Perjantaipostini aiheita tänään mm:
- Leena ja Heikki kävi – ihailtavaa kun kaksi on enemmän kuin toistensa suma
- Latvoista pistokkaita – näin helppoa se on
- Etananmunia vai ei – helppo testi kertoo
- Kastelukannut esiin – parempi ajoissa kuin myöhässä
- Talvivalkosipuleille lisää puhtia ja vettä
- Mitkä perennat jaettiin milloinkin – helppo muistisääntö auttaa muistamaan
- Kahden vuoden odotus ohi – avoimet ovet helatorstaina – puutarha juhlaa munkkikahvien kera – Tuletko?
- Sinulla erityismahdollisuus - supertarjoukset keskiviikkoiltaan asti.
Sykähdyttäviä terveisiä täältä Puutarhalta
Onhan se niin sykähdyttävän ihanaa, kun aamulla tulee pirtistä ulos, niin luonto vihertää, ensimmäiset sipulikukat kukkivat, pääskyset livertelevät langoilla ja ilmassa tuoksuu kaikkialla vahvasti alkava kasvukausi.
Päivät on nyt olleet kyllä mukavan lämpimiä, mutta eipä ollut hallayö kovin kaukana viime yönäkään. Veikkaan, että alavimmilla paikoilla hallaa olikin. Yhden kesäkukka-amppelin jätin yöksi ulos ja kyllä se nyt näyttää selvinneen, mutta muut olen kyllä pitänyt vielä kasvihuoneessa turvassa. Ja hiukan sille näyttää, että vielä seuraavatkin yöt ovat kylmiä.
Täällä kasvihuoneella alkaa ollakin jo aikamoinen värien ilotulitus ja kaikki alkaa olla valmiina ensiviikolla ( Helatorstaina) pidettävää ”Kannusjärven kukkahulinat” päivää varten.
On kyllä ihan mahtavaa saada avata ovet kahden koronarajoitus vuoden jälkeen ja nähdä kaikkia tuttuja taas ihan kasvotusten. Perinteistähän ei luovuta eli tuoreet munkkikahvit juodaan tuttuun tapaan, minä tarjoan. 😊
LEENA JA HEIKKI KÄVI – AINA YHTÄ MUKAVA NÄHDÄ
Leena ja Heikki ehtivät viikolla käydä kylässä ja on kyllä aina yhtä antoisaa ja mukavaa nähdä ja parannella maailmaa heidän kanssaan. Tietoa ja taitoa löytyy vaikka muille jakaa. Ja se mitä ihailen myös aina, on tuo heidän yhdessä tekemisensä luontainen ja toisiaan täydentävä elämäntapa. Tuo kuva kertoo siitä kyllä enemmän kuin tuhat sanaa. Yhdessä ja luontevasti, toisiaan täydentäen.
ps. Meillä on Leenan ja Heikin kanssa yhteinen projekti tässä menossa ja valmistumassa, josta kuulet sitten lisää syksyllä / talvella. Olen ihan varma, että siitä tulee olemaan sinulle paljon iloa ja ennen kaikkea hyötyä tulevaisuudessa. Mutta kerron siitä sitten lisää myöhemmin syksyllä, kun sen ensiesittely tapahtuu. 😉
LATVONNASTA SAAT TEHTYÄ TAIMIA - NÄIN ONNISTUTAAN PISTOKKAIDEN KANSSA
Viimeviikolla oli puhetta latvonnasta ja milloin sen voi tehdä ja mitä sillä haetaan. Oli myös puhetta, että ne latvat kannattaa muuttaa ”jätteestä aarteeksi” eli tehdä niistä uusia pistokastaimia. Niille on usein heinä-elokuulla käyttöä ns. paikkotaimina tai ihan muutenkin. Aina niille käyttöä on. 😉 Pistokkaiden teko on nyt helppoa ja hauskaakin puuhaa, kun lämpöä ja valoa riittää luonnostaan ja kasvien hormonitoimintakin on sillä mallilla, että juurtuminen käy kuin itsestään. 😊
Katsotaanko pari asiaa, joita itse pidän hyvän onnistumisen edellytyksenä.
- otan pistokkaat vasta, kun kasvi on läpijuurtunut eli kun ensimmäiset juuret tulee näkyviin ruukun pohjasta tai kun versot on selvästi alkaneet kasvaa pituutta ruukun reunojen yli. Näin emokasvin tuuhentuminen ja uusien versojen kasvu alkaa heti voimakkaana.
