Esikot elämään, Puhetta hyvästä mullasta, kylvöistä, taudeista, keinoista ja paljon muusta, Keijunmekon kasvatusniksit, ym. 28.1.2022

Esikot elämään, Puhetta hyvästä mullasta, kylvöistä, taudeista, keinoista ja paljon muusta, Keijunmekon kasvatusniksit, ym. 28.1.2022

Perjantaipostin aiheita tänään mm:

  • Esikot elämään – parilla pikku niksillä upea ja kestävä lopputulos
  • Puhetta hyvästä mullasta, kylvöistä, taudeista, keinoista ja paljon muuta – Juhan ja Leenan Puutarhawikin uusin
  • Keijunmekon kasvatusniksit – miksi omasiemen on parempi ja miksi ostosiemenet ei idä ?
  • Varaudutaan viikonlopun lumimyrskyyn

Talvisen kauniita terveisiä täältä Puutarhalta

Ja taas saatiin muutama sentti lunta lisää, paljonkohan sitä sitten viikonlopulla oikein tuleekaan?” Tuli tuumailtua tuossa aamulla kippurahännille, kun tulin ulos pirtin ovesta ja huikkasin niille hyvät huomenet samalla.  Lunta tosiaan on tullut nyt parinpäivän aikana melko lailla ja alkaa olemaan nuo penkat jo ihan miehekkään kokoisia tuossa puutarhan pihalla. Ja taitaa tuo viikonlopulla rantautuva ”valtteri” myrsky tuoda sitä lisää aika lailla. Tuossa kun sääennustetta katselin, niin se taitaa tulla osin myös vetenä tai räntänä eli painavaa ja oksiin kiinni jäävää. Katsellaan siis sitten lumitöiden ohella taas noita puita ja pensaita, että tarviiko niitä ravistella vai ei. Samoin jos on kevytrakenteisia kasvihuoneita, niin kannattaa poistaa lumet hyvissä ajoin, ettei käy vahinkoja. Itse en ole tuosta omasta harrastehuoneesta poistanut lumia yhtenäkään talvena, mutta se onkin se tuttu (niitä mitä on yhdessä hankittu) strong ja normaalia vahvemmalla kennolevyllä. Se kyllä kestää ja on ollut kyllä muutenkin oikein hyvä ja huoleton huone.

Mutta mukavaahan se on, että on talvi ja kunnolla lunta. Kasvit talvehtii tuolla lumipeitteiden alla kuin karhut pesissään ja keväällä sulava lumi antaa niille mukavasti vettä ja ravintoa uuteen kasvuun. Veikkaan, että suurempia talvituhoja ei tule täälläpäin olemaan. Ilmeisesti Lounais-Suomen rannikolla ei lunta paljon ole ja toivotaankin sinne suotuisaa kevättä, ettei jääpoltetuhoja tulisi.

Eilisillalla, kun kävelin viimeistä lumitöistä täältä puutarhalta pirtille päin, niin maisema oli suorastaan mystisen kaunis. Vanha saarnipuu ( Immi-isoäitiniäidin aikanaan istuttama ja n. 200 vuotta vanha upea puu) ja pihakoivut olivat saaneet hienot lumihuuruhunnut.  Maisema oli muutenkin sellainen mystisen kaunis. Kauneutta tosiaan on usein ihan lähellä, aina vaan ei malteta pysähtyä ja antaa sille aikaa tulla esiin.

Muutenkin viikolla luonto on tarjoillut upeita näytelmiä. Oli taas revontulia (ei tosin niin hienoja kuin edellisellä viikolla), lumen koristelemia maisemia ja jossain päin oli ollut kuulemma upeita helmiäispilviäkin. Puhumattakaan upeista auringonnousuista ja -laskuista. Kyllä luonto on mahtava elämysten tarjoaja ja voimaannuttava asia, kun vain annamme sille edes hetken aikaa ja tilaa näyttää se.

ESIKOT ELÄMÄÄN – PARILLA PIKKUKIKALLA

(Loisto)Esikoiden valikoimat ovat nyt kukkakaupoissa ja puutarhamyymälöissä parhaimmillaan. Nykyisin niissä on aivan mahtava värivalikoima ja pirteitä värejä löytyy melkein laidasta laitaan. Harmittavan usein vain näkee ja kuulee, kuinka ne jäävät kotona lyhytikäisiksi. Tässä kohtaa ei piitäsi syyttää hirveästi itseään tai kukkia, vaan syy on useimmiten ihan muu.

Kokeillaanko katsoa, että mikä se syy on ja kuinka voidaan parilla pikkukikalla saada ne kestämään ja loistamaan pitkään, jopa vuosia.

Esikothan kasvatetaan puutarhoilla yleensä hyvin kevyessä turvemullassa (viljelytekninen syy) ja suht pienissä ruukuissa ja oikeiden kasvilamppujen alla. Kastelu hoidetaan altakasteluna ja siksi myös kasvualustan sekä ruukkujen mallin tulee olla siihen tarkoitukseen soveltuvia.

