Hellekesän haasteita, ampiaisen piston ensihoidon vinkkejä, pelargoneista syyspistokkaita, kesäkukkien lannoittamista loppukesästä ym. 16.8.2024

Hellekesän haasteita, ampiaisen piston ensihoidon vinkkejä, pelargoneista syyspistokkaita, kesäkukkien lannoittamista loppukesästä ym. 16.8.2024

Perjantaipostini aiheita tänään mm:

  • Ihana kukkaniitty – Willowinkin mielestä.🐕‍🦺🥰
  • Hellekesän haasteita – olen niin iloinen ja ylpeä meistä kaikista
  • Ampiaisilla paljon maapesiä? Toteutuuko vanha uskomus? Ensihoidon vinkkejä pistoksiin.
  • Pelargoneista syyspistokkaita – hyvin onnistuu, kun pari juttua vielä otetaan huomioon
  • Kesäkukkien lannoittamisessa tehdään nyt jako ja tapa niiden välillä, jotka talvetetaan ja mitkä ei.
  • Miksi toisilla on muumiotautisia omenoita ja toisilla ei? Vaikka sama lajike? Siihen voi olla hyvä syy…
  • Toimiiko se Lapin noidan lemmenjuoma? No en uskalla sanoa, mutta ohje on ja voit itse kokeilla. 😉
  • ’Maiju’ ja ’Marketta’ sai hiukan vastaanoton. Kari lupasi, että taimia riittää. Myös kerhospesiaali tarjoukseen.
  • Mahtavat luonnonnäytelmät alkuviikosta – kuva joka ei tee niille kumminkaan oikeutta
  • Mikä ero on kun….

 

Pilvipoutaisen touhukkaita terveisiä täältä Puutarhalta !

Ai että miten hyvälle tuntuu ilma tänään, kun tuo aurinko ei porota niin kuumasti kuin nuo edelliset päivät. Ja jotenkin tuo ilma on ollut muutenkin jollaintapaa ”uuvuttavaa”. Vähän niin kuin usein ukkosen edellä on. Tuntui että takki oli ihan tyhjä, vaikkei piipahtanut kuin tunnin kasvihuoneella. No illat on onneksi viileitä ja mukavia tehdä töitä kasvihuoneilla. Onhan niihin tänä kesänä taas saanut tottua. Taisi nimittäin eilen olla kesän 60 hellepäivä Suomessa. Minusta se on aika paljon… 🥵☀  (  Hellepäiväksi lasketaan siis ne päivät, kun päivän aikana mitattu lämpötila on vähintään +25,1 celsiusastetta.)

Tästä pienestä kukkaniitystä on nyt tullut ihan lempparipaikka. Kuin myös Willowin, että useamman kerran päivässä meidän ”pitää” käydä sitä yhdessä katsomassa.  Niin kuin tänäkin aamuna. 😍 Tuossa käy muuten sellainen pörräys aamusta iltaan, että on helppo huomata miten tarpeellinen se on kaikille pörriäisille ja perhosille nyt. Etenkin kun luonnonkukkien osuus alkaa olla jo aika vähäinen.  Ja tuon tekoon ei paljon aikaa ja vaivaa mennyt. Pintanurmi pois, tasaus haravalla, kukkaniittykangas oikeinpäin paikalleen, muutama sentti uutta hiekansekaista maata päälle ja pari ensimmäistä viikkoa tasaista kastelua. Sen jälkeen en ole tehnyt mitään, en edes kastellut pitkien hellejaksojen aikana. 🦋🦗🐝🐛🐞

 

HELLEKESÄN HAASTEISTA HUOLIMAATA – OLEN NIIN ILOINEN JA YLPEÄ

Mietin tosiaan, että tuo 60 hellepäivää kesän mittaan on paljon ja on tuonut paljon haastetta meille puutarhaharrastajille. Ja siihen kun lisätään vielä ajoittaiset myrskyt, ylisuurine sademäärineen ja paikalliset raekuurot, niin haastetta on ilmojen puolesta kyllä riittänyt.

