Syyssalvian istutus ja hoito-ohjeet
Salvia greggii
Korkeus: 30-60 cm Istutusväli: 20 cm
Kukinta: elo-lokakuu
Kasvupaikka: aurinkoinen / puolivarjoinen
Yleistä tietoa
Syyssalviat ovat monivuotisia ja erittäin hyvältä tuoksuisia perhosten houkuttelijoita.
Vaikka syyssalviaa myydään monivuotisena, se vaatii talvehtimisen kannalta tiettyjä toimenpiteitä onnistumisen kannalta.
Istutus
Istutetaan aurinkoiseen tai puolivarjoiseen paikkaan. Viihtyy kuitenkin parhaiten aurinkoisella ja lämpimällä kasvupaikalla.
Kasvualusta olisi hyvä olla multava ja vettä läpäisevä.
Esikasvatettavat taimet on hyvä istuttaa 6-8 cm ruukkuihin taimi,- kylvö,- kookos,- tai kaktusmultaan, ennen amppeleihin istuttamista.
Sopii hyvin yhdisteltäväksi muiden kesäkukkien kanssa. Riippuen lajikkeesta, yhteen 23 cm amppeliin/ruukkuun soveltuu istutettavaksi 3-6 taimea. 60 cm parvekelaatikkoon sopii n. 6-8 taimea.
Hoito
Helppohoitoinen. Tasainen kastelu ja lannoitus tärkeää.
Ei siedä liiallista märkyyttä.
Talvehtiminen
Syyssalviaa voidaan talvehdittaa ulkona joko ruukussa tai maahan istutettuna. Syyssalvia ei ole kuitenkaan kovin helposti talvehdittava, vaan menestys on yleensä vaihtelevaa.
Maahan istutettuna penkki on hyvä ojittaa kunnolla, sillä syyssalvia ei kestä talvimärkyyttä.
Versojen leikkaaminen lopetetaan elokuussa. Samalla voit antaa kasville rakeista syyslannoitetta tai kastelulannoitetta syyskuun alkupuolella.
Syyssalvia pitää suojata hyvin talveksi. Kun pakkaset alkavat, niin syyssalvialle on hyvä laittaa suojaksi esim. turvetta ja loppuvuodesta paksu lumikerros.
Ruukkuun istutettuna suojaus pitää tehdä myös huolella, ettei pakkanen pääse vahingoittamaan kasvin juuria ruukun läpi.
Keväällä ennen kasvin kasvuun lähtöä, syyssalvia leikataan maata myöten.
Syyssalvia voidaan myös talvehdittaa sisällä:
Laita kasvi valoisaan paikkaan ennen pakkasten tuloa, jossa lämpötila on noin +10. Voidaan myös talvehdittaa huoneenlämmössä kasvilampun avulla tai viileässä +0-5 asteisessa kellarissa.
Leikkaa huonot ja vioittuneet versot. Kannattaa myös harventaa lehdistöä.
Kastellaan harvakseltaan ja annetaan mullan hiukan kuivahtaa kastelukertojen välillä. Kastele suoraan multaan välttäen lehtien kastelua. Riippuen talvehtimispaikasta, kastelukertojen määrä vaihtelee. Mitä lämpimämpi = sen useammin.
Kevättalvella kasvista voi leikata uusia pistokkaita. Pistokkaat juurtuvat nopeasti lämpimässä ja kosteassa.