Perjantaipostini aiheita tänään mm:
- Kevät etenee vauhdilla – leikkauspuuhat käyntiin – Miksi leikataan ja miten – lyhyt tiivistelmä
- Herukkapensaiden leikkausohje ja äkämäpunkkien hävitys
- Myrkyllisten kasvien luettelo – ihmisille hyvä lista, mutta lemmikeille ei ihan yhtä kattavaa löytynyt
- Haluammeko mekin luonnon takaisin – kyllä vain – ohjelma suositus
- Multapussi-ilta webinaari 3.5. kello 18
- meillä ei olla ”botteja vaan puutarhureita” – kysyä voit aina – ollaan sinua varten. 😊
- Parsan kasvatukseen – herkkua omasta pihasta – helpompaa kuin arvatkaa. Huippujuurakot ja selkeät ohjeet takaa onnistumisen.
Kertakaikkisen upeita terveisiä täältä Puutarhalta
Jos tästä kevätpäivä paranee, niin on melkeinpä jo pilalla. Perhoset lentelevät, pörriäiset pörrää, leivot laulelee, lumet sulaa silmissä, muuttolintujen Arktika paranee päivä päivältä ja katso mitä ihanuuksia alkaa nousta heti, kun lumi hellitti otteensa pihapenkistä. Tämä on aina se yksi kevään odotetuimpia asioita, kun sipulikukkien versot alkavat nousta kiihtyvällä tahdilla ja kovasti yritän muistaa ja arvuutella, että mitä lajikkeita nousee mistäkin. Olihan minulla toki jokin ajatus niitä syksyllä maahan laittaessa, mutta (onneksi) olen jo unohtanut, että mitä pitäisi mistäkin kohdasta nousta. Annan niiden yllättää ja se on minusta lähes yhtä mukavaa, kuin sitten itse kukinta.
Kyllä häviää lumet vauhdilla nyt.
Vielä viikko sitten ajattelin, että koskakohan nuo maat vapautuu lumesta tänä vuonna ihan oikeasti. Vaikka lämpeni ja oli hienoja aurinkoisia päiviä, niin ei tuo lumi hirveästi näyttänyt sulamisen merkkejä. Mutta nyt alkoi sulamaan ja vauhdilla. Nyt kun katson noita peltoja, niin eilen oli vielä enemmän lunta kuin maata näkyvissä ja tänään on jo toisin päin. Kyllä se vaan aurinko ja lämpö taas kerran näyttää voimansa. Nuo lumikasat on kyllä sen verran jäässä ja isoja, että niitä taidan vielä käydä hiukan rikkomassa ja levittelemässä, niin nekin sulaa sitten nopeasti pois ja maa valmistuu kasvukauteen samaan tahtiin koko pihassa.
LEIKKAUSPUUHIIN – KERRATAANKO HIUKAN
Nyt kun tuo lumi häipyy vauhdilla, niin päästään vihdoin keväisiin leikkauspuuhiin tai ainakin arvioimaan, onko niille tarvetta. Itse menen ensin kerran tai parikin ilman työvälineitä katselemaan ja arvioimaan mahdollisia talvituhoja tai muita leikkaustarpeita. Joskus nuorempana kun oli kovin intoa ja ajatus, että keväällä ”tarvii” leikata, niin tuli kyllä tehtyä joskus aika turhia leikkauksia ja jopa sellaisia, että nyt hävettäisi. No, ajastaan sitä on ainakin oppinut sen vanhan puusepän ohjeen, että ”mittaa kahdesti ja sahaa vain kerran”. Sopii vallan erinomaisena ohjeena näihin leikkauspuuhiinkin. 😉
Leikkauksia ei pidä tehdä sen takia, että on kevät ja pitää leikata, kun kaikki muutkin leikkaavat ja joka puolella siitä puhutaan. Leikataan vain, jos siihen on hyvä syy.
