Kylvökepistä ja kasvatusnapeista, Ei ole kasvilla hampaita, Mitä kuuluu matokasvattamolle, ym. 28.2.2025

Kylvökepistä ja kasvatusnapeista, Ei ole kasvilla hampaita, Mitä kuuluu matokasvattamolle, ym. 28.2.2025

Perjantaipostini aiheita tänään mm:

  • Kasvihuonetarjous loppui – ei jälkitoimituksia – ensi vuonna sitten seuraavan kerran
  • Kylvökepistä ja kasvatusnapeista – niksejä ja käyttöideoita
  • Ei ole kasvilla hampaita – nyt on syöksytty mullan sekaan – murrettu myyttejä ja tehty lyhyt tietoisku! 🙋‍♂️👍
  • Mitä kuuluu matokasvattamolle?
  • Kasvilava ideoita – tallenne vaikka kahvittelun lomaan
  • Istutuswebinaari lähestyy – rekisteröityä kannattaa jo nyt – osallistuminen ei maksa sinulle mitään!
  • Kukkahoroskoopissa juhlinnan aloittavat ensiviikolla Horsmat
  • Makoista herneenversot. Joko olet laittanut kasvamaan?  Helppoa ja maukasta omalta ikkunalaudalta.
  • Nyt ne taas tulevat – onhan runkosuojat paikoillaan?
  • Siementen kylmäkäsittely ajankohtaista aloittaa – kaksi hyväksi koettua tapaa.
  • Odotettu kuorma tuli – toimitukset ensiviikosta alkaen. 😉🤗
  • Tie paratiisiin voi olla tämänkin näköinen. 😍

Tirskuvia terveisiä täältä Puutarhalta !

Kyllä oli sellainen tirskunta päällä noissa pihan pensaissa jo aamusta pitäen. Ei tarvinnut edes ulko-ovea avata, kun varpusten iloinen tirskunta kuului jo. Tuo tirskunta on kyllä aina sen merkki, että kevättä on ilmassa ja kiihtymään päin.

Äkkiä meni helmikuu, huomenna on jo maaliskuu ja eikös se vanha sanonta kuulunut että ”maaliskuu maata näyttää” ja niinhän tuo näyttää tekevän.

KASVIHUONETARJOUS LOPPUI KESKIVIIKKONA – ENSI VUONNA SITTEN SEURAAVAN KERRAN

Kasvihuoneiden yhteistarjous loppui tosiaan keskiviikkona ja niitä tilattiinkin ihan ennätysmäärä. Huoneet toimitellaan sitten sovitun mukaisesti ja ohjeet jo etukäteen. Muutamia tiedusteluja tuli, että kun sitä tarjousta ei enää näy ja saisiko niitä vielä, niin ei valitettavasti onnistu enää tänä vuonna. Tämä erikoiserä oli sovittu olevan voimassa keskiviikkoon asti ja sitten seuraavan kerran taas ensi vuonna.

KYLVÖKEPISTÄ JA KASVATUSNAPEISTA

Edellis- ja viimeviikollakin oli puhetta siitä kylvökeppi niksistä ja siinä videolla minulla oli käytössä se tylppäpäinen malli, mutta oikein pienillä siemenillä käytän sitten sellaista minkä pää on terävä. Saman asian ajaa esim. lyijykynän teroitettu pää.

Samaisella videolla oli noita käteviä kasvatusnappeja ja ajattelin niistä muutaman jutun muistuttaa. Nehän ovat siis ihan mahdottoman käteviä ja varmoja. Nämä on tehty kokoon puristetusta vaaleasta rahkaturpeesta ja rakenne sellainen, ettei hajoa vaan turvaa hyvän juurtumisen niin siemenille kuin pistokkaillekin.  Vaalearahkaturve ja tuo tekniikka takaa sen, että kasvualusta on varmasti puhdas ja tarjoaa juurtumiselle parhaan mahdollisen ympäristön.👍🌱🙏

Nämä ovat siis ihan niitä samoja, joita me puutarhurit käytämme puutarhoilla ja ollaan oikeastaan käytetty jo vuosia.

Näitä on pakattu noihin 30 kpl pikkupakkauksiinkin jo vuosia ja pakataan yhä edelleen, koska parempia ei ole. 😉

Kerrataanko muutamat käytännönvinkit niiden käytöstä.

