Punahatun istutus ja hoito-ohjeet

Punahatun istutus ja hoito-ohjeet

Punahatun istutus ja hoito-ohjeet

Echinacea
Korkeus: 50-100 cm Istutusväli: 30-40 cm
Kukinta: heinä-syyskuu (riippuu lajikkeesta)
Kasvupaikka: aurinkoinen / puolivarjoinen

Yleistä tietoa

Kaunopunahattu eli punahattu tai auringonhattu – perinnekasvi puutarhasta toiseen. Hyvä leikko- ja kuivakukkana sekä loistava perhostenhoukuttelija.

Pohjois-Amerikan kaakkois- ja keskiosien preerioilta ja aukeilta ylängöiltä kotoisin oleva monivuotinen yrttikasvi. Pohjois-Amerikan intiaanit käyttivät auringonhattua monenlaisten vaivojen hoidossa.

Euroopassa sitä viljellään rohto- ja koristekasvina ja menestyy hyvin myös Etelä- ja Keski-Suomessa. Suomessa kaunopunahattu luokitellaan lääkekasviksi.

Istutus

Istutetaan aurinkoiselle tai puolivarjoiselle paikalle.

Viihtyy parhaiten aurinkoisella ja lämpimällä kasvupaikalla, läpäisevässä, runsasravinteisessa ja syvämultaisessa maassa.

Maahan istuttaessa kannattaa istuttaa hyvin ojitettuun tai viettävälle paikalle, koska punahattu ei kestä talvimärkyyttä.

Esikasvatettavat taimet on hyvä istuttaa 6-8 cm ruukkuihin taimi,- kylvö,- kookos,- tai kaktusmultaan, ennen amppeliin/isompaan ruukkuun istuttamista.

Hoito

Tasainen kastelu ja lannoitus tärkeää.

Talvehtiminen

Talvehtii ulkona, mutta ei siedä talvimärkyyttä. Maahan istuttaessa kannattaa istuttaa hyvin ojitettuun tai viettävälle paikalle.

Vähälumisina talvina talvisuojaus tarpeellinen.