Perjantaipostin aiheita tänään mm:
- Tunnistetaan lannoiterakeet etananmunista – kaksi helppoa keinoa
- Nokkosesta on moneksi
- Tukesin määrittelemät perusaineet. Tunnetko? Voi olla aika yllättäviäkin.
- Talvivalkosipuleille vettä, voimaa ja katetta
- Luonnonmonimuotoisuuden päivä 22.5 ohjelmaa ja osallistumista kotona – lähdetkö mukaan?
- Viikon päästä juhlitaan. Kukkapäivät 27.5 ja munkkikahvien kera totta kai – minä tarjoan.
Raikkaan aurinkoisia terveisiä täältä Puutarhalta
Olihan vilakka yö. Nollan pinnassa mentiin ja varmasti on ollut pakkasta monin paikoin. Illalla, kun palailin kasvihuoneelta iltapuuhista ilma oli juuri sen oloinen, että kylmää on luvassa. Eilen oli viileä päivä muutenkin, että jätin taimien ulkoilutukset ihan varoilta väliin. Ja vaikka nyt lupaakin lämpeneviä päiviä ja öitäkin, niin kyllä kannattaa silti olla tarkkana. IIlalla ennen kuin itse menee nukkumaan, niin on hyvä käydä hiukan haistelemassa ilmaa ja laittaa arimmat kasvit suojaan, jos yhtään sille vaikuttaa yöstä tulevan kylmä.
Mutta nämä ne ei ole millänsäkään viileistä öistä, komistuu vain.😍
On se vaan valloittavan ihanaa, kun luonto puhkeaa kukkaan ja kasvuun. Vihreyttä, valoa ja keltaisten kukkien juhlaa. Aamulla huomasin, että puiden ujoinkin ( saarni ) alkoi jo vihertämään. Olenko muuten kertonut, että miksi saarnia sanotaan juhlien ujoimmaksi puuksi ? Sanonta tulee siitä, kun se tulee juhliin viimeisenä ( lehdet puhkeaa viimeisenä keväällä) ja lähtee ensimmäisten joukossa ( = lehdet tippuvat ensimmäisenä syksyllä ).
EI ETANANMUNIA – LANNOITETTA – HELPPO TUNNISTUS VINKKI
Tämä nyt on sinulle jo ihan varmasti tuttu juttu, mutta kerrataanko silti. Eli kasvien mullan seassa on usein tuollaisia lannoite palluroita, joita helposti luullaan etanan muniksi. On tiedossa jopa tapauksia, että noiden takia hyviä kasveja on palautettu takaisin puutarhoille tai jopa hädissään hävitetty. Nämä voivat siis olla nyt keväällä ruukutetuissa taimissa uusia lannoitteita tai sitten ne voi olla myös vanhempia, pelkkiä kuoria, joista lannoite on jo liuennut. Mutta ei etananmunia.
Jos sinulla on kavereita, jotka eivät asiaa tunne, niin voit neuvoa heille nämä kaksi kätevää ja helppoa keinoa tunnistaa nämä toisistaan.
Kaksi hyvää keinoa tunnistuksiin:
1. Kun puristat tuollaista raetta sormissa ja se poksahtaa, niin ne ovat lannoiterakeita. Etananmunat eivät poksahda.2. Etananmunat ovat lisäksi kiinni toisissaan eli muistuttaa kalanmätiä. Lannoiterakeet ovat erillään.
NOKKOSET NOUSEVAT – NIISTÄ ON MONEKSI
Ensimmäiset nokkoset ovat jo nousseet ja kasvuvauhti on niilläkin ihan huikea. Ihan kohta päästään keräämään ensimmäisiä ja sitten vain päätetään, että käytetäänkö ruuaksi, lannoitteeksi vai torjuntaan – vai ihan kaikkiin.😉 Otetaanko pikku kertaus tuon mainion kasvin mahdollisuuksiin ja ominaisuuksiin.
Nokkonen (Urtica dioica)
Faktat:
- Monivuotinen ruohokasvi.
- Rautanokkonen samannäköinen, mutta on yksivuotinen.
- Koko kasvi juurineen käyttökelpoinen ravinnoksi tai rohdokseksi.
