Perjantaipostini aiheita tänään mm:
- Kosteaa ja lämmintä – nyt EI leikata – miksi?
- Kastelu – nyt ollaan tarkkana. Ei kalenterin, ei tavan vaan olosuhteiden mukaan.
- Punastui viikossa 🍅🍅🍅
- Lämmön vaikutus ulkona – kivimuurin vieressä kasvanut
- Ruokaviraston tiedotus – hävitä muuntogeenisen tomaatin kaikki osat -> suora linkki
- Keijunmekon siemenkodat – ei kiirettä – näin säilytetään
- Puutarhurin ( ei floristin 🤭) kaksi kimppua.
- Kukkahoroskoopissa juhlivat ”suopursut” 5.9- 7.10
- Ihana Kiti ”tanhupallo” Kokkonen on vuoden 2024 Positiivisin Suomalainen.
- Syysistutusjuhlat pääsee käyntiin -> Toimitukset alkavat alkuviikosta ! 🌷🧄🍓
Touhukkaan lämpimiä terveisiä täältä Puutarhalta !
Aamulla kun kasteisen pihamaan poikki kävelin tänne puutarhalle, niin mietin, että tuleekohan tästä taas yksi hellepäivä lisää tälle vuodelle. Eilen taisi mennä rikki koko mittaushistorian ennätys eli 66 päivää. Edellinen ennätys -> 65 päivää oli vuodelta 2002. Ja niin kuin muutama viikko sitten oli puhetta, niin siihen nähden kuinka haasteellinen kesä helteineen ja toisaalta ukkos/sade-kuuroineen on ollut, niin aivan uskomattoman loistavasti on kasvatuksissa onnistuttu. Ja asenteessa vähintään yhtä hyvin. Turhista ei olla valitettu ja hyviä puolia sekä uskoa parempaan on aina löytynyt joka tilanteessa. Taitaa olla meidän puutarhaharrastajien ”perusvika”.😉
Aamut on tosiaan olleet toinen toistaan kauniimpia ja kosteita. Muutamana aamuna oikein ”veriaurinko” on noussut usvaisen pellon takaa ja kyllä se on aina yhtä upeaa luonnontaidetta.
KOSTEUTTA – EI LEIKATA
Aamulla otin myös tämän kuvan peikonpähkinäpensaan lehdillä näkyy hyvin tuon kosteuden määrä. Tipat sen kuin tippuu, vaikkei sadetta ole ollut lainkaan. niin kova tuo usva on. Toisaalta se on hyvä, että kasvit saavat hellepäivän päälle huilahtaa viileissä ja kosteissa öissä.
MUTTA, nyt on se aika, kun saksilla ei leikata mitään puita eikä pensaitakaan. Miksi? No syy on aika helppo, emmehän me halua sienitauteja kasveihimme, eihän? Ja jos kerran metsät pursuaa sieniä nyt kun on lämmintä ja kosteaa, niin kyllä se sienitauti iske avonaiseen leikkuupintaankin nyt herkemmin kuin normaalisti. Joten vaikka jotkut ”kalenteriohjeet” neuvovat mm. luumujen, vaahteroiden, ym. leikkuuta syyskuulle, niin ei uskota kalenteria vaan ihan vallitsevia olosuhteita ja annetaan niiden saksien nyt olla siellä naulassa vaan, eikö vain. Katsotaan sitten kun ilmat viilenevät ja tulee oikea syksy, niin sitten voidaan taas leikellä, jos on tarvetta. Tavan vuoksi ei leikata syksylläkään, sittenkin vain, jos on tarvis. Ollaan sillai sopivasti ”malttavaisia” tämänkin asian suhteen.
