Piha puuhastelua, vadelmilta versot poikki, tuhka ja sen käyttötapa, sipulikukkia ruukkuun ym. 18.10.2024

Piha puuhastelua, vadelmilta versot poikki, tuhka ja sen käyttötapa, sipulikukkia ruukkuun ym. 18.10.2024

Perjantaipostini aiheita tänään mm:

  • Piha puuhastelua – talvea kohden, mutta maltilla vielä
  • Vadelmien satoa tuottavat versot poikki ja möyhentimellä kätevää ennakoivaa tuholaistorjuntaa
  • Tuhkaa ja sen käyttö – helppo ohje, myös kompostoriin
  • Lehdellisten puiden ja pensaiden siirtoon - kun lehdet on tippuneet, niin lapiot esiin. Muistetaan myös tuenta.
  • Sipulikukkia ruukkuun – aivan ihana ja helppo tapa tuoda aikaistettu kevät kotiin.
  • Syyssipulit loppusuoralla – nyt myös tuo tulpaani mix kerhohintaan
  • Terveystyynyjen ja älypeittojen yhteishankinta sai hurjan suosion – peitoista varattu jo puolet – kannattaa varata ajoissa. 

 

Aurinkoista huomenta täältä puutarhalta!

Kyllä olikin upea taivaanranta heti aamusta. Lupaa aivan mahtavan upeaa syyspäivää taas. Nyt on saatukin nauttia poikkeuksellisen lämpimistä ja mukavan leppoista päivistä koko viikko ja sehän kyllä sopii ja vaikka jatkuisi pidempäänkin. 😊

 

Tänään onkin tulossa puuhakas päivä ihan tuolla omalla pihalla. Sää suosii ja täällä puutarhallakin on nyt kaikki niin hyvällä mallilla, että hyvin ”joudan” laittamaan omaa pihaa pikkuhiljaa talvea kohden kuntoon. On rännien putsausta, vesiastioiden ja letkujen tyhjennyksiä, kukintansa lopettaneiden kesäkukkien korjuuta, lavakauluksien siivoamista & valmistelua seuraavia istutuksia vaille ja talvetettavien siirtoa tuonne navettaan ja ledvalojen alle.

 

Voihan se olla, että ehtii ilta ja pimeys tulla, ennen kuin saan nuo kaikki suunnitellut hommat tehtyä.🤣, mutta ei sekään haittaa. Onhan se päivä huomennakin ja kaunis päivä onkin. Ja sääennusteen mukaan koko ensiviikko on lämmintä ja poutaa ( vaikka pilvistä) Eli tutulla ja hyväksi havaitulla tyylillä mennään ” vähän päivässä, paljon viikossa” Ei tule stressiä ja voi puuhastella hyvällä mielellä! 👍

Ja onhan tuolla paljon muutakin puuhaa odottamassa, kun nuo saa reilaan. Puutarhan ja pihan hyviä  puolia siis, ei tule (onneksi) ikinä kokonaan valmiiksi. Aina on mitä puuhata ja toisaalta ei tarvitsekkaan ajatella, että kaikki tulisi tehdyksi. 😉

 

VADELMIEN SATOA TUOTTANEET VARRET POIKKI

Nämäkin on hyvä tehdä nyt syksyllä. Keväällä kun on sitä kaikkea muuta puuhaa, niin nämä on sitten tehty valmiiksi.  Ja varrethan me leikkasimme poikki ( niin kuin herukoidenkin) mahdollisimman läheltä maan rajaa, niin ei jää tuholisille tai kasvitaudeille pesäpaikkoja suotta.  Niin ja pintamaata / katetta, on hyvä möyhennellä pensaiden ympäriltä samalla, jolloin mahdolliset talvehtivat etanat ym. ”pahisötökät”, tuhoutuu siinä samalla. Ja siinä tuo mainio, hieman pidempivartinen, ”möyhennin” on ihan ylivoimaisen hyvä ja kätevä peli.

