Kostean mukavaa huomenta täältä puutarhalta.
Kyllä nyt puutarhurin kelpaa nautiskella. Sadetta sopivasti, sadot kypsyy niin kasvihuoneissa kuin luonnossa ( ensimmäiset kantarellitkin löytyi eilen :) ). Kukatkin komistuu ja suurin hoito on hiukan nyppiä niistä kukkineita kukkia pois. Illat ovat ihanan pehmeitä ja saunan jälkeen tarkenee terassilla lähes Aatamin asussa vaikka kuinka kauan. Hyttyslyhdyn kun sytyttää saunaan mennessä niin se ehtii hoitaa terassin hyttysistä vapaaksi. Eipä häiritse ininä. Käytin hyttyslyhtyä viikolla apuna, kun pinosin puita liiteriin. Siellä kun oli hyttysiä aika lailla kavereina. Sytytin lyhdyn palamaan ja kymmenen minuutin päästä ei ollut yhtään inisijää enää. On mahdottoman mukava, helppo ja hajuton laite. Ei siis ihme, että on niin suosittu ja tykätty. Kun ei vielä ole mikään hassumman näköinen ihan tunnelmallisena lyhtynäkin käytettynä. Vai mitä tykkäät?
ULLALLE KIITOS PALAUTTEESTA, ILO ON YHTEINEN, ENKÄ TOSIAANKAAN OLE PAHOILLANI, PÄINVASTOIN
Sain Ullalta palautetta viimeviikolla, jossa Ulla kertoi, että on saanut minulta postia jo kohta kymmenen vuotta. Sai ystävältään aikoinaan vinkin tästä kun muuttivat ensimmäistä kertaa taloon, jossa oli piha. Ullan sanoin (hiukan lyhennettynä) ” olin samaan aikaan innoissani ja kauhuissani. Piha oli kaunis, mutta kuinka osaisin sitä hoitaa saati tehdä siitä oman näköiseni, kun kokemusta ei ollut?” ”Luin puutarha-aiheisia kirjoja, tilasin lehtiä, surffasin netissä jne. oppia karttui, mutta samaan aikaan myös kauhistutti, kun kaikkea tietoa oli niin paljon, mutta ei mitään täsmä tietoa oikealle ajalle ja tavalle. Vaan sitten tuli pelastus, sain ystävältäni vinkin tilata sinun perjantaipostin ja johan alkoi asioille tulla järkeä ja oikea aika tehdä. Se mistä olen ja ollut onnellinen, on että neuvosi tulee aina ammattitaitoisesti, mutta innostuneesti. Ja usein myös kerrot, että miksi jokin asia tehdään, etkä vain niin että se pitää tehdä. Tämä on auttanut minua siinä, että olen alkanut itsekin oivaltamaan asioita, ihan luonnollisesti. Puhumattakaan siitä, että ei haittaa vaikka kaikki ei aina onnistunutkaan, kun kerrot että ei ne asiat onnistu aina sinullakaan. Se lohduttaa ja auttaa suhtautumaan asioihin oikealla tavalla. Etenkin kun olen vain tavallinen harrastaja, en ammattilainen niin kuin sinä”. ”Suurin kiitos kuuluu siis sinulle Juha ja sinun perjantaipostille.” ” Niistä olen saanut niin paljon hyviä vinkkejä ja juuri oikeaan aikaan, että entinen epävarmuuteni on muuttunut nykyään tekemisen iloksi ja varmuudeksi” Kiitos ja kippurahännille rapsutuksia.
Ps. ”Sen haluaisin vielä tunnustaa, että olen nyt näitä sinun neuvoja kertonut myös ystäville, mutta en aina ole kyllä ”muistanut” mainita, että vinkit on tullet sinulta” ”Olen saanut oikein loistaa, toivottavasti et pahastu siitä”
Kerroin jo Ullallekin ja kerron nyt sinullekin, että olen pelkästään iloinen ja ylpeä siitä, jos minusta ja näistä posteista on apua ja iloa. Ja tuo, että näitä neuvoja ja niksejä jaetaan on se paras asia. Yhdessä onnistutaan aina parhaiten ja niin kuin pappani aina sanoi, että ”tieto ja hevosenpaska ovat parasta vain levitettynä”.
Minusta näitä perjantaiposteja on niin mukava kirjoittaa. Perjantai on minulle aina viikon juhlapäivä, kun saan sinulle kirjoitella ja kertoa touhuistani täällä, retkistäni luonnossa ja puutarha-alan uusimmista asioista.
Ja jos mieleesi tulee joku, joka voisi ilahtua yhtä paljon kuin Ulla, niin mukaan vain TÄÄLTÄ
Ei maksa eikä velvoita mihinkään. Osoitteita en anna muille ja kirjoitusvirheitä on lupa odottaa jatkossakin, kun tuppaan olemaan enempi puutarhuri kuin kirjailija, joten toivottavasti kestät sen. :)
MITÄ PERENNOJA LEIKATAAN JA MIKSI KUKKINEITA PERENNOJA KANNATTAA / PITÄÄ LEIKATA?
