Uudenguineanliisan istutus ja hoito-ohjeet

Uudenguineanliisan istutus ja hoito-ohjeet

Uudenguineanliisan istutus ja hoito-ohjeet

Impatiens hawkeri (New Guinea impatiens)
Korkeus: 10-40 cm Istutusväli: 20-30 cm
Kukinta: kesä-elokuu
Kasvupaikka: aurinkoinen / puolivarjoinen / varjo

Yleistä tietoa

Uudenguineanliisa eli sateenkaaripalsami on Uudesta Guineasta löytyvä natiivi lajike. Vaikka kasvi löydettiin jo 1800-luvun loppupuolelta, se sai nimensä vasta 1943. Siitä lähtien se on nopeasti kasvanut todella suosituksi kesäkukaksi ympäri maailmaa.

Istutus

Uudenguineanliisat viihtyvät auringossa, puolivarjossa tai varjoisalla kasvupaikalla. Mitä aurinkoisemmalle kasvupaikalle se istutetaan, sen enemmän vettä se myös tarvitsee. Viihtyy kuitenkin parhaiten valoisassa ja  vettäläpäisevässä kasvualustassa.

Esikasvatettavat taimet on hyvä istuttaa 6-8 cm ruukkuihin taimi,- kylvö,- kookos,- tai kaktusmultaan, ennen amppeleihin istuttamista.

Uudenguineanliisat sopii hyvin yhdisteltäväksi muiden kesäkukkien kanssa. Riippuen lajikkeesta, yhteen 23 cm amppeliin soveltuu istutettavaksi 3-6 taimea. 60 cm parvekelaatikkoon sopii n. 6-8 taimea.

Uudenguinenaliisa on myös hallanarka, joten sitä ei kannata viedä ulos, ennen kuin kelit ovat selkeästi plussan puolella.

Hoito

Uudenguineanliisa ei tarvitse paljoa hoitoa kesän aikana. Sen kuihtuneita kukkia ei tarvitse nyppiä eikä se tarvitse erikoishoitoa.

Runsaan kukinnan ja kasvun saat tasaisella kastelulla ja säännöllisellä lannoituksella.

Talvehtiminen

Uudenguineanliisa ei kestä pakkasta, jonka takia se tuodaan sisälle ennen ensimmäisiä pakkasia. Se voidaan talvehdittaa huoneenlämmössä huonekasvina, mutta silloin suositellaan lisävaloa talveksi. Talven aikana kasvi tarvitsee vähintään kuusi tuntia valoa.

Huonot ja vahingoittuneet versot leikataan.

Kastellaan harvakseltaan, mutta säännöllisesti. Kastele suoraan multaan välttäen lehtien kastelua.

Kun pakkassäät ovat keväällä ohi, totuttele kasvi pikkuhiljaa ulkoilmaan lisäämällä ulkoiluaikaa aina tuplasti (E x 2 sääntö*). Totuttelun aikana laita kasvi aurinkoiseen paikkaan. Multien vaihto voi olla myös suotavaa, kun se on herännyt levostaan.

 

*E x 2 sääntö:

E x 2 eli eilinen kertaa kaksi. Tämä tarkoittaa sitä, että kasvin ulkoiluaika tuplataan aina eilisestä. Jos eilen kasvia oli totuteltu ulos 20min, niin tänään sitä totutellaan 40min. Tällä samalla kaavalla jatketaan aina siihen asti, kun kasvi on tottunut olemaan koko päivän ulkona. Tätä kutsutaan myös kasvin karaistukseksi. HUOM! Tämä sääntö ei kuitenkaan ole ehdollista. Varsinkin Suomessa takatalvi saattaa välillä pahastikin, jonka takia sääolosuhteet pitää ottaa huomioon. Pienet lämmönvaihtelut eivät haittaa, mutta plussakeleistä pakkasen puolelle meneminen voi olla hyvinkin haitallista kasville, varsinkin kesäkukille.