Ja jos päädyt siihen, että on hyvä leikata, niin itse ainakin mietin vielä asiaa leikkaanko nyt kerralla vai olisiko syytä jaksottaa leikkaamista kahdelle- tai kolmelle vuodelle halutun lopputuloksen saamiseksi. Toki, jos uudistan esim. jonkin pensaan leikkaamalla sen alas, niin silloin se menee poikki koko pensas kerrasta- ei siis jaksoittain, kuin tuo hoitoleikkaus. Vanhoja ja / tai pitkään leikkaamattomina olleita puita/pensaita leikataan alkuun hyvin varovaisesti. Sitten seurataan, kuinka leikattu puu reagoi kesän aikana leikkaukseen ja toimitaan seuraavina vuosina sen mukaan. Suurin ”virhe” minusta tapahtuu usein, kun innostutaan leikkaamaan vanhaa omenapuuta ja leikataan se kerrasta ja liian rajusti. Tuloksena on täysin hallitsematon vesiversojen kasvu ja tuottamaton omenapuu. Voin tunnustaa, että tämän olen itsekin kantapään kautta saanut aikoinaan oppia. Harmittaa vieläkin se omenapuu, joka piti loppujen lopuksi kaataa kokonaan, kun ensin olin sen mennyt liialla leikkaamisella pilaamaan.
Kysyn myös aina itseltäni ennen leikkaamista, että mitä haen leikkaamisella. Onko tarkoitus?
- parantaa kukintaa, jolloin leikkaan kasville lisää valoa ja tilaa.
- pitää kovasti kasvavan tai sellaisessa paikassa olevan kasvin kasvun kurissa tai muotoonleikkaus
- Kiihdyttää kasvua? Useimmiten leikkaus kiihdyttää uusien versojen kasvua
- Jokin muu syy? esim. tarkoitus siirtää kasvi/ kasvit uuteen paikkaan.
Ohjeissa ja oppaissa puhutaan usein joko alas leikkauksesta tai hoitoleikkauksesta. Katsotaanko hiukan mikä ero niissä on ja mitä kasveja näihin kuuluu.
Alasleikkauksella tarkoitetaan nimensä mukaan sitä, että koko kasvi leikataan poikki samaan aikaan läheltä maanpintaa.
Alasleikkuun kestäviä kasveja on mm:
Aitaorapihlaja, Happomarjat, Mahoniat, Pihlaja-angervot, Pensasangervot, Hansaruusut, Hernepensaat, Karoliinanruusut, Keijunruusut, Kiiltoruusut, Kurtturuusut, Nukkeruusut, Sepelvarvut, Taikinamarjat, Tuoksuvatukka ja Vuohenkuusamat.
Harvennus / Hoitoleikkauksien ajatuksena on siis hoitaa eli poistaa heikot, huonot, vioittuneet ja sitten vielä tarpeen mukaan liiat pois.
Harvennettavia kasveja on mm: Aroniat, Atsaleat, Jasmikkeet, Kanukat, Kultasateet, Kuusamat, Herukat, Hortensiat, Marjaomenapensaat, Onnenpensaat, Pensashanhikit, Syreenit, Tuhkapensaat, Tuomipihlajat, Tyrnit ja Vihmat.
Harvennusleikattavia kasveja suosittelen leikkaamaan ennemmin joka vuosi hiukan kuin muutaman vuoden välein, jolloin leikkaustarve on suurempi, työläämpi ja raskaampi operaatio.
MUSTAHERUKAN LEIKKAUS JA ÄKÄMÄPUNKKIEN TARKASTUS
Musta- ja punaherukathan ovat näitä marjapensaita, joiden leikkausten kuulee useasti olevan jotain mystiikkaa ja hankalaakin. Ei ne ole sen ihmeellisempiä, kun vain ajatuksella sen tekee.
Itse ajattelen niin, että tietty määrä ja tietyn ikäisiä versoja on se perusajatus terveelle ja tuottavalle marjapensaalle. Ja uudistusta on hyvä tehdä vuosittain.
Tähän tapaan:
- Mustaherukalla saisi olla 20-25 versoa
- Punaherukalla ehkä vähän vähempi n. 20 versoa
- jätän joka vuosi 4-6 uutta (parasta) versoa pensaiden keskelle kasvamaan
- samalla leikkaan ulkoreunalta saman verran vanhoja pois.