Tämmöistä tiedusteltiin myös viikolla ja jäin oikein pohtimaan tätä. Itse olen kyllä niin paljon laiska, että en juurikaan perennojen kukintoja leikkaa, kuin korkeintaan maljakkoon. Uusista istutuksista tulee leikattua kukintoja pois. Lähinnä siksi, että ne juurtuvat paremmin ja kasvavat näin isommiksi nopeammin. Sekin on yleensä vain sen istutusvuoden juttuja. Kukinnot ja lehdet jätän yleensä törröttämään talven yli. Niistä moni pikkuystävä saa ravintoa sekä suojaa ja onhan ne ihan mahdottoman kivan näköisiä huurteisina koristeina talvipuutarhassa. Eli vastaan tähän, että en juurikaan leikkaa niiden kukintoja, kuin juuri istutettuja, mutta jos kukkineet kukinnot häiritsee, niin voihan ne pois leikata. Lehdet kun säästää, niin niistä ne saavat itseensä tarvittavan voiman talvehtimaan. Syyslannoitusta tietysti unohtamatta, joka aloitellaan sitten ensikuussa.
LILJOILTA KUKINNAN JÄLKEEN SIEMENKODAT POIS, SE AUTTAA ENSIVUODEN KUKINTAA.
Perennoista poiketen sipulikukkien osalta sitten taas leikkaan / napsaisen siemenkodat kukinnan jälkeen pois. Etenkin liljojen osalta se kannattaa, sillä muutoin lilja kasvattaa siemeniä ja itse talvehtimaan jäävän sipulin kasvu jää heikoksi. Silloin, kun siemenkota on otettu pois, niin se keskittää kaiken kasvun sipuliin ja seuraavan vuoden kukkaloisto on taas taattu.
RÄKÄTIT JA MUUT MARJAVARKAAT POIS, YHTEISIÄ VINKKEJÄ VUOSIEN VARRELTA KOOTTUNA!
- Patteritoimisia ja liikkeen havaitsevia lintuja ja sammakoita poluille, niin liikahtavat kun havaitsevat liikkeen ja linnut pysyy poissa.
- Rastasverkot ja linnunpelätin yhdistelmä. Rastasverkot kannattaa painottaa maata vasten esim. laudanpätkien ja tiiliskivien avulla, etteivät rastaat hypi niiden ali ja jää puskaiden sisään vangiksi. ( Juhan huom ! Jos alueella siiliä, niin verkko pitää virittää niin ylös, että siilit eivät jää siihen kiinni. Korokkeeksi vaikka lautaa tms. )
- Hirvensarvisuola toimii: ostetaan apteekista hirvensarvensuolaa, se jaetaan kolmeen puolen litran pulloon,jotka täytetään vedellä. Pullot käskettiin upottamaan kaulaa myöten pensaiden väliin. Tein niin, mutta terassilla se toimii ilman upotuksia. Ei ole enää tiirojen vaaleita isoja jätöksiä näkynyt. Ihmiset eivät haista sitä hajua kuin pussia avatessa vain, mutta linnut karkkoaa. Laitoin mansikkamaallekin pulloja upotettuina suuta myöten. Peiteharson jätin päälle siihen asti kun saan sadon korjattua. Eipä huoli verkkoja ja cd-levyjä viritellä. Cd levyt ovat kyllä hyviä nekin.
- Punaiseksi maalattuja kiviä mansikkamaalle. Rastaat kun muutaman kerran kokeilevat nokkia niitä ja on nokka rutussa, niin siirtyvät muualle.
- Vanhoja kasettinauhoja kannattaa viritellä reunanauhaksi matalalle mansikkamaan ympärille sekä lepattamaan ylempänä, niin eivät lennä eikä hypi mansikkamaalle.
- Harsokankaan alla marjat saa kypsyä rauhassa ja satoa tulee jopa enemmän ja aikaisemmin.
- Muovinen haukka leijailemaan marjamaan ympärillä toimii hyvin, kun vain välillä vaihtaa sen paikkaa, muuten linnut tottuvat siihen.
- Mansikka penkkien väliin leikattuja foliosta suikaleita sellaisia puolen metrin pitkiä ja parin sentin levyisiä. Niitä laitetaan penkkien väliin sinne tänne ja kivet päälle etteivät karkaa tuulessa.
- Kepin nokkaan laitettu muovinen limsapullo. Korkki jätetään paikoilleen, ja leikataan pohjasta auki. Tämä pyörii ja heiluu tuulessa ja hiukan pitää ääntäkin, jolloin linnut pysyvät poissa.