- Kasvaa koko maassa.
Käyttö ruoaksi:
Yleensä käytetään nuoret versot keväällä (myöhemmin kesällä versojen latvat) ryöpättyinä muhennoksiin, lättyihin, leipään, keittoihin yms. pinaatin tapaan.
Lehdet voidaan myös kuivata ja saatavaa viherjauhetta voidaan käyttää melkein mihin tahansa, esim. mysliin, viilin päälle, leivonnaisiin, yrttisuolaan, teeksi jne.
Nokkosta voidaan säilöä pakastamalla ryöpätyt versot tai em. kuivaamalla. Nokkosesta voidaan valmistaa myös esim. siirappia, simaa ja olutta.
Nokkosia ei pidä kerätä liian rehevästä maasta, eläinsuojien, kompostien tai ulkovessojen läheisyydestä, koska tällaisissa paikoissa kasvi kerää helposti itseensä haitallista nitraattia. Nokkonen voi kaikkien muiden kasvien tavoin aiheuttaa joillekin ihmisille allergisia reaktioita. Nokkosta ei suositella raskauden eikä imetyksen aikana. Munuaisten tai sydämen vajaatoimintaa sairastavien ei tulisi käyttää nokkosteetä.
Nokkosteetä valmistetaan kaatamalla kuumaa vettä nokkosenlehtien päälle, annetaan hautua 10 minuuttia ja siivilöidään lehdet pois. Makeutetaan tarvittaessa esim. hunajalla. Nokkostee on elimistöä puhdistava ja vahvistava tee. Nokkosteetä suositellaan juotavaksi keväällä muutamien viikkojen ajan 2-3 kupillista päivässä vahvistavana voimajuomana.
Nokkonen sisältää enemmän mineraalisuoloja kuin yksikään muu Suomessa kasvava kasvi. Rautaa nokkosessa on 7 kertaa enemmän kuin pinaatissa. Nokkosessa on myös erittäin paljon piitä, C-vitamiinia ja tärkeitä A-, B-, E- ja K-vitamiineja sekä mm. flavonoideja, eteerisiä öljyjä, hivenaineita ja runsaasti klorofyllejä A ja B.
Käyttö lannoitteena:
Erotettava nokkosvesi ja nokkoskäyte!
Nokkosesta voidaan valmistaa sekä nokkosvettä että nokkoskäytettä. Molemmat valmistetaan keräämällä saavi/ämpäri täyteen nokkosia ja täyttämällä ämpäri vedellä. Nokkosvesi valmistuu 1-2 päivässä ja on laimentamattomana hyvä torjunta-aine.
Nokkoskäyte valmistetaan samalla tavalla, mutta käytteen annetaan seisoa aurinkoisessa paikassa 2-3 viikkoa. Käyte on valmista, kun se on lakannut kuohumasta. Käyte alkaa haista, mutta se ei haittaa. Valmiista käytteestä siivilöidään nokkosenjäämät pois ja sitä käytetään laimennettuna. Nokkoskäytettä annostellaan lannoitteena kasvien juurelle, ei ruiskuteta lehdistölle. Runsasta lannoitusta vaativille kasveille hyvä laimennussuhde veden kanssa on 1:5. Muille kasveille suhteessa 1:10.
Nokkoskäytettä voi käyttää myös torjunta-aineena, jolloin laimennussuhde 1:50.
Nokkoslannoitus edistää kaikkinaisesti kasvien hyvinvointia, edistää juurten kasvua, nostaa maan pH-tasoa, lisää kasvien typenottokykyä jne. Nokkoslannoitus ei korvaa esim. peruslannoitusta, mutta sitä voidaan käyttää keväällä ja alkukesällä lisäravinteena, kun kasvien ravinteiden tarve on suurimmillaan.
Maassa kasvaessaan nokkonen parantaa lähellä olevien kasvien kasvua, erityisesti hedelmäpuut ja herukkapensaat hyötyvät nokkosen läheisyydestä. Kompostissa nokkonen nopeuttaa kompostin maatumista.
NOKKONEN ON MYÖS PERUSAINE – TUNNETKO HYVÄKSYTYT PERUSAINEET YLEENSÄ?
