Parsa (Asparagus officinalis)
Istutus- ja hoito-ohjeet juurakkona istutettavalle parsalle
Suomessa viljellään yleisimmin vihreää parsaa, mutta parsaa voidaan kasvattaa myös valkoisena. Parsaa voidaan kasvattaa koko Suomessa, pohjoisessa satokausi jää kuitenkin etelän satokautta lyhyemmäksi. Hyvin hoidettu parsa antaa satoa jopa kymmeniä vuosia ja siksi sen kasvupaikka kannattaa valita huolella. Parsa on näyttävä myös koristekasvina. Parsan lehdistö ja marjat eivät ole syömäkelpoisia.
Parsan istutus
- Parsat istutetaan juurakkoina keväällä aurinkoiselle ja suojaiselle kasvupaikalle maan lämmettyä joko tasamaalle tai lavaan.
- Parsat viihtyvät parhaiten kuohkeassa, sekä vettä pidättävässä että läpäisevässä maassa. Hietamaa on parsalle paras kasvualusta. Kasvualustan tulee olla syvä, vähintään 50 cm.
- Parsan juurakot eivät pidä seisovasta vedestä ja märkyydestä.
- Parsan taimiväli on 20 - 40 cm, riviväli 80 - 150 cm.
- Monivuotiset rikkaruohot poistetaan huolella ja maa muokataan syvältä.
- Käännä kasvualustan sekaan maanmuokkauksen yhteydessä kompostia, kompostoitua lantaa tai täyslannoitetta ja sekoita mukaan kalkkia. Ihanteellinen pH on 6,5 -7. Kompostin levittämistä parsan tyvelle tulee välttää, verso saattaa vaurioitua liian voimakkaassa kompostissa.
- Liota lepotilaisia juurakoita pari tuntia vedessä ennen istutusta.
Juurakot istutetaan mahdollisimman pian niiden saavuttua. Jos niitä joudutaan varastoimaan, voidaan niitä säilyttää muutama päivä viileässä varastossa, huolehtien, ettei juurakko pääse kuivamaan. Estääkseen juurakoiden kuivumista, voidaan niitä sumutella parin päivän välein.
© Kuvat: Hanne Kinnunen – Parsaa omasta pihasta -kirja
Parsan hoito
- Muista säännöllinen kastelu etenkin juurtumisvaiheessa, kalkitus ja rikkakasvien kitkeminen. Veden puute voi näkyä nuorten versojen lakastumisena. Rikat kitketään käsin.
- Lannoita juhannuksen jälkeen kompostilla, kompostoidulla lannalla tai täyslannoitteella ohjeen mukaan. Lannoitus vasta sadonkorjuun jälkeen.
Parsan sadonkorjuu
- Parsan satoaika on touko-kesäkuussa. Satoa voidaan aikaistaa käyttämällä kasvuharsoa kasvuston päällä. Harso poistetaan, kun versot nousevat näkyville.
- Paras sadonkorjuuajankohta on aikaisin aamulla, jolloin parsat ovat viileämpiä ja nestejännitys korkeimmillaan
- Älä kerää satoa istutusvuonna, vaan anna parsan vahvistua istutusvuosi.
- Kerää ensimmäisenä keräysvuotena satoa vain 1-2 viikkoa, seuraavana vuonna voit korjata satoa kolmisen viikkoa ja sitä seuraavana jopa kuukauden.
- Vihreä parsa leikataan terävällä veitsellä 15-20 cm korkuisena muutama sentti maanpinnan alapuolelta tai yläpuolelta, kun se on vielä nuppuinen. Verson voi myös katkaista käsin, jolloin se katkeaa puutuneen kohdan yläpuolelta.
- Valkoinen parsa leikataan, kun versot pilkistävät maasta. Verso katkaistaan veitsellä varovasti noin 20 cm syvyydeltä harjun sisältä. Harju korjataan sadonkorjuun jälkeen.
- Satoa korjataan 1-3 vuorokauden välein. Kuumimpina päivinä, jolloin kasvu on reipasta, satoa voidaan kerätä jopa 2 kertaa päivässä. Liian pitkään jatkunut sadonkorjuu heikentää parsaa.
- Anna kasvuston tuleentua rauhassa syksyllä ja leikkaa se alas vasta, kun kasvusto on kellastunut.
Parsan säilytys
- Mikäli parsoja ei käytetä välittömästi sadonkorjuun jälkeen, voi niitä säilyttää jääkaapissa muutaman päivän ajan. Pidä parsat vesilasissa, tällöin ne pysyvät tuoreena.
- Parsat säilyvät hyvänä maksimissaan viikon verran.
- Parsat kestävät myös pakastuksen; ryöppää tai höyrytä ne nopeasti, jäähdytä ja pakasta. Näin niiden väri pysyy vihreänä.
Parsan käyttö
- Parsat käytetään mahdollisimman nopeasti keruun jälkeen. Vihreää, tuoretta parsaa ei ole välttämätöntä kuoria, mutta voit kuoria ne nupusta lähtien ohuesti kuorimaveitsellä. Valkoiset parsat kuoritaan aina ennen käyttöä. Mikäli parsat ovat olleet säilytyksessä, katkaise tyveltä pois kuiva kanta.
- Parsat keitetään mieluiten niputettuna pystyasennossa. Parsoja voi myös grillata, höyryttää ja paahtaa pannulla tai uunissa. Ne tarjoillaan esim. Hollandaise-kastikkeen tai sitruunaisen voisulan kera. Parsat sopivat hyvin esim. risottoihin.
- Kesän aikana kasvavan kasvuston lehdistöä voidaan käyttää leikkovihreänä kukkakimpuissa.