Tämä taas aiheuttaa sen, että kotiin tuotuna ne kuivahtavat todella nopeasti, jos vain kastellaan päältäpäin ja harvoin. Esikot kun ei siedä oikeastaan yhtään kuivuutta, mutta ei jatkuvaa märkyyttäkään, niin nuupahduksia tulee helposti.

Lisäksi kotona on usein heikompi valaistus. Samoin huoneilma on kuivempaa ja lämpöisempää, jolloin haihtuminenkin on runsaampaa.

No mitäpä voidaan tehdä, että saadaan esikot kukoistamaan ja kasvamaan komeasti ja pitkään? Ei hätää, minäpä kerron sinulle pari helppoa kikkaa, joilla itse olen onnistunut

  • vaihdan kukat pykälää isompaan ruukkuun heti kun tuon ne kotiin.
  • lisään ihan tavallista kukkamultaa

Kastelun suhteen on sitten pari vaihtoehtoa:

  1. Joko laitan ruukut esim. lautasen päälle ja kastelen alakautta (annan siis veden imeytyä puolisentuntia ja kaadan sitten lopun veden pois)
  2. Parempi ja helpompi tapa on taas laittaa pieni altakastelumaton pala ruukun alle. Tätä minä suosin, sen helppouden ja onnistumisen takia. Idea on siis pitkälti sama, jolla kasvihuoneillakin varmennetaan monien kasvien kastelun onnistuminen. Idea on helppo, eli kastelen tuon huovan ja kun se on sitten kuivahtanut, niin sitten vasta kastelen sen uudestaan. Näin ei tule yli- eikä alikastelemisen vaaraa, eikä tarvitse arpoa koska antaa vettä ja koska ei. Ja bonuksena vielä tuo tekniikka saa juuret kasvamaan aktiivisesti ja oikeaan suuntaan, mikä taas edistää sen kestävyyttä ja kasvua. Ilman kunnon juuria, kun kasvi ei vaan voi kunnolla kasvaa. Se on fakta, joka vain valitettavan usein tuntuu unohtuvan. Siksi fiksu puutarhuri vilkaisee aina purkin pohjaan tai ottaa ruukun pois, kun arvioi kasvun kehitystä, etenkin keväällä.
  3. Jos sinulla ei ole tuota oikeaa altakastelumattoa käytössä, niin hätäkeinona menee ihan joku vettä imevä huopa, tiskirätti tms.

. ps2. tuo altakastelumatto on helppo ja hyvä tekniikka myös muillekin ruukkukasveille sekä esim. taimikasvatuksessa se on minusta ihan ehdoton.

  • Lämpötilasta vielä eli Esikothan kestävät hyvin myös viileää, ne suorastaan viihtyvät hiukan viileämmässä, joten jos saat ne paikkaan jossa on + 5-  +10 astetta, niin se on ihanteellisinta. Ja jos et koko ajaksi, niin vaikka yöksikin.

Näillä parilla konstilla ( ruukun vaihto + multa + kastelu) voin luvata, että esikkoisi tulee kestämään ja suorastaan loistamaan pitkään. 😊

JUTELTIIN LEENAN KANSSA AJANKOHTAISIA MULTA YM. ASIOITA – OLE HYVÄ

Jatkettiin Leenan kanssa taas näitä meidän jutustelumme hetkiä ja nyt oli aiheena multa ja siihen liittyvät asiat. Miksi erilainen multa eri vaiheisiin, mikä ero on ratkaisevaa. Miksi on hyvä oppia lukemaan tuoteselosteesta ne olennaiset kohdat (neuvotaan myös, että mitkä).

Miksi Leena ostaa aina kolmea erimerkkistä multaa ja sekoittaa ne? Käytännön viisautta.

Kuinka pärjätään harsosääskien kanssa ja kuinka niitä voidaan ennaltaehkäistä käsittelemällä multa oikein. Ja miksi multaa ei pidä kuumentaa uunissa, vaikka niin monesti sitä kuuleekin ohjeistettavan.

Kerrattiin myös, että mikä ero on perliitillä ja vermikuliitilla. + hyvä muistisääntö -> V niin kuin vesi ja vermikuliitti, P niin kuin pöyheys ja perliitti

Miksi moniin multiin lisätään juuriston kasvua edistäviä mikrobeja ja miksi ne on niin elintärkeitä? Ja miksi ammattipuutarhurit lisää niitä ( = juurtumisrouhetta) myös mullan joukkoon lisää? Ja miksi sinunkin kannattaa tehdä niin.

Ja paljon muutakin aiheeseen liittyvää ehdittiin tuossa jutustella. mm. Luomutuotteiden maailmasta, joka ei olekaan ihan niin kuin se usein annetaan ymmärtää. Etenkin luomuviljelystä kiinnostuneiden kannattaa kuunnella mitä kaikkea Leena on saanut selville, kun on asioita tutkinut.

