Perjantaipostin aiheita tänään:
- Kelo - pystyyn kuollut puu
- Lokakuinen puutarha
- Kissapostia- osa 2
- Kuukauden horoskooppi - peltolemmikki
- Varaston tyhjennys - tehdään tilaa joulukukille
- Joulukukat nyt tilattavissa
- Maljakkokuunlilja - loppusyksyn uutuus
Aurinkoista perjantaipäivää puutarhalta!
Se tuli sittenkin, näet syksy ja viileät aamut.
Vielä alkuviikosta aamutuimaan oli lämmintä, mutta tänä aamuna kun aukaisin oven töihin lähteäkseni, vastassa olikin raikas ja kirkas syysilma; aurinko alkoi juuri nousta siniselle taivaalle puiden katveesta, nurmikko kimalteli kuuraisena. Kaunista.
Juha lomailee tämän viikon ja nauttii pohjoisen tunnelmista kelopuiden katveessa, joten perjantaipostista vastaavat tänään toimistopuutarhurit.
KELO - pystyyn kuollut puu
Kelo tai kelohongaksikin kutsuttu puu on yleensä vanha mänty, joka on syystä tai toisesta kuollut pystyyn, tiputtanut kuorensa ja kelottunut harmaaksi, uljaaksi puuksi. Ainakin tällainen etelän kasvatti jaksaa kerta toisensa jälkeen ihastella pohjoisen ylväitä kelopuita. Niissä on sitä jotakin...
Itse puun kelottuminen kestää vuosikymmeniä. Pystyssä kelottunut puu voi kestää useita satoja vuosia, ennen kuin
se alkaa tyveltään lahota ja kaatuu.
Pystyt kelopuut ovat tärkeitä mm. kolopesijöille. Maahan kaatuneet ja lahoamaan alkaneet kelot ovat tärkeitä taas erilaisille pieneliöille.
Kelopuiden rungot ovat monesti kierteisiä.
Usein kelo kiertyy vastapäivään, etenkin Lapin kelot, mutta poikkeuksiakin toki on, jotkut taas eivät kierry lainkaan. Miksi kelo kiertyy, onko tähän saatu virallista vastausta pohdintojen myötä, en tiedä.
On sanottu, että kierteisyys johtuisi maan pyörimisliikkeen poistovoiman vaikutuksesta, mutta toisen, toden tuntuisemman teorian mukaan kierteisyys johtuu puun solujen eri osien eriaikaisesta kasvusta. Myös tuuliolosuhteidein on sanottu vaikuttavan kierteisyyteen.
LOKAKUINEN PUUTARHA
Lämpimän syyskuun myötä on melkein unohtunut, kuinka pitkällä syksy jo onkaan. Syksyn askareiden suunnittelu on jäänyt unholaan, kun kesäkukat ovat kukoistaneet ja vieneet kaiken huomion. Käydäänpä kuitenkin hivenen lävitse, mitä kaikkea lokakuisessa puutarhassa voisikaan tehdä.
Mikäli sinulla on vielä puita tai pensaita istuttamatta, niitä voi vielä hyvin istuttaa.
Myös syyssipuleiden istutusaika alkaa olemaan käsillä. Viikonlopusta lähtien on luvattu viilenevää ja kun lämpötilat pysyttelevät alle +10 asteen, on hyvä aika istuttaa syyssipulit, myös tulppaanit ja narsissit. Valkosipuleiden kanssa on hyvä vielä vitkutella, laitetaan ne vasta maahan sitten, kun lämpötila on tuolla +5 asteen tienoilla.