 

TUHKAA LEVITYKSEN – PARI HUOMIOTA SEN KÄYTÖSTÄ

Kesän aikana on kertynyt hiukan tuhkaa ja sehän on hyvä levittää nyt. Toki sen voisi säästää keväällekin, mutta eiköhän sitä tuossa talven mittaan tule ihan riittävästi taas. 😉

Kerrataanko hiukan noita tuhkan ominaisuuksia ym. hyvä ottaa huomioon asioita:

Yleisesti ottaen puun poltossa syntynyt tuhka on erinomaista maanparannukseen, kun sitä ei käytetä liikaa. Tuhka on emäksistä ( pH voi vaihdella 10-13 välillä) ja se nostaa mullan pH-arvoa kalkin tavoin 1-3 yksikköä maaperästä ja määrästä riippuen.

Tuhkahan ei sisällä typpeä lainkaan, joten senkin puolesta se on turvallista levittää näin syksyllä. Typpilannoite annetaan sitten erikseen keväällä.

Tuhkan tiedetään myös suojaavan maaperän mikrobi- ja sienilajistoa kadmiumin vaikutukselta.

Käyttösuositus karkeasti olisi n. 200-300 g / neliö. Eli käytännössä 1 litra / neliö on turvallinen määrä. Suosituksia eri lähteissä ja eri tekijöiden mukaan aina 100 grammasta 500 grammaan, mutta itse pidän turvallisena ja hyvänä tuota ajatusta, että noin litra neliölle.

Puutarhajätekompostissa tuhka on myös hyvä, mutta siinä on myös hyvä ottaa muutama seikka huomioon:

  • Tuhkan vaikutus kompostin kypsymiseen on merkittävintä kompostin ollessa raakaa, jolloin se nopeuttaa siirtymistä hitaasta vaiheesta aktiiviseen vaiheeseen.Se myös tasoittaa kompostin olosuhteita, mikä osaltaan tehostaa hajotusta.
  • Tuhka parantaa kompostin ravinnepitoisuuksia, mikä on hyvä asia kun kompostia käytetään lannoitteena tai maanparannukseen.
  • Englantilisten puutarhaoppineiden ohje on:” Apply wood ash in small amounts/week to the compost heap where, once mixed in, it will blend readily with other materials. As a general guide, you should not be able to identify it after mixing it into the compost.
  • Eli tuhkaa lisätään kompostiin viikoittain ja niin  pieninä erinä, että kun sekoitat kompostia, niin et enää erota sitä! Hyvä ja helppo ohje, eikö vain!

 

LEHDELLISTEN PUIDEN JA PENSAIDEN SIIRTOA – KUN LEHDET ON TIPPUNEET NIIN LAPIOT ESIIN.

Jos sinulla on lehdellisiä puita tai pensaita, joita haluat siirtää, niin hiljalleen alkaa olla siihen parhaat ajat. Turvallisinta tuo on, kun lehdet ovat varisseet alas ja maan on vielä sulaa.

Ja istutussyvyyshän oli se sama kuin missä ne ovat nyt kasvaneet.

En nyt muista, että laitoinko alkukesästä tuota kuvaa, kun istutin tuon riippapihlajan kuolleen hevoskastanjan tilalle ja lähinnä sen tuennasta. Mutta ihan samalla idealla kannattaa isommat siirretyt / istutetut puut tukea nyt syksyllä.

Kaksi tukipuuta kunnolla juntaten maahan ja sidotaan kahdesta kohtaa ja kahdella ”liinalla”. Toinen muutama kymmenen senttiä maanrajasta ja toinen ylhäältä. Sidonta niin, että ne vetävät hiukan tosiaan vasten, mutta ei kurista runkoa. Nuo sidonta”liinat” saa olla mitä vain pehmeää, mutta kestävää materiaalia, joka ei hierrä runkoa. Tuota on ihan kaupallistakin versiota, mutta ihan hyvin toimii vaikka vanhoista vaatteista leikatut ”matonkuteet”.