  1. Napit kannattaa turvotuttaa lämpimässä (reilussa kädenlämpöisessä) ja puhtaassa vedessä.
  2. Liotetaan vain sen verran, kun niitä kerralla tarvitaan.
  3. Liottaa ei pidä liian pitkää. Ihan vain sen verran aikaa, että niistä tulee täysikokoisia. Siihen ei mene kuin muutama minuutti. Muuten niiden sisällä oleva turve alkaa valua veteen, se on niin hienojakoista.
  4. Turvonneet napit nostetaan pois vedestä ja laitetaan istutusastioihin. Nappien avonainen puoli ylöspäin ja siemenet / pistokkaat nappeihin saman tien.
  5. Kun on valmista, niin rasian päälle muovi + tikut, ettei muovi ota kiinni kylvöksiin. Sekä pieni ilmareikä muovin yläkulmaan. Itse tykkään käyttää styroxlaatikoita, jolloin se lämpöisen veden lämpö jää talteen ja itäminen lähtee vielä paremmin käyntiin.

Näitä ammattilaatuisia kasvatusnappeja olen siis pussittanut isoista pakkauksista tuollaisiin 30 kpl satseihin ( 4,95 € ) ja niitä saat TÄÄLTÄ

TÄÄLLÄ on myös minun lyhyt opetusvideo tuosta aiheesta -> liotuksesta, käytöstä jne.

 

 

 

 

TÄLLÄ VIIKOLLA ENEMPI ”MULLANKÄTKÖISSÄ”  

Tästä viikosta tulikin sellainen ”mullanalla ja -seassa”  viikko. Olen opiskellut ja saanut oppia mm. juurtumisrouheen ( mykorritsan) maailmasta ja mitä enemmän siitä opin, sitä mielenkiintoisemmaksi se tulee. Ja ihan uusi tuotekin on tulossa näiden kokemusten pohjalta, mutta kunhan nuo kaikki varmistuu, niin palaan tähän lähiviikkoina.

Kasvilla ei ole hampaita – tämä vanha lausahdus on tullut tällä viikolla mieleen useammankin kerran. Ja syy on ollut se, että jo viime viikolla oli noussut esille vahvasti erilaiset kikkakolmoset joita on esitetty erilaisilla some foorumeilla. Milloin laitetaan, tökätään ruusunpistokas banaanin, se maahan ja kohta on unelmien ruusupenkki tai kanamunan laitetaan kasvin juurelle, kerrotaan sen korvaavan kaikki lannoitteet ja kasvit kasvavat ihan julmetusti yhden kananmunan avulla. jne.   No on Leenan kanssa tätä aihetta silmät ymmyrkäisinä taivasteltu ja ihmetelty, että mitähän seuraavaksi. 🤦 ️  

Tehtiin sitten pieni esitys aiheesta, jossa hiukan avataan näitä asioita. No uskon, että sinä kyllä tiedät miten kompostoinnit ym. toimivat ja kuinka ravinteet siirtyvä, jne. mutta jos nyt kuulet jonkun noita ihme kikkoja kehuvan, niin tehtiin ( Leenan hoiti käsikirjoituksen ja meidän Tomi kuvat ja tekniikan, loistavaa yhteistyötä 🤝😊)  tämmöinen lyhyt video ( n. 1 min)  aiheesta. Voit näyttää tämän sitten tarvittaessa, niin eiköhän se siitä sitten aukene. 😉😊  

Videon näet joko TÄSTÄ

tai klikkaamalla tuosta alhaalta

MATOKOMPOSTORIN TYÖLÄISILLE KUULUU HYVÄÄ

Kävin äsken taas katsomassa, että mitä noille minun tulevan kesän matokompostorin ja kasvilavojen ahertajille kuuluu ja hyväähän niille kuului. Syksyllä kun laitoin noita matoja tunne kourallisen, niin nyt niitä on moninkertaisesti ja vielä muutaman kuukauden ehtivät lisääntyä. Tuollainen matokasvattomo on helppo tehdä kuin mikä.  Tuoliseen kannelliseen ( salvoilla lukittavaan)   varastolaatikkoon laitoin syksyllä multaa ja matoja. Tein kanteen pienet reiät ja nostin sen tuonne viileään halliin. Pitkin talvea olen sitten antanut tuonne hiukan hienonnettuja ruuantähteitä, liotettuja kaurahiutaleita ja kahvinporoja. Ja tietysti pitänyt huolen, että multa on pysynyt kosteana. Eipä sen ihmeempää ole tarvinnut tehdä ja kesän ahertajat ovat tuolla valmiina kasvilavoihin ja kompostoriin. Niin ja bonuksena tulee tuota ns. madonkakka multaa se vasta onkin hyvää tavaraa. 💪😊

KASVILAVA TALLENNE – OLISIKO HYVÄ HETKI NYT?

