Perjantaipostin aiheita tänään mm:
- Lunta on ja lisää tulee, mutta niin lisääntyy valokin
- Tarvikkeiden lisäys tilauksiin helposti ilman lisäkuluja
- Perunaruukussa onnistuu myös bataattien kasvatus – pari uutta hyvää lajiketta tarjolla
- Vanhojen siementen pikatestaus niksi
- Harsosääsket jäävät kiinni perunapaloilla
- ”santun” eli paavalinkukan eli saintpaulian hoito-ohjevinkit ja mummon niksit.
- Kasvihuonetarjous – huoneet voi loppua ennen 14.3 – varaa ajoissa, jos olet ajatellut hommata
- Kevätkuvasto jakoon ensi viikolla – maistiaisia jo nyt
Pitenevien päivien terveisiä täältä Puutarhalta
Kyllä se vain on jotenkin aina yhtä mukavaa, kun päivä pitenee niin aamusta kuin illastakin. Aamukahvitkin saa kohta taas keitellä ihan ilman sähkövaloja ja illalla saa puuhastella paljon pidempään ennen kuin tarvitsee etsiä otsalamppua avuksi. Tykkään kovasti tästä ajasta ja pitenevistä päivistä.
Aamulla mietin myös meteorologin eilen pohdiskellessa mahdollista helmikuun lumiennätyksen rikkoutumista, niin mielestäni se on jo mennyt. En minä ainakaan muista tällaista lumimäärää olleen tällä tontilla ikinä. Se on kuitenkin todettava, että vaikka lumien kanssa on nyt poikkeuksellisen paljon saanut touhuta, niin kyllä on kaunistakin. Ja kunhan nämä kohta sulavat, niin tasahaan tämä maan vesivarantoja kuivan kesän ja syksyn jäljiltä mukavasti. Routaa kun ei ole yhtään tuolla missä ei olla liikuttu, niin hyvin imeytyy sulamisvedet maahan eikä valu pintoja pitkin. Talvehtiville kasveille runsas lumimäärä on ihan parasta suojaa ja turvaa. Ja eihän mikään kestä ikuisesti, ei tämä lumikaan. 😉 Tämä lumi saattaa sulaa nopeastikin pois ja ollaanhan vasta helmikuun lopulla. Eihän tässä nyt mikään kiire vielä ole. 😊
Viikonlopullehan tämän pienen lumi/räntä/vesisaderintaman jälkeen lupaa vallan upeaa keliä. Pientä pakkasta ja auringonpaistetta. Kertakaikkisen ihanaa ilmaa siis. Aina se on sateen jälkeen pouta ja aurinko tullut ja niin tulee nytkin.
Aurinkoon ja kasvilampun alle pääsevät viikonlopun alla nämäkin pikkuiset, mutta niin ihanan terhakkaat alut, kunhan vain ensin koulin ne omiin ruukkuihin kasvamaan ja vahvistumaan.
SUNNUNTAINEN TARVIKEPOSTAUS – LISÄYKSET HELPPOJA
Kiitos paljon mukavista palautteista sunnuntaisen tarvike-esittelyn tiimoilta. Sitä en muistanut sanoa, että näiden lisääminen jo olemassa oleviin kasvivarauksiin onnistuu myös ilman muuta ja tulevat silloin samassa lähetyksessä. Kätevimmin se onnistuu jos laitat sähköpostia, tai WhatsApp viestin 0440997096 tai pirauta 05-3440300 ( ma-pe klo 8-16.00).
Ja tuon samaisen postin löydät myös TÄÄLTÄ
ja kiitos Eija-Riitta, se juurtumisrouheen annostus on tosiaan 1 tl (ei rkl) / 1 litraan multaa.
PERUNARUUKUSTA VIELÄ – MYÖS BATAATIN KASVATUS ONNISTUU
Ja kun on yksi pää kesän talven, niin en muistanut sanoa, että ilman muuta myös bataattien kasvatus onnistuu tässä. Kiitos Leila kun kysyit, niin tajusin itsekin. 😊
Eli tuossa onnistuu kasvattamaan niin tavalliset ”ämpäriperunat” 3 kpl / ruukku , Tomattiperuna ”TomTaton” 1 kpl / ruukku ja Bataatit 3 kpl / ruukku.
