Leppoisan hyvää huomenta täältä puutarhalta.
Eikö olekin ihmeellistä, kun puutarhuri näin toivottelee leppoisaa huomenta. Eikös nyt pitäisi juosta pää kolmantenajalkana aamusta yöhön pitkin puutarhaa? Vaan eipä tarvitse, kun hommat ovat hyvällä mallilla. Illalla meni vielä vähän otsalamppu hommiksi, mutta kun ”halot on kannettu suojaan ennen myrskyä” eli hommat kunnossa, niin nukkuu yöt hyvin ja aamun voi aloittaa leppoisasti. Toki puuhaa riittää koko päivälle, mutta mikäs sen mukavampaa kuin tehdä töitä ”kukkaparatiisissa”. Näin eräs kaverinikin totesi. :)
TULEVAT YÖT ENNUSTAA VAI ENNUSTAAKO SITTENKÄÄN???
Vanhan kansan mukaan Yrjön yö 23.4 on viljayö, Pertin yö 24.4 on heinäyö, Markun yö 25.4 on marjayö. Sen mukaan kyseiset yöt pitäisi olla lämpimiä tai ellei ole, niin sen yön kylmä ennustaa huonoa vuotta joko viljoille, heinille tai marjoille. No katsotaan nyt millaiset yöt on tulossa ja vaikuttaako se satoihin. Itse olen sitä mieltä, että kivoja ennusteita, mutta nykyinen ilmasto on niin erilainen kuin aikoinaan. Voipi olla, että ennusteisiin pitänee suhtautua positiivisen epäilevästi…;)
”PUUTARHA LUONNON EHDOILLA” ON VUODEN 2018 TEEMA
Puutarhayhdistyksillä on joka vuosi jokin teema ja tänä vuonna se on ”Puutarha Luonnon ehdoilla”. Mielestäni tuo teema on mahdottoman hyvä. Etenkin, kun sitä hiukan enempi miettii. Sehän tarkoittaa, että tutustutaan ja opitaan omasta puutarhasta koko ajan enemmän. Kokeillaan rohkeasti ja uskalletaan tehdä siitä omanlainen, mutta luonnon ehdoilla. Kasveja istutettaessa huomioidaan toki niiden lajityypillinen menestyminen eli valitaan oikea kasvi oikeaan paikkaan. Varjoon istutetaan varjoisassa viihtyviä kasveja, kuivuutta kestävät istutetaan paahteeseen, metsäpuutarhaan sopivat siellä luonnollisestikin kasvavat lajikkeet. Kukkaketoa perustetaan taas niihin sopivilla, esim. erilaiset niittykasvit. Nämä ovat tietysti ihan selviä asioita ja usein ne ovat rajoitteita, mutta minusta luonto antaa mahdollisuuden paljon enempään ja jatkuvaan kokeiluun. Jokainen piha on erilainen ja täynnä mahdollisuuksia, olkoon ne sitten isoja tai pieniä juttuja. Jokainen toteuttaa ne tavallaan, mutta luonnon ehdoilla tai oikeastaan sen suomina mahdollisuuksina.
Haasta itsesi, ”matkasi on mielenkiintoisempi”. Ja se aika, jonka olet viettänyt, on se tärkein…
Näin olen aina ajatellut ja eihän se mitään maailman valloituksia tarkoita. Tarkoitan lähinnä sitä, että joka vuosi kokeilen kasvattaa jotain uutta ja erilaista. Monesti saan ja aikoinaan enempikin epäilyjä siitä, että ei se kumminkaan kasva tai onnistu. Ja niin kävikin ja käy varmasti jatkossakin, mutta mitäpä sitten? On tullut onnistumisia ja mikä sitten lasketaan onnistumiseksi? Onko se aina upeat kasvustot ja suuret sadot? Toki nekin, mutta minusta onnistuminen on jo sitä, että on uskaltanut kokeilla jotain uutta ja viettänyt sen parissa aikaa. ”Se aika, jonka vietämme, tekee siitä sille tärkeän” ihan niin kuin Kettu Pikku Prinssillekin sanoi, ruusuaan surren ja muistellen.
SYÖTÄVIEN KASVIEN ASTIAKASVATUS, TÄRKEÄÄ ASIAA ASTIOISTA, EI MYRKKYJÄ SUUHUN !