- poistan kaikki mahdolliset kukat ja nuput
- leikkaan pistokkaan niin, että irrotan sen emokasvista aivan lehden yläpuolelta ( näin ei jää rumaa vartta itse emokasviin) ja pistokkaaseen jää hyvä ”ankkuri” joka pitää sen paikallaan mullassa.
- Istuttaessa painan lehtihangan tai silmun multaan kiinni, siitä kasvaa juuret ja siinä on yleensä eniten juurenmuodostukseen tarvittavaa hormonia myös.
- käytän aina puhtaita työvälineitä ( sakset / veitsen desinfioin aina kuumalla vedellä, jopa pistokkaiden ottamisen välissä)
- Kaikkein eniten juurrutan pistokkaita kasvatusnapeissa. Mikäli en, niin sitten käytän uutta ja puhdasta taimi- tai kookosmultaa
- pistokkaat laitan juurtumaan valoisaan paikkaan, mutta en suoraan auringon paisteeseen.
- lämpötila saisi olla tasainen ja siinä + 20- +25 asteen välillä. Yleisohjeena on, että ei alle +15 eikä yli +22 asteen.
- huputan myös pistokkaat läpinäkyvällä ja muutamalla henkireiällä varustetulla pussilla. esim. hedelmäpussilla. Tikuilla nostan muovin irti taimista.
- pistokkaat pidän sitten kosteina, en märkinä. Yleensä hupussa ( tai minikasvihuoneessa) niitä ei tarvitse kastella lainkaan.
- kun sitten ensimmäiset juuret tulee esiin ( tai kun alkaa näkyä selvää kasvua), niin sitten vain ruukutus tai muu jatkokasvatus käyntiin. Se tapahtuu näihin aikoihin joskus hämmästyttävänkin nopeasti, ihan parissa viikossa jopa.
Vinkki: Styrox laatikot, esim. kuvassa oleva kalalaatikko on erinomainen pistokkaiden kasvatukseen. Päälle vain muovi muutamalla henkireiällä, niin kyllä pysyy hyvä ja tasainen lämpö helposti ja juurtuminen on helppoa ja varmaa. Laatikossa viihtyy loistavasti myös jatkokasvatus ruukut, mutta muovi kannattaa sitten välillä poistaa ja tuuletella suuremmat kosteudet pois, ettei tule home-ongelmia.
vinkki2: itse pyrin ottamaan pistokkaat aina mielellään viileällä säällä tai aamusta, kun niiden nestejännitys on parhaimmillaan viileän yön jälkeen.
vinkki 3: pistokkaat laitan heti leikkaamisen jälkeen muovipussiin kosteaan, etteivät ne suotta kuivu ennenkuin pääsen pistämään ne kasvunappeihin. Etenkin, jos leikkaan isomman erän kerralla.
Tämän vaikeampaa se ei ole. Jos et ole ennen tehnyt pistokaslisäystä, niin kokeile ihmeessä. Se on paitsi hauska ja halpa tapa saada taimia, niin myös huisin rentouttavaa puuhaa. Eikä oikeastaan maksa kuin vaivan ( jos nyt siis puutarhahommista voi koskaan sanoa, että se olisi vaiva , iso ilo ennemminkin😊 )
EI TARVITSE PELÄSTYÄ - EI OLE ETANANMUNIA – TUNNISTUS VINKKI
Sinulle varmaan tuttu juttu, mutta ei ihan kaikille vielä, koska muutamia hätääntyneitä soittoja on tullut. Eli tuossa kuvassa näkyvät rakeet ei siis ole etananmunia vaan lannoiterakeita, joita laitettaan istutusvaiheessa mullan sekaan tai sitten näin keväällä pintaan. Parhaimmillaan sekä että, sillä nämä hidasliukoiset lannoitteet voivat antaa peruslannoitusta kasville jopa kaksi-kolmekin vuotta.
Etananmunat on siis helppo tunnistaa siitä, että ne ovat kuin kalanmätiä eli kiinni tosissaan. Toinen tapa on, että jos painat niitä sormien välissä, niin ne eivät poksahda toisin kuin lannoiterakeet, jotka poksahtavat.