Tiesitkö, että mm. olut, sipuli, sokeri, maito, fruktoosi, peltokorte, pajunkuori, jne. Nämä kaikki ja monta muuta tuttua ns. arkista ainetta on Tukesin mukaan kasvinsuojeluun hyväksyttyjä ns. perusaineita.
Tukesin suora määritelmä perusaineille on:
Perusaineella tarkoitetaan kasvitautien tai -tuholaisten torjumiseksi käytettyä tehoainetta, jossa kaikki seuraavat ehdot täyttyvät:
- Tehoainetta ei yleensä käytetä kasvinsuojelutarkoituksiin, mutta joka kuitenkin on hyödyllinen kasvinsuojelussa joko sellaisenaan tai tuotteessa, joka koostuu kyseisestä aineesta ja yksinkertaisesta liuottimesta (vesi).
- Tehoainetta ei saateta markkinoille kasvinsuojeluaineena.
- Tehoaineen ei katsota aiheuttavan erityistä huolta.
- Tehoaine ei ole hormonitoimintaa häiritsevä, neurotoksinen tai immunotoksinen.
Tukesin sivuilla on myös näistä kaikista ohjeistukset käytöstä ja käyttökohteista ym. Näet nämä kaikki suoraan TÄÄLTÄ
Ja esimerkiksi tuon nokkosen kohdalta suoraan -> TÄÄLTÄ
TALVIVALKOSIPULEILLE VETTÄ + VOIMAA JA KATETTA
Ljubashat kasvavat jo oikein mallikkaasti. Hiukan viikolla satanut vesisade auttoi, mutta kyllä nuo hiukan kellertämään alkavat alalehdet kertovat, että sadetusta tarvitsevat.
Penkissä on kyllä hyvin voimaa ( = palanutta hevosen p***) ihan reilusti, mutta saatan heittää kanankakkarakeita silti niille hiukan, ettei jää sitten ainakaan sipulien koko ja kasvu voimasta kiinni. Sellainen noin 2 dl / neliö on minusta ollut aika hyvä määrä.
Ja sen jälkeen ruohosilppuja katteeksi, niin sitten ei tarvitsekaan kuin odottaa skeippien ilmaantumista ja ensimmäistä sadonkorjuuta. Mutta siihen nyt menee reilu kuukausi varmaan ainakin.
TUO LUONTO PUUTARHAAN – LEENAKIN ON PAIKALLA
Tästä tapahtumasta vinkkasinkin jo muutama viikko sitten ja tämä on siis nyt sunnuntaina. Samalla, kun vietetään kansallista monimuotoisuuden päivää.
********************
Tuo luonto puutarhaan – YK:n Kansainvälisen luonnon monimuotoisuuden päivän tapahtuma Honkasuolla 22.5. 2023 klo 10-13
Metropolia, Myyrmäen kampus, Leiritie 1, Vantaa, Tila: MMA214
Ohjelma:
10.00 Tervetulotoivotus, Leena Luoto
10.10–10.40 Mitä luonnon monimuotoisuus tarkoittaa pihoilla ja puutarhoissa, Leena Luoto, Flowerpecker t:mi
10.50–12.15 Miten pihasuunnitelmissa ja viherrakentamisessa voidaan luonnon monimuotoisuutta toteuttaa / Joel Tefke, Tefke Oy
12.20–12.35 Luonnon monimuotoisuutta voidaan toteuttaa sekä isoille että pienille pihoille - myös kaupunkialueilla. Asunto Oy Haapaperhosen Aarre -taloyhtiön seitsemän Aarreaitan asuntopihojen suunnittelussa ja toteutuksessa on lähtökohtana paikka, luonto ja luonnon monimuotoisuus, arkkitehti Minna Aarnio, Rakennusasiaintoimisto Aarre Oy
12.30–13.00 Tutustumiskierros Honkasuon alueella jalan Minna Aarnion opastuksella
********************
MEIDÄN JOKAISEN PIHALLA SUURI MERKITYS
Monimuotoisuus on aivan ehdottoman hyvä teema ja sen kotiuttaminen omille pihoille vielä tärkeämpää. Vaikka yhä moni sanoo, ettei sillä ole niin väliä mitä omalla pihalla on, se on niin pieni ja merkityksetön. Vai onko se sittenkään niin? Kyllä ne pölyttäjät vain parhaiten viihtyvät ja turvaavat hyvän sadon, kun ne ovat juuri siinä omalla pihapiirillä. Pikkulinnut viihtyvät myös, koska saavat ravintoa. Maa paranee, työt helpottuu ja luonto kiittää. Hyviä puolia on paljon, mutta en oikein keksi yhtään huonoa puolta. Se, että uskalletaan jättää osa pihapiiristä enempi luonnontilaan, jolloin se saattaa asiaa tuntemattoman silmin näyttää huonosti hoidetulle, vaatii tietynlaista ”rohkeutta”. Sitähän meillä on! Tiedämme asian olevan hyvä ja tärkeä. Tiedämme myös, että pienillä asioilla on oikeasti merkitystä.