Mutta siltikin ja ehkä juuri siksi, en voi kun ihaillen nostaa hattua meille kaikille kotipuutarhureille. Miten hyvin kaikki ovat pärjänneet kaikesta helteistä, rankkasateista ja raekuuroista huolimatta. Ja vaikka jotain menetyksiä on tullut, niin kuin aina tulee, niin positiivisin mielin ovat kaikki iloinneet ennemmin niistä kaikista onnistumisista kuitenkin. Ja menetykset, vaikka ne harmittavatkin, niin tiedetään, että niitä vain tulee ja niitä kuuluukin tulla. Eihän tämä muuten olisi inhimillistä ja meitä ihmisinä kasvattavaa. Ja kun jokin vanha poistuu, niin se antaa vain uudelle tilaa ja tilaisuuden.

Voidaan varmasti olla yhtä mieltä siitä, että kyllä me puutarhaharrastajat ollaan taitavia, mutta ennen kaikkea huippu asenteella varustettuja, elämän hyviin asioihin ja jatkuvuuteen luottavia kaikki tyyni. 🧡🤝🧡

 

AMPIAISILLA NYT PALJON MAAPESIÄ – TULEEKO KUIVA JA PITKÄ SYKSY? – ENSIHOITO VINKKEJÄ

Ainakin täällä meilläpäin tuntuu, että ampiaisilla on maapesiä nyt tänä vuonna enemmän kuin aikoihin. Tuttu kaivinkone kaverini sanoi, että sen kokemuksella se tietää pitkää ja kuivaa syksyä. Jännä nähdä, että onko se niin vai ei. No tulevat kuukaudet sen näyttää. ollaan kumminkin tarkkoina, nyt kuin tuolla luonnossa liikutaan, ettei vahingossa mennä niitä häiritsemään. Etenkin noiden koirien kanssa pitää olla nyt lenkillä tarkkana. Ne kun on niin pahuksen uteliaita ja työntävät kuononsa, milloin mihinkin penkkaan ja puskaan.  Eikä nuo pesästä tulevat ampiaiset ole välttämättä aina ihan kaikkein leppoisimmalla päällä, etenkään näin syksyisin.  

Vinkit pistojen ensihoitoon

Olen koonnut tähän vuosien aikaan kerholaisilta saamiani vinkkejä, jotka on siis käytännössä kokeiltuja ja toimivia. Näistä sitten vain valitset itsellesi sopivan tai mikä sattuu sopivasti hollille. 👍 

Pistojen hoito:

  • laventeliöljy, tykytys loppuu hetkessä eikä turvotusta tule. Laventeliöljyä olen suositellut myös kaikille koiranomistajille ensiavuksi pieniin tassuhaavoihin, haju estää nuolemisen ja öljy on hieman antiseptinenkin. Toinen käyttökohta on valeraskaalle nartulle, joka nuolee nisiään. Nisiin ko.öljyä, eipä nuole ja valeraskaus loppuu nopeammin, kun nisät jätetään luputtamatta.
  • Tea Tree- öljyä kaikenlaisten ötököiden pistoihin ja puremiin, ja olen hoitanut myös kissan pureman sillä (käsivarteni oli todella tulehtunut, se parani erittäin nopeasti) Ihmettelen, jos ei kukaan ole ehdottanut sen käyttöä. Tea Tree on 100% eteerinen antiseptinen öljy, jota voi käyttää ihan "raakana", useimpia eteerisiä öljyjä pitää laimentaa. Tea Treetä saa ainakin luontaistuotekaupoista.
  • Saariston "kotiapteekki" reseptin, meillä ei ole mukana oikein mitään lääkkeitä vaan tullaan juttuun ns. luontaisesti eli joka lähtöön tätä Isomaksaruohoa jota kasvaa kallion koloissa, se käy niin nokkosen, paarman, ampiaisen kuin mehiläisen ja hyttysen pistoihin ja on aina tarjolla, hyvä luonto! mikä hoitaa!!
  • Huuhdellaan pistokohta kunnolla haavojen desinfiointiaineella, Neo Amisept. Helpotus oli suuri, kun kirvely loppui eikä sormeen jäänyt mitään jälkeäkään. Minä tosiaankin huuhdoin runsaalla aineella sormen, enkä vain pyyhkinyt sitä. Edullinen konsti.
  • Nopea, helppo ja halpa konsti: Nuolaiset sokeripalaa, että se kostuu ja painat sen pistokohdan päälle. Pidetään jokunen minuutti ja kipu helpottuu nopeasti.
  • Teen voiteen aina itse. 1 kuppi pihkaa. 1/2 kuppia rypsiöljyä. Nokare mehiläisvahaa. Laita ainekset lämpöä kestävään lasipurkkiin ja laita lasi kattilaan, jossa on vettä. Miedolla lämmöllä sulattele aineet, kunnes ovat sulaneet. Sekoita ja halutessaan voi siivilöidä. Ohjetta voi myös pienentää.
  • Sain lääkäriystävältäni voide ohjeen:

1/3 suolatonta voita, 1/3 kuusenpihkaa ja 1/3 hunajaa. Voi sulatetaan (ei kuumaksi, vain sulaksi) ja siihen lisätään sekoittaen miedolla lämmöllä pihka. Seos siilataan ja siihen sekoitetaan hunaja.

  • Paina pistokohtaan piripintaan puhtaalla vedellä täytetty pullo suupuoli siis pistokohdan ympärille. Pidä pullo paikallaan niin ettei vesi pääse valumaan pois. Kipu lakkaa noin 3 minuutissa ja n. 5 minuutissa myrkky imeytynyt pois. Keino perustuu kemiaan: väkevämpi neste imeytyy miedompaan. Pullon suussa syntyvällä paineella lienee oma merkityksensä. Nesteeksi kelpaa vain vesi. Mitä nopeammin pullon saa pistokohtaan, sen parempi teho. Olen 2 kertaa tätä "testannut". Ensi kerran saatavilla oli tyhjä kuohuviinipullo. Tällöin myös pistokohtaan jäänyt piikki tuli paineen vaikutuksesta puoliksi ulos. Toisella kerralla oli pieni limsapullo ja silloin katsottiin kellosta aikaa. TÄMÄ TODELLA TOIMII. Ei tarvitse kärvistellä kivun kanssa.
  • Ajattelin antaa hyväksi kokemani vinkin mikä helpottaa ampiaisen piston kipua tehokkaasti. Olen aikoinani saanut vinkin hunajan tuottajalta. Sitä mitä mehiläiset ja ampiaiset tuottavat eli hunajaa pisto kohtaan ja kipu helpottuu.
  • Hyvä keino hoitaa ampiaisen pistoa.  Tavallinen etikka kirpaisee hetken ja sitten on jäljellä pelkkä pistoreikä ilman kirvelyä, kutinaa tai turvotusta. Kuulin etikkahoidosta vuosia sitten ystävältäni, mutta vasta tänä kesänä sain tilaisuuden kokeilla sitä.  Suosittelen.
  • sekoitettaan aspiriinia veden tai perusrasvan sekaan ja hierotaan se iholle pistokohtaan. Se toimii myös hyvin nokkosrokon ja ruusufinnien hoitoon.
  • ”Yksi nopean avun vinkki puuttui ampiaisenpiston lievitysohjeista! Se on vanha tuttu ruokasooda.
    Kipu loppuu heti!! kun panen lusikkaan tilkan vettä, siihen ruokasoodaa ja sen paksuksi kerrokseksi pistokohdan päälle. Jo lapsena sain tuosta avun kipeään sääreeni ja nyt samalla keinolla lopetan lastenlasten kivut.
  • Ampiaisen pistokseen meillä on vuosikymmeniä vanha neuvo - ainakin 45 vuotta sitten olen sen saanut. Kostuta ampiaisen pistos ja hieraise hienoa sokeria päälle. TOIMII!!! Tuo on helppo konsti, koska sokeripalalla painaminen voi olla hankalaa. Itsellenikin mies hieraisi hienoa sokeria lapaluun sisäsyrjään, kun ampiainen, oli kyllä itse asiassa jokin keväällä iskevä möttiäinen, koska silloin elettiin toukokuuta. Sokeria pintaan ja ta-daa: särky loppui eikä turvonnut. Joitakin vuosia sitten sain ampiaisen pesästä kiukkuiset kaverit kimppuuni ja pistivät poskeen. Juoksujalkaa sisälle, posken kostutus ja sokerin taputtelu poskelle. Säryt loppui eikä edes turvonnut yhtään. Kokeilkaapa!
  • Hei. Luin vinkkejä ampiaisen pistoihin postista. Tuli mieleen oma kokemus ja vinkki, mitä en muista mistä kuulin mutta toimii. olen testannut kaksi kertaa amppariin ja pari päivää sitten kimalaisen pistoon. Heti piston jälkeen juoksin ulos ja otin multaa kukkapenkistä. Sitä hieroin pistokohtaan. Kipu häviää heti ja pistokohta ei edes turpoa. Normaalisti olen allerginen mehiläiselle ja ennen olen kärsinyt oireista liki viikon, syönyt kortisonia kyypakkauksesta- jopa kaksi pakkausta parin päivän välein. Silti on reilu turvotus, punoitus ja kipu.