Haravoinnin kanssa voidaan olla hivenen huolimattomia. Mikäli pihassa on paksu kerros lehtiä, ne voi hyvin haravoida pois. Ei kuitenkaan haittaa jos osa lehdistä jää maahan, ne maatuvat talven aikana maanparannusaineeksi ja ravinteiksi. Voit toki leikata vielä kerran nurmikon, siinä samalla myös lehdet menevät pienemmäksi silpuksi ja maatuvat kokonaisia lehtiä joutuisammin. Pihapolut ja -kiveykset kannattaa kuitenkin putsata huolella. Märät lehdet kun voivat olla kovin petollisia jalan alla.
Perennat voidaan halutessamme leikata jo syksyllä, mutta mikään pakko se ei ole, vaan voit jättää kasvuston paikoilleen talveksi suojaamaan kasveja. Onttovartiset kasvit kannattaa leikata vasta keväällä tai vain taittaa syksyllä. Jos kuulut meihin, jotka leikkaavat perennat alas syksyllä, maltetaan hetki ja leikataan ne vasta sitten, kun lehdet ovat lakastuneet.
Perennapenkit ja muut istutusalueet kannattaa vielä kertaalleen käydä lävitse ja kitkeä rikkaruohot pois ja tarvittaessa kantata reunat. Näin jälleen helpotetaan kevään työtaakkaa.
Ryhmäruusuja voidaan leikata hivenen matalammaksi, noin 30 cm korkeuteen, tällöin niiden talvisuojaus helpottuu. Varsinainen leikkaus tehdään vasta keväällä. Talvisuojat laitetaan paikoilleen vasta sitten, kun maan pinta on kohmettunut, samaan tapaan kuin muillakin suojattavilla kasveilla.
Mikäli kasvimaalla on vielä satoa, kannattaa nekin noukkia talteen; tuoda viimeiset tomaatit ja paprikat sisälle kypsymään, nostaa porkkanat ja muut juurekset varastoon. Myös talviomenat kannattaa jo kerätä säilöön.
Talvetettavat kasvit kuten pasuunakukat, lyijykukat, eucalyptus jne., kannattaa ottaa sisään viimeistään nyt, ettei öisin uhkaavat pakkaset pääse puraisemaan niitä. Daaliat ja gladiolukset nostetaan talvivarastoon, kun ensimmäiset pakkaset ovat puraisseet lehtiä.
Kun pihatyöt alkavat olla kunnossa, otetaan vielä viimeisenä käsittelyyn työvälineet, putsataan ne ja tarvittaessa teroitetaan. Pestään kastelukannut ja ruukut, kerätään kasteluletkut varastoon. Eikä unohdeta kasvihuonettakaan, siivotaan myös se.
Muita puutarhan askareita
Talousjätekompostoriin kannattaa myös kurkata ja tyhjentää tarvittaessa, on sitten talvella tilaa, minne biojätteet nakata.
Jos ruokit talvella lintuja, tarkista ruokinta-automaattien kunto ja puhtaus ja aloita ruokinta siinä vaiheessa, kun maan pinta kohmettuu tai viimeistään sitten, kun lumi on maassa. Ja muistetaan, että jos aloitamme ruokinnan, jatketaan sitä koko talvi.
Hiekoitushiekkaakin on hyvä jo varata oven pieleen, ettei liukkaus pääse yllättämään jaloin kulkijaa.
Jänissuojat on hyvä laittaa paikoilleen, samoin jos peurat ovat riesana, niitäkin vastaan voi viritellä jotakin, joka estää niiden tulon pihaan.
Kun kaikki työt on tehty ja puutarha valmis vastaanottamaan talven, on aika vetäistä syvään henkeä ja huokaista, on aika talvilevon, ainakin puutarhatöiden osalta.
KISSAPOSTIA - osa 2
Juha kirjoitti viime viikolla kissoista ja kyseli vinkkejä, kuinka pitää kissat erossa kasveista.
Sinikka luottaa siihen, että käskyt toimivat myös kissoihin, kuten koiriinkin. Ja kyllähän se näin on, kyllä kissatkin oppivat tottelemaan, vaikka jääräpäitä ovatkin.