Näitä kaksiosaisia perunaruukkuja saat siis nyt -> TÄÄLTÄ ( 9,95 € / kpl)
Huomasitko muuten, että minulla on kaksi uutta bataattilajiketta tälle vuodelle? ’Manihi’ ja ’Tahiti’. Jos bataatin viljely innostaa, niin katsopa kummasta vaiko molemmista tykkäät -> TÄÄLTÄ
SIEMENTEN PIKATESTAUS - HYVÄ HETKI TEHDÄ NYT
Siementen hankinnat ovat hiljalleen ajankohtaisia ja monella ensimmäiset siemenet on jo hankittukin. Minulla on tapana aina tähän kohtaan testata vanhat siemenet, että miten hyvin ne itävät. Yleensä itävyys säilyy muutamankin vuoden vallan hyvänä, jos säilytys on ollut viileässä, kuivassa ja pimeässä paikassa. Pienen pikatestin avulla itävyys on helppo selvittää. Nyt kun auringossakin alkaa olla tehoa, niin ihan jo ikkunalaudalla tulokset näkyvät nopeasti.
Pikatestin ideahan on hyvin yksinkertainen.
- otan yleensä 5-10 siementä
- laitan ne talouspaperin väliin laakealle alustalle, sumutan hienolla sumulla paperin kosteaksi ja peitän sen talouskelmulla.
- nostan ikkunalaudalle valoon, lämpöä saisi mielellään olla yli + 22 astetta.
- nopeimmillaan menee ihan pari päivää, kun jo tulokset näkyvät, hitaimmillaankin viikossa.
Näin ei tule tehtyjä hukkakylvöjä tai hankittua turhaan siemeniä, jos vanhat itävät. Säästyy rahaa ja vaivaa sekä saa kivaa helpotusta ”kylvökuumeeseen” samalla. 😊
Minun tämän kevään siemenvalikoimani voit katsoa -> TÄÄLTÄ
HARSOSÄÄSKIEN HAVAINNOINTI – PERUNANPALA KONSTI
Harsosääskistä on puhuttu nyt paljon ja uskon, että ollaan niistä jo hyvin tietoisia, kuinka niitä voi torjua, ennaltaehkäistä ja torjua. Mutta tämä perunanviipalekonsti oli vallan unohtunut. Tästä oli viime vuonna puhetta, mutta nyt se muistui mieleeni, etten ole tästä muistanut vielä mainitakaan.
Tämä raakojen perunaviipaleiden keino on kyllä yllättävän hyvä, niin havainnointiin kuin toukkien keräämiseen pois mullasta.
Ja näinhän se tapahtui kaikessa yksinkertaisuudessaan:
- leikataan 3 cm pitkiä ja 1 cm paksuisia paloja perunasta
- työnnetään viipaleet multaan
- annetaan viipaleiden olla 2 vrk mullassa ja tarkistetaan tilanne. Huom ! 1 vrk on yleensä liian vähän
- tässä ajassa n. 50 % mullassa olevista toukista on siirtynyt viipaleisiin, josta ne on helppo havaita ja hävittää.
- muitakin juureksia on kokeiltu, mutta peruna on ollut aivan ylivoimainen houkutin
KUINKAS NIITÄ SANTTUJA PITIKÄÄN HOITAA?
Kaverini soitti ja kysyi, että oli ostanut pari ”santtua” (myös paavalinkukkana tai ihan virallisesti saintpauliana tunnettu), eikä mukana olleessa lapussa lukenut oikein mitään fiksua, jotain symboleja vain. Kaverini on siis ihan kaikkea muuta kuin puutarhuri ammatiltaan, mutta mikä parasta, nykyisin kovinkin innostunut kotipuutarhuri, joka haluaa koko ajan oppia ja innostua lisää. No minäpä tietysti kerroin kuinka virallisesti neuvotaan sekä pari vanhaa kunnon ”mummon niksiä” myös.
Saintpaulia eli Paavalinkukka
- Kastellaan pääsääntöisesti kerran viikossa ja aina aluslautaselle. Ylimääräinen vesi poistetaan lautaselta jonkin ajan kuluttua.
- Tykkää kevyestä sumutuksesta (on alun perin kotoisin puiden ja vesiputousten sävyttämästä sademetsästä). Sumun tulee olla hienoa, sillä pisarat yhdessä auringonvalon kanssa saattaa aiheuttaa vioittumia. Siksi suosittelin myös, että sumuttaa TÄLLÄ Plastexin sumuttimella. Siinä on täydellisen hyvä sumu tähänkin asiaan.
