Perjantaipostin aiheita tänään mm:
- Fonzie tuli taloon ! 😍
- Terveisiä Hollannista – paljon hyviä tuomisia
- Havaintoja Hollannista – Emmehän me vain ole takamatkalla?
- Oikea kastelutapa helteellä – veden lämpötilan vaikutus – levien ehkäisyä – ym.
- Lupiinien torjunta-aika olisi nyt parhaimmillaan – kaunis kasvi, mutta silti haitallinen vieraslaji
- Talvisaunavihtojen paras tekoaika lähestyy – nouseva kuu - tarkat ajat
- Kiusaako hyttyset – epävirallinen, mutta toimiva vinkki
- Luonnonkukkien ja -retkien päivä sunnuntaina – tarkemmat ajat ja paikat retkille
- Fleuro Star voittaja julkaistiin juuri – Upea kerrattukukallinen mandeville
Helteisiä ja sulostuttavia terveisiä täältä Puutarhalta
Kyllä nyt tarkenee, kasvihuoneilla jopa liiankin hyvin. 😉
Mutta ei valiteta, onhan se mukavaa, kun lämmintä riittää, kylmän kevään jälkeen. Toki vettä saisi tulla, mutta luoja antaa sen minkä antaa ja me loput kastelukannulla. Tai letkulla niin kuin Lilli tässä. 😍
FONZIE TULI TALOON !
Viime viikolla hiukan vinkkasinkin, että
Sunday, Monday, Happy Days…
Saturday, what a day…🐕
Ja sitähän se tarkoitti, että uusin tulokas kippurahäntien laumaan, Fonzie tuli taloon. Eikö ole ihana pikkuinen. 😍 Ja toinen korvakin jo niin terhakkaasti pystyssä, että. 😊 Kunhan kotiudutaan kunnolla, niin uskon, että monta kertaa tulet kuulemaan Fonzien ja näiden muidenkin huiskahäntien seikkailuista täällä puutarhalla ja muuallakin. Fonzie lähettää terveisiä oikein kuvan kera.
Moikka. Minä olen Fonzie! Kiva tutustua ja kaikille koirakavereille kovasti terveisiä!
TERVEISIÄ NÄYTTELYSTÄ – OIKEISIIN ASIOIHIN PANOSTUKSIA ENTISTÄ ENEMMÄN
Alkuviikko tuli oltua tuolla Hollannissa, missä oli ne alan ammattinäyttely kiertue ja kyllähän oli taas paljon nähtävää ja kuultavaa. Se mikä oli erityisen kiehtovaa ja hyvää, oli se että entistä enemmän on alettu kehittämään ja etsimään lajikkeistoa, jotka kestävät entistä paremmin erilaisia ääriolosuhteita. Etenkin kuumien ja kuivuutta kestävien kasvien ja lajikkeiden jalostukseen on kiinnitetty entistä enemmän huomiota. Samoin kestävyyteen, kukinta-aikojen pituuteen ja etenkin siihen, että niistä on pörriäisille ja perhosille iloa ja hyötyä. Erittäin hyvä suuntaus siis, eikö vain.
Hyötykasveissa ( etenkin tomaatti, kurkku, paprika ja chilit) on panostettu myös paljon ja niissä saadaan jo ensi kaudelle erinomaisen hyviä, uusia lajikkeita. Satoisia, terveitä ja maukkaita.
Palailen näihin kaikkiin lisää kunhan saan matka-ajatuksia ja kuvia paremmin purettua.
Tässä muutama fiilis kuva jo nyt
Ja tuonne meidän Facebookin ja Instagramin puolelle tulee myös lisää kuvia lähiaikoina.
LUONNONKUKKA KAISTOJA JA HUOLENPITOA – OLLEMMEKO ME JO TAKAMATKALLA?
Yksi havainto, siis ihan konkreettinen ja paikan päällä nähtynä, oli tuo, että Hollannissa on panostettu todella paljon nyt niihin luonnonkukkakaistoihin peltoviljelmillä sekä sopivaan ”hoitamattomuuteen” sekä pörriäisiä huomioon ottavaan ympäristön hoitoon muutenkin. Hyönteishotellejakin on paljon ja joka puolella.
