinikkamaksua, mutta onneksi mitään ei ollut poikki. Sääennustus lupasi lisää lunta.
Päivä 5.
Yhä kylmää. Myin vaimon auton ja ostin maasturin, jotta hän pääsisi töihin. Auto liukui kuitenkin päin kaidetta ja oikea etukulma meni aika pahasti kasaan. Viime yönä satoi reilut 15 cm lunta. Molemmat autot ovat aivan suolassa ja kurassa. Tiedossa lumitöitä tänään. Se p*** aura ajoi meidän ohitse kaksi kertaa.
Päivä 6.
10 astetta pakkasta. Lisää tuota perhanan lunta. Pihalla ei ole yhtään puuta tai pensasta, joka ei olisi vahingoittunut. Sähköt olivat poikki melkein koko yön. Yritin pitää talon lämpiminä kynttilöillä ja bensiinilämmittimellä, joka tosin roiskaisi hiukan yli, syttyi tuleen ja oli polttaa koko talon. Sain onneksi matolla tukahdutettua liekit, mutta sain toisen asteen palovammoja käsiini ja silmäripset ja kulmakarvat paloivat. Auto karkasi käsistä matkalla poliklinikalle ja hajosi lunastuskuntoon.
Päivä 7.
Tuota valkoista p**** tulee koko ajan. Kaikki mahdolliset vaatteet pitää olla päällä, jos haluaa käydä postilaatikolla. Jos saan käsiini sen, joka ajaa tuota aura-autoa, niin revin siltä sydämen rinnasta. Se on varmaan kulman takana kytiksessä ja odottaa, kunnes saan jalkakäytävän puhtaaksi! Sähköt yhä poissa. Vesijohto jäätyi ja näyttää siltä, ettei katto kestä lumen painoa.
Päivä 8.
12 senttiä uutta lunta ja räntää ja jäätä, ja herra yksin tietää mitä kaikkea sitä taivaasta viime yönä tuli. Yritin osua aura-auton kuljettajaa jäähakulla, mutta se pääsi pakoon. Vaimo jätti minut. Auto ei lähde käyntiin. Luulen, että minusta on tulossa lumisokea. En pysty liikuttamaan varpaitani. En ole nähnyt aurinkoa viikkoihin. Ennusteissa luvataan lisää lunta. Viima tekee ilman purevaksi.
Muutan Espanjaan.
***************
Hauskasti kirjoitettu tarina, mutta kyllähän me Suomalaiset todellisuudessa pärjätään lumien kanssa aina vallan hyvin. Toki haastetta hiukan välillä on, mutta aina on talvista selvitty yhdessä. Täällä meidänkin mäellä toisiamme jelpaten on saatu pidettyä kaikkien pihat, polut ja tiet hyvin auki.
LUMI HOITAA MYÖS MAAN VESITALOUTTA KUNTOON
Eilen kävin pikkuisen tekemässä tutkimuksia tuolta pellolta, missä ei ole liikuttu koko talvena. Maa oli aivan sula heti lumen alla eli routaa ei ole yhtään. Ja maa oli kosteaa eli lumi jo hiljalleen sulaa maahan. Ja se on todella hieno homma, sillä kyllä syksyllä kumminkin pohjavedet jäi alas ja maa oli yllättävänkin kuivaa, kun ensimmäiset pakkaset tulivat. Vaan kun nämä lumet maahan sulaa, niin kyllä on taas vettä kaivoissa ja hyvää kasvukosteutta maassa. Ja tuolla suojassa kun kasvit saavat nyt levätä, niin uskon, että keväästä tulee todella upea ja värikäs.
SAITHAN KUVASTON? ellet niin…
Kuvasto on nyt sitten postin mukaan jaettu tällä viikolla kaikille, mutta ainakin muutama oli vielä eilen saamatta sitä.Mikäli et saanut sitä tänäänkään niin laitatko viestiä tai klikkaa TÄNNE, niin johan hoituu kuvasto sinullekin. :)
MIKSI PUUTARHAT EIVÄT KASVATA VANHANAJAN PELARGONEJA?
Tätä on kysytty ja ihmetelty usein ja vastaus siihen on hyvinkin arkinen. Eli syy on hyvin pitkälti taloudellinen. Vanhanajan pelargonit tarvitsevat useimmiten pidemmän kasvatusajan ja myös tilaa ( kpl / m2) ja silloin niiden hinta nousee niin paljon, että ne eivät mene kaupaksi tuolla halvempien ja uusien pelargonien kanssa. Tiedän, että tämä kuulostaa kurjalle, mutta näin se valitettavasti vain todellisuudessa on. Toki hiukan haastavaa on myös saada pistokkaita / siemeniä ja opetella niiden kasvatus, mutta se ei olisi niin iso ongelma puutarhureille, jos se vain olisi kannattavaa toimintaa. No onneksi muutama puutarha kumminkin tekee ja vaalii näitä sekä alati kasvava harrastajien joukko pitää huolen, että nämä ihanuudet säilyvät.