Kiitos kaikille vinkkejä lähettäneille ja jos sinulla sattuu olemaan joku tässä mainitsematon vinkki, niin lähetä ihmeessä jakoon. Yhteisillä asioillahan tässä ollaan. 🤝😊

 

PERINNEPELAKOISTA SYYSPISTOKKAITA – HYVIN ONNISTUU

Olen hiljalleen alkanut valmistella taas noita talon vahoja perinnepelargoneja Elviä ja Tyyneä ( jotka ovat muuten kohta 100 vuotta vanhaa kantaa)  syys / talvikauteen. Lähinnä harvenellut ja samalla olen ottanut niistä pistokkaita ja juurruttanut niistä uusia taimia.  Syyspistokkaiden ottaminen on ihan samanlaista puuhaa kuin keväälläkin, ainut vain, että pitää maltaa. Kasvu ja juurtuminen tapahtuu hitaammin, mutta onnistuu silti. Itse olen laittanut nuo suoraan 10,5 cm ruukkuihin, koska ne sopivat täydellisen hyvin noihin kasvihuoneen kasvatuskouruihin,😉 mutta vallan hyvin voit  juurruttaa niitä kasvatusnappeihin, pieniin ruukkuihin ja vaikka vedessä, mikä vain tuntuu itsellesi sopivalle. Minä tykkään tuosta ruukkukoosta myös siksi, että ne mahtuu kasvamaan ja talvehtimaan ensikevääseen asti tuossa samassa ruukussa.

Se mikä on hyvä muistaa ja mikä tiedetäänkin, niin pelargonit eivät pidä liiasta märästä, eikä väljästä ruukusta, etenkään talvella.

Niin ja kukka-aihiot tietty napsitaan heti pois, kun niitä ilmestyy. Kuvan puutarhuri ei näköjään ole vielä ehtinyt sitä tehdä, mutta varmaan tekee sen ihan lähiaikoina. 🤭🤦

Näitä en lannoita tavallisella kastelulannoitteella, vaan syyslannoitteella muutaman kerran tässä syksyn aikana. Vaikka näissä ei varsinaisesti ole samanlainen idea syyslannoituksen suhteen kuin puilla ja pensailla ulkona, niin nuo vahvistavat kyllä näiden juuristoa ja silloin talvehtiminen onnistuu paremmin.

Talvea kohden sitten mennäänkin tutulla kaavalla, eli vähennellään kastelua, harvenneellaan kasvustoa (ettei kasvitaudit pääse iskemään) ja talveksi siirretään sitten viileään ja mielellään valoisaan paikkaan. Pääasia on, ettei multa jää märäksi, eikä tila mene pakkasen puolella talvella.

