Kyy rauhoitettu 1.6., palautetta karkottimista, liljakukot ja valkosipuli karkottimena, lannoitekäpyjen idea ym. 28.4.2023

Kyy rauhoitettu 1.6., palautetta karkottimista, liljakukot ja valkosipuli karkottimena, lannoitekäpyjen idea ym. 28.4.2023

Perjantaipostin aiheita tänään mm:

  • Kyy rauhoitettu – asennetta haetaan
  • Palautetta karkoittimista – myyräkarkotinta saa taas
  • Mellastiko myyrät – korjataan heti
  • Liljakukot – valkosipuli hämäys toimii
  • Lannoitekäpyjen idea
  • N-P-K -> pieni kertaus
  • ”Martta” linkki vinkki
  • Tomaattien ja kurkkujen hintakehityksestä
  •  Valikoimaa on vielä, mutta….

 

Vihertäviä terveisiä täältä Puutarhalta

Aamu kun lähdin pirtiltä tänne puutarhalle päin, niin ilmahan oli suorastaan kolea. Vaan eipä mennyt kauaa, kun aurinko alkoi lämmittämään mukavasti. Kasvihuoneissa alkoi tuuletus luukut avautua jo ennen yhdeksää eli lämpötila oli noussut kahdenkymmenen asteen pintaan hyvin nopeasti yön jälkeen ( yöllä pidänkin huoneissa  + 12 - +15 asteen lämpötiloja jo nyt, jotta kasvit oppivat hiljalleen tottumaan viileisiin öihin ulkona) Eilinen vesisade oli enemmän kuin tervetullut lahja. Toki enempikin olisi saanut sataa, mutta erittäin tervetullut oli tuokin sade. Hiljalleen vihertyvä luonto saa kyllä nyt vauhtia ihan varmasti, vaikka ilmat nyt hiukan jäähtyvätkin. Oikeastaan mennään niihin normaaleihin toukokuun alun lämpöihin eli ei se kesä nyt ihan vielä kumminkaan ole täällä vaan odotellaan nyt rauhassa ja nautitaan kevään tulosta vielä.

Vaikka näistä 😍

Nuo narsissit, jotka kasvata tuossa maakellarini takana on kyllä sitkeistä sikeimpiä ja hyvä esimerkki siitä miten fiksua on satsata hyviin kukkasipuleihin. Nuokin ovat kukkineet tuossa jo yli 15 vuotta, ilman että olisin tehnyt niille yhtään mitään. Muuta kuin katsellut ja ihaillut.

KYY RAUHOITETTU – PALAUTETTA KARKOTTIMISTA

Varmaan olet jo kuullutkin, että kyykäärme on liitetty rauhoitettujen eläinten listalle ja se on rauhoitettu 1.6 alkaen. Sen tappaminen, muuten kuin pakottavista syistä, on siis kiellettyä kesäkuun alusta alkaen. Tämä herättää varmasti paljon keskustelua ja uhoakin. Ja ymmärrettäväähän se on. En itsekkään niistä tykkää pihapiirissä, vaikka tiedän kuinka tärkeitä ja hyviä puolia niiden olemassaolo tuo.  Eikä tästä ole, kun pari vuotta aikaa, kun lenkillä kyy pisti Reiskaa kuonoon ja lähellä oli, ettei menetetty koko kippurahäntää.  Silloin ei kyllä oikein sympatiat kyyn puolella ollut, mutta ei kyllä vihaakaan niitä kohtaan syntynyt. Sekin kyy oli tuolla luonnossa, omassa elinpiirissään ja oli vain huonoa tuuria, että Reiska osui kohdalle ja meni tekemään tuttavuutta.  Onneksi oli päivystävä eläinlääkäri ja hyvä hoito. Ja veikkaan, että seuraavalla kerralla Reiska jättää kyyt ihan omaan rauhaansa.

