Raikasta huomenta täältä puutarhalta.
Niin se vain myrskyn jälkeen on aina poutasää. Ei tarvinnut tänä aamuna enää pirtistä ulos tullessa pitää hatusta kaksin käsin kiinni, niin kuin parina edeltävänä päivänä. Myrsky ei onneksi aiheuttanut sen suurempia tuhoja, eikä vienyt lehtiäkään kuin koivuista osan. Hyvät ruskan ainekset ovat vielä siis olemassa.
Syysistutuksia perennojen ja narsissien suhteen olen vasta aloitellut, vaikkei kiirettä ole vielä niilläkään. Nämä hetkelliset pikkupakkaset ja kylmät väistyy ja keli muuttunee ennusteen mukaan sopivan viileäksi, normaaliksi syysilmaksi jo ensiviikon alkupuolella.
Tulppaanit ym. istuttelen sitten vasta muutaman viikon päästä. Sikäli tämä syksy on myös aivan mahtavaa aikaa istutella, kun voi istutella vähän kerrallaan, ilmojen ja fiiliksen mukaan. Sipulien ja perennoiden istuttaminen on mitä parhain tapa haukata raitista ilmaa ja samalla rakennella ensi kesän loistokkuutta. Keväällä kun tuppaa olemaan aina se tilanne, että kiireellä pitäisi saada hommat tehtyä. Siltikään ei meinaa aika riittää, kun puuhaa on niin paljon pihalla ja puutarhassa.
Laurikin laittoi kuvia omista syyspenkeistään ja kyllä komeaa on, eikö vain?
KANNAT, DAALIAT, GLADIOLUKSET - KOHTA VAI JO NYT YLÖS JA SUOJAAN? JA KUINKA NIIDEN KANSSA TOIMIN.
Viime viikolla ennustelin, että hallat saattavat kohta tulla, niin johan ne tulivatkin. Onneksi vain niin pienesti, että ainoastaan yhdet begoniat tiputti lehtensä, muut kesäkukat ei välittäneet mitään. Kannoja, daalioita ja gladioluksia katselen kyllä koko ajan sillä silmällä, että sitten kun pakkanen niitä kunnolla nipistää nostelen ne ylös ja laitan kellariin talvehtimaan. Kannat siistin ja vien ne ruukkuineen sellaisenaan kellariin. Sen verran katson, että multa ei ole liian märkää, muuten juurakko mätänee talvella. Gladiolukset katkon n. 30 cm pituuteen ja annan varsien näivettyä. Sitten kierrän ne irti ja vien sipulit paperipussissa viileään. Daalioista leikkaan varret poikki, nostan mukulat ylös ja vien ne kellariin, hiekansekaiseen turpeeseen talviunille.
PORKKANAT JA PALSTERNAKAT TURPEESEEN
Näiden nosto talvisäilöön alkaa olla ajankohtaista. Ne pistän vähän samaan tapaan kuin gladioluksetkin, mutta käytän niillä lannoittamatonta ja kalkitsematonta perusturvetta. Turpeessa ne säilyvät nahistumatta parhaiten. Tämän turpeen kippaan sitten keväällä happamia kasvualustoja suosiville kasveille (havut, rodot, mustikat, jne) lisämaaksi.
Voi sen toki kalkita ja levittää tavalliseen kukkapenkkiin tai pensaille lisämaaksi, ei ole konstikas juttu sekään.
LEHTIPUIDEN SIIRTOJA MIELESSÄ? MALTETAAN HETKI VIELÄ. EI LEIKATA, PAITSI JOS…
Mikäli suunnittelet lehtipuiden tai pensaiden siirtoa uuteen kasvupaikkaan, niin odottele vielä hetki. Se on parasta tehdä vasta sitten kun niiden lehdet on tippuneet kokonaan. Ja mitään leikkauksia niille ei kannata nyt tehdä. Ainoastaan ne mahlaa vuotavat lehtipuut, joita ei siirretä voi ja kannattaakin leikata näin syksyllä sen jälkeen kun niistä on lehdet tippuneet.
SIEMENTEN KERUUTA – HELPOLLA JA HALVALLA PALJON ILOA
Nyt alkaisi olla se aika, kun kannattaa kerätä siemeniä talteen. Heti kun vähänkin on kuivempi ilma, niin otan pussit ja tussit mukaan ja lähden siemenkotia irrottelemaan. Kerään ne pusseihin, nimi pussin kupeeseen ja solmulla kiinni. Sitten tuon ne sisälle ja levitän kuivumaan sanomalehden päälle. Kun kodat ovat kunnolla kuivia, hieron niistä siemenet esiin ja laitan paperipussiin nimen kera. Pussit siirrän viileään ja pimeään odottamaan kevään / kesän kylvöjä. Tämä on ihan mahdottoman hauskaa puuhaa ja lapsille eritoten kiehtova tapa tutustua kasvien ihmeelliseen ja valloittavaan maailmaan hyvin edullisesti ja luonnollisesti.
KASTELUTARPEET TYHJIKSI JA VARASTOON
Vaikkei nuo pakkaset nyt näytäkään uhkaavan muutamaan seuraavaan viikkoon, niin tuskin kastelukannuille ja-letkuille on enää tarvetta. Tyhjensin ja korjasin viikolla ulkoa kaikki letkut varastoon, käänsin kasteluastiat nurin. Samoin tyhjensin sadettimet ja kasteluvarret, pesin ne ja laitoin varastoon. Tuli sitten sekin homma tehtyä (kerrankin) ajoissa… ;)
SUOJAVERKKOJA JA KEHIKOITA SUUNNITELLEN
Jänis- ja myyräsuojia sekä herkimpien kasvien päälle tehtäviä kehikoita olen tuossa jo suunnitellut. Aika vahoilla kaavoilla menen eli tiheät ja tarpeeksi korkeat verkot ja kota malliset kehikot arimmille kasveille tulee laitettua perinteiseen tyyliin. Kotamallisesta kehikosta tykkään kovasti, kun se on niin helppo tehdä, on kivan näköinen, suojaa tippuvilta lumilta ja sen päälle on keväällä helppo heittää tarvittaessa hiukan suojakangasta kevätahavien aikaan.
