Miljoonakellon istutus ja hoito-ohjeet

Miljoonakellon istutus ja hoito-ohjeet

Miljoonakellon istutus