   

Mutta pihapiiristä / koiratarhojen luota on kyyt pois pysyneet siitä lähtien kun tämän käärmekarkoittimen laitoin aikanaan

 

 

 

 

 

Viimeviikolla kerroinkin muutamista palautteista näistä käärme-, sekä muurahaiskarkottimista ja palautetta tulikin paljon lisää. Ja pelkästään hyvää. Karkottimilla on tosiaan tärkeää se oikea taajuus sekä pitkäjänteisyys. Toisaalta se on myös helppoa, koska ne kun laittaa kerran paikalleen, niin siellähän ne sitten tekevät ”töitä” ilman sen suurempaa huoltoa tai vahtimista.

 

Myyräkarkottimia saa taas.

Sen verran on taas paljastunut myyrätuhoja lumien sulettua, että nämä olivat hetken varastosta loppu, mutta eilen sain taas näitä erän lisää suoraan valmistajalta ja hintakin pysyi samana. 👍

 

2 kpl pakkaus / 44,95 € ( ovh 55,00) -> TÄÄLTÄ

 

MYYRIEN MELLASTUKSET KORJATAAN HETI

Mikäli myyrien käytäviä ym. mellastuksia paljastuu, niin ne kannattaa korjata mahdollisimman pian.

Lyhyesti näin:

Kukkapenkeissä ja istutuksilla muutenkin.

  • tallataan käytävät tiiviiksi ja täytetään tarvittaessa, ettei kasvien juuret kuivu.
  • jos käytäviä näkyy, niin hyvä konsti on talloa penkkien ympärillä saappaat jalassa, jolloin jalkojen alla paljastuu myös ne käytävät, jotka ei maan pinnalle näy.
  • tiivistyksen ja mahdollisen lisämullan lisäyksen jälkeen vielä kunnon kastelu ja uusi tallaus kierros seuraavana päivänä ihan varoiksi.

Nurmikolla:

  • käytännössä käytävien tiivistys ja täyttö haravoiden ja saappaat jalassa tiivistäen.  
  • lisää multaa laitetaan jos tarvii
  • kylvetään uutta nurmikonsiementä tai IDEA -> samalla on myös oiva tilaisuus kylvää niittykukkien siemeniä ja saada ihania kukkaketoja itsemme ja pörriäisten iloksi. Pohjatyöt kun on jo tehtynä valmiiksi… 😉🌻🦋🐞😍

 

LILJAKUKOT JA VALKOSIPULI HÄMÄYS

On kuulemma ensimmäiset talvehtineet liljakukotkin jo nähty liljapenkeissä. Nehän tietysti tärkeä heti poimia ja hävittää, etteivät pääse lisääntymään. Sitten seuraava vaihe on kun liljat alkavat nousta, niin niille annetaan se valkosipulivesi käsittely. Valkosipulin haju kun hämää liljakukot niin, että ne eivät löydä liljoja vaan jatkavat matkaansa. Yleensä olen tehnyt tuon käsittelyn heti kun liljat alkavat nousta ja toisen kerran myöhemmin kesällä. Mutta viimevuonna tein tuon käsittelyn käyttäen tuota valkosipulitiivistettä ja en tiedä oliko siinä sitten niin kestävä ja vahva tuoksu, ettei uusinta käsittelyä tarvinnut tehdä koko kesässä eikä kyllä näkynyt liljakukkojakaan.

Normaalistihan olen tehnyt ruiskutteen niin, että murskaan 3-5 valkosipulinkynttä 1 litraan vettä, annan liota vuorokuden-kaksi, siivilöin ja ruiskutan.

Mutta nyt tosiaan, kun löysin nuo Liquidit, niin käytän vallan niitä. Siis ruuan laitossa valtaosin, mutta aina korkillinen ( = 1 teelusikallinen litraan vettä)  joutaa tähänkin hommaan. Eli TÄTÄ valkosipuli liquidia käytän.

 

Tämän niksin ( sekä loistava tunnistuskuva liljakukosta) löydät kasvikumppanit kirjan sivulta 128.

Kirjaa kannattaa muutenkin nyt selailla ja lukea, jotta osataan tehdä fiksuja valintoja kesän kasvi-istutuksiin ja nauttia tuloksista eikä turhaan tapella tuholaisia vastaan. 👍

Kasvikumppanit kirjaa löytyy vielä tarjoushinnalla 24,95 € ( ovh 29,95) ) TÄÄLTÄ  

 

LANNOITEKÄPYJEN IDEA

Viime sunnuntaina oli myös puhetta näistä lannoitekävyistä ja jäi hiukan niiden perimmäinen idea selittämättä. Tuttuja juttujahan nämä lannoitustarpeet ja käpyjen idea varmasti sinulle on, mutta kerrataanko silti.