Noista tuli mieleeni, että muistako tuon suositun kasvilava videon? Sehän on sellainen pikkuisen pidempi, mutta täyttä asiaa ja hyviä ideoita täynnä oleva video, joka tehtiin muutama vuosi sitten. Melkein ehdottaisin, että jos sinulla olisi vaikka viikonlopulla sellainen hetki, että  kahvittelun lomassa voisit katsella ( toki kuunnellakin voi) tuon tallenteen, niin ihan varmasti tulee monta hyvää ajatusta mieleen tuosta videosta tulevan kesää ajatellen.

Tuon video tallenteen löydät siis TÄÄLTÄ

 

 


ISTUTUSWEBINAARI LÄHESTYY (12.3 KLO 18.00) -ILMOITTAUTUMINEN KÄYNNISSÄ

Tämän kevään ensimmäinen webinaari lähestyy ja jos et ole vielä rekisteröitynyt, niin pääset tekemään se TÄMÄN linkin kautta. 

Tuo on siis rekisteröitymislinkki, jonka jälkeen saat sähköpostiisi osallistumislinkin.

Tästä ei siis tule ns. julkista, kaikille avointa webinaaria.  

Eikä tämä maksa sinulle mitään!

Asiantuntijoina ja äänessä ovat Leena Luoto ja Pia Arhilahti

KUKKAHOROSKOOPISSA JUHLINNAN ALOITTAVAT Horsmat 2.3. - 4.4.

Arkisen tuntuista horsmaa on helppo vähätellä, mutta harva tulee huomanneeksi, kuinka kaunis ja komea se omassa arkisuudessaan on. Hoksaamattomat saavat syyttää itseään, sillä he jäävät paljosta paitsi. Onneksi horsma tietää itse oman arvonsa. Se pysyy pystyssä kovan vartensa avulla ja nostaa ylpeästi päätään. Horsma tunnetaan myös palokukan tai paloheinän nimellä. Nimet kuvaavat sen kasvupaikkoja, metsien palo- ja hakkuuaukeita, mutta nimitykset kertovat myös tulisesta luonteesta: hiljaisena pysytellyt horsma saattaa yhtäkkiä roihahtaa ja syttyä kukoistamaan sopivan tilaisuuden tullen. Pelkkä rentun ruusu? Ehkä, ehkä ei. Horsma saattaa itsekin syyllistyä näennäiseen vaatimattomuuteen ja itsensä vähättelyyn. Sen ei kuitenkaan pidä antaa hämätä. Horsma tietää arvonsa, tekee itse omat valintansa ja kantaa pystypäin valintojensa seuraukset muiden mielipiteistä piittaamatta. Saat kutsua horsmaa rentun ruusuksi. Mutta älä suutu, jos horsma ei ole mielipiteestäsi kiinnostunut.

HERNEEN VERSOT ON HYVIÄ JA HELPPOJA

Yksi kevään mukavia ja helppoja puuhia on herneen versojen kasvatus. Eipä vaadi juuri mitään. Herneet vaan likoamaan yön yli, vähän multaa astialle, herneet pintaan ( kevyesti voit painella) ja astia ikkunalaudalle valoon. Multa pidetään tasaisen kosteana ja hiukan voit sumutellakin, jos haluat.  Eipä mene kauaa, kun saat makoisia herneenversoja, vaikka salaattiin, smooteihin, leivänpäälle tai vaikka ihan paljaaltaan. Nämähän ovat mielettömän makoisia ja mukavia, miten vain käytettyinä.  Kokeile ihmeessä, on mahdottoman kivaa, helppoa ja hyvää.  🤗

NYT NE TAAS TULEE - ONHAN RUNKOSUOJAT PAIKALLAAN?

Se on kyllä jännä, että vaikka lunta ei juurikaan ole, niin kyllä nuo pitkäkorvat vaan tähän aikaan vuodesta tulee etsimään makoisia omenapuita syötäväksi. Tämänkin veijarin jäljet ilmestyivät viimeyönä. Onneksi ei tullut tuhoja, mutta piti kyllä katsoa, että runkosuojat ovat paikoillaan. Onneksi oli!

 

 

SIEMENTEN KYLMÄKÄSITTELYÄ - PARIKIN ERI TAPAA

Niin kuin tiedämme, niin osa siemenistä ( myös kaupasta ostetuista)  tarvitsee ns. kylmäkäsittelyn, että itäminen käynnistyy.

Käytännössä se tarkoittaa siis sitä, että siemen virittyy kasvuun vasta kun se on ollut riittävän kauan alle + 5 asteen.