Tuli vain mieleeni, että helposti kuulee puhuttavan, että kyllä meillä Suomessa asiat huomioidaan, mutta ei tuolla Euroopan tehotuotantomaissa. Toki meillä Suomessakin asiat menevät koko ajan parempaan suuntaan, mutta mietin, että olemmeko me sittenkin jo vähän takamatkalla tuossa monimuotoisuuden huomioimisessa? Toivottavasti ei. Tiedän että niin minä kuin sinäkin ymmärretään koko monimuotoisuuden merkitys kokonaisuudessaan ja osataan sekä uskalletaan ottaa huomioon se myös omassa pihapiirissä. Siltikin kun katselee, niin paljon näkee vielä pihoja, joiden nurmikot on ajettu viikoittain lyhyiksi ja kasvivalikoima sisältää muutaman puun / pensaan ja muutaman amppelin, ei siinä paljon pörriäiset elä ja hyvin voi.
Tiedän, että omalla pihalla / puutarhassa semmoisen osittaisen ”hoitamattomuuden” sietäminen ottaa oman aikansa, etenkin jos ajattelee, että mitä muut ajattelevat. Mutta kun tietää, miten positiivisen suuri ja tärkeä merkitys niillä ”rydöillä” oikeasti on, niin silloin voi olla ylpein mielin sekä olla myös omalta osaltaan rohkaisemassa naapureitakin samaan. Itselläni on ainakin osa pihasta ja nurmikosta hyvin hoidettua, mutta toinen osa ( tontin reunat lähinnä) saavat kasvaa hyvin vapaasti ja luonnonehdoin. Aikanaan oli silmän vaikea tottua siihen, mutta se meni nopeasti ohi ja päinvastoin siitä tulee nykyisin ihan valtavan hyvälle tuulelle. Etenkin kaikkien 🦋🐞🐛🐦🦗🐝 puolesta.
Pikkulintuystävätkin kiittävät. Tämäkin pesii ihan tuossa pirtin alla olevassa tuijassa. Lisäksi pirtin räystäiden alla on ainakin yksi pääskysen pesä ja yksi varpusen pesä. Ja jossain rakenteissa on myös västäräkin pesä, mutta sitä en ole sen kummemmin etsinyt. Mitäpä niitä suotta häiritsemään. Ja täällä puutarhan pakkaamon suojissa on ainakin kolmen pääskyn pesät, kahdet västäräkin pesät, varpusen pesä, jne. Kaikkia en edes tiedä, mutta pääasia on, että iloista ja erilista sirkutusta kuuluu kaiken aikaa. Voit vain kuvitella miten ihanaa on seurailla näitä kaikkia ja kuinka mukavasti ne elävöittävät tätä kaikkea. 🥰
LÄMPÖTILA EI OLE SUORASSA SUHTEESSA VEDEN KULUTUKSEEN – LIIKA KASTELUA VAROTAAN
Helposti saattaa ajatella, että mitä kuumempi on, niin sitä enemmän kasvit kuluttavat vettä ja tulee kasteltua varoiksi ”reilulla kädellä”. Vaan eipä se ihan olekaan niin, eli kasvin solukot reagoivat usein kuumuuteen niin, että haihtumista ei tapahdukaan niin paljon, joten ylikastelemisen mahdollisuus on suuri. Ja jos vielä kasteluvesi on lämmintä = vähän happea mukana, niin äkkiä kasvit, etenkin ruukuissa / amppeleissa, alkavat kärsiä hapen puutteesta ja pahimmillaan voi käydä huonosti ja kasvi hukkua. Kuulostaa ehkä oudolle, mutta on täysin mahdollista.
KUINKA KASTELEN HELTEELLÄ
Kastelen siis näin helteellä ennemmin hiukan useammin, vähemmän kerrallaan, mullan kosteutta tunnustellen ja viileällä vedellä. Näin vältän ylikastelun ja niin kuin viime viikolla oli puhetta, niin kuivahtamisesta kasvi toipuu kyllä kastelemalla, mutta hukkumiselta ( = liika kastelulta) sitä ei pelasta mikään.