Olisiko sinulla vielä näiden lisäksi joku uusi / oma kikka? Kerrothan minullekin. :)
KESÄKOMPOSTI ON POP JA HELPPO TOTEUTTAA, ONKIMATOJA KAUPANPÄÄLLE
Kesäkomposti on niin helppo ja kätevä tapa muuttaa ”rojut mustaksi kullaksi” ettei se vaadi kuin viitsimisen vaivan. Ja mehevän mullan lisäksi, pienet (ja miksei isommatkin) onkimiehet kiittää, kun lierot löytyvät aina, oli kuivaa tai märkää.
Ja näin se tehtiin:
- Laitetaan pohjalle risuja tai muuta karkeaa ainesta.
- Tehdään kunnon kokoinen pohja. Vähintään 1,5 -2 metriä kanttiinsa. Pienemmän kanssa homma ei oikein toimi pidemmän päälle.
- Sitten kuivikkeeksi lehtiä, sahajauhoa, purua tai jotain vastaavaa. Ja sekaan kun laitetaan vielä hiukan multaa ja kanankakkarakeita (tai vanhaa kompostia), niin komposti starttaa käyntiin varmasti ja helpolla.
- Sitten jatketaan lisäämällä aina kasvijätteitä 20-30 cm kerros ja sen päälle hiukan multaa.
- Kompostin päällä on hyvä pitää katteena kerros heiniä tai olkia, kuivumisen estämiseksi.
- Yleensä metrin verran kun alkaa olla korkeutta niin sitten kannattaa tehdä jo toinen. Toki jotkut huimapäät on tehneet jopa lähes 2 metrisiä rakennelmia, mutta siinä pitää olla sitten jo vähän ”hulluttelun halua” mukana ja apurakenteitakin useimmiten.
- Vuosi-kaksi kypsyttelyä ja musta kulta on valmista käyttöön. Ja onkireissuillekin on helppo lähteä, kun lierot viihtyvät tuolla hyvin. :)
VARKAAT POIS, MISTÄ TUNNISTAN VARKAAN?
Siis nyt puhutaan tomaatin varkaista. Ne minä kyllä hoidan, muut varkaat on sitten jo poliisin hommia… ;)
Eli runkotomaateista on hyvä poistaa varkaat, jotta kasvu pysyy hallinnassa ja satoa tulee. Kävin tuossa ottamassa juuri kuvan varkaasta, joka poistetaan mahdollisimman ajoissa. Se on siis alku, joka tulee tuohon lehtihankaan ja se lähtee ihan napsaisemalla pois. Jos ennättää kasvaa isoksi, niin sitten leikkaamalla.
Huom! Pensastomaatista niitä ei tarvitse ottaa pois, vaan päinvastoin, ne jätetään siihen satoa tuottamaan.
Ja jos kasvu meinaa karata, niin narut ja klipsit (ammattilaatua) auttaa. Niitä ja kaikkea muutakin kasvatusapu juttuja löydät TÄÄLTÄ
Vaan nyt tämä poika lähtee tuonne kasvihuoneelle keräämään hiukan tomaatteja, kurkkuja ja kesäkurpitsoja ja muita herkkuja illalla on sitten kiva grillailla ja rouskutella tuoreilla vihanneksilla. Kippurahännät eivät niistä juuri perusta, mutta jostain syystä grillimakkara saa niiden nokat nykimään ja hännät heilumaan. ;) No jokaiselle löytyy aina jotain, grillistäkin.
Hyvää Eino Leinon päivää näiden kauniiden sanojen myötä:
--------------------------------------------
Ruislinnun laulu korvissani,
tähkäpäiden päällä täysi kuu;
kesä-yön on onni omanani,
kaskisavuun laaksot verhouu.
En ma iloitse, en sure, huokaa;
mutta metsän tummuus mulle tuokaa,
puunto pilven, johon päivä hukkuu,
siinto vaaran tuulisen, mi nukkuu,
tuoksut vanamon ja varjot veen;
niistä sydämeni laulun teen.
Sulle laulan neiti, kesäheinä,
sydämeni suuri hiljaisuus,
uskontoni, soipa säveleinä,
tammenlehvä-seppel vehryt, uus.
En ma enää aja virvatulta,
onpa kädessäni onnen kulta;
pienentyy mun ympär' elon piiri;
aika seisoo, nukkuu tuuliviiri;
edessäni hämäräinen tie
tuntemattomahan tupaan vie.
Eino Leino: Nocturne 1903
Vesa-Matti Loirin tulkitsemana voit ihastella ja kuunnella tämän Nocturnen kokonaisuudessaan TÄÄLTÄ
--------------------------------------
Leppoisan mukavaa ja maistuvaa viikonloppua sinulle
Toivotteleepi,
Puutarhurisi
Juha