Aurinkoisen kaunista syyshuomenta täältä puutarhalta.
Voi näitä ihania syysaamuja - kolme astetta lämmintä, aamuauringon ensisäteet, ohitse lentävien hanhien parvet, raikkaan puhdas ilma, syysväriset maisemat, istutusta vaille käännetyn maan tuoksu, viimeisten kypsyneiden tomaattien raikas maku suussa, - voiko syysaamulta enempää toivoa? No toki voisi, mutta minusta tässä on kaikkea, mitä toivoa voi. Hieno tunne, kun tietää jo nyt, että päivästä tulee upea ja mukava. <3
VAAHTERANLEHTI RUUSUJA
Tuttu, mutta aina yhtä mukava syyspuuha on tehdä syysvärisistä vaahteranlehdistä ”ruusuja”. Toki näitä voi tehdä ja yhdistellä muistakin isolehtisistä, ihan oman mielen mukaan. Teki näistä sitten kimppuja, ovikranssin koristeita tai mitä vain, niin jo pelkästään näiden tekeminen on niin mukavaa ja rentouttavaa puuhaa, että hyvälle ja rennolle mielelle ei voi olla tulematta.
Varmaan olet näitä tehnytkin, mutta jollet niin tässä on pari muutaman minuutin kestävää videota, joista tuo idea selviää hetkessä.
ILMAT VIILENEE, HARAVAT HEILUU, MUTTA EI SUOJATA IHAN VIELÄ
Tuolla maakunnissa ajellessani huomaan kuinka tippuvat lehdet on pistänyt haravat heilumaan monissa pihoissa. Ja mikäs siinä, se on hyvää liikuntaa ja jos lehtiä on paljon, niin on hyväkin haravoida isommat määrät pois. Niin kuin viimeviikolla olikin puhetta, niin itse korjaan vain nuo isommat määrät pois ja aika ”huolimattomasti” nekin. Loput saa jäädä maahan ja tekemään maalle hyvää. Mutta se mistä olisin halunnut ”varoittaa” on se, että lehdet on hyviä suojia arimmille kasveille, mutta ne kannattaa laittaa vasta kasvien päälle sitten, kun ilmat ja maa on jäähtynyt kunnolla. Maa saa olla vaikka mielellään pikkusen pinnasta jo jäässä. Näin maa ei ala lämmetä ja houkuttele kasveja ennenaikaiseen kasvuun. Tämän sinäkin varmasti jo tiesit ennestään, mutta aika moni ei ajattele asiaa. Joten jos satut vaikka naapurilla näkemään ”liian innokasta” peittelyintoa, niin pieni vinkki olisi varmaan nyt paikallaan… ;)
TALITINTIT KÄVI JO KYSELEMÄSSÄ, IHAN VIELÄ EN KUMMINKAAN ALOITA
Talitintit kävi tuossa ikkunan takana jo koputtelemassa hiukan sen oloisina, että oletkos meitä ajatellut muistaa ollenkaan? Huikkasin niille, että toki olen ja kaikki on valmiina, mutta ihan vielä en evästä tarjoile, en talia enkä siemeniä. Luonnossa on vielä tarjolla hyvin monipuolista evästä eikä kylmäkään vielä vaivaa. Vasta sitten, kun talvi tulee kunnolla, niin aloitan ruokinnan ja jatkan sitä läpi talven. Minusta näin on luonnollista ja parasta kaikkien kannalta.
”VIIKATEMIES” ISKEE VIIKONLOPULLA
No älä nyt suotta pelästy, kyllä se on vain minä ja perinteinen viikate, kun heilun tuolla tontin reunoilla ja niitän nuo korkeimmat heinät nurin ja korjaan ne pois. Annan näin selvän vinkin myyrille ja etanoille, että jos vaikka talvehtisivat jossain muualla, ei olisi sitten mitään ikäviä yllätyksiä talven jälkeen tiedossa. Toki karkottimet pitää nuo pois penkeistä, mutta tuolla ehkäisen niitä myös pysymään pois reunamilta.
- Käärmekarkoittimet kannattaa laittaa nyt viimeistään nakuttamaan mahdollisille talvehtimispaikoille, nyt ne niitä pesäpaikkojaan hakee.