KASTELUSTA – PÄIVÄN PITUUDESTA – MAAN LÄMMÖSTÄ
Nämäkin asiat on nyt hyvä ottaa tarkasteluun ajatuksen kera. Etenkin näin syyskuisten heleteiden aikaan. Ja missä tilassa kasvit nyt ovat. Otetaan vaikka esimerkiksi auringonvalo. Sitä on nyt kuin maaliskuulla. Asia, jota ei aina hoksaa, on että kahden viikon kuluttua on syyspäivän tasaus ( 22.9) ja kevätpäivän tasaus oli ( 20.3). Silloin valolla oli suuri merkitys kasvien kiihtyvään kasvuun. Valon määrän lisääntyessä, kasvuvauhti kiihtyi ja niin teki myös kastelun ja ravinnon tarve. Vaan entäs nyt? Vaikka ollaan samoissa valomäärissä, niin ero on siinä, että kasvit eivät nyt kasva, ne vain lähinnä hengittelevät, pysyvät elossa ja varastoivat energiaa talven varalle. Ja nyt kun yöt ovat kostean viileitä, eikä kuivia niin kuin keväällä, niin ero kastelun suhteen on iso. Ihan luonnollista, eikö vain. 🙋♂️
Kastelusta -> Ei siis kastella liikaa, josko ollenkaan. Ja eritoten nyt kun on kuumaa, niin kastellaan ( vastoin sitä yleistä ohjetta) vähän kerrallaan ja tarvittaessa useammin. Mutta ei ”liti” märäksi. Ettei juuret tukehdu ja toisaalta märkä maa kuumenee myös paljon enemmän kuin kuivempi.
Asia tuli eilen puheeksi ja kannoin tavallisen suht kuivarakenteisen multasäkin aurinkoon ja laitoin tänään paistomittarin siihen. Ja katso, multasäkin lämpö nousi iltapäivästä yli 35 asteen. Vaikka oli lähes valkoinen säkki, eikä multa märkää. Voit vain kuvitella, että jos oli märkä multa ja tumma säkki ( tai ei säkkiä olenkaan) niin ei lämpötilat olisi niin korkeat, että ei siinä enää oikein mikään kasva, ei ainakaan iloisesti. Eli kyllä se vain näin syksyllä nämä helteet aiheuttavat pohdintaa ja ennen kaikkea malttia sekä maalaisjärjen käyttöä. sanoi sitten kalenterit mitä vain. 🙏👍
No toki on myös näitä, jotka kasvavat vain kasvamistaan ja tarvitsevat niin vettä kuin voimaakin vielä. Ja sitähän me annetaan, ei tietty liikaa vettä kerralla nytkään, mutta lannoitetta joka kerta tai vähintään joka toinen kerta. Sieltä on nimittäin lannoitevarastot hyvin käytetty ja ilman lisälannoitusta ei jakseta enää kukkia.
PUNASTUI VIIKOSSA
Viimeviikolla oli enempikin puhetta tomaattien kypsyttämisestä sisällä ja kaikesta mikä siihen vaikuttaa. Ja katsopa mitä on viikossa tapahtunut. Aika hyvin kypsyy, eikö vain. 🍅🍅🍅
Tuolta otan nyt siis kypsiä pois käyttöön päivittäin ja tuon terttuineen leikattuja puolikypsiä tilalle kypsymään. Näin kypsiä tomaatteja tulee tasaiseen tahtiin ja aina on rasioissa punaista, joka jouduttaa muiden kypsymistä ( se etyleeni juttu 😉)
LÄMMÖN VAIKUTUS ULKONA – KASVUPAIKALLA SUURI MERKITYS
ämä on vielä ihan pakko näyttää sinulle. Kuinka suuri vaikutus on kasvupaikalla, nimenomaan ulkona. Viimevuonna kuvasin saman paikan ja tuo kuva on tänään otettu. Tuossa on kasvamassa rungollista kirsikka tomaattia 1 taimi, tavallisessa puutarhamultasäkissä ja kanankakkarakeilla lannoitettuna. Siis ihan perusjuttuja, mutta se salaisuus on tuossa kivimuurissa, jota vasten tuo kasvaa. Se on länteen päin ja sen verran paksuista kivistä tehty, että se varastoi lämpöä päivällä ja luovuttaa sitä taas yöllä, pitäen tuon mikroilman ihanteellisena kaiken aikaa. Sama idea, kun aikoinaan aina navetan eteläseinustoilla kasvatettiin tomaatit.
Eli jos sinulla on iso kivi, kiviseinä, muuri tms. niin mieti ihmeessä voisitko hyödyntää sitä tomaattien ja miksei kurkkujen ym. kasvatuksessa ensi vuonna. 👍 Tiedän myös yhden paikan, jossa on korjattu satoa maisseista jo monta viikkoa ja tomaatteja hän kerää samasta paikasta ihan älyttömiä määriä. Nämäkin siis kivimuurin suojassa kasvamassa.
