Omavaraisuus on päivän sana ja tulevan kesän nr 1, Varustaudu ajoissa - siemenistä voi tulla pula, Akämäpunkkien metsästykseen, ym. 18.3.2022

Omavaraisuus on päivän sana ja tulevan kesän nr 1, Varustaudu ajoissa - siemenistä voi tulla pula, Akämäpunkkien metsästykseen, ym. 18.3.2022

Perjantaipostin aiheita tänään mm:

  • Omavaraisuus on päivän sana ja tulevan kesän nr 1
  • Varustaudu ajoissa – siemenistä voi tulla pulaa
  • Tilaatko ulkomailta – katso Ruokaviraston ohjeet ennakkoon
  • Ämpäriperunoita juhannukseksi – kohta istutellaan – ohjeet kerrataan
  • Äkämäpunkkien metsästykseen
  • Kevätseurantaa, linnunpönttöjä rakennellaan
  • Perinteitä vaalien

Hohtavia terveisiä täältä Puutarhalta

Vaikka aamu aukeni mitä kauniimpana, niin en voi kieltää, etteikö nuo maailman tapahtumat olisi mielessä. Etenkin noiden viattomien ja rauhaa rakastavien ukrainalaisten kohtuuton kohtalo. Myös oma voimattomuus ja mahdollisuus vaikuttaa asioihin tuntuu aika-ajoin jotenkin tuskaannuttavan vaikealle. Toki tiedän, että voin tehdä oman osuuteni sekä luottaa siihen, että ne henkilöt ja päättäjät, jotka voivat asioihin vaikuttaa sitä tekevät. He ovat siinä varmasti parhaita mahdollisia ja ammattilaisia, meidän kaikkien turvaksi ja hyväksi.  Ja niin kuin Terttu viestissään sanoikin, että ” huoli on yhteinen, mutta pidä sinä Juha meitä ajan tasalla puutarha-asioista ja opasta parempaan satoon, se on parasta mitä voit tehdä -  ja sen minä teen.

Näin upeasti hohtavien hankien keskellä on ihmisen kyllä hyvä olla!

OMAVARAISUUS ON PÄIVÄN SANA – NYT ON HYVÄ AIKA ALKAA VALMISTAUTUA

Niin kuin muutama viikko sitten jo hyvät ja viisaat ystäväni sanoivat, niin kaikki omaviljely on nyt tulevana kesänä tärkeämpää kuin koskaan. Sama viesti on nyt selvästi tavoittanut laajemmaltikin ihmisiä ajattelemaan ensi kesän kasvatuksia ja minusta se on erittäin hyvä asia. Etenkin me kotikasvattajat voimme oikeasti jo tehdä paljon ja kokonaisvaikutuksesta puhumattakaan. Tiedän, että sinä olet näissä asioissa jo hyvin valistunut ja tietoinen, eikä ole hätää. Mutta jos sinulla on tuttuja, joilla on vähänkin ajatusta kasvattaa jotain ensikesänä, niin vinkkaathan heille. Olisi hyvä aika miettiä, mitä kaikkea voisi kasvattaa ja valmistautua niin siementen, taimien kuin multien ym. hankintaan.

Pienikin tontti riittää – jopa maatonkin onnistuu

Usein ajatellaan, että tarvitsee olla oma keittiökasvimaa, kasvihuone jne., että voi kasvattaa. Toki silloin se on helpompaa, mutta nykyisin on jo paljon lajikkeita, jotka soveltuvat todella hyvin esim. ruukkukasvatukseen ja satoakin tulee ihan kunnolla. Ja jos johonkin sopivaan kohtaan mahtuisi kasvilava tai pari, niin niissä kasvattaa helposti yllättävän paljon kaikkea.