- näin pensaissa on 1-6 vuoden ikäisiä versoja tasaisesti. Näin leikaten pensaat pysyvät myös usein niin ”ryhdikkäinä” että pensastukia ei edes tarvita.
- ja jos vuonna ei tule hyviä uusia versoja, niin sekään ei haittaa kokonaisuudessa.
- Muistathan, että marjapensaat ovat hyvin pintajuurisia, eli etenkin kastelusta on hyvä pitää huolta, jos tulee pidempiä poutajaksoja. Toki kunnon heinä- / olkikate on aina hyvä keino pitämään juurten kosteuden ja lämmön hyvänä. Niin ja lannoitettaessa on myös hyvä muistaa tuo pintajuurisuus eli lannoitteet pintaan, pensaan alle ja vettä päälle.
Äkämäpunkkien asuttamat silmut hävitetään viimeistään nyt.
Näin lämpöisten päivien jatkuessa, kun on suuri ”vaara” että silmut alkavat aueta ja sitten onkin jo myöhäistä kerätä niitä pois. Punkit kun ovat ehtineet jo levittäytyä silmun sisältä pois kasvustoon.
Äkämäpunkin turvonneen silmun tunnistukseen löydät hyvät kuvat ( sekä muutakin ) tietoa Leenan ja Heikin sivuilta TÄÄLTÄ
MYRKYLLISTEN KASVIEN LUETTELO – IHMISET / LEMMIKIT
Viime viikolla kun esittelin mm. nuo pasuunakukat ja kerroin niiden olevan syötynä vaarallisia, niin tuli sitten myös puhetta siitä, että mitkä kasvit on oikeasti myrkyllisiä ja millä tapaa.
Niin ihmisille kuin eläimillekin.
Ihmisille on olemassa HUS:n ylläpitämä sivusto myrkyllistä kasveista sekä ohjeista ja se löytyy TÄÄLTÄ
Eläimille en sitten löytänyt ihan virallista suomenkielistä sivustoa mistään, mutta hajanaisia tietoja toki sieltä täältä. Kissoille oli minusta yhdet hyvät sivut -> TÄÄLTÄ
Koirille ihan vastaavaa sivustoa en löytänyt. Olisiko sinulla tietoa enemmän?
HALUAMMEKO MEKIN LUONNON TAKAISIN? KYLLÄ VAIN – KATSOPA TÄMÄ OHJELMA – HYVIÄ IDEOITA JA AJATUKSIA!
Nyt kun pitäisi hiljalleen tehdä suunnitelmia siitä, mitä pihalla ja puutarhassa kasvaa ja kasvatetaan, niin myös kuinka sitä tänä kesänä hoidetaan. Uskon ja tiedän, että me sinun kanssasi tiedetään varsin hyvin nykyajan haasteet pörriäisten ja perhosten osalta ja myös toimitaan niin, että luontokato niiden osalta loppuisi ja kääntyisi takaisin nousuun. Jo ihan pelkästään sen takia, että ruokatuotanto tarvitsee sitä, mutta toki myös koko luonto.
Muistelin tässä viikolla, että olin jokunen vuosi sitten nähnyt varsin hyvän dokumentin siitä kuinka tanskalaiset ovat alkaneet toimia. Ohjelma oli kuvattu pitkälti tämän tunnetun ”tanskalaisen maajussin” johdolla. Kaivoin tuon ohjelman areenasta esiin ja katsoin sen uudestaan ja voin sanoa, että kannatti katsoa. Tuli paljon ajatuksia ja hyvä mieli. Sekä aika kivoja vinkkejä muutenkin.
Jos vain mitenkään maltat, niin otapa hetki aikaa ja katso tämä jakso TÄÄLTÄ
Lupaan, että tämä on katsomisen arvoinen jakso.