Tämä koskee valtaosaa omasta puutarhasta tai luonnosta syksyllä kerättyjä siemeniä, mutta myös osaa kaupasta ostetuista tarvii tämän käsittelyn myös itääkseen.☝

Etenkin monet ostettavat perennojen siemenet ovat sellaisia.

Siemenkauppiaalta kannattaakin aina varmistaa tuo, että tarviiko kylmäkäsittely tehdä vai onko se jo mahdollisesti tehty.

On nimittäin suuri harmi, jos kalliit siemenet menevät hukkaan sen takia ettei tuota kylmäkäsittelyä ole osattu neuvoa tekemään. 

Luonnossahan siemenet saavat tuon kylmäkäsittelyn ihan luonnostaan talven aikana.

Lajista riippuen kylmäkäsittelyaika on 4-12 viikkoa, joten puuhaan kannattaa ryhtyä ihan näitä aikoja.

Kylmäkäsittelyn voi tehdä usealla eri tavalla, mutta tässä olisi pari hyväksi koettua tapaa.

JÄÄKAAPISSA

  1. Sekoitetaan siemenet suht kosteaan hiekkaturveseokseen ja laitetaan ne pussiin ja huoneenlämpöön kahdeksi viikoksi. ps. muistetaan jättää pieni ilmareikä pussiin.
  2. Sitten siirretään pussi jääkaappiin ( +4 astetta ihanteellinen)tarvittavaksi ajaksi. Jos et ole varma ajasta, niin pidä vähintään kaksi- mielellään jopa kolmekuukautta pusseja jääkaapissa.
  3. Ja kun pussissa alkaa näkyä itämisen merkkejä, nostetaan pussi valoisaan paikkaan ja huoneenlämpöön.
  4. Sitten vain koulitaan pikku alut normaalisti kylvö/taimi tai kaikkein mieluummin tuohon meidän kookostaimimultaseokseen.
  5. Mikäli mitään eloa ei pussissa ala näkymään, niin älä luovuta vielä, vaan levitä pussi laakeaan astiaan ja peitä kevyesti hiekalla tai vermikuliitilla ja katso jos vaikka itämisen ihme toteutuu sittenkin. 👍🌱

ULKONA

  1. Tehdään alkutoimet samoin kuin jääkaappiversiossa, mutta levitetään seos kylvöastiaan suoraan. Kunnon reijät astian pohjassa on välttämättömyys.
  2. Siirretään astia sisälläoloajan jälkeen pariksi-kolmeksi kuukaudeksi ulos ja laitetaan astia kokonaan lumen sisään. Ja toivotaan, että lunta riittää….
  3. Katsotaan, että se on koko ajan lumen seassa, eikä leutoina ajanjaksoina vesi pääse hukuttamaan niitä (siksi siis kunnon reiät siellä kylvölaatikon pohjalla oli niin tärkeitä)
  4. Ja sitten vain jatketaan tuosta jääkaappiversion kohdasta 3 eteenpäin samalla tavalla.

Ja jos kylvät useampia lajeja, niin muistetaanhan ne kunnolliset nimilaput, ettei sitten tarvitse heittää noppaa keväällä, että mitähän siemeniä oli missäkin. 😉🤭

ODOTETTU KUORMA TULI – AMPPELIRUUKKUJA

Tulikin pieni tauko tähän kirjoittamiseen, kun tuli tuo odotettu kuorma, eli nuo uudet amppeliruukut. Päästäänkin siis ensiviikosta alkaen niitä toimittamaan ja toki koko kevään ajan. Muistako kun esittelin nuo muutama viikko sitten?

Jos et niin katsopa TÄÄLTÄ on hauskoja ja mahdottoman tykättyjä, eikä ihme. Onhan tuollainen monikäyttöinen idea kerrassaan mainio ja toimiva. Ihan ympäri vuoden, niin sisällä kuin ulkonakin. Milloin roikkuvana, milloin ripustettuna tai ihan ruukkuna pöydällä.

 

 


Vaan nyt minä lähden jatkamaan noita kylvöpuuhia ja nauttimaan tuoreen mullan tuoksusta ja kevään merkeistä.

Ja vaikka joku näkeekin tässä vain betonikäytävän, niin minulle tämä on polku paratiisiin ja tiedät varmasti miksi. 🌱❤

***************************

Rakkaus puutarhanhoitoon on kuin kerran kylvetty siemen, joka ei koskaan kuole.

 - Certrude Jekyll

*******************************

Iloisten suunnitelmien ja innostuksen viikonloppua sinulle hyvä puutarhaystäväni.

Toivottaa

uutarhurisi

Juha