KASTELUVEDEN LÄMPÖ – EI SAISI NOUSTA LIIAKSI
Sellaisena ”nyrkkisääntönä” voisi pitää, että kun veden lämpötila alkaa nousta yli 25 asteen, niin sen happipitoisuus alkaa laskea dramaattisesti. Eli vaikka esim. hyötykasveille sanotaan, ettei saa kastella kylmällä vedellä, niin ei myöskään liian lämpöisellä (= hapettomalla) vedellä. Yleensä se ei ole ongelma, mutta näin helteellä esim. letkusta tuleva vesi voi olla hyvinkin kuumaa ja polttavaa sekä hapetonta. Itse lasken aina letkusta niin kauan vettä ohi kasvien, että vesi muuttuu viileäksi ja kastelen kasvit vasta sitten. Ja jos kastelusaavi on kasvihuoneessa, niin voi olla, että koko vesi menee liian lämpimäksi tämmöisinä päivinä.
MISTÄ LEVÄ SYNTYY – NÄIN EHKÄISTÄÄN
Näin helteillä syntyy myös helposti levää kasteluastioihin ja olen kuullut vaikka mitä ihmeellisempiä versioita siitä miksi niin käy, mutta kyllä se syy on vain yksinkertaisesti valo ja lämpö, joka levän synnyttää. Eli kastelusaaveihin nopea kierto ja valolta suojaus, niin levä ongelmaa ei tule. Jos tulee, niin pestään astiat puhtaiksi, vaihdetaan uusi vesi ja etenkin valon pääsy estetään, niin ei ole leväongelmaa
KASTELUKITEET TOIMIVAT – KIITOS VINKISTÄ
Paulalta tuli ihanan lyhyt mutta kaiken kertova viesti kastelukiteistä. ” Kiitos vinkistä, kastelukiteet todella toimivat. Ne ovat pelastaneet kukkani ja kasvini jo kahtena vuonna ja varmasti nytkin”. – Paula
Jos tarvetta, niin TÄÄLTÄ löytyy – heti toimituksiin
LUPIINIEN PARAS TORJUNTA-AIKA KÄSILLÄ
Tiedän, että moni pitää lupiinia niin kauniina ja on sitä mieltä, että ei siitä ole haittaa, niin suosittelisin kuitenkin, että kun se kerran on haitalliseksi vieraslajiksi määritelty ja valtaa tilaa alkuperäisiltä kasveiltamme, niin eiköhän kuitenkin tartuta toimeen ja torjutaan sen leviäminen tämän enemmäksi. Nyt olisi hyvä aika kitkeä tai niittää kasvusto, kun kukinta alkaa, mutta siemeniä ei ole ehtinyt vielä kehittyä. Kasvi on nyt muutenkin heikoimmillaan eli kitkennällä, jopa ihan niittämällä saadaan hyviä ja pysyviä tuloksia.
Lisää Lupiinista ja sen haitallisuudesta luonnonkasveillemme voit lukea TÄÄLTÄ
KOSKA TALVIVIHTOJEN TEKOON ?
Ihan kohta, nimittäin nousevan kuun aikaan eli 19.6 -3.7 on paras aika tehdä nuo. Pysyy niin lehdet kuin tuoksutkin.
Itse tykkään lisäksi kerätä oksat aamulla aikaisin, silloin niiden nestejännitys on parhaimmillaan.
Valmiit vihdat käärin kelmuun ja pakastan. Toki kuivattuna nuo säilyvät yhtä hyvin, mutta jotenkin olen ihastunut tuohon pakastamiseen.
ps. Tuommoinen oikeaan aikaan tehty ja pakastettu vihta on muuten ollut erittäin tykätty joululahja, että vinkiksi vain sinullekin, jos haluat yllättää jouluna hiukan erilaisemmalla lahjalla, kuin sillä perinteisellä suklaarasialla . 😉
Samalla valmistuu löylyveteen tehtävät tuoksupussitkin, joista saa pitkin talvea ihanat ja luonnolliset tuoksut saunaan.