HYÖTYKASVIEN AMMATTISIEMENISTÄ JO PAIKOIN PULAA – VOI HEIJASTUA LOPPUKEVÄÄLLE

Minultakin on nyt varattu ennätyspaljon valmiiksi esikasvatettuja taimia ( etenkin tomaatit, kurkut ja kesäkurpitsat, mutta muitakin) ja tilasinkin alkuviikosta lisää salaattikurkun siemeniä varoiksi, ettei sitten varmalla lopu kesken.  Samalla sain kuulla, että siementen menekki on kiihtynyt niin kovin viime viikkoina, että niistä voi tulla jopa pulaa loppukevään ”matti myöhäisille”. Ainakin hyvälaatuisista siemenistä. Ja huonoja nyt ei kannata kylvää.

Kaikki hyötykasvieni taimet ja siemenet löydät siis TÄÄLTÄ

Ja perhos- ja pölyttäjäystävälliset kasvit taas olen koonnut TÄNNE

OLETKO TILAAMASSA SIEMENIÄ TAI KASVEJA ULKOMAILTA – HUOMIOITHAN TÄMÄN, ETTEI TULE YLLÄTYKSIÄ

Jos olet tilaamassa tai ystäväsi on, niin lukaisethan nämä Ruokaviraston ohjeet ennakkoon, ettei tule sitten mitään ikäviä yllätyksiä.  Ohjeessa on kerrottu asiat mitkä tulee ottaa huomioon niin EU alueelta tilattaessa tai EU ulkopuolelta, vieraslajit sekä Brexitin vaikutus, ym.  

Selkeät Ruokaviraston ohjeet löydät suoraan -> TÄÄLTÄ

Ja jos tilaat minulta, niin sitten ei tarvitse lukea. 😉

Ai niin, toivottua pensaspapua on nyt myös hyötykasvien siemenvalikoimassa saatavilla. Aikainen, satoisa ja viljelyvarma lajike.  Tiesithän muuten, että papuja voi myös pakastaa ja syödä pitkin talvea.

1 pss / 1,95 € -> TÄÄLLÄ

VALONVAIKUTUS – HAUSKA ESIMERKKI

Minulla on tuossa testissä joitakin chilejä ja yhtenä osana testiä on katsoa kuinka ne kasvavat ihan pelkällä luonnonvalolla ns. keittiönpöytä tavalla. Ja hyvinhän nuo näyttävät valtaosin kasvavan. Mutta hauska on ollut huomata, kuinka suuri merkitys auringon valolla on nyt ollut, kun se on paistanut täydellä teholla useamman päivän. Samalla pöydällä olevat ja saman ikäiset taimet ovat kuin ero planeetalta. Toiset on kylpenyt ikkunan takana valossa ja osa on n. 50 cm päässä pöydällä eikä saa valoa niin paljoa. Jännä nähdä kuinka paljon ero vielä seuraavina viikkoina tuleekaan. Testaaminen on aina kiehtovaa puuhaa.

ÄMPÄRIPERUNOISTA JUHANNUSPOTUT – KOHTA VOISI LAITTAA KASVAMAAN

Pariviikkoa sitten taisi olla puhettakin, että jos haluat kasvattaa omat juhannusperunat, niin ämpärissä se onnistuu helposti. Silloin nostelin muutamat Annabellat tuohon valoon itämään ja lähipäivinä ne pääsevätkin sitten jo multiin ja ämpäriin. Kasvatusaikahan on kesäperunoilla sen 8-10 viikkoa ja talvilajikkeilla hieman pidempään. Eli ei tässä nyt vielä hengenhätä ole, mutta sitä enempi ehtii satoa tulla mitä aikaisemmin aloittaa. 😊

Tuossa kuvassa on viimevuotinen kasvatus siinä vaiheessa, kun olen tehnyt ensimmäisen multalisäyksen.

ja näinhän se sitten sujuu:

  1. Käytän yleensä aikaisia lajikkeita ja laitan niitä 2–3 kpl / ämpäri. esim. Timo, Siikli, Annabelle, Colomba, Carrera ja Jussi on hyviä lajikkeita. Annabellea taas tänäkin vuonna valikoitui, se on varma ja hyvänmakuinen lajike minusta.
  2. Kaupassa nyt myynnissä olevat ruokaperunat ovat nyt ns. myöhäisiä lajikkeita, jotka ei siis oikein sovellu tähän ”juhannusperuna” projektiin. Toki kasvavat, mutta vaatii huomattavasti pidemmän kasvuajan. Ja on myös hyvä muistaa, että jotkut viljelijät käsittelevät nämä kaupan ruokaperunat itämisen estävällä käsittelyllä, jolloin ne ei sovellu kasvatukseen.
  3. Perunoihin tulevat idut saa sitten kasvaa munakennoissa parisen viikkoa ennen istuttamista. Kun idut ovat n. sentin-parin mittaisia, niin istutan ne seuraavasti:
  4. Käytän tuota kaksiosista ”perunaämpäriä” kun siitä voi korjata satoa pikkuhiljaa eikä tarvitse kerralla kumota koko ämpäriä. Mutta ihan ihan tavallinen 10 l musta ämpäri toimii myös vallan hyvin. Tärkeintä on että se on musta eli valoa läpäisemätön.  Reijät pohjassa auttaa ylimääräisen kastelu / sadeveden valumisessa pois. 
  5. Ensiksi laitan ämpärin pohjalle n. 10 cm hiekansekaista multaa ( kylvö / kaktusmulta käy sellaisenaan, muita multien sekaan on hyvä lisätä hiekkaa n. 1/3 osaa) 
  6. Laitan perunat ( 2-3 kpl / ämpäri) tasaisin välimatkoin multaan varovasti, ettei idut katkea ja lisään n. 10 cm multaa varovasti niiden päälle.
  7. Kun sitten ajastaan varret on kasvaneet n. 15-20 cm niin lisään multaa varsien puoliväliin asti. Ja näin jatkan aina niin kauan, että ämpäri tulee ajastaan täysi.
  8. Alussa ämpäri on hyvä pitää lämpimässä, vaikka pesuhuoneen lattialämmityksen vaikutuksessa. Valoa se ei alussa tarvitse, mutta lämpö saa kasvun hyvin käyntiin.
  9. Kun varret alkaa näkyä, niin sitten vien ämpärin valoisaan paikkaan.
  10. Pakkasta peruna ei tietenkään kestä, eli sen mukaan sitten pidän ämpärit. Näin aluksi sisällä + kasvihuoneella ja myöhemmin ulkona, kun hallanvaaraa ei enää ole. 
  11. Kastelua tarvitaan alussa vähempi ja sitten kun varret ovat isoja niin selvästi enemmän. Aika helpolla sen oppii näkemään ja vaikka hiukan nostelee ämpäreitä, niin kyllä sen kastelutarpeen oppii helposti. Liikaa ei kumminkaan pidä kastella koskaan! Reiät ämpärin pohjassa + läpäisevä multa auttaa, jos sattuu joskus lipsahtamaan liikaa vettä kerralla.
  12. Sitten vain juhannuksena herkutteleman. Omavaraisuutta parhaimmillaan 😊

ps. Näitä kaksiosaisia, juuri perunoiden kasvatukseen soveltuvia ruukkuja on taas saatavilla -> TÄÄLLÄ

ILMAT LÄMPENEVÄT – ÄKÄMÄPUNKKIEN ”METSÄSTYKSEEN”

Viikonlopulle ennustettu lämpöaalto enteilee jo keväästä, mutta toki ei nyt vielä ala silmut vihertämään. Mutta ettei unohtuisi, eikä kevät sitten yllättäisi, niin nyt olisi hyvä hetki käydä katsomassa mustaherukkapensaita ja etenkin niiden ylimpiä silmuja.  Mikäli silmu on epätavallisen pullistunut, niin siellä asustaa ja talvehtii todennäköisesti äkämäpunkkipesue ja sellaiset silmut on hyvä kerätä nyt pois. Sitten kun silmut avautuvat, niin on myöhäistä – punkit on jo levittäytyneet ympäristöön.