Anitan "kissaterveiset"
”Yleensä kissat eivät ole hanakoita syömään kasveja lukuunottamatta ruohoa tai kuivaneita kasvinosia, joita ne himoitsevat lähinnä karvojen poistamiseksi suolistosta.”
”…sisällä että puutarhassa on ollut ja on edelleen tuossa listassa mainittuja kasveja, eikä niistä ole ollut kissojen kannalta mitään ongelmaa. Esim. alppiruusut eivät kissoja kiinnosta kuin enintään varjoisan loikoilupaikan vuoksi (siis juurella), kliivia on saanut olla sisällä rauhassa. Näsiää kissa tuskin edes noteeraa ja kieloja ne eivät syö. Ja vaikka tuossa mainitaan, että liljojen kaikki osat ovat kissoille vaarallisia, niin ainakaan siitepölyn joutuminen turkkiin ja sen vähäinen nuoleminen ei ole aiheuttanut oireita heti tai pidemmälläkään aikavälillä.
Eli ei kannata liiaksi hätäillä myrkyllisistä kasveista, vaikka terve varovaisuus toki on paikallaan esim. pentujen kanssa. Kuulemani mukaan rotujen välillä voi olla eroja, joten esim. kasvattajan ohjeita kannattaa kuunnella.”
Kiitos näistä kommenteista Sinikalle ja Anitalle.
Kissat osaavat olla itsepäisiä ja niiden erossa pitäminen kasveista voi olla haasteellista. Ne kaipaavat luontaisesti jotakin vihreää pureskeltavaa; ulkokissoilla se ei ole ongelma, ainakaan sulan maan aikaan, pihalta löytyy kaiken näköisiä heinänkorsia, mutta sisällä ei ole muuta kuin viherkasvit. Näistä etenkin ohutlehtiset mm. rönsyliljat ja pullojukat ovat suunnatonta herkkua.
Kuinka pidät kissan sitten erossa kasveista, siinäpä kysymys. Ensimmäisenä tietenkin kannattaa kasvattaa kissalle oma heinikko, esim. kauran-, vehnän- tai ohran versot sopivat hyvin tähän tarkoitukseen. Kaupan vihannesosastolta löytyy usein vehnänoraita, nämä sopivat myös kissalle. Ehkä oma viherruoka-astia vie mielenkiinnon viherkasveista.
Erilaisia tuoksujakin voi hyödyntää, mutta vain tietyissä rajoin. Liian voimakkaita tuoksuja ei kannata käyttää, ettei kissa ala voida pahoin. Esim. sitrushedelmät ovat sellaisia, mistä kissat eivät pidä. Pieni palanen sitrushedelmän kuorta ruukkuun tai pyyhkäisy sitruunantuoksuisella vedellä ruukunreunaan voisi toimia. Myös muita tuoksuvia aineita voi kokeilla. Toki myynnissä on myös erilaisia kissakarkoitteita, joita voi kokeilla ruiskauttaa kukkapöydän kulmaan.
Tietenkin varmin tapa on sijoittaa kasvit siten, ettei kissa pääse niihin käsiksi.
KUUKAUDEN HOROSKOOPPI - PELTOLEMMIKKI 8.10. - 12.11.
Vaatimaton olemuksesi kätkee salattua suloa. Nuoruutesi nupussa saatat tuntea itsesi punastelevaksi seinäkukaksi, mutta jo varhain kukintosi kypsyy ihanaan sineensä. Et oikein osaa valita elämänuraasi, vaan hajotat itseäsi moneen suuntaan. Onnistut kuitenkin pitämään rönsyilyn hallinnassa ja lopulta monet mielenkiinnon kohteesi osoittautuvat hyvin hedelmällisiksi.