HARAUKSELLA ETANOISTA EROON – samalla PPP
Jos sinulla on kasvimaa ja etanaongelma, niin yksi mahdottoman hyvä keino torjua niitä on harailla kasvimaat näin ennen talvea. Kevyt haraus kääntää talvehtivat etanat ja niiden munat pintaan ja pakkanen hoitaakin sitten loput… ;)
Tuostakin saa iloisesti tuon ”puolituntia päivässä - parasta mitä voit itsellesi tehdä” päivittäisen annoksen puuhasteltua. :)
EUKALYPTUKSEN HARVENNUSTA JA OKSAT SAUNAAN JA MALJAKKOON
Niin ne vain nämäkin pienestä taimesta keväällä alkunsa aloittaneista eucalyptuksista on kesän aikana kasvanut hienoja ”pikkupensaita”. Tuosta eukalyptuksesta leikkaan myös oksia hiukan pois, ettei ole turhan tiivis talvella. Leikatuista oksista sidon nipun ja vien saunaan tuomaan mukavaa tuoksua ja osan laitan maljakkoon. Jo yksi oksa on nätti ja ihan mahdottoman kestävä maljakossakin. Ensivuonna nuo onkin jo sitten niin kookkaita, että saan niistä pitkin kesää oksia vaikka vihdan sekaan tai jopa kokonaisen vihdan.
PELAKAT - LEIKATTU, SUURIN OSA LEHDISTÄ JA KAIKKI KUKAT POIS. PISTOKKAITA? KYLLÄ, MUTTA VAIN KASVULAMPUN ALLE
Nuo minun perinnepelargonit leikkasin myös talvikuntoon. Vielähän ne olisi halunneet kukkia, mutta parempi leikata nyt kukat ja suurimmat lehdet pois, niin ne eivät kuluta energiaa ja emokasvit talvehtii paljon paremmin. Nyt siirrän ne sitten tuonne valoisaan ja viileään varastoon talveksi ensikevättä odottamaan.
Pienen syyslannoitekalastelun niille vielä kerran annan ja sitten talvella vain pelkkää vettä niukalti.
Syyspistokkaita näistä otin myös huvikseni ja ne kyllä juurtuu hyvin, kun vain saavat olla tuon kasvulampun alla. Muuten ne kannattaa ottaa vasta keväällä.
HUONEKASVEILLE LISÄVALOA JA SUMUTTELUA
Huonekasveille olen aloittanut nyt myös ”talvikauden” eli niukkaa kastelua, lisävaloa ja sumuttelua. Lisävalon annan tietysti vain tällä LED- kasvulampulla ja sumuttelen hienolla sumulla päivittäin. Näin ne eivät pelkästään selviydy talven yli, vaan viihtyvät erinomaisesti, usein jopa hiukan kasvatkin.
TÄMÄ sumupullo on minun ehdoton suosikkini nykyään. Oli sitten kyse kasvien tai kylvösten sumuttamisesta, niin tuo erityisen hieno sumu ja kätevä käyttömekanismi on ihan vertaansa vailla olevia. On kuulemma myös pyykkien sumuttelussa ja myös partureiden suosiossa oleva malli. ;)
KASVI- JA KASVULAMPUN ERO, MUISTITHAN TÄMÄN
Kasvilamppu ja kasvulamppu – näissä oli siis se suuri ero, että kasvilamppu vain korostaa kasvin värejä kasvattajalleen, mutta kasvulampusta ne ainoastaan hyötyvät oikeasti.
Tällä LED-kasvulampulla kasvatan niin kasvit ja taimet, niin kotona pirtissä kuin täällä puutarhallakin. Valoa annan ajastimen avulla aamulla neljä tuntia ja illalla toiset neljä tuntia.
AMARYLLISTEN HYÖTÖAJOISSA( = KASVATUS SIPULISTA KUKKAAN) ISOJA EROJA, ”VIKA” EI OLE SINUSSA!