Tekotapoja näissäkin on varmasti useita, mutta itse teen niin, että laitan lehdet suodatinpusseihin ja kuivatan ne suut auki pyykkitelineellä. Kun lehdet ovat kuivia, niin suljen pussit nitojalla kiinni. Sitten vain pussi löylyveteen edellisenä päivänä likoamaan, niin mahtavat tuoksut tulee. Tiedän, että jotkut tykkäävät murskata lehdet sekä nopeuttaa tuoksuja kaatamalla kuumaa vettä päälle ja varmasti ne toimivat nekin tavat. Itselläni vaan ei ole ollut niin hätä ja kiire, etteikö näin hitaammallakin tavalla ehtisi. Ja yhdestä pussista on riittänyt monesti useamman illan löylyihin, että ei ne mitään kertakäyttötavaraa ole näin tehtyinä ainakaan.
KIUSAAKO HYTTYSET – EPÄVIRALLINEN VINKKI
Mietin, että kuinkakohan suureen rikokseen nyt syyllistyn, kun tämän kerron, mutta kerron kumminkin. Eli jos pihalla kiusaa hyttyset kovin, etkä halua käyttää mitään myrkkyjä, niin yksi hyvä keino on sytyttää pieni pala puristettua kookosmultaa kytemään. Se ei siis pala, vaan kytee, mutta sen savu on sellaista, josta hyttyset eivät pidä. Varoituksen sana myös, eli vaikkei tuo kookos pala, niin se kyty on erittäin kuumaa eli alusta, jonka päälle sen laitat, tulee olla ehdottomasti kuumuutta kestävä. esim. grilliritilän tai kiven päälle.
Virallisestihan näin ei saa kookosmultaa käyttää, mutta minusta kun tuo on toimiva keino ja paljon parempi kuin myrkkyjen käyttö, niin uskallan tämän sinulle kertoa. Ja tosiaan ollaan sitten varovaisia tuon kanssa, se on oikeasti kuumaa se kyty.
LUONNONKUKKIEN JA RETKIEN PÄIVÄ SUNNUNTAINA
Sunnuntaina vietetään siis valtakunnallista luonnonkukkien päivää ja erilaisia opastettuja retkiä järjestetään ympäri Suomen. Kannattaa osallistua, siellä on aina päteviä oppaita noita vetämässä. Ja jos et pääse osallistumaan, niin aina voi viettää omaa luonnonkukkien päivää ihan lähimastoissa retkeilemällä.
Nuo retkipaikat ja -ajat löydät TÄÄLTÄ
FLEURO STAR EHDOKKAAT JA VOITTAJA
Hollannin reissulla kovasti arvuuteltiin, että kuka on tuo tämän vuoden Fluro select voittaja eli saa Fleuro Starin kultaisen ansiomerkin. Ja äsken tuli tulos, eli voittaja on ikään kuin itseoikeutetusti jo tuossa finaaliesittelyssä keskellä ja koreimmalla ollut kerrottu maljaköynnös eli Mandevilla Sundaville Double Pink Blush . Onnea MNP / Suntory 🙏
Ja onhan tämä upea, eikö vain. 😍
Vaan nyt minä lähden antamaan pikku Fonzielle hiukan evästä, että jaksetaan sitten mennä illan viiletessä kasvihuoneelle puuhastelemaan. Näin päivällä siellä on ihan turhan kuuma tehdä mitään ylimääräistä, joten on pidetty Fonzien kanssa päivällä vähän siestaa ja jatkettu iltaa. Paljon mukavampaa niin.
Tosin päivällä Fonzie on ollut ”uimakoulussa”. ”Uimaopettaja” Willowin kanssa ja virallisen ”hengenpelastaja” Mortin valvonnassa. Ihan vielä ei oikein tuo vesi tunnu Fonziesta omalle elementille, mutta tassut on jo kasteltu, että jos se vaikka siitä uimarin ura urkenisi. 😉
*******************************
Suurin onni elämässä on tulla rakastetuksi omana itsenään – tai pikemminkin siitä huolimatta.
Victor Hugo
*******************************
Lämpöisen mukavaa viikonloppua sinulle hyvä puutarhaystäväni
Toivottaa, pienten ja vähän isompien tassujen kera leppoisia aikoja viettävä
Puutarhurisi
Juha