Perjantaipostini aiheita tänään mm:
- Sateen jälkeen – kaikkea ihanaa
- Kurpitsan kehityshäiriöt, ei hätää, syy selvä, keinot myös.
- Tomaatin latvamätä – syy ja seuraus, kuinka autetaan
- Talvivihdat – vielä on sunnuntaihin asti kuu suosiollinen
- Näin minä ne tein eilen ja tuoksupussit samalla
- Syyslannoitetta mansikoille, mutta myös typpeä – näitä mansikka tarvitsee nyt, jotta saat suuren ja hyvän sadon ensi vuonna. 🍓🍓
- Syyslannoitetta myös rodoille ja mustikoille.
- Kiitos kun kerrot syyslannoituksesta myös muille. 👍🙏
- Salaattibaari toimii – kylvöt parin viikon välein takaa tuoretta tavaraa pitkälle syksyyn asti.
Vesisateen raikastamia terveisiä täältä Puutarhalta !
Aika harvoin tulee herättyä yöllä mihinkään. Olen enempi sellainen ”illalla pää tyynyyn ja aamulla ylös” tyyppinen nukkuja. Mutta viime yönä heräsin, jopa kaksi kertaa. Satoi nimittäin vettä niin kovaa ja kohinalla, että jopa minä heräsin. Tosin nukahdin tyytyväisenä saman tien, kun ajattelin, että tuo sade on enemmän kuin tervetullutta ja on kuin ”rahaa pankkiin laittaisi”. Yön aikana satoi kaikkiaan lähes 15 mm ja joka pisara oli kyllä enemmän kuin tervetullutta. Ja sääennusteen mukaan lisää olisi tulossa koko viikonlopun ajan. Kunnes sitten alkuviikosta kääntyykin taas helteet päälle ja näköjään ihan koko Suomessa hätyytellään 30 asteen päivälämpöjä ensiviikolla.
Kasvihuoneella syysistutettavat kasvaa ja vahvistuu hienosti. Kiiltomalvakin (’Zebriina’) innostui kukkimaan ja nyt kun juuristo alkaa olla hyvin kasvanutta, niin latvon nuo kerran tai ehkä kaksi, ennen kuin sitten elo-syyskuulla alkaa näiden istutukset ulos. Veikkaan, että näiden kukinto on jo ensikesänä melkoisen hieno. 😊
Aamulla kun tulin pirtistä ulos ja katselin, että tekikö tuo kaatosade mitään suurempia vahinkoja, niin eipä onneksi ollut tehnyt.
Oikeastaan oli taas kiva huomata, että kuinka hyvin mm. tuon Appleblossomin kukat kestävät kovempaakin sadetta. Nuohan ei ollut moksiskaan tuosta sateesta.
Eikä tämä lyijykukkaan ollut varistanut kuin hiukan noita vanhempia kukkien terälehtiä. Äläkä nyt oikein tarkalla silmällä tuota lyijykukkaa katso, se on saanut kasvaa vähän omanonnensa nojalla ihan tarkoituksella. Jos olisin alkukesästä latvonut tuota hiukan lisää, niin olisi toki kompaktimpi, mutta joskus on hauska antaa noiden kasvaa sillai kun itse tahtoo, eikö vain. 😃
Ja hyvin oli Oliivikin hedelmien alut puussa pysyneet.
samoin kuin persikankin. 🍑
VAJAASTI KEHITTYNEET KURPITSAT – APUA ON HELPPO ANTAA – LYHYT VIDEO
Usein noiden kehittymättömien ja kesken kaiken mätänevien kesäkurpitsojen ( joskus myös kurkkujen) syyksi epäillään, kastelua ja / tai lannoitusta, mutta se on hyvin harvoin se syy. Kurkuilla toki kastelusta se voi johtua herkemmin, kun kurkkuhan ei siedä epätasaista kastelua eikä suoraan juurelle kastelua, joten se voi reagoida noinkin, mutta kurpitsa harvemmin. Vaan syynä on yleensä tuo pölytys tai oikeammin sen puute.