Kovasti on kyselty ja ihmetelty, miksi jotkut amaryllikset kasvavat ja kukkivat muutamassa viikossa ja joskus kestää kuukausia. Vikaa ei siis ole yleensä missään vaan kyse on eri lajikkeiden ja viljelytapojen välisistä eroista. Jos sipuli on ns. preparoitu se tarkoittaa sitä, että se on viljelty kasvihuoneessa, nostettu kesän lopulla ja annettu kylmäkäsittely kylmiöissä. Nämä sipulit kasvavat yleensä kukkaan hyvin hitaasti, etenkin jos lämpötila on normaali huoneenlämpö ja valona vain luonnon valoa. Voi kestää jopa pari-kolme kuukauttakin. Sitten on nämä lajikkeet, jotka on viljelty eteläisellä pallonpuolikkaalla ja ne on saaneet olla levossa pidempään ja kukkivat luontaisesti meillä näin talvella. Ne tulevat kukkaan yleensä kolmessa-neljässä viikossa, jos on oikein lämmintä ( yli + 25 astetta), niin jopa kahdessa viikossa. Toki myös hiukan lajikkeesta riippuen.
Minä kasvatan ja käytän vain vallan näitä luonnollisen kasvun ja levon saaneita lajikkeita.
Oli sitten kyse sitten ihan istutettavista tai näistä vahatuista.
Siksi näiden sipulien toimitus ajoittuu vasta marraskuun puolivälin-lopun paikkeille. Silloin ne kukkivat sinulla ilman mitään ihme temppuja juuri sopivasti jouluna. :)
JAKKAROISTA JA SADEVIITOISTA, KOVA KYSYNTÄ YLLÄTTI, IHAN PIENI TOIMITUSVIIVE
Viimeviikolla esittelemäni retkijakkara ja sadeviitat koki niin kovan kysynnän, että sadeviittoihin tuli pieni toimitusviive, kun ensimmäinen erä loppui heti kesken. Näillä näkymin ensiviikolla saan valmistajalta seuraavan erän.
Jakkaroita on vielä muutama kymmenen jäljellä, mutta niissä on se tilanne, että kun tuo erä loppuu, niin uusia ei saada tai ei ainakaan tuohon hintaan…
PERENNOJEN JA PENSAIDEN ISTUTUS SYKSYLLÄ – USKOMUKSIA JA KOKEMUKSIA
Tuosta monivuotisten syysistuttamisesta on taas ollut liikkeellä, sanoisinko aika mielenkiintoisia ”totuuksia”, että niitä ei voisi enää istuttaa. Voin sanoa, että kyllä voi, käytännössä niin kauan kuin maa vain on sulaa. Tästä on niin monien vuosien kokemus meillä kaikilla puutarhureilla, että ollos huoleton, istuta maahan vain, siellä ne ovat näin syksyllä enemmän kuin turvassa. Juurtuvat ja ovat keväällä valmiina uuteen kasvukuteen ja heti oikeassa rytmissä.
- Jos sinulla on ulkona ruukussa kasvamassa monivuotisia kasveja, joita et saa kumminkaan kellariin, niin kaiva ne ruukun syvyyteen maahan ja laita ennen kovempia pakkasia hiukan suojaa ruukun päälle. Näin ne talvehtii ongelmitta, kun ruukku ei pääse jäätymään läpi.
PERENNOJEN TARJOUS ENÄÄ MAANANTAI-ILTAAN ASTI, SITTEN MINÄ ALOITAN ISTUTUKSET!
Ettei minulle tulisi ihan mahdoton kiire syysistutusten kanssa, niin aion aloittaa istutukset ensiviikolla. Joten nuo monivuotisten valikoima / tarjous tältä syksyltä loppuisi sitten maanantai-iltana. Loput istuttelen maahan kasvamaan ensi kevättä varten.
Vaan nyt minä lähden syysilmasta ja ihanasta auringonpaisteesta tuonne ulos ja samalla valmistelemaan kasveja istutus- ja talvehtimiskuntoon. Ja eiköhän nuo kippurahännät tule mukaan myös, Soma ainakin on ihan mahdottoman innokas touhuamaan ja olemaan seuroissa mukana. Se vain on välillä niin avulias, että meinaa kaivaa turhankin isoja ”istutuskuoppia” minulle… ;)
Eipä sitä ihminen tosiaan ihmeellisiä asioita tarvitse ollakseen onnellinen.
--------------------------------------------
Tehdä hyödyllisiä asioita,
lausua rohkaisun sanoja,
ajatella kauniita asioita,
on tarpeeksi ihmiselämälle.
- S.Eliot
--------------------------------------
Ihanaa viikonloppua Sinulle hyvä puutarhaystäväni
Toivotteleepi, sormet ja sipulit maahan työntävä
Puutarhurisi
Juha