AI NIIN – JOS ET VIELÄ HUOMANNUT, NIIN TÄMMÖINEN VAROITUS JA HÄVITYS KEHOTUS TULI VIIKOLLA RUOKAVIRASTOLTA
Varoitus: Laittomia muuntogeenisen tomaatin siemeniä myynnissä
4. syyskuuta 2024
EU:ssa on ollut harrastelijapuutarhureille suunnatussa Facebook-nettikaupassa myynnissä muuntogeenisen tomaattilajikkeen ’Norfolk Purple Tomato’ siemeniä. Lajike on USAssa kasvatettavaksi ja elintarvikkeeksi hyväksytty tumman purppuran värinen tomaattilajike ja lajikkeen jalostajan mukaan se on ainoa kauttaaltaan niin voimakkaan värinen lajike. Lajikkeelle ei ole haettu lupaa viljelyyn EU:ssa, joten kaikki lajikkeen siemenkauppa tai kasvatus on laitonta EU:ssa.
Jos olet ostanut lajikkeen ’Norfolk Purple Tomato’ siemeniä, pyydämme palauttamaan siemenet myyjälle tai hävittämään siemenet polttamalla tai poltettavaksi menevän sekajätteen joukossa.
Jos sinulla on siemenestä kasvatettuja kasveja tai tomaattisatoa ko. lajikkeesta, pyydämme niinikään hävittämään kasvit edelleen polttamalla tai sekajätteenä.
Hedelmiä ei tule missään nimessä kompostoida tai jättää maahan, koska siemenet voivat itää seuraavana vuonna.
Siemenen myyjän Facebook-sivuilla antamien tietojen mukaan EU-alueella myynnissä olleet muuntogeenisen lajikkeen ’Norfolk Purple Tomato’ siemenet ovat laittomasti itse lisättyä vuoden 2024 satoa. Tällä perusteella on todennäköistä, että siemenet eivät ole levinneet laajasti EU:ssa.
Suora linkki Ruokaviraston sivuille -> TÄSSÄ
Tuota on hyvä jakaa ja kertoa myös muille.
KEIJUNMEKON SIEMENKODAT – ANNETAAN KYPSYÄ
Keijunmekkojen siemenkodat alkavat hiljalleen kypsyä, mutta mitään kiirettä niiden keräämiselle ei ole. Kunhan otetaan pois, ennen kuin talvi tulee. Itse otan ne silloin sitten sisälle kuivumaan mutamaksi viikoksi ja sitten vain paperipussiin. Nimi päälle ja viileään komeroon säilymään. Keväällä sitten kun kylvöaika koittaa, niin avaan nuo kodat ja kylvän siemenet pintaan. Mutta katsotaan näiden kylvöjä sitten taas, kun niiden aika on jonkun kuukauden päästä. 🌱
KAKSI KIMPPUA – ONNISTUU NÄIN AMATÖÖRILTÄKIN
Vaikka en floristi olekaan, niin kotikimppuja on aina kiva tehdä omaksi iloksi.😊💐💐
Tämä syntyi samalla kun kävin katselemassa kukkaniityn elämää. Tuo kukkaniitty on ihan mielettömän ihana, kun siinä on paljon iloa niin pörriäisille kuin itsellekin. Ja tuommoisia kivoja maljakkokimppuja saa aina napattua kuin ohimennen pirtin pöytää koristamaan.
Nämä on taas noita Ljubashan kuivatetuista varsista tehty. Ljubashan varret, kun kääntyy letille huonosti ( on niin jäykkiä), niin viime vuonna keksin, että laitoin ne vain varsineen nippuun , sidoin kiinni ja vein pirttiin sellaisenaan. Siinä ne sai olla koristeena ja sitä mukaa heitin varsia pois, kun käytin sipuleita. On minusta kivempi, kun ihan pelkät sipulit korissa. 😉 niin ja muutamia tuollaisia ”valkosipulikimppuja” olen vienyt tuliaisiksikin ja kovasti on tykätty. On jopa myyntiin kysytty, mutta siihen ei taida ryhtyä. Ljubashoissa kun on niin mukavan lila tuo kynsien värikin, että kun pari kerrosta kuorii pois, niin tulee kynsien muhkeat muodot ja väri mukavasti mukavasti näkyviin. Eikä tarvitse kastelusta huolehtia. 😉🤣🧄
KUKKAHOROSKOOPISSA JUHLIVAT NYT Suopursut 5.9. - 7.10.