Pölytyksen onnistumista voit auttaa helposti joko poikakukalla tai pumpulipuikolla. Eli ihan kukintojen alkuvaiheessa otetaan tuo poikakukka ( varrellinen versio) ja ”riisutaan” se ja pölytetään tyttökukka ( ei varta vaan suoraan hedelmäaihio) sillä. Ja näin tuloksena on nopeasti kasvavia ja täydellisiä kurpitsoja. 👍 Ja jos et raaski irrottaa poikakukkaa, niin sitten vain pumpulipuikolla tai pehmeällä siveltimellä käyt ensin vierailulla poikakukassa ja sitten tyttökukassa ja uusit sen vaikka pariin kertaan, niin varmasti onnistuu.
Tein lyhyen videonkin aiheesta, jos huolit katsoa sen, niin klikkaapa TÄSTÄ tai tuosta alhaalta klikkaamalla
TOMAATTIEN LATVAMÄTÄ – SYY, SEURAUS JA RAUHAA
Noiden hellejaksojen aikana tulee usein esiin tuo tomaattien latvamätä.
Mistä on kyse?
Kyseessä on useimmiten ihan yksinkertaisesti kasvualustan liiaksi kohonneen lämpötilan ja vedensaannin häiriöstä johtuvasta ilmiöstä. Tarkemmin kalsiumin puutteen aiheuttamasta tilasta. Jo muutaman tunnin mittainen vedensaannin häiriö yli +30 asteen lämpöön kohonneen kasvualustan kanssa riittää aiheuttamaan tämän puutostilan.
Mitä voi tehdä ja mitä ei kannata tehdä?
Hyvä keino on varjostaa ja kattaa kasvualusta, jottei lämpö nouse liiaksi. Kastelun tasaisuudesta ja riittävyydestä tulee huolehtia. On esitetty erilaisia keinoja ( kanamunakuoria, emsinsuolaa, ym.) jolla lisätä kalsiumia, mutta mikäli ongelma ei ole kasvualustan perusravinteissa ( missä se harvoin on), niin paras ja tehokkain tapa olisi antaa ravinteita ns. lehtilannoituksena. Voit kokeilla tehdä syyslannoitteesta n. 50 % laimeampi seos kuin kastelussa ja suihkuttaa sitä lehdille kerran pari viikossa. Itse kasvualustaa ei kannata yli lannoittaa typellä (N), siitä seuraa vain lisää ongelmia. Tomaattihan tarvitsee nyt enemmän Fosforia ( P) ja Kaliumia (K), kun taas Typpi on tärkeä alkukesästä, jotta saadaan kasvusto kasvamaan.
Myös kasvuston varjostaminen esim. harsolla ym. kovimpien helteiden aikaan on hyvä keino.
Onko koko sato menetetty? – ei suinkaan ole. Tuo on tosiaan tilapäinen kasvuhäiriö, ei mikään tauti. Joten ei hätää, kerätään vain nuo pois ja heitetään kompostiin ja kunhan ilmat tasaantuvat ja ravinnetasapaino saavutetaan yhdessä kastelun kanssa taas, niin terveitä tomaatteja tulee, että rytinä käy pitkälle syksyyn. 😊🍅🍅🍅🍅
TALVIVIHDAT TEHTY – SUNNUNTAIHIN ASTI EHTII VIELÄ.
Eilen sain aamusta haettua vihtatarpeet ja illalla tehtyä 15 kpl valmiiksi ja pakkaseen. Nuo riittävät talven juhlapäivien saunomiseen ja saattaapa niistä muutama päätyä taas joululahjaksikin. 😉
Tykkään hakea vihtatarpeet usein tuosta voimalinjojen alta. Maanomistajan luvalla tietty. Tuosta oli kätevä hakea ja tuon korkuisissa puissa on juuri sopivasti haarautuneita oksia ja nuoren puun pehmeät sekä mehevä tuoksuiset lehdet. Tulee miellyttäviä kylpeä ja mahtavan tuoksuisia vihtoja.