Minunkin omat kaksi lajiketta,( jotka on siis n 100-vuotiaita lajikkeita molemmat ja isoäitiniäidin peruja) on ledkasvulampun alla talvensa viettäneenä niin hyvässä kasvu kunnossa, että pitäisi taas parturoida kukat pois ja ottaa pistokkaita. Tuo lamppu kun on vähän ”turhankin hyvä” ja innostaa nuo kukkimaan ja kasvamaan ihan tolkuttomasti koko talven. :)
ps. Nyt on muuten yläkuun aika ( alkoi 4.2 ja jatkuu aina täysikuuhun 19.2asti) ja mm. pistokkaat juurtuvat hyvin.
PIHABONGAUS TULOKSIA, 100 LINTULAJIA JA JANNEN TERVEISET
Birdlifen Jan lähetti meille terveisiä ja tuloksia tuosta Tammikuun pihabongauksesta ja heitti kivan haasteen osallistua ”Tunnista 100 lintulajia 2019” tapahtumaan. Tuo on niin hauska ja mielenkiintoinen ”haaste” että eiköhän tartuta siihen kiinni, joko ihan ”virallisesti” tai sopivalla innolla. Jos vaikka muutamankin uuden lajin bongaisi ja oppisi tunnistamaan, niin sekin olisi hienoa, eikö vain?
****************
Jannen terveiset:
Pihabongauksen alustavia tuloksia on uutisoitu viimeviikkoisessa tiedotteessamme TÄÄLLÄ. Tuon jälkeen on varmistunut, että tänä vuonna rikottiin osallistujaennätys. Lopulliset luvut selviävät, kun aineisto on analysoitu ja mahdolliset tuplat poistettu, mutta tällä hetkellä havaintoja on ilmoitettu yli 16000 pihalta ja tapahtumaan osallistui lähes 24000 ihmistä.
Jan Södersved
Tiedottaja, Linnut-lehden päätoimittaja
Tunnista 100 lintulajia 2019 sivuille (siellä on myös mm. maakuntakohtaiset retkitapahtumat kätevästi esitelty) pääset suoraan TÄÄLTÄ
Minulla ei vielä montaa lajia tälle vuodelle ole, vaikka ruokintapaikoilla kova sutina käykin, niin eihän siellä montaa lajia ole, mutta sitäkin mukavampia pikkuystäviä. Vaan kunhan mennään vähän kevättä pidemmälle, niin kyllä ne tutut ystävät sieltä taas palaa iloksemme. <3
KUKKAHOROSKOOPISSA JUHLII NYT
Lumme 4.2. - 1.3.
Lumme viihtyy tyynissä vesissä. Kun aurinko paistaa lämpimästi sen suojaisaan lahdenpoukamaan, lumme hehkuu ja pursuu elinvoimaa. Melko mitätönkin puhuri saa sen suuret lehdet värisemään huolestuneesti ja myrskyssä lumme vetäytyy kiertyneiden lehtiensä suojiin odottamaan tyventä. Lumme ei kuitenkaan tyydy nököttämään paikallaan. Se kasvattaa pitkän, jäntevän varren, jonka avulla se voi kurkotella paljon kotoisia pohjavesiä kauemmaksi. Sitä utelias lumme tekee ahkerasti. Lumme tarvitsee muutoksia ja jännitystä. Jos vesi "lammessa" ei vaihdu, lummeihminen tylsistyy, lihoo ja muuttuu happamaksi. Toisaalta lumme on hyvin varovainen. Joskus se löytää todellisen onnensa vasta, kun joku ulkopuolinen tuuppaa sen vieraaseen lampeen. Lumme rakastaa mukavaa elämää, kauniita esineitä ja hauskoja hullutuksia, mutta vaikeatkaan tilanteet eivät sitä murra. Pinnalliselta vaikuttava lumme on perusluonteeltaan empaattinen vakavikko. Hänellä on taipumusta ottaa turhiakin huolia ja hän ehdottomasti murehtii kaikki asiat etukäteen. Rakkaudessa lumme on romanttinen täydellisyyden etsijä. Siksi hän rakastuu harvoin, mutta kun oikeat kemiat kohtaavat, syttyy kestävä roihu.