Lannoitekäpyjen salaisuushan on niiden lannoiterakeiden erilaisessa pinnoitteessa – ja se on se oleellisin asia näissä.

Nämä patentoidut pinnoitteet ovat siis se näiden käpyjen toimivuuden salaisuus. Ja oikea ”koostumus” tietysti myös yhdessä laadukkaiden raaka-aineiden kera. Ammattituote on aina ammattituote.

Kaikkein liukenevin päällyste on siis typpeä sisältävissä rakeissa. Koska kasvit tarvitsevat sitä kaikkein eniten alkukaudesta, niin sen pitääkin vapautua kaikkein nopeimmin kasveille.

Myöhemmin kesällä taas alkaa vapautua enemmän fosforia ja lopuksi kaikkein eniten kaliumia ja samalla typen osuus loppuu. 

Eli yhdessä kävyssä on niin kevät-, kesä- kuin syyslannoite samassa ”paketissa”.

Tämä on myös hyvä huomioida, että jos laitat näitä monivuotisille kasveille ( joille nämä ovat siis aivan täydellisiä), niin nämä tulisi laittaa ennen juhannusta. Muutoin tuo lannoiterytmi ei toimi kasvin ja kasvun mukaan oikein.

Hivenravinteet vapautuvat samalla idealla pitkin kasvukautta. Lisäksi päällyste on saatu vielä niin nerokkaaksi, että se vapauttaa lannoitetta kasvin tarpeen mukaan eli lämpöä ja kosteutta seuraten. Ei siis pelkkää kosteutta/märkyyttä vaan myös lämpöä seuraten. Käpyjen vaikutusajoillakin on merkitystä ja niitä onkin paljon erilaisia käyttötarkoituksen mukaan. Minä olen valinnut nämä 5-6 kuukauden vaikutusajan päällysteet. Se on oikea aika Suomen valo- ja kasvuolosuhteisiin.  

Nämä ovat siis ihan ammattipuutarhureiden käyttämä lannoitekäpyjä ja minä vain pakkaan ne pienempiin ( 25 kpl) pusseihin viljelijöille myytävistä tukkusäkeistä. Usein löydätkin tuollaisen kävyn monivuotisten ja talven yli kasvaneiden kasvien ruukkujen pohjalta, kun istutat niitä.

N - P- K? 

Kun nyt aiheeseen pääsin, niin kerrataanko nämä pääravinteet myös tässä nyt samalla, että mitä ne ovat ja ennen kaikkea mihin ne vaikuttavat.

N (= typpi) vaikuttaa  kasvin vihreisiin osiin ja kasvattaa niitä. Liika typpi heikentää kukkien tuloa, hedelmien muodostusta, talvehtimista ja kasvien kykyä suojautua kasvitaudeilta ja tuholaisilta. Siksi typpipitoista lannoitetta on hyvä antaa alkukaudesta ja vähentää viimeistään juhannukselta, etenkin monivuotisilla ja satoa tuottavilla kasveilla.

P (= fosfori) taas kukittaa ja antaa satoa. Se on siis keskikesän ja syksyn lannoite.

K (= kalium) puolestaan on tärkeää kasvin solunmuodostuksessa ja puutumisessa ja auttaa monivuotisia kasveja syksyllä ja turvaa niiden talvehtimisen.

Nuo pääravinteet ( N -P -K)  sinun kannattaa siis aina katsoa lannoitetta valitessasi sekä niiden käyttöä suunnitellessasi. Etenkin monivuotisilla ja satoa tuottavilla.

Sitten on tietysti kasvikohtaisia lannoitteita, niin kuin esim. tomaattilannoite, joka taas takaa tomaatille ( chilille ja kurkullekin) oikean lannoituksen koko kasvu- ja satokauden ajan. Ne on oikein kätevä tapa saada onnistunut lannoitus kasvikohtaisesti, ilman sen suurempia murehtimisia.