Äkämäpunkkihan on siitä haitallinen, että se levittää suonenkatovirusta, joka aiheuttaa lehtien epämuodostuneisuutta ja alentaa satoa. Pahoin saastuneen pensaan voi pahimmillaan joutua leikkaamaan kokonaan alas tai jopa hävittää kokonaan.

On siis pieni vaiva tehdä nämä tarkistukset nyt keväällä, kuin joutua isompiin toimenpiteisiin.

Hyvä ennakointi ja varautuminen ovat meidän puutarhureiden parhaita taitoja ja tehtäviä, eikö vain?

Silmut, ne epäilyttävätkin, poimitaan pois ja hävitetään joko polttamalla tai sekajätteiden mukana kaatopaikalle. Huom! Ei siis bio- eikä talousjätteiden, vaan sekajätteiden, koska vain ne poltetaan loppukäsittelyssä.

Ja missään  tapauksessa niitä ei heitellä siihen maahan, muuten käy kuin entiselle miehelle, että ”lähti sutta karkuun ja tuli karhu vastaan”. Punkit eivät kuole, vaan siirtyvät siitä sitten takaisin pensaaseen ja koko puuhasta ei ollut mitään apua. 

Kompostiinkaan niitä ei kannata laitaa – kaatopaikalle tai tulenruuaksi vain, se on parasta.

Lisää tunnistusapua ja tietoa äkämäpunkista saat Leenan sivuilta TÄÄLTÄ

Tai tästä Leenan ja Heikin Ötökkätieto kirjasta. Jos sinulla ei tätä loistavaa ja kiehtovaa tietolähdettä ( yli 800 lajia ja 400 sivua ) vielä ole, niin saat sen kerhohintaan 24,95 € ( ovh 28,90) -> TÄÄLTÄ

KUINKA KEVÄT ETENEE – HAUSKA SIVUSTO JOHON VOI MYÖS ITSE OSALLISTUA

Kevään seuraamista eripuolilla on hauska seurata ja yksi mukava paikka on tuo kevätseuranta sivusto. Mukava tapa nähdä miten missäkin päin Suomea kevät etenee ja itsekin voi laittaa omia havaintojaan muiden iloksi.

Kevätseuranta sivuille pääset suoraan TÄSTÄ

LINNUNPÖNTTÖJEN HELPPO OHJE

Linnunpönttöjä ei ole koskaan liikaa, sehän me sinun kanssasi hyvin tiedetään. Linnunpönttöjen tekokin on hauskaa puuhaa, jos ja kun on hyvät ja helpot ohjeet ja lista materiaaleista. Minusta nämä ylen sivuilla olevat ohjeet ovat kyllä yhdet parhaista -> TÄÄLLÄ

Näiden ohjeiden kera nikkarointi onnistuu vaikka yhdessä perheen pienempien kanssa. Ja mikäs sen mukavampi tapa on tutustuttaa nuoria luontoon, kuin oman pöntön rakentaminen ja sen asukkien seuraaminen. 😊

Vaan nyt minä lähden tuonne kasvihuoneelle jatkamaan istutuksia, kylvöjä sekä talon omien perinnepelargonieni kevät huoltoa. Muutamia pistokkaitakin sain noista Immistä ja Elvistä jo otettua. Ihana tunne kun saa jatkaa perinteitä myös kasvien muodossa. Nämäkin ehtivät tehdä n. 80 vuoden matkan, ennen kuin sain hyvän ystäväni kautta tiedon näistä ja muutaman pistokkaan samalla. Nyt on vahvat emot ja uusia taimia tulossa. 😊

Toivossa mukana eläen!

 *******************************

Onni ei ole elämä vailla huolia ja murheita,
Onni on mielentila
 
- Felix Dzerzinski
*******************************
Aurinkoista ja mullantuoksuista viikonloppua sinulle hyvä ja tärkeä puutarhaystäväni.
Toivottaa tulevaisuuteen uskova
Puutarhurisi
Juha