Ja toki jos sinulla on tämä hyvä kasvilamppu, niin sen alla ne(kin) kasvaa ja kukkii koko talven. 👍

 

KESÄKUKKIEN LANNOITTAMISESTA

Tuosta Syyslannoituksesta ja sen oikeasta tavasta olen tainnut paasata jo sen verran monta kertaa tässä viime viikkoina, että siitä ei nyt sen enempää. 🤦‍♂️😉 Mutta pari sanaa kesäkukkien lannoittamisesta nyt kesän loppupuolella.

Lyhykäisyydessään näin:

  1. Ei talvetettavat kesäkukat -> Lannoitetaan kesäkukkalannoitteella kasvukauden loppuun asti.
  2. Talvetettavat kesäkukat -> syyslannoitus kahden viikon välein. Muuten vain vettä.

Lannoitekävyillä varustetut ei tarvitse!

Niin ja jos laitoit kesäkukillesi näitä meidän lannoitekäpyjämme, niin sitten kaikki on kunnossa ja syyslannoitukset ovat jo käynnissä automaattisesti. On ne vaan hyviä ja käteviä, eikö vain! 🙏

 

OMENOITA PUUT NOTKUEN – TOISILLA MUUMIOTAUTISIA OMENOITA, TOISILLA EI. VOISIKOHAN SE JOHTUA .?

Taitaapa vähän joka puolella omenapuut notkua omenoista nyt ja vaikka niitä tippuu poiskin, niin puut näyttävät yhä täydeltä. Niin kuin kaveri viikolla sanoi, että pitää melkein laittaa kohta kypärä päähän, kun menee korjaamaan omenia puunalta, niin kovin niitä tippuu alas koko ajan . 🤣

Mutta tuo muumiotautisten omenoiden osuus vaihtelee kyllä todella paljon eri puutarhoissa. Ja mietin, että voisiko se johtua muustakin kun lajikkeista ja kyllä voi.

Tuo muumiotautihan on ilmalevittäisen sienen  ( Monilia fructigena) aiheuttama tauti. Ja mikäli noita muumiotautisia omenoita ei hävitetä oikein, niin se ongelma ei ainakaan poistu, lisääntyy vain.

Kuinka ne sitten hävitetään? Vastaus -> Oikein ja Helposti. Kätevä vastaus, eikö vain? 🤭 Ei vaan, kun tuo on meille selvää, että sieni on ilmalevinteinen, niin ei anneta sen levitä ilmassa. Eikö vain? Eli haudataan omenat joko kompostiin tai muuten, mutta ei jätetä niitä kasalle siihen tontin reunalle. Ja toivottavasti niin ei tee naapurikaan, koska tuo voi levitä suotuisissa olosuhteissa, ei pelkästään kymmeniä, vaan satoja metrejä.

Ja toinen asia, mikä edesauttaa jatkossa, on noiden puiden lehtien haravointi ja haudataan ne myös. Itiö kun voi ja elääkin myös noissa lehdissä.

Itse puu on siis ihan terve, ei sitä tarvitse hävittää. Hoidetaan vain nuo pois ja sillä hyvä. Näin kun tehdään joka vuosi, niin pian voi hyvinkin olla se tilanne, että koko muumiotautia ei enää sinun puissasi esiinny. 🍎🍏👍😊

 

MIKÄS SE OLIKAAN SE LAPIN NOIDAN LEMMENJUOMA?

iina laitteli viestiä liittyen hiukan tuohon viime viikon mustikoiden terveysjuttuihin liittyen, että mikäs se taas olikaan se joku ”Lapin mustikka juoma” ? No sehän oli tuo Lapin noidan lemmenjuoma, ja jonka teho on kuulemma taattu… 😉

Resepti

2 dl mustikoita

2 dl sokeria

1 l vettä

Liota sokeri huoneenlämpöiseen veteen. Lisää joukkoon mustikat.

Laita juoma kelmulla peitettyyn lasitölkkiin aurinkoiselle ikkunalle. Juoma saa valmistua noin kaksi viikkoa. Siivilöi ja pullota lemmenjuoma.