Ja ajattelepa, jos otetaan kaikki Suomen n. miljoona pihaa ja jokaisesta vaikka 200 neliötä / piha. Nämä kaikki panostaisi monimuotoisuuteen niin se olisi yhteensä 20 000 hehtaaria !!! Ja se on jo paljon se ! Eikö vain! Vaikka se olisi 100 neliötä ( 10 m x 10 m) niin sittenkin kokonaispinta-ala olisi huikeat 10 000 ha! Joten eiköhän tartuta haasteeseen ja haastetaan naapurit myös. 🤝🐞🦋🐛❤
Onko kesän paras uutinen tässä? Jätä nurmikko leikkaamatta – autat pölyttäjiä pysymään hengissä
Minusta hyvä kirjoitus yleltä. -> TÄÄLLÄ
Hommahan onnistuu helposti, vaikka näiden kätevien kukkaniittysiemenmattojen tai valmiiden siemensekoitusten kanssa.
Ja nehän löytyvät TÄÄLTÄ
Kukkaniityn perustamisesta olen kirjoittanut enempi -> TÄNNE
Tuon kätevän kukkaniittysiemenkankaan asennusohjeet taas löytyvät TÄÄLTÄ
KUKKAPÄIVÄT - VIIKON PÄÄSTÄ JUHLITAAN
Äkkiä se aika menee. Enää viikko ( 27.5) ja sitten on taas juhlapäivä, kun kasvihuoneen ovet avataan ja munkkikahvit nautitaan perinteiseen tapaan.
Ovet avataan klo 9.00 ja suljetaan klo 16.00
Lämpimät, Jannen loihtimat, munkkikahveet on tarjolla heti aamusta alkaen, minä tarjoan.
Ja voi olla että Janne heittää parit "käärijä - cha cha cahhaat" siinä munkin paiston ohella. 😉
Leena ja Heikki on siis tavattavissa klo 10-16.00. Voit tulla kysymään puutarhaa vaivaavista taudeista, ötököistä tai tunnistuttamaan kasveja. tarjolla on Suomen parasta ammattitaitoa ja tietoa sekä myös signeerauksia kirjoihin. 😊
Toivottavasti nähdään. 🙏😍
Vaan nyt minä lähden takaisin kasvihuoneille puuhastelemaan, kun eihän sieltä malta pois pysyä. Katso nyt näitäkin amppeli ihanuuksia. 😍
*******************************
- Maan ihmiset, pikku prinssi sanoi, -kasvattavat jopa viittä tuhatta ruusua yhdessä kukkatarhassa … eivätkä kuitenkaan löydä, mitä etsivät …
- Eivät löydä, vastasin …
- Ja kuitenkin he voisivat löytää etsimänsä yhdestä ainoasta ruususta tai tilkasta vettä …
- Aivan oikein, vastasin.
Ja pikku prinssi lisäsi: - Silmät ovat sokeat. Pitää etsiä sydämellä.
Antoine de Saint-Exupéry, Pikku Prinssi
*******************************
Sydämellisen ihanaa viikonloppua sinulle puutarhaystäväni
Toivottaa
Puutarhurisi
Juha
ps. Puutarhapäivätarjouksia tuossa mietin ja enköhän minä taas jotain kivaa taas keksi… kuulet kyllä. 😉