KYLMÄÄ JA KUUMAA, MUTTA KUIVAA – KASTELLAAN
Näyttää nuo sateet kiertävän aika lailla seuraavat päivät ja vaikka kasvua ei hirveästi vielä ole näkyvissä monivuotisten penkeissä, niin kastelukannut kannattaa kyllä jo ottaa esiin ja valmistautua kastelupuuhiin. Yllättävän nopeasti maa nimittäin kuivaa, vaikka ei ole niin hirmu lämmintäkään.
Etenkin, jos teet jo monivuotisten ( perennojen, puiden tai pensaiden) istutuksia, niin kannattaa kastella hyvin istutuspaikka ennen istutusta, vaikka jo edellisenä päivänä ja myös muutama viikko istutusten jälkeen. Tietysti tarkkaillaan myös, ettei istutukset pääse kuivahtamaan. Muistanet sen vanhan puutarhurin ”säännön” että ” kastele vaikka järveen istuttaisit”. 😊 Perennoissa juurakot ovat toki kaikkein turvallisimpia ja helpompia sen suhteen, kun niissä ei ole haihduttavaa lehdistöä vielä, niin kuin monissa ruukkuperennoissa on. Varsinkin ne, jotka on kasvatettu kasvihuoneissa myyntikuntoon.
Miksi suosin juurakoita kevätistutuksissa?
Tosiaan syy miksi itse suosin perennojen kevätistutuksissa juurakoita, on juuri tuo, että alkuhoito on helpompaa ja niistä saa yleensä samalla hinnalla yhtä tai jopa kahta kokoa suuremmat juurakot kuin mitä on ruukuissa. Samoin myös niiden kasvurytmi asettuu luontaisesti heti oikeaksi.
MITKÄ PERENNAT JAETAAN NYT JA MITKÄ SYKSYLLÄ – HELPPO MUISTISÄÄNTÖ
Tämä varhainen kevät on myös loistava hetki jakaa perennoja, jos on tarvetta. Ei ole liian kuuma ja on rennompaa puuhaa, kun ei tarvitse itsen kuumassa hikoilla eikä pelätä juurakoiden kuivumista helteessä. Itse jakaminenhan on helppoa ja oikeastaan suurimmat epävarmuudet tulee siitä, että mikä on hyvä jakaa keväällä ja mikä syksyllä. No siihenhän oli se helppo muisti sääntö, että: ’Keväällä jaetaan syksyllä kukkivat, syksyllä jaetaan keväällä kukkineet. Ja kesällä kukkivat voit jakaa joko keväällä tai syksyllä”
Idea / vinkki: Perennapenkkien kasvien välit aiheuttaa usein tuskaa, kun niitä pitää kitkeä. Toki katteet auttavat, mutta erilainen ja aika kivakin vaihtoehto on leikata ja laittaa paloja kukkaniittykankaasta ja vähän puhdasta multaa päälle. Tuo patentoitu ja maatuva kangas kun pitää rikat allaan, maatuu syksyyn mennessä ja kaupanpäälle saat vielä upeat niittykukat. Houkuttaa pörriäisiä ja perhosia, eikä ole edes kallista. Alkaen 1 neliö / 9,95 €
Kaikki koko vaihtoehdot näet TÄÄLTÄ
ps. tällä kankaalla ja siemenillä on siis kahden vuoden kasvutakuu, joten kaikkia ei edes tarvitse käyttää välttämättä tänä kesänä.
VALKOSIPULIT NOUSEVAT – VETTÄ JA VOIMAA
Talvivalkosipulitkin nousevat taas niin komeasti, vaikka varmaan pari viikkoa myöhemmin kuin normaalisti. Ja hienosti ovat taas talvehtineet jokainen kynsi. Hyvä lajike sekä isot ja terveet kynnet ovat aina hyvä valinta. 😊 Näille pitänee kokeilla viikonlopun aikana heittää hiukan lisävoimaa ( annan kanankakkaa) vaikka pohjalla on syksyllä laitettu komposti, niin lisävoima nyt on poikaa. Ja sadetukset pitänee varmaan hyvin pian laittaa, ettei jää kasvu siitä kiinni. Kohopenkki kun kuivaa vieläkin nopeammin.