Sinua pidetään hieman epävarmana ja mitättömänä, mutta ken sinuun tutustuu, hurmaantuu lempeään sineesi. Hiljaisuutesi rakentaa ympärillesi salaperäisyyden verhon. Viihdyt kuitenkin mainiosti ihmisten lähellä, vaikka et seurueen keskipisteenä. Pidät maaseudun rauhasta ja kuljeksit mielelläsi tutuilla pelloilla ja kallioilla.
Yllättävä menestyksesi saattaa aiheuttaa kateutta ja sinuun liitetään tarinoita, synkkää draamaakin. Kuiskitaan, että neidolleen kukkiasi poiminut nuorukainen horjahti vuoksesi virtaan ja huusi ennen hukkumistaan: älä unohda minua. Tämä nimesi tunnetaan monilla kielillä.
Lähipiirissäsi sinusta ollaan monta mieltä, riippuen siitä kuka puhuu: ikävänkukka, muistiainen, orpolapsenkukka, lemmenkukka. Itse et tunne olevasi kovinkaan kohtalokas, pidät niin onnesi kuin murheesikin omanasi. Suuripiirteisenä luonteena et piittaa puheista. Sukunäkö on teillä perinteisesti vahva piirre ja itse tiedät, että onneton tarina liittyy rannalla asuvaan serkkuusi Luhtalemmikkiin. Sinua huvittaa, että harva tietää todellisen taustasi. Sen, että tieteellinen nimesi merkitsee hiiren korvaa. Hoida itseäsi, niin säilytät kukkeutesi pitkään. Pystyt tuottamaan kukkia koko kasvukautesi ja herätät ihastusta vielä kypsälläkin iällä. Vartesi on kovin hento, pidä huoli selkäsi kunnosta.
VARASTON TYHJENNYS, TEHDÄÄN TILAA JOULUKUKILLE
Viimeisiä viedään, niin syyssipulit kuin valkosipulitkin alkavat käydä vähiin. Mikäli sinulla on vielä sipulit hankkimatta tai tarvitsisit niitä lisää, niin nyt on viime hetket käsillä tilata istutettavaa, ennen kuin joulukukat vievät syyssipuleiden ja valkosipuleiden varastotilan.
Syysistutettavat
kukkasipulit löydät TÄÄLTÄ
Valkosipuli Ljubasha
10 kpl / 14,95 € (ovh 19,95) -> TÄÄLTÄ
30 kpl / 39,95 € (ovh 49,95) -> TÄÄLTÄ
JOULUKUKAT NYT TILATTAVISSA
Joulukukkien saatavuutta on kyselty kuluneiden viikkojen aikana paljon.
Nyt joulukukat ovat vihdoin kaikkien tilattavissa.
Valikoimistamme löytyy niin erilaiset amaryllikset, tasetit kuin jouluruusukin. Ja uutuutena maljakkokuunilja.
Löydät koko joulukukkavalikoimamme TÄÄLTÄ
MALJAKKOKUUNLILJA - loppusyksyn uutuus
Syksyn ehdoton uutuus on maljakkokuunlilja. Se on mainio elementti niin sisutukseen, kuin tuomaan kesän vehreyttä syksyn pimeyteen ja miksei tuomaan vehreyttä joulupöytäänkin. Maljakkokuunlilja on erinomainen myös lahjana esim. viherkasvien ystävälle.
Pakkaus sisältää maljakon sekä kuunliljan juurakon.
Sinun tarvitsee vain pestä juurakko varovasti, laittaa se maljakkoon, täyttää maljakko käden lämpöisellä vedellä ja viedä maljakko valoisaan paikkaan, niin kasvu käynnistyy heti. Nopeakasvuisen kuunliljan hoidoksi riittää, että veden sametessa vaihdat vain veden uuteen siten, ettet ota itse kasvia pois maljakosta.
Tämä monikäyttöinen kuunlilja kestää noin 3 kk maljakossa, jonka jälkeen se kannattaa istuttaa ruukkuun ja siirtää siitä sitten keväällä ulos kukkapenkkiin.