- Ei pidä paahteesta eikä liiasta valosta ( vrt. edellinen alkuperäinen kasvupaikka)
- Toisaalta lämpötila ei saisi laskea alle + 15 asteen
- Lannoitetaan miedosti ja säännöllisesti.
- Pari ”mummolta” kuultua käytännön niksiä vielä:
- kannattaa laittaa silloin tällöin kahvinpuruja mullan sekaan (pitää enempi happamasta maasta)
- Kastelu suht kuumalla vedellä ( aluslautaselle silloinkin) saa ne kukkimaan runsaasti. Tämä muuten johtuu siitä, että santut ovat herkkiä kukkimaan, jos niiden juuristolle aiheutetaan jonkin asteinen shokkireaktio. Siihen voi riittää ihan jo ruukun kopsauttelu tai puristelukin, mutta tuo suht kuuma vesi on takuuvarma keino.
LISÄÄMINENKIN ON HELPPOA JA HAUSKAA
Santtuja on myös helppo lisätä lehtipistokkaista, vaikka kaverille:
- Leikataan lehti emokasvista ja jätetään siihen muutama sentti lehtiruotoa jäljelle.
- Työnnetään lehti pystyyn kosteaan multaan (ei taaskaan mustaa multaa).
- Laitetaan ruukun päälle muovipussi, jonka kulmaan on leikattu pieni tuuletusreikä.
- Ja pistetään ruukku +18- +20 asteiseen paikkaan ja muutaman viikon päästä uutta alkua alkaa ilmestyä juurelle. Sitten vain hiljalleen totutetaan kasvi olemaan ilman huppua ja siinä se sitten on uusi kukka, uutta kotia vaille valmiina. 👍
KASVIHUONEISTA PUOLET VARATTU – VOI OLLA, ETTEI HUONEITA RIITÄ 14.3 ASTI
Se keskiviikkona laittamani kasvihuoneiden yhteishankinta tarjous on ollut hyvin suosittu ja vaikka oli tarkoitus, että tarjous olisi 14.3 asti voimassa, niin varauksia on nyt jo yli puolet siitä mitä maahantuojalla on vanhalla hinnalla varastossa. Eli jos olet harkinnassa tuon huoneen suhteen, niin suosittelen, että älä ole kauaa. Kun tuo erä on loppu, niin sitten hinnat nousevat ja saatavuuskin voi olla heikkoa tälle keväälle. Eli en voi luvata, että tuo tarjous olisi voimassa 14.3 asti varmuudella.
Ja tosiaan näitä ei ole kotisivuilla esillä eikä muuallakaan, ainoastaan siinä keskiviikon postissani. Ja vain meille kerholaisille.
Tienaako omalla huoneella vai ei?
Keijo tuossa soitteli ja oli pohdiskellut, että näinköhän omalla kasvihuoneella alkaisi jo tienaamaan, kun kurkkujen ja tomaattien kilohinnatkin pyörii siellä 5-6 € hinnoissa. No minä en kyllä uskaltanut Keijolle ”rikkauksia luvata”, mutta sen sanoin, että aina oma kasvatus on oman ruokapöydän huoltovarmuutta lisännyt ja ennen kaikkea pitänyt mahdottoman hyvissä ja tuoreissa eväissä. Naurettiin molemmat, että ehkä se on kumminkin se oman kasvattamisen perimmäinen ja paras syy, ei tienaaminen. 😊 Ja niin se laittoi Keijokin kasvihuoneen varaukseen.
KEVÄTKUVASTO JAKOON ENSI VIIKOLLA – VOIT KURKKIA SITÄ JO NYT ENNAKKOON
Ja nyt jo ennakkoon voit käydä katsomassa millainen painos on tulossa TÄÄLTÄ
On aika kiva, vaikka itse sanonkin. 😊
Vaan nyt minä lähden tapaamaan paria ystävääni ja sitten pitääkin katsoa, että onko vuorossa lumitöitä vai saanko ottaa nuo pikkuiset sirkkataimet ja ruveta koulimaan niitä. Et varmaan arvaa, että kumpaa tekisin ennemmin… 😉