Näin kun puu tuetaan, niin se ei heilu tuulessa ja juuret pääsevät juurtumaan rauhassa ja kunnolla maahan. Yleensä pidän noita tukia normaali kokoisilla puilla kaksi-, joskus kolmekin vuotta. Oikein isoilla puilla nuo tuet voi olla jopa 5 vuotta ja kolme tolppaa, mutta niin isoja en yleensä itse istuta enkä suosi. Koska haluan seurata, hoivata ja kasvaa yhdessä istutettujen kanssa, enkä vain saada pihalle heti valmista.  

ps. Ihan pikku vihjeenä voin kertoa, että kun puiden ja pensaiden istuttamisessa on ollut paljon kysymyksiä ja ihmettelyä ( myös pettymyksiä, kun istutusohjeet ovat olleet joko vääriä tai puutteellisia) niin Leenalla jo ”kynä sauhuaa” yhdessä yhteistyöasiantuntijoiden kanssa ja tulossa on selkeä ja varmasti ammatti-ihmisten laatima puiden istutusopas ensi keväälle. Ja selkeiden opastuskuvien kera tietty, niin ei tarvitse arvailla esim. että mikä se ”juurenniska” nyt sitten olikaan. Kuvat opastavat yhdessä ohjetekstien kanssa varmasti oikein. 👍🙏

Ja sinullehan tämän oppaan esittelen sitten tietysti ensimmäisenä ja sellaiseen sopivan edulliseen kerhohintaan taas. 😉

Tämä opas valmistuu siis ensi keväänä, hyvissä ajoin ennen istutuskautta. 🤝

 

SIPULIKUKKIA RUUKKUUN – NÄMÄ ON IHAN VALLOITTAVAN IHANIA KEVÄÄLLÄ. 😍

Vaikka maahan tulee istutettua lähiviikkoina taas sipuli, jos toinenkin, niin muutama ruukullinen on ihan pakko myös istuttaa. Nämä ovat niin ihania sitten keväällä, kun vielä ulkona ei kuki. 

Jos et ole vielä kokeillut, niin kokeile ihmeessä. Lupaan, että varmasti ihastut, eikä tämä ole lainkaan vaikeaa, päinvastoin.

Tämä kuva on tämän vuoden maaliskuulta, kun maassa oli lunta vielä reilusti, mutta kevät kukki jo ikkunalaudalla. 🌷

 

Ja näinhän se istutus kaikessa yksinkertaisuudessaan hoituu.

  1. Valitsen sopivan kokoisen, mielellään hiukan laakean ja suht syvän astian.
  2. Laitan pohjalle ruukunpaloja tai kevytsoraa salaojaksi.
  3. Käytän hiekansekaista multaa. Laitan sitä n 2/3 ruukun korkeudesta ja tiivistän kevyesti.
  4. Toisin kuin maahan istuttaessa laitan sipulit ihan vieri viereen tai jopa useampaan kerrokseen. Isot sipulit syvempään ja pienet pinnempaan. Näin niistä tulee upeita ja pitkään kukkivia astelmia.
  5. Lopuksi peittelen sipulit joko samalla mullalla tai hiekalla. Muutama sentin kasteluvara on hyvä jättää.
  6. Lopuksi vielä kastelen istutukset kevyesti. Märkyys – sehän se oli se sipulikukkien pahin vihollinen.
  7. Sitten vain vien ruukut viileään (n. 4-10 asteiseen) ja pimeään paikkaan talveksi.
  8. Keväällä, usein jo helmikuulla nostelen niitä sitten sisälle ja lämpiminä päivinä ulos tervehtimään kevään tuloa.
  9. Varoitus! Näitä kun kerran tekee, niin näihin jää koukkuun , joka syksy pitää tehdä, on nämä niin ihania kevään tuojia. 🌞🌷😍

 

 

Vaan nyt minä lähden tuonne pihamaalle ja katson, että mitä kaikkea sitä tänään ehdinkään tehdä. Ja jatkan sitten huomenna. 😊

Toki jos kuutamo on yhtä upea ja valoisa kuin eilen illasta tähän aamuun asti, niin sitähän näkee, vaikka kuinka kauan.😉 Ensimmäinen kuva on otettu illalla ja toinen aamulla. Eipä ole juuri eroa. 😃

 

***************************

Onnellisuutemme riippuu siitä,

millaista mielialaa ylläpidämme.

Täytä siis mielesi joka päivä onnellisilla ajatuksilla.

Säilytä iloinen mieli ja ota onnellisena oleminen tavaksi,

niin elämästäsi tulee yhtä juhlaa.

- Norman Vincent Peale

*******************************

Puuhakkaan ihanaa viikonloppua sinulle hyvä puutarhaystäväni.

Toivotteleepi

Puutarhurisi

Juha