Kesäkukilla teen niin, että laitan 3-5 lannoitekäpyä / amppeli / ruukku ja jos loppukesästä näyttää sille, että tarvitsee lisää voimaa, niin laitan silloin tällöin kasteluveden sekaan hiukan kastelulannoitetta.

Lannoitekävyt ja muut valitsemani erikoislannoitteet löydät siis  TÄÄLTÄ
MARTTOJEN OIVA JULKAISU – LINKKI VINKKI

Kasvata ruokaa viljelylaatikossa

Helppohoitoinen viljelylaatikko tuottaa iloa ja hyvää syötävää! Pieni viljelmä sopii jokaiseen pihaan. Yhdestäkin laatikosta saa jo mukavasti satoa ja laatikkotarhaa on helppo myös laajentaa. Pienikin viljely lisää pihan monimuotoisuutta.

Kasvata ruokaa viljelylaatikossa sivuille pääset -> TÄSTÄ

ja suora linkki oppaaseen -> TÄSSÄ

Erinomaisen hyvät ja selkeät ohjeet, kannattaa lukista ihan vaikka kertauksenkin vuoksi

Ja valmiiksi esikasvateut taimet viljelylaatikkosi saat TÄÄLTÄ

 

ja siemenet TÄÄLTÄ

 

🌱🍓🥒🍅

 

 

KURKUN JA TOMAATIN HINTOJEN KEHITYS

Kurkun ja tomaatin hinnoista ja tarjonnasta oli jo aiemmin puhetta keväällä ja nyt tilanne on se, että kurkun hinta ei taida tämän alemmaksi enää mennä, ehkä jopa kohoaa. Tomaatin hinta pysynee vielä korkeana muutaman viikon, mutta laskee toivottavasti toukokuun puolivälin jälkeen jonkin verran. Sellaisia vanhoja halpoja hintoja ei tulla enää näkemään, koska viljelijöiden kustannukset ovat nousseet. Mutta kyllä kotimainen on kuitenkin aina kannatettava ja ”toiseksi paras ostos”. Oma kasvattama on tietysti se kaikkein paras ja maistuvin. 🍅🥒❤

Kurkkujen ja tomaattien taimikasvatuksissa on minulla käynnistynyt kevään viimeinen vaihe eli jos olet näiden esikasvatettuja taimia ajatellut vielä hankkia, niin suosittelen tekemään sen nyt ihan lähiaikoina.  Valikoima ( erilaiset tomaatit, kurkut, kesäkurpitsat, chilit, paprikat, jne ) on vielä hyvä, mutta ei kauaa.  Valikoima löytyy TÄÄLTÄ

 

 

JA MUUTENKIN SUOSITTELEN, ETTÄ KANNATTAA…

Katsella ja varailla näitä kevään kasveja muutenkin. Valikoima on vielä hyvä, mutta loppuunmyytyjen osuus kasvaa nyt kasvamistaan, kun kevät etenee.

Ja TÄÄLTÄHÄN nämä kaikki löytyivät ryhmittäin

 

 

 

 

Vaan nyt minä lähden tuonne iltalenkille ja katselemaan näitä upeita muuttolintu parvia. Hanhia ( metsä- tundra- ja valkoposki  ) on tässä peltoaukealla varmaan tuhansia ja kaikki muut päälle, niin konsertti on yötä päivää ihan vertaansa vailla olevaa. Aivan mahtavaa ja elämää täynnä olevaa.

*******************************

Mutta tiedättekö, että lumikellot jo kukkivat?

Samoin tekee talventähti ja jouluruusun nuput pullistuvat ja jos oikein tarkkaan tutkitte ( hengittämättä) huomaatte pieniä silmuja melkein kaikissa kasveissa.

Tuhansien pienten valtimoiden kautta elämä nousee maasta.

Nyt me tarhurit emme anna periksi, verihän aivan polttaa suonissamme!

Karel Capek

*******************************

Aurinkoisen mukavaa ja innostavaa viikonloppua sinulle hyvä puutarhaystäväni

Toivottaa

 Puutarhurisi

Juha

ps. Täällä vihertää jo näin kovin, että näppäimistökin vihertää…😉🤭