Suopursua ei voi olla huomaamatta. Hänen läsnäolonsa vaistoaa jo kaukaa ja hänen persoonansa on yhtä aikaa kiehtova ja uhkaava. Hän kukoistaa haasteellisella kasvupaikallaan ja kohoaa pian sen kiistattomaksi kuninkaalliseksi. Vanhastaan suopursukasvia on käytetty karkottamaan täitä, koita ja rottia. Myös pursuihminen on elementissään taisteltaessa pahaa vastaan. Hän kiiruhtaa hätäavuksi kriisialueille, taistelee eläinoikeuksien puolesta tai pelastaa perjantai-iltaan sammuneita nuoria. Hän myös odottaa runsasta kiitosta vaivoistaan, vaikka kuittaakin sen vähättelyllä. Mukava elämä maljakossa kuihduttaa suopursun nopeasti ja on epämiellyttävää myös ympäristölle. Pieneen tilaan vangittu pursu levittää ympärilleen helvetillisen katkun, joka särkee päätä ja silmiä. Perheessä suopursu määrää tavat. Hän joko nalkuttaa tai antaa ymmärtää, kummin vain, mutta molemmissa lajeissa hän on erittäin lahjakas. Vastalahjaksi hän antaa läheisilleen tinkimättömän tuen ulkomaailmaa vastaan. Perheen on kuitenkin vahdittava, ettei heidän pursunsa vedä itseään liian tiukoille: puuvarsi voi joskus katketa yhtäkkiä ja äänekkäästi.
KITI - VUODEN POSITIIVISIN SUOMALAINEN - IHAN PARAS VALINTA
Minulla oli ilo olla taas tänäkin vuonna valitsemassa vuoden Positiivisinta Suomalaista ja valinta oli nyt kyllä todella helppo ja luonteva. Kiti ”tanhupallo” Kokkonen – ilman muuta. 🥰
Kiti sai palkinnon eilen ja samalla kertoili omasta positiivisuudestaan mm näin.
– Positiivisuus on minulle sitä, että tilanteessa kuin tilanteessa valitsen sen rakentavamman vaihtoehdon.
– Kun tulee synkkiä ajatuksia, ne kannattaa ajatella niin pitkälle kuin pystyy. Kun tarpeeksi pitkälle menee, niin jossain vaiheessa huomaa, että tämähän on ihan turha ajatus, ja se synkkyys hälvenee.
– Isoäitini suhtautuivat elämään joustavasti. Heiltä opin, että kannattaa hyväksyä se mitä tulee vastaan, ja tehdä siinä sitten parhaansa.
– Suhtaudun hyvin vakavasti huumoriin. Pyrin työni kautta vaikuttamaan siihen, että yhteiskunta muuttuisi vähän positiivisempaan suuntaan.
– Jos kaikki suomalaiset opettelisivat ajattelemaan positiivisemmin, meillä olisi vähemmän vastakkainasettelua.
Valintaperusteluissaan Vuoden Positiivisin Suomalainen -palkinnon raati halusi nostaa esiin Kitin Tanhupallo-hahmon kautta tekemän työn lasten hyvinvoinnin puolesta.
– Perheissä on monenlaisia kohtaloita, ja se on osa elämää. Tanhupallon kautta olen pyrkinyt tuomaan esiin, että kaikki saavat rakastaa toisiaan vapaasti, ja saa olla oma itsensä sellaisena kuin on. Tuntuu hyvältä tulla nähdyksi tämän kautta.
Koko ihanan Kitin haastattelun voit lukea TÄÄLTÄ
SYYSISTUTUSTEN JUHLAKAUSI KÄYNNISTYY - TOIMITUKSET ALKAVAT MAANTAINA –
Täällä on tosiaan ollut nyt melkoisen touhukkaita ja aika pitkiäkin päiviä ( mutta mukavia) kun on lajiteltu ja valmisteltu valmiiksi ensiviikon tilauksia. Jos siis mitään ihmeellistä ei tapahdu niin alkuviikosta saadaan kaikki varatut tilaukset lähtemään uusiin koteihin ja sen jälkeen muutaman päivän toimitusajoilla loppu syksy.
Vaan nyt minä lähden jatkamaan noita syyssipulien valmisteluja, niin tämmöisiä kuvia on sitten sinunkin kiva ottaa ensi keväänä, eikö vain! 😊🌺🌷🥰
***************************
Kanna sydäntä,
joka ei koskaan vihaa.
Kanna hymyä,
joka ei koskaan himmene.
Kanna kosketusta,
joka ei koskaan satuta.
❤❤❤❤
******************************
Upeaa viikonloppua sinulle hyvä puutarhaystäväni.
Toivottaa
Puutarhurisi
Juha