MULTAPUSSI WEBINAARI 3.5.2022 KLO 18.00
Viime viikolla kerroinkin, että Leena on pitämässä erillistä ”multapussien salat julki” webinaaria lähiaikoina. Ja nyt se on varmistunut eli 3.5 klo 18.00. Aikaa siis on vielä reilu viikko, mutta laitapa jo nyt kalenteriin merkki ja linkki myös jo talteen.
Ohjelma:
Multapussi-ilta webinaari 3.5. alkaen kello 18.
Mitä multapussi pitää sisällään?
Osaatko tulkita tuoteselosteen sisällön?
Onko eri valmisteissa eroja vai onko ero vain kauppanimissä?
Saat tietoa mitä lainsäädäntö edellyttää pakkausmerkinnöiltä?
Voiko multa olla luonnonmukaista?
Näistä kysymyksistä keskustelevat Leena Luoto/Flowerpecker ja Hannamaija Fontell/Biolan
Laitan sinulle suoran linkin tapahtumaan ensi perjantaina.
Ja jos et itse pääse webinaariin tai haluat katsoa uudelleen asioita, niin tästä on tulossa myös tallenne. Laitan sitten linkin siitäkin sinulle.
EI BOTTEJA VAAN PUUTARHUREITA – AINA VOIT KYSYÄ
Oli mukava tokaisu Marjalta kun soitteli tilausta ja kyseli samalla hiukan neuvoja ja sanoi lopuksi, että ”on se luojan kiitos, että jossain on sentään vielä ihan oikeita ihmisiä vastaamassa, eikä niitä kaiken maailman botteja” . Nauratti ihan mahdottomasti tuo lausahdus, kun ei tosiaan olla edes ajateltukaan, että jotkut botit taitaa olla nykyisin jo aika monessa paikassa hoitamassa ”asiakaspalvelua”. Mutta ei meillä, ei nyt eikä tulevaisuudessa. Meitä on täällä kiireaikaan vastaamassa useampikin oikea puutarhuri eikä mikään ”bottitarhuri”. 😉 Eli aina voit soittaa, laittaa sähköpostia tai WhatsApp viestiä. Täällä me olemme sinua varten.
PARSAN VILJELYYN? UPEAT JUURAKOT TULI JA PARASTA LAATUA TIETTY – VILJELYN PERUSTEET – EI LÄHESKÄÄN NIIN VAIKEAA KUN USEIN KUULEE.
Parsanjuurakot tuli viljelijä kollegalta eilen ja kyllä oli taas upeat juurakot. Kertakaikkiaan hienot. Siirsin ne tuonne omaan kylmiöön nyt vielä lepäämään. Ensimmäiset varatut juurakot pääsevätkin sitten matkaan jo ensiviikosta alkaen.
Niin ja parsan ’Gijnlim’ juurakoita voit saada ( niin kauan kuin noita valioyksilöitä taas riittää) 5 kpl / 9,95 € -> TÄÄLTÄ
Ja jos oikein parsan viljely kiinnostaa enemmän, niin aivan loistava perusteos ” Parsaa omasta pihasta” kirjan 22,95 € ( ovh 28,90) saat tilattua -> TÄÄLTÄ
TOIMITUKSET KÄYNTIIN TODENTEOLLA
Ja kaikki muutkin taimi- ja siementoimitukset alkavat nyt kevään tulon myötä käyntiin todenteolla, joten jos saan suositella, niin kannattaa käydä kohta puolin varaamassa omat mielitietyt. Ettei lopu kesken… Minun tarjontani kokonaisuudessaan löydät siis -> TÄÄLTÄ
Vaan nyt minä lähden kiireesti tuonne kasvihuoneelle kastelupuuhiin. Tämmöisenä päivänä kun saa olla hereillä ihan koko ajan, ettei taimet ja kylvökset pääse kuivumaan. Äsken kun lähdin kasvihuoneelta, niin lämpömittari näytti jo lähes + 30 astetta lämmintä, eikä ollut vielä edes päivän kuumin hetki käsillä. Kyllä tarkenee ja kasvit kasvavat kohisten. ☀🌱😍
Pääsiäiskukatkin kylpi pirtin ulkorappusilla auringossa jo heti aamusta.