Pioni ja muurahaiset-hyvä yhdistelmä, Nokkosesta on moneksi, Raparperi- leikaten vai nyhtäen, ym. 3.6.2022

Pioni ja muurahaiset-hyvä yhdistelmä, Nokkosesta on moneksi, Raparperi- leikaten vai nyhtäen, ym. 3.6.2022

Perjantaipostini aiheita tänään mm:

  • Pioni ja muurahaiset – hyvä yhdistelmä
  • TÄRKEÄÄ ! Uurrekorvakärsäkäiden toukkia löytynyt tuonti tuijista – ole tarkkana ja toimi oikein. Ohjeita ja linkkejä. Vinkkaa myös ystäville.
  • Nokkosesta on moneksi – ohjeita ja vinkkejä
  • Raparperi – leikaten vai nyhtäen?
  • Kurtturuusu lainsuojattomammaksi 1.6 – tunnistus apua tarjolla
  • Puutarhapäiväjatkot – tarjouksia sellisilla hinnoilla, ettet usko itsekkään – katso ja tartu kiinni ennen kuin viedään käsistä.

Hurmaavia terveisiä täältä Puutarhalta

Onhan tämä alkanut ”pikkukesä” ihan mahtavaa aikaa. Katsoo minne vain, niin aina on silmiä ja sielua hivelevää nähtävää. Vehreyttä, kukkia ja kasvun kiihkeyttä.  Luonto täynnä ääntä ja elämää.  Nukkumaankaan ei meinaa illalla malttaa mennä ja aamulla ei meinaa ehtiä kunnolla aamupuuroa syödä, kun ulos ”pitää” päästä.

Aikaiset, auringonnousun ajan aamut, ne olisivat kyllä ihan vertaansa vaille, mutta rehellisyyden nimissä montaa sellaista aamua minulle ei kyllä tässä kesällä kerry, kun illat tuppaa venymään niin myöhään. Ja jollain tapaa nautin kyllä ihan mahdottomasti noista iltayön puuhasteluista pihalla. Tiedätkö ihan vain sellaista hiljaista ja rauhallista käyskentelyä ja ehkä jotain pientä näpräämistä ohimennen.  Satakielen yöllistä laulelua kuunnellen, tyyntyneen illan tuoksuista nauttien ja samalla silmäillen kaikkea kaunista. 😍🙏

Monet kukkien värit ja muodotkin näyttäytyvät ihan eri tavalla iltahämärässä. Tämä valkoinen tulppaanikin on toki kaunis päivällä, mutta iltahämärässä sen muoto ja tyylikkyys pääsee minusta vielä paremmin esiin. Eikö vain?

Ja kyllähän tulee nukkumatti sitten nopeasti ja antaa hyvät yöunet aina tuollaisen iltarauhoittumisen jälkeen.

Väriterapiaa sekaistutuksilla

Muistat varmaan, kun syksyllä kerroin, että nykyisin tyrkkään noita syyssipuleita tarkoituksella hiukan huolimattomasti ja katson sitten kun ne kukkivat, että mitä kaikkea tuli mihinkin laitettua. Mitään vikaa ei tietenkään ole säntillisissä ja hyvin rytmitetyissä istutuksissa, mutta minulla on nykyisin tämmöinen ”yllätys itsellenikin” tyyli noiden kanssa. Toki siis istutan ne kunnolla, mutta sotken eri väriset sipulit samaan astiaan ja istutan vain.

Ja tämmöiset väriterapia iloittelut ovat minusta kyllä mukavia.

PIONI JA MUURAHAISET – HYVÄ YHDISTELMÄ

Tuosta kuvassa olevasta pionista tuli mieleeni, että jos joku tutuistasi on huolissaan pionin nupuilla vaeltavista muurahaisista, niin muistathan kertoa, että mitään syytä ei ole huoleen tai alkaa listiä muurahaisia, sillä ne ovat hyvällä asialla. Ne nimittäin putsaavat pionin nuppuja ja kukat aukeavat paremmin ja hienommin sitten kun niiden aika on. Tuttu juttu sinulle, mutta ei ihan kaikille vielä.