Vahvempi aromi saadaan vähentämällä vesimäärä puoleen sekä myös väri syvenee, sopii erittäin hyvin jälkiruokaviinin tapaan.

Juoma sopii hyvin alkoholittomaksi ateriajuomaksi punaviinin sijaan sekä tervetuliaisjuomaksi.

Että ei kun mustikan keruuseen ja testaamaan… 😉

 

MAIJU JA MARKETTA SAI ARVOISENSA VASTAAN OTON – TAIMIA VARATTU NYT (TOIVOTTAVASTI) RIITTÄVÄSTI

Viime sunnuntaina, kun kirjottelin mansikkamaan perustamisesta ja samassa yhteydessä esittelin nuo kaksi uutta Luken kotiomaista mansikkalajiketta ’Maijun’ ja ’Marketan’.  Nehän sai niin valtavan hyvän vastaanoton, että Kari jo hiukan jäi pohtimaan, että riittääköhän enää muille. 🤷‍♂️ Mutta sovittiin, niin että meille riittää. 🤝 Etenkin kun moni vielä pyyteli hiukan lisäaikaa, kun ensin pitää puhua perheen kesken. Mikä onkin ihan hyvä asia, ettei sitten tule turhia stressiä aiheesta, kun eihän se nyt ole missään tapauksessa tarkoitus. Sitten tehdään, kun on kiva tehdä ja aikaa. Saa niitä mansikoita torilta ja tiloilta ensikesänäkin, ettei mikään pakko ole itse kasvattaa. Vaikka onhan se oma mansikkamaa ihan huippua, eikö vain?  Haki sitten puuron, tai kakun päälle tai naposteli muuten vain, niin kyllä tuore mansikka on aina ihan eri juttu. Ja kiva pakastellakin, kun ei tarvitse mitään urakkaa tehdä. Rasia silloin, toinen tällöin. 🍓🍓🍓

Maijun ja Marketan taimet voit siis varailla vielä ja ne toimitetaan sitten silloin viikolla 36 kun alkaa noiden muidenkin syysistutettavien päätoimitukset.

Maiju 10 kpl ( se aikaisempi ”juhannusmarja”) 16,95 € -> TÄÄLTÄ

Marketta 10 kpl ( se muutaman viikon myöhäisempi) 16,95 € -> TÄÄLTÄ

Ja tämä kerhospecial ’”Maiju & Marketta” yhteistarjous ( jota ei siis ole kuvastossa on vain meille kerholaisille) jossa on 10+10 yht: 20 kpl 29,95 € ( ovh 33,90 ) tämän pakkauksen saat TÄÄLTÄ

 

Vaan nyt minä lähden takaisin tuonne kasvihuoneelle valmistemaan syysistutettavia ja nautiskelemaan siitä mukavasta tunnelmasta mikä siellä aina on.

Tuosta tunnelmasta tulikin mieleeni, että olihan mahtavat revon tulet alkuviikosta. En muista olisinko ikinä nähnyt täällä näin etelässä näin upeita. Oli kyllä mitä upeinta luonnon taidetta koko taivaan täydeltä, kun tähdenlentojakin oli samaan aikaa näkyvissä lähes jatkuvalla syötöllä.

Laitan yhden kuvan tähän sinulle, mikä on siis ihan vain puhelimella otettu, mutta kyllä siitäkin mukavasta näkyy tuo kaikki värikirjo.

***************************

Mies kysyi Budhalta;

Mikä ero on ”Minä pidän sinusta ” ja ”Minä Rakastan Sinua”?

 

Budha vastasi:

” Kun pidät kukasta, sinä istutat sen, mutta kun Rakastat kukkaa, niin sinä kastelet sitä päivittäin”

 

Joka ymmärtää tämän, ymmärtää elämää…

*******************************

Maukkaan mukavaa viikonloppua sinulle hyvä puutarhaystäväni.

Toivottaa

Puutarhurisi

Juha