Laitan tuon juttutuokiomme tähän alas, niin voit katsoa sen siitä. Uskon, että siinä on muutamia ihan hyviä ja ajankohtaisia vinkkejä sinullekin. 😊

KEIJUNMEKKOJEN KASVATUS SIEMENESTÄ – HUOMIONARVOISIA SEIKKOJA

Tuossa videollakin hiukan sivuttiin Leenan kanssa keijunmekkojen kylvöä, mutta katsotaanko sitä vielä hiukan lisää. En nyt sen enempää puutu ihan tuohon peruskylvöjuttuihin, koska ne ovat sinulla varmasti hyvin hallussa, vaan enempi tuon Keijunmekon itsensä ”vaatimuksiin”.

Ensiksi on tärkeintä muistaa, että Keijunmekon siemeniä ei peitetä ja toiseksi, ne on pidettävä tasaisen kosteina koko itämisen ja sirkkalehti ajan. Ja hyvässä valossa.

Eli näin sen teen:

  1. Valmistelen ihan peruskylvöalustan
  2. Kylvän keijunmekon siemenet pintaan
  3. Sumuttelen hienolla sumulla pinnan kosteaksi
  4. Vedän kelmun kylvöastian päälle ja teen siihen pari pientä henkireikää
  5. Laitan kylvöksen valoisaan ja lämpimään ( + 22 – +25)paikkaan.
  6.  Kun kylvös on hyvin itänyt, siirrän sen yhä valoisaan, mutta mielellään + 18 -+20 asteiseen paikkaan
  7. Koulin taimet ajoissa.

Eipä se sen ihmeempää ole. 😊

Miksi sitten omat siemenet usein paljon parempia kuin ostetut? Kyse ei taaskaan ole siitä, että ostosiemenet olisivat jotenkin huonolaatuisia tai muutenkaan. Kyse on ihan niistä keijunmekon siemenissä olevista ”hunnuista”, jotka ovat sen itämisen kannalta elintärkeitä. Se kun siirtää nimenomaan niiden ”huntujen” avulla kosteutta maasta itse siemeneen ja saa siemenen itämään. No nämä hunnut ovat hyvin herkkiä rikkoutumaan ja voit kuvitella kuinka monta kertaa nämä kauppoihin tulleet siemenet ovat jo ihan fyysisesti liikkuneet, niin tosiaan vasten kuin pusseissa, niin eipä nuo hennot hunnut sitä kestä.  Itse kerätyissä siemenissä ne taas yleensä säilyvät täydellisesti, koska niitä ei juurikaan keruun jälkeen siirrellä ennen kuin sitten kun aletaan kylvämään. Siksi myös syksyllä vinkkasinkin, että kannattaa keijunmekon siemenet kerätä talteen. 😉

No jos unohtui tai sinulla ei ole juuri nyt aikaa / tilaa siemenkasvatukselle, niin minulla on sinulle kasvamassa valmiita taimia. Ne valmistuvat tuossa keväällä (huhtikuulla) sitten istutuskuntoon ja lähettelen niitä sitten. Varata voit toki jo nyt. Vaikken niitä toki vielä toimitakkaan, niin varaan kaikki varatut taimet aina sitä mukaa tuonne ”ruutuvihkooni” ja sitten myöhemmin keväällä toimittelen.

 

Valmiit Keijunmekon taimet 5 kpl / 9,95 € ( ovh 12,95) saat varattua siis TÄÄLTÄ

Vaan nyt minä taidan lähteä valmistautumaan tulevaan lumimyräkkään. Ajattelin kantaa pirttiin vähän reilummin takkapuita valmiiksi. Meillä menee usein myös sähköt myrskyillä, joten pitänee vielä katsoa, että otsalampuissa on akut täynnä ja patterilampuissa hyvät patterit sekä muutamat varallekin.  Myös kynttilöitä tarpeeksi ja polttoainetta tuohon varageneraattoriin, millä saan sähköä pakollisiin paikkoihin, jos katkokset alkaa kestämään oikein pitkään.

Niin ja noita runkosuojia on ja hyvä katsella, että ovat tarpeeksi ylhäällä. Ainakin viime yönä oli yksi pitkäkorva jo käynyt hiukan mittailemassa lumen ja runkosuojien suhdetta. Vielä se ei päässyt käsiksi, mutta ei paljon tarvitse enää lunta tulla lisää, kun pitänee korottaa runkosuojia ( tai polkea lunta alemmas). Tosin voihan ne olla myös näin ovelia, kun tämä Kamala Luonnon tapaus. 😉

*******************************
Elämän kauneus on silloin läsnä,
kun avaamme sille silmämme.
 
- tuntematon
*******************************
Elämyksellisen kaunista viikonloppua sinulle hyvä ystäväni
Toivottaa, myrskyyn varautuva
Puutarhurisi
Juha