Ja jos muurahaisia on ihan oikeasti sellaisessa paikassa, missä niitä ei tarvitsisi olla, niin nyt ei tarvitse enää myrkyillä tai millään kotitekoisilla ”suolavesi” konsteilla niitä häätää, kun nämä uudet muurahaiskarkottimet hoitaa homman. Samalla pysyy maa ja ympäristökin myrkyttömänä

TUIJIEN JUURILTA LÖYTYNEISTÄ UURREKORVAKÄRSÄKKÄÄN TOUKISTA KESKUSTELUA – TÄRKEÄÄ TUNNISTAA JA REAGOIDA OIKEIN

Viikolla kantautui minunkin korviini, että jossain päin Suomea ostetuista tuontituijien juuristosta oli löytynyt haitalliseksi vieraslajiksi luokiteltuja Uurrekorvakärsäkkäiden toukkia.  

Itse en tunne tapausta sen paremmin, mutta oli Leenan kanssa puhetta, että informoin tästä myös sinua, jos olet sattumoisin menossa tuija( tai muihin puuostoksille), niin tämä asia on hyvä tarkistaa ja myös reagoida oikein.  Tuo toukka (Kuva Maippi Hassinen) elää siis ruukkutaimen juuristossa ja on tuon kuvan näköinen ja se kuuluu hävittää saman tien tappamalla ne kaikki.

Kasvi on myös syytä palauttaa myyjäliikkeeseen ja kertoa heille asiasta viipymättä.

Tuota ei pidä sitten sekoittaa hyviin toukkiin niin kuin esim. sarvikuonokkaaseen, joita esiintyy yleisesti. Eli hyvä tunnistus kannattaa aina tehdä. Ja jos et ole varma, niin ei hätää, ota toukat mukaan ja piipahda taimimyyjän luona, hän kyllä tietää.

Uurrekorvakärsäkkäästä ( = pahis) voit lukea lisää TÄÄLTÄ

ja Sarvikuonokkaasta ( = hyvis ) TÄÄLTÄ

Myös tuolla Leenan ylläpitämällä Puutarhan parhaaksi facebook ryhmässäon hyvää keskustelua aiheesta.

NOKKOSET KASVAVAT KOHISTEN – TODELLISIA AARTEITA JA MONIKÄYTTÖKASVEJA

Nokkoset kasvavat nyt ja kohisten ja on niin mahtavan vihreitä ja isolehtisiä nyt kun tuota vettä on tullut eikä toisaalta ole ollut liian kuumakaan. Nokkosestahan on todella moneksi ja oikein superkasvi. Kerrataanko hiukan, kuinka hyvä ja monikäyttöinen se onkaan.

 

Nokkonen (Urtica dioica) on:

  • Monivuotinen ruohokasvi.
  • Rautanokkonen samannäköinen, mutta on yksivuotinen.
  • Koko kasvi juurinen käyttökelpoinen ravinnoksi tai rohdokseksi.
  • Kasvaa koko maassa.

Käyttö ruoaksi:

Yleensä käytetään nuoret versot keväällä (myöhemmin kesällä versojen latvat) ryöpättyinä muhennoksiin, lättyihin, leipään, keittoihin yms. pinaatin tapaan.

Lehdet voidaan myös kuivata ja saatavaa viherjauhetta voidaan käyttää melkein mihin tahansa, esim. mysliin, viilin päälle, leivonnaisiin, yrttisuolaan, teeksi jne.

Nokkosta voidaan säilöä pakastamalla ryöpätyt versot tai em. kuivaamalla. Nokkosesta voidaan valmistaa myös esim. siirappia, simaa ja olutta.

Nokkosia ei pidä kerätä liian rehevästä maasta, eläinsuojien, kompostien tai ulkovessojen läheisyydestä, koska tällaisissa paikoissa kasvi kerää helposti itseensä haitallista nitraattia. Nokkonen voi kaikkien muiden kasvien tavoin aiheuttaa joillekin ihmisille allergisia reaktioita. Nokkosta ei suositella raskauden eikä imetyksen aikana. Munuaisten tai sydämen vajaatoimintaa sairastavien ei tulisi käyttää nokkosteetä.

Nokkosteetä valmistetaan kaatamalla kuumaa vettä nokkosenlehtien päälle, annetaan hautua 10 minuuttia ja siivilöidään lehdet pois. Makeutetaan tarvittaessa esim. hunajalla. Nokkostee on elimistöä puhdistava ja vahvistava tee. Nokkosteetä suositellaan juotavaksi keväällä muutamien viikkojen ajan 2-3 kupillista päivässä vahvistavana voimajuomana.

Nokkonen sisältää enemmän mineraalisuoloja kuin yksikään muu Suomessa kasvava kasvi.

Rautaa nokkosessa on 7 kertaa enemmän kuin pinaatissa.