112 VINKKI VIIKONLOPULLE JA ONHAN SINULLA PUHELIMESSASI 112 SOVELLUS, SE KANNATTAA OLLA.
Viikonlopulla vietetään perinteistä 112 päivää (virallinen päivä on aina 11.2) ja eri paikkakunnilla on erilaisia aiheeseen liittyviä tapahtumia jo nyt ja koko ensiviikon.
Onhan sinulla jo tuo 112 SUOMI sovellus omassa puhelimessa? Tuo sovellus on se minkä itse lataan aina ensimmäiseksi, kun puhelinta vaihdan. Se voi ihan oikeasti pelastaa paitsi itsesi, myös toisen hengen. Se on ilmainen ja sen kautta kun soittaa, niin se toimii huonoissakin yhteyksissä ja samalla mm. pelastajat saavat soittopaikasta tarkan paikkatiedon ja löytää paikalle, olit sitten keskellä korpea tai Mannerheimintietä.
Ja nyt tarkistetaan puhelimet ja ellei sovellusta ole, niin ladataan se nyt, eikö vain! :)
HELIOTROOPPI, TIESITKÖ SIITÄ ETTÄ…
Heliotrooppi on vanha, perinteinen ryhmäkasvi. Sen lehdet ovat syvänvihreät ja karkeapintaiset. Kukat ovat syvän violetin tai valkoisen väriset ja tuoksuvat vaniljalle kukkien pitkälle syksyyn. Kasvutavaltaan heliotrooppi on pensasmainen ja tanakka.
Antiikinroomalaiset valmistivat heliotroopin siemenistä punaista ja sinistä väriä, jota kutsuttiin nimellä folium. Folium viittaa juuri tuohon purppuraiseen tai punaiseen väriin. Kasvista saatu väriaine oli etenkin keskiajalla erittäin arvostettua.
ENTÄPÄ PUNAKATARA, ONKO SE JA SEN HISTORIA SINULLE TUTTU?
Punakatara eli punatalvio, ruusukatara.
On ikivihreä varpu, jota luonnostaan esiintyy Madagaskarilla. Sitä on käytetty lääkeyrttinä mm malarian ja diabeteksen hoitoon. Erityishuomiota kasvi on saanut sen lehdistä eristetystä lääkeaineesta vinkristiinistä, jota on käytetty erilaisten syöpien hoitoon.
Lääkinnällisiin tarkoituksiin tätä ei saa omineen kasvattaa/käyttää ilman lupaa, mutta ihan koristekukkana tykkään sitä kovin. Iloinen, pirtsakka väri-iloittelu, eikö vain?
MUUT UUTUUDET ( ESIKASVATETUT) 2019
Näitä on aika tavalla, mutta olen laittanut ne tänne omaan osioon, josta voit rauhassa katsella mitä kaikkea uutta ja kivaa on tarjolla tälle keväälle.
Nämä 2019 uutuudet löydät kootusti -> TÄÄLTÄ
ja koko valikoiman ( kasvit sekä kasvatustarvikkeet)TÄÄLTÄ
Kevään toimituksista pari sanaa vielä. Eli jos vain luontoäiti on armollinen, niinesikasvatettujen taimien ensimmäiset valmistuvat lähtemään uusiin koteihin maalis-huhtikuun aikaan ja jatkuu sitten koko huhtikuun ja tarvittaessa toukokuun ajan.
Kasvatustarvikkeita saat vaikka heti tai sitten kasvien kanssa samaan lähetykseen, kummin vain haluat.
Vaan nyt lähden sumuttelemaan ja katsomaan kylvöksiä ja sitten lähden kippurahäntien kanssa pienelle kävelylenkille tuonne peltotielle. Siellä taitaa tuoksua nyt selvästi keväälle jo… :)
ps. Ollaan sitten varovaisia katoilta tulevien lumien kanssa. Sillä jos ja kun tuo ilma lämpenee viikonlopulla, niin nuo isot lumikuormat ovat oikeasti vaarallisia ja petollisen hiljaisia tippuessaan.
ps.2 ja korotellaan hiukan noita suojaverkkoja (= laitan lisää verkkoa, sillä lumen sisässä olevaa verkkoa en saa kiskottua millään ylös tuolta lumesta), sillä pupujussit alkaa etsiä ruokaa nyt ihan todenteolla myös pihoista ja puutarhoista.
Näin fiksuja ne ei kumminkaan taida (onneksi) olla kuin tiuossa kamalan luonnon sarjakuvassa… ;)