Tämän verran kun otin, niin näistä se vajaa parikymmentä vihtaa tuli
Toin puut tähän pakkaamolle viileään ja tuossa oli hyvä pöytien päällä tehdä. Ja normaalisti teen tuon katkonnan puukolla, mutta nyt pääsin testaamaan noita testi saksia muutamaakin mallia. Ja voin sanoa, että ei ole puukkoon paluuta, vaikka se kuinka perinteistä tapaa ei kunnoittakaan., mutta olihan se niin kätevää noilla saksilla katkoa, että ihan ilokseen teki. Kolmea eri saksi mallia testasin ja vaikka kaikki oli superhyviä, niin yksi malli niistä kyllä jäi sitten käteen pysyvästi . 🙏😊
Aihiot kun sain tehtyä, niin sitten olikin helppoa kasata itse vihdat ja kääriä ne muovikelmuun. Sen minkä olen oppinut, niin tuo latva kannattaa kääräistä hiukan taittaen tuonne kelmun sisään, ikään kuin pussiin suojaan. Muutoin voi käydä niin, että pakkasessa ihan nuo latvat kärsivät ja niistä tippuu lehdet.
Ja siinä ne ovat. 15 vihtaa, tiukasti kelmuun käärittyinä ja pakkasta vaille. Ei vie hirveästi tilaa, kun ei tee mitään "jättivihtoja" ja käärii tuolla lailla.
Sunnuntaina on siis viimeinen ”hyvän kuun aika” tehdä kestäviä ja tuoksuvia vihtoja talven varalle. Sen jälkeen kuu kääntyy ja lehdet ei pysy läheskään niin hyvin ja tuoksukaan ei ole niin hyvä. Eli jos ei vielä ole vihdat tehty, niin pari päivää on hyvää aikaa vielä. 👍
TUOKSUPUSSIT SAMALLA
Näiden tuoksupussien keruulla ja teolla ei ole niin kiire tai väliä, mutta tulevat siinä samalla kun vihtoja tekee. Ja minusta tuo luonnollinen koivun tuoksu pesee kyllä mennen tullen kaikki kemiallisesti valmistetut ”löylytuoksut”. Eikä maksa kuin tekemisen vaivan, joka sekään ei ole vaiva, vaan hauskaa puuhaa. 😊
Näitä tuoksupusseja voi tehdä monella tapaa, mutta itse teen nämä aina tällä perinteisellä " laiskanmiehen" tyylillä.
- laitan lehdet suodatin pussien sisään ja ripustan ne pyykkipoikien avulla pyykkitelineeseen kuivumaan.
- kun lehdet ovat kuivia muutaman viikon päästä, niin suljen pussit nitojalla.
- parhaiten tuoksut irtoavat, kun laittaa pussin likoamaan löylyveteen päivää – kahta ennen. Tai jos on unohtunut, niin hyvä keino on myös kaataa kuumaa vettä pussin päälle ja tunninparin päästä siitä irtoaa jo oikein hyvät tuoksut löylyveden mukana.
- yhdestä pussista irtoaa kesäisiä tuoksuja useammankin saunomisen ajan. Yleensä tuoksu sen kuin paranee parin- kolmen päivän likoamisen jälkeen.
- käytön jälkeen sitten vain rapsaisen niitit irti ja heitän pussin sisältöineen kompostiin.
SYYSLANNOITETTA VOI JA KANNATTAA ANTAA PARIKIN KERTAA JA MANSIKOILLE MYÖS
Ai että minä olen sitten iloinen, kun tuo syyslannoittamisen oikea aika ja tarkoitus on saavuttanut tässä viimeisen muutaman viikon aikana niin paljon uusia harrastajia. Yllättävän monelle tuo on ollut näköjään vielä enempi luulon ( ja varmaan syy on hyvin pitkälle tuon syyslannoitteen nimessä) kuin tiedon varassa.