Nokkosessa on myös erittäin paljon piitä, C-vitamiinia ja tärkeitä A-, B-, E- ja K-vitamiineja sekä mm. flavonoideja, eteerisiä öljyjä, hivenaineita ja runsaasti klorofyllejä A ja B.

Käyttö lannoitteena

Erotettava nokkosvesi ja nokkoskäyte!

Nokkosesta voidaan valmistaa sekä nokkosvettä että nokkoskäytettä. Molemmat valmistetaan keräämällä saavi/ämpäri täyteen nokkosia ja täyttämällä ämpäri vedellä.

Nokkosvesi valmistuu 1-2 päivässä ja on laimentamattomana hyvä torjunta-aine. Nokkosvettä voidaan sumuttaa suoraan kasvien päälle ja se tehoaa hyvin, varsinkin toistettuna, esim. lehtikirvoihin.

Nokkoskäyte valmistetaan samalla tavalla, mutta käytteen annetaan seisoa aurinkoisessa paikassa 2-3 viikkoa. Käyte on valmista kun se on lakannut kuohumasta. Käyte alkaa haista, mutta se ei haittaa. Valmiista käytteestä siivilöidään nokkosenjäämät pois ja sitä käytetään laimennettuna.

Nokkoskäytettä annostellaan lannoitteena kasvien juurelle, ei ruiskuteta lehdistölle.

Runsasta lannoitusta vaativille kasveille hyvä laimennussuhde veden kanssa on 1:5. Muille kasveille suhteessa 1:10.

Nokkoskäytettä voi käyttää myös torjunta-aineena, jolloin laimennussuhde 1:50.

Nokkoslannoitus edistää kaikkinaisesti kasvien hyvinvointia, edistää juurten kasvua, nostaa maan pH-tasoa, lisää kasvien typenottokykyä jne. Nokkoslannoitus ei korvaa esim. peruslannoitusta, mutta sitä voidaan käyttää keväällä ja alkukesällä lisäravinteena, kun kasvien ravinteiden tarve on suurimmillaan.

Maassa kasvaessaan nokkonen parantaa lähellä olevien kasvien kasvua, erityisesti hedelmäpuut ja herukkapensaat hyötyvät nokkosen läheisyydestä.

Kompostissa nokkonen nopeuttaa kompostin maatumista.

”Lääke joka vaivaan”

Nokkonen mm. poistaa nestettä, auttaa reumaan, tasoittaa verenpainetta, alentaa verensokeria, irrottaa limaa, torjuu allergisia reaktioita, kiihdyttää ihon pintaverenkiertoa ja auttaa siten esim. kaljuuntumiseen, hilseeseen ja ihottumiin, kaiken kaikkiaan vahvistaa elimistöä ja vastustuskykyä vain muutamia mainitakseni.

Lääke-, rohdos- ja ruokakäytön lisäksi nokkosen kuiduista voidaan valmistaa kangasta ja paperia ja nokkosella voidaan värjätä lankoja. Kasvista tehdään myös esim. hiushuuhdetta, suuvettä ja sitä voidaan käyttää kylpyvedessä. Harva kasvi on siis yhtä terveellinen ja monikäyttöinen kuin nokkonen. Onko siis rikkaruoho????

Eli ei muuta kun nyt hanskat käteen ja kerätään hyötykäyttöön tämä monen ” vihatuksi rikkaruohoksi” määrittelemä kasviaarre. 👍

KUKKAVARRET POIS VAI EI ? VARRET NYHTÄMÄLLÄ VAI LEIKKAAMALLA?

Myös raparperit kasvavat kuin silmissä. Juuri aamulla kävellessäni tuon vanhan, mutta erittäin elinvoimisen raparperipuskan ohi, että tuostahan saapa jo loistavasti viikonlopulle piirakka-ainekset ja mehuakin ihan kohta pääsee keittelemään.  Tuosta kukkavarsien poistosta ja varsien korjuutavasta on ja montaa mielipidettä ja onneksi saa ollakin. Kukkahan on mitä hienoin, mutta itse olen sen kyllä nuo kukkavarret nyhtänyt pois. En ole tutkinut sen paremmin, että olisiko sillä vaikutusta esim. varsien makuun, jos niin ei tekisi. Varret taas olen pyrkinyt nyhtämään, mutta joskus on tullut kyllä myös leikattua ( etenkin jos varret on kasvaneet oikein isoiksi) ja hyvin tuo on tuntunut tuossa kasvavan ja viihtyvän. Ollut yli 30-vuotta, sama juurakko ja samalla paikalla ja hyvin viihtyy.