PUISET PIHAKALUSTEET HILJALLEEN KUIVUMAAN JA HUOLTOON
Siltä osin kun noita puisia ja helposti siirrettäviä pihakalusteita on pihalla, niin olen niitäkin siirrellyt jo katon alle kuivumaan. Jos kelit jatkuvat (niin kuin ne nyt yleensä jossain kohtaa ennen talvea on) niin pesen ne harjalla ja öljyilen / maalailen ne vielä ennen talvea. On sitten keväällä kiva ottaa huolletut kalusteet esiin ja juoda päiväkaffeet kevätauringon lämmittäessä. Eikä tarvitse sitten alkaa niitä puunaamaan…
SIPULIKUKKIEN ISTUTUS-SYVYYS, HELPPO MUISTISÄÄNTÖ.
Jos ei aina muistu mieleen mihin syvyyteen sipulikukat istutettiin, niin riittää kun muistat nelikerroksisen kerrostalon ”säännön”. Eli alin kerros on sipuli ja loput kerrokset on maata.
Helppoa vai mitä.
SYVYYTTÄKIN TÄRKEÄMPÄÄ…
On se, että sipulit eivät ole liian märässä maassa, siis sellaisessa, jossa vesi jää makaamaan koko talveksi. Hiukan kohopenkki tai vettä läpäisevä maa ja varmasti kukkii komeasti.
MYYRÄT KARKOTETAAN NYT, EIVÄT MELLASTA SITTEN KOKO TALVEA.
Mikään ei ole niin lohduton näky keväällä lumien sulettua kuin kokonaan myyrien mylläämä alue. Oli sitten kyse nurmikosta tai kukkapenkistä, niin kyllä harmitus on käsin kosketeltava,jos käytävät ja keot paljastuu ja sen tuhon määrän tietää. Minä olen asian hoitanut jo vuosia aurinkokennoisilla myyräkarkottimilla. Ne kun ”valtaa reviirin” nyt, niin myyrät pysyvät pois koko talven.
MIHIN KARKOTTIMEN IDEA PERUSTUU, PELKKÄ ÄÄNI EI RIITÄ
Myyrähän on reviirieläin ja tämän karkottimen idea on olla toinen ”valtamyyrä”, jolloin sen reviirille ei muut myyrät tule. Siksi tuo äänen taajuus on erittäin tärkeä olla oikea. Ei riitä, että se vain ”piipittää”, vaan taajuuden pitää olla juuri TARKASTI se oikea ”valtamyyrän” taajuus. Siksi vain testatut karkottimet toimivat.
Nämä minun käyttämäni ovat laboratoriotestattuja ja siksi ne toimivat varmasti. Jos siis pihallasi on yhtään odotettavissa myyrätuhoja, niin suosittelen lämpimästi laittamaan nämä nyt kasvien turvaksi.
Tämä pakkaus sisältää kaksi aurinkokennotoimista ”supermyyrää” ja saat ne TÄÄLTÄ 2 kpl pakkaus 44,95 € ( ovh 55,00)
SYYSISTUTETTAVIEN PERENNOJEN LOPPUKIRI
Alkoi nyt. Kelit kyllä jatkuu, mutta kohta loppuu kasvit. Nimittäin Miss Pioni eli Sarah Bernhard loppui valitettavasti nyt (vähän niin kuin viimeviikolla uumoilinkin), mutta Pionien Kuningattaria on vielä jäljellä joitakin. Joten ihan ilman Pioneja ei sinunkaan tarvitse jäädä, jos et vielä ole ennättänyt hankkia tai sitten haluat lisää.
Vaan nyt lähden pienelle aamulenkille kippurahäntien kanssa ja katsomaan samalla löytyisikö lisää herkkutatteja metsästä. Uskomattoman hyvin niitä nyt löytyy, isoja ja ihan puhtaita. Kyllä on huippuvuosi niidenkin suhteen nyt. Suppilovahveroita alkaa olla jo niin paljon, että pitänee alkaa lahjoitella niitä haluaville, kun ei malta olla keräämättäkään. Pienelle ruskareissullekin tekisi kyllä kovasti mieli lähteä, mutta ensin pitänee saada hommat hoidettua. :)
--------------------------------------------
Miten mutkattomasti puut antavat periksi, kun ne sallivat vuodenajan myötä syntyneen rikkautensa pudota. Näyttää siltä kuin ne päästäisivät lehtensä irti sen kummemmin surematta ja antaisivat itsensä vajota syvälle juuristoonsa uudistuakseen ja levätäkseen siellä.
Jäljittele sinäkin puita. Opettele menettämisen taito että voisit toipua. Pidä mielessä, ettei mikään pysyy samana pitkään, ei edes kipu, tuo mielen tuska. Istu se ulos itsestäsi. Anna sen kaiken mennä. Päästä siitä irti.
-May Sarton
--------------------------------------
Syksyisen raikasta ja ihanaa viikonloppua Sinulle hyvä ystäväni
Toivotteleepi,
Puutarhurisi
Juha