Ja jos olet somessa tai muuten aktiivinen kertomaan, niin kerro vain mahdollisimman monelle, että miksi syyslannoitteet kannattaa antaa nyt, mille ja miksi. Ja jos et halua kirjoittaa kokonaan itse, niin aina voit minun luvallani kopioida aiheesta minun teksteistäni, vaikka TÄSTÄ viimeviikkoisesta postistani. Minulle sillä ei nimittäin ole väliä kuka asiasta kertoo, pääasia on, että hyvä ja oikea tieto saavuttaa mahdollisimman monet. Eikös se vähän niin ole, että vain levitettynä tieto ja hevosen p*** on hyödyllistä. 😉🤭
MANSIKOIDEN SYYSLANNOITUS - MIKSI JA MITÄ?
Mansikoille annettavasta loppukesän lannoittamisesta on olemassa hiukan kahdenlaista tietoa. Siis se on ihan varmaa, että syyslannoite on ehdottoman tarpeen, kukka-aihioiden ja talvehtimisen takia, mutta myös pieni typpilisä olisi hyvä antaa.
Mitä mansikka siis tarvii nyt ja miksi:
Typpeä (N) -> Mansikka tarvitsee paljon typpeä raakilevaiheessa. Typen saanti on ehdoton edellytys korkealle satomäärälle ja marjojen koolle. Nyt syksyä kohden se tarvitsee typpeä uusien kukka-aihioiden muodostukseen.
Fosforia ( P) -> On tärkeä juuriston kasvulle koko kasvukauden ajan, myös syksyllä. Fosforia mansikka tarvitsee kukkien, kukkavanojen ja siementen kehitykseen. Eli suoraan marjasadon määrään vaikuttava.
Kalium ( K) -> On tärkeä mansikan veden ja ravinteiden kulkemisen kannalta. Se parantaa marjojen makuun ja väriin. Samoin se parantaa itse mansikan kylmäkestävyyttä.
Tärkeitä siis kaikki nuo pääravinteet, mutta ei tehdä tätä suotta liian vaikeaksi eli:
Annetaan kastelulannoitteena -> syyslannoitetta kaksi kertaa muutaman viikon välein ja yhden kerran tavallista kastelulannoitetta, niin on melkoisen hyvä suhde ja takaa hyvän sadon edellytykset ensivuodelle. 🍓👍🍓
Näitä pikkupusseihin pakattua ammattisyyslannoitetta ( 0,5 kg / 5,95 € ) sait siis TÄÄLTÄ
Ja toimitukset tietty heti. 😊🤝
ps. Niin ja kyllä myös rodoille ja mustikoillekin tätä voi ja kannattaakin antaa. Ei se happamuus siitä pilalle mene, mutta kasvit viihtyvät, talvehtivat, kukkivat ja antavat satoa huomattavan paljon paremmin, kun annat niille syyslannoitteen voimaa nyt. ☝ Ja suosittelen, että näillekin ehdottomasti kastelulannoitteen muodossa👌
Vaan nyt minä lähden takaisin tuonne kasvihuoneelle hoitamaan noita syysistutettavia ja sitten keräämään illan salaattitarpeet suoraan tuosta omasta ”salaattibaarista”. 🤤
Pitänee muuten lähipäivinä kylvää taas seuraava ”rivi” salaattia, niin on taas muutaman viikon päästä tuoretta tarjolla. Näitä kun aina muutaman viikon välein rivin kylvää, niin kyllä pysyy hyvin tuoreissa mehevissä salaateissa koko kesän ja helpolla 👍
***************************
Olisin mieluummin vähäisin niistä,
joilla on unelmia ja halu toteuttaa ne.
Kuin suurin niiden joukossa,
joilla ei ole unelmia, eikä halua.
- Kahlil Gibran
*******************************
Sateiden raikastamaa ja täydenkuun lumoavaa viikonvaihdetta sinulle hyvä puutarhaystäväni.
Toivottaa
Puutarhurisi
Juha