Jokunen vuosi sitten kokeilin myös tehdä ns. tynnyriraparperia eli laitoin ison vesisaavin varsien päälle heti keväällä ja niiden varsien olisi sitten pitänyt olla makeita, mutta ei minusta niissä kovin suurta eroa ollut. Ehkä hiukan vähempi kirpeitä, mutta ei kyylä makeita.  Päädyinkin siihen, että annan kasvaa noin ja lisään sitten pikkusen enempi sokeria piirakan päälle. 😉

VOIHAN KURTTURUUSU – TUNNISTETAAN ENSIN RAUHASSA JA VARMAKSI ENNEN KUIN..

Tämä kurtturuusun ”laittomuus” alkoi siis virallisesti nyt 1.6 ja kaikki kurtturuusut tulisi siis lain mukaan hävittää. Tottahan se on, että onhan se vallannut paikkoja ja on erittäinkin runsaslukuisena vaikea hävitettävä ja hallittava. Ymmärrän hyvin myös sen puolen, jos pihalla kasvaa yksi kurtturuusu, niin helposti ajattelee, ettei se nyt ole niin lainsuojaton ja se saisi olla. Mutta kun siinä on ne kiulukkaat joita sitten linnut syövät ja levittävät sitä kautta ongelmaa helposti ”ei kenkään maille”.  Jos nyt ei vielä pysty koko kasvia hävittämään, niin ne kiulukkaat nyt ainakin tulisi ottaa ja kerätä ajoissa pois, ainakin haitallinen lisääntyminen vähenisi.

Tunnistaminen olisi hyvä tehdä ja harkiten ja huolella. Ettei tule sitten hävitettyä turhaan hyviä ruusuja.

Kovin vaikeaa se ei ole, kun muutaman ”tärpin” tietää.

TÄÄLTÄ löydät apua siihen, kuinka tunnistat kurtturuusun ja erotat sen lehdistä erikseen muista ruusuista.

 

 

 

KUKKANIITTY JA PÖRRIÄIS JUTTUJA

Lupasin viime perjantaina, että kun noiden kukkaniittyjen perustaminen alkaa nyt hiljalleen olla ajankohtaista, niin kirjoittelen niistä hiukan enempikin tällä viikolla. No olen jo hiukan tuonne kirjoitellutkin niistä, mutta ihan valmis se ei vielä ole, mutta ehkä jo viikonloppuna saan sen valmiiksi ja sinulle.

Mutta vinkkinä jo nyt voisin suositella sinulle tätä Paulan – ”paratiisi takapihalla” jaksossa, jossa on hyviä ajatuksia ja pointteja aiheen ympäriltä, ihan tutkimustuloksin ja silminkin nähtynä. Katsomaan pääset sen TÄÄLTÄ ja koko jakso ( niin kuin nuo muutkin jaksot) on ehdottomasti katsomisen arvoisia, mutta jos vain tämän kohdan haluat katsoa, niin se alkaa n. 3,30 kohdalla.

Vaan nyt minä lähden tuonne kasvihuoneelle kasteluhommiin ja sitten pihalle puksailemaan jotain kivaa. On tämä niin ihanaa aikaa, että ei parempaa. 🥰🥰🥰

Entä jos - ei toinen toistaan vieroksuen, vaan yhdessä ja sopusoinnussa. Toisiaan täydentäen.  

*******************************

Puutarhurin rukous

Hyvä jumala,
anna armossasi sadetta joka päivä,
jos vain sopii, keskiyöstä kello kolmeen.
Ja kuten tiedät, hyvin hienoa ja lämmintä,
jotta se imeytyy maahan.

Mutta varjele sateelta Silene, Alyssym,
Helianthemus, laventeli ja muut jotka,
kuten äärettömässä viisaudessasi tiedät,
pitävät kuivuudesta ja joiden nimet voin
kirjoittaa paperille, jos niin tahdot.

Ja anna auringon paistaa koko päivän
vaikka ei tietenkään liikaa, eikä Astilben,
Gentianan, Hostan eikä Rhododentronin
päälle.

Ja anna aina paljon kastetta ja vähän tuulta,
runsaasti kastematoja, mutta ei etanoita eikä
lehtitäitä eikä härmätauteja.


Ja jos sopii, anna kerran viikossa sataa
lannoiteliuosta.


Amen.


Karel Capek

*******************************

Onnellisten hetkien täyttämää viikonloppua sinulle hyvä ystäväni.

Toivotteleepi

Puutarhurisi

Juha