LOKERIKKOTAIMIEN MYYNTI LOPPUI SIIS TÄNÄÄN
Niin kuin viime viikolla kerroinkin, niin nyt tänään oli se viimeinen päivä lokerikkotaimien osalta ja niiden myynti on sitten ohi tältä vuodelta. Loput pääsevät istutuksiin ensiviikolla sitten täällä. 😊
Paitsi siis tietenkin tämän ’Ria ’ mansikan taimet. Sen taimia saat vielä muutaman viikon ( tai niin kauan, kun niitä riittää) TÄÄLTÄ
KAHDEN VUODEN ODOTUS OHI – PERINTEISET PUUTARHAPÄIVÄT VIETETÄÄN TAAS.
Ai että minä olen innoissani ja odotan kuin pikkupoikana joulupukkia ensiviikon torstaita ( helatorstai). Kun vihdoin, kahden vuoden tauon jälkeen saan taas avata kasvihuoneen ovet ja toivottaa kaikki tervetulleiksi tänne puutarhalle ” Kannusjärven kukkahulinoihin”. Kun muuten vietetään täällä hyvin ”suljettua elämää” ( kasvihuoneet on rauhoitettu kokonaan postimyynti taimien kasvatukseen ja käyttöön ) eikä varsinaista jälleenmyyntiä paikan päältä ole, niin on ihan uskomattoman ihanaa vaihtaa kuulumisia ja ennen kaikkea nähdä kasvotusten.
TERVETULOA – MINÄ TARJOAN MUNKKIKAHVIT
Olet siis mitä sydämellisemmin tervetullut tänne puutarhalle ensi torstaina ( helatorstaina 26.5).
Ovet avataan klo 9 ja suljetaan klo 18.00.
Kasvihuoneelta myydään kaikki kesäkukat, amppelit, hyötykasvien ja yrttien taimet ym. ns. tukkuhinnoin.
Ja minä tarjoan tuoreet munkkikahvit. Ja santsikupinkin saat vielä samaan hintaan. 😉
Tälle täällä nyt näyttää, loppuviikosta vielä piirun verran komeammalle. 😊
SINULLA TAAS ETUOSTO MAHDOLLISUUS – KESKIVIIKKO ILTAAN ASTI
Ja sinulle minulla on vielä sellainen VIP etu, että voit ostaa puutarhapäiväkasveja nyt keskiviikko- iltaan asti. Sen jälkeen loput laitetaan puutarhapäivä myyntiin.
Alennukset ovat nyt huimia jopa yli – 50 % ja valikoimaa on melkoisen mukavasti. Kun kerran vietetään puutarhajuhlaa, niin juhlitaan sitten yhdessä ja kunnolla eikö vain.
Eli kaikki Puutarhapäivien super Tarjoukset löydät koottuina TÄÄLTÄ
Katsopa, varmasti löydät vaikka mitä kivaa ja ei huimaa hinnat. Mutta tosiaan nämä vain keskiviikko iltaan klo 16.00 asti.
SINULLA TAAS ETUOSTO MAHDOLLISUUS – KESKIVIIKKO ILTAAN ASTI
Ja sinulle minulla on vielä sellainen VIP etu, että voit ostaa puutarhapäiväkasveja nyt keskiviikko- iltaan asti. Sen jälkeen loput laitetaan puutarhapäivä myyntiin.
Alennukset ovat nyt huimia jopa yli – 50 % ja valikoimaa on melkoisen mukavasti. Kun kerran vietetään puutarhajuhlaa, niin juhlitaan sitten yhdessä ja kunnolla eikö vain.
Eli kaikki Puutarhapäivien super Tarjoukset löydät koottuina TÄÄLTÄ
Katsopa, varmasti löydät vaikka mitä kivaa ja ei huimaa hinnat. Mutta tosiaan nämä vain keskiviikko iltaan klo 16.00 asti.
Vaan nyt minä kiiruhdan takaisin kasvihuoneelle, siellä on nyt kädet täynnä puuhaa ja pitänee nyt nauttia vielä tuosta tunnelmasta mikä tuolla on. Veikkaan, että torstain jälkeen aika moni kukka on löytänyt itselleen uuden kodin. Tosin sitä vartenhan minä niitä olen koko kevään kasvattanut ja vaalinutkin. 🙏🌻😍
*******************************
Tuntea joku, jonka kanssa vallitsee yhteisymmärrys välimatkoista ja lausumattomista ajatuksista huolimatta – se voi tehdä maailmasta puutarhan.
Johann Wolfgang von Goethe
*******************************
Touhukasta viikonloppua sinulle hyvä puutarhaystäväni.
Toivotteleepi
Puutarhurisi
Juha