Nyt tässä asiassa pitänee vakavoitua ja toivottavasti maltat lukea tämän ja valistaa myös muitakin. Eli kyse on siitä, kun näkee paljon kasveja kasvatettavan ns. mustissa laastipaljuissa tai ämpäreissä ja se on hyvin huono tapa!!!
Haju paljastaa ja merkinnät myös.
Jos aiot käyttää paljua, ämpäriä, tms SYÖTÄVIEN tuotteiden kasvatukseen, niin tarkista aina, että siitä löytyy PP ( polypropeeni) lyhenne ja kierrätystä kuvaava merkki. Silloin se on turvallinen kasvattaa syötäviä tuotteita (myös banaania… hehheh…)!
Yleensä nuo laastipaljut ja vastaavat valmistetaan pvc-muovista ja niihin on lisätty vielä erilaisia muita kemikaaleja ( mm. kovettamia), jotka sitten liukenee multaan ja sitä kautta kasveihin. Jollei merkintää löydy, mutta tuo astia ”haisee” ikävästi jo kaupassa, niin silloin sitä ei kannata ottaa kasvatustarkoitukseen. En ottaisi sitä itse edes kasteluvedelle.
YLÄKUU – KYLVÖKUU – JATKUU AINA 30.4 ASTI
Niin kuin tuosta kalenteristakin näkyi, että yläkuun aika, joka alkoi maanantaina, jatkuu aina kuun loppuun asti. Tämä yläkuu oli sitä kaikkein ihanteellisinta kylvö ja pistokasaikaa, joten nyt antaa mennä vain. Niin minäkin teen.
JA NIITÄ OMENA YM . PUITA EI SITTEN LEIKATTU VIELÄ, VASTA..
vapun jälkeen alkaa niiden leikkausten aika. Kuu kääntyy ja nestevirtaukset myös. Laittelen ensi tai seuraavalla viikolla sinulle sitten lisää vinkkejä tästä aiheesta. Nyt kylvetään, ei katkota. :)
Paitsi pajunversot… minä ainakin haen nyt muutaman pajunverson tuolta ja teen niistä sitten myöhemmin herneille ja köynnöksille tukia. Ne on nyt helppoja kerätä ja käsitellä, kun niissä ei ole vielä lehtiä.
SUOSITAAN LINTUJA, NE AUTTAVAT JA VIIHDYTTÄVÄT, AIKA YLLÄTTÄVÄN MONELLAKIN TAPAA
Vähän aikaa sitten kirjoittelin siitä hyönteispulasta, joka on yllättävän laaja ja jatkuva ilmiö ja sen vaikutus toki näkyy myös lintumaailmassa. Huolestuttavaa on se tieto, että meidän petolintukannasta on hävinnyt jopa kolmannes 1970- luvun jälkeen. Varmaa ja yhtä tietoa syystä ei ole, mutta hyvin vahvasti tutkijat ovat sitä mieltä, että syy olisi yksipuolisessa tehoviljelyssä. Linnut kärsivät ruokapulasta. Hyönteiset sekä rikkakasvien- ja luonnonkasvien siemenet ovat vähentyneet voimallisesti ja siitä syystä ruokaa linnuille ei ole tarjolla riittävästi. Tässä ei ehkä toivominen paremmasta enää auta, vaan kokeillaan jokainen toimia piirunverran siihen suuntaan, että ainakin meidän tonteilla linnut viihtyisivät ja voisivat hyvin. Eikö vain?
Linnuista myös paljon apua. Tiesitkö että:
- Tiainen voi syödä jopa sata kirvaa päivässä, ajattelepa miten hyvä torjuntayksikkö on pari tai kaksi niitä pihapiirissä.
- Leppälintu syö hyönteisten lisäksi kovakuoriaisia ja niiden toukkia
- Punarinta syö hyönteisiä myös maasta
- Puukiipijä metsässä taas torjuu kirjanpainajaa
- Kottarainen, joka onneksi on tekemässä paluuta ja meidänkin pihapiirissä on ainakin kolme pariskuntaa, syö paljon etanoita ja kotiloita.
- Myös rastaat syövät paljon etanoita ja kotiloita. Joten ei ne nyt ihan pelkästään riesakaan ole (paitsi marja-aikana)
- Tuulihaukka on tervetullut asukki, missä on myyräongelma (mm. marjaviljelmät) se on tehokas myyräpyydys ja ihan ilmainenkin vielä.
- Lepakko taasen on loistava hyttysten pyydystäjä ja siili etanoiden ja kotiloiden.
Eiköhän siis huolleta pöntöt nyt viimeistään ja tehdään vaikka muutama uusikin. Pieni vaiva ja ihan mahdottoman iso ilo kaikille!
KÄÄRMEET HERÄNNEET JO KESKI-SUOMEA MYÖDEN, VARO NYT
Viimeviikonlopun kevätseurannan tuloksista kävi ilmi, että kyykäärmeet ovat hereillä ja lähteneet liikkeelle jo keski-suomea myöden. Näin keväällä ne ovat hyvinkin arvaamattomia ja jopa äkäisen vaarallisia. Joten kaikkiin kivikko ym. mahdollisiin pesä- ja lepopaikkoihin kannattaa mennä hyvin varovasti ja vaikka pitkä keppi apuna ja kumisaappaat jalassa. Varovasti kopistellen ne yleensä paljastavat itsensä, mutta kannattaa muistaa, että niitä voi olla talvipesässä useita, joskus jopa kymmeniä. Muistetaan kuitenkin,että kyykäärmeistä on meille apuakin. Yksi kyy voi poistaa parisataa punkkia reviiriltään kesässä syömällä pienjyrsijöitä, joita punkki tarvitsee isäntäeläimekseen kasvaakseen täysimittaiseksi punkiksi.
HARSOSÄÄSKET, MULTA JA TORJUNTA
Viimeviikolla oli puhetta myös harsosääskestä ja se aiheuttikin paljon keskustelua ja hyvää sellaista. Mullan valmistajat varmaan ottavat tästä palautteesta vaarin ja jatkossa on parempilaatuisia multia, vuoden päästä viimeistään. Tämän vuoden mullat kun on jo hyvin pitkälle pussitettu ja kaupoissa. No se siitä, mutta miten harsosääskistä pääsee eroon ja pystyykö niitä ehkäisemään? Sitä kysyttiin myös paljon.
Tärkeää ja helpointa niiden torjunnan kannalta on pitää taimiruukkujen kastelu maltillisena. Ja mielellään alakautta, niin että mullan pinta pysyisi kuivana tai ainakin kuivahtaisi kastelukertojen välillä. Mitä multapitoisempi kasvualusta, sitä tärkeämpää on olla huolellisen varovainen kastelun kanssa.
Jos ongelma on koristekasveilla, niin lähes mikä tahansa torjunta-aine tehoaa.
Jos ongelma on syötävillä kasveilla, niin sitten pitääkin olla tarkempi. Minä lähtisin ensin kastelun hallinnasta ja kelta-ansoilla liikkeelle. Ellei se tehoa, niin sitten otetaan torjunta-aineet käyttöön. Minusta ehkä paras ja turvallisin valmiste tällä hetkellä on seuraava joko käyttövalmiina tai tiivisteenä.
Luomu hyväksyttyjä, sisältää luonnon maa pyretreeniä.
Yrteille 5 vrk ja muille 1 vrk varoaika.
Käy myös kirvojen, kilpikirvojen, villakilpikirvojen, jauhiaisten ja ripsiäisten sekä kehrääjäpunkkien torjuntaan
KUMPPANUUSKASVIT AUTTAVAT MYÖS
Sopivat kumppanuuskasvithan ovat myös loistava tapa pitää tuholaiset kurissa. Itse tykkään tuosta kääpiösamettikukasta kovin. Sen kun laittaa vihannespenkkeihin kasvamaan, niin moni kesä menee ihan ilman kirvaongelmia, vaikka muualla niitä olisikin.
Vaan nyt lähden katsomaan kuinka kasvihuoneella kukoistaa ja hoitamaan hommat siellä. Illalla on nimittäin hieno tilaisuus täällä meidän kylällä, kun paikalliset on talkoilleet muistojuhlan vuoden 1918 tapahtumiin liittyen. Siellä on iltanuotiolla varmasti tunnelma (havu)katossa. :)
--------------------------------------------
En halua päätyä elämäni loppuun vain huomatakseni että elin sen pituuden.
Haluan elää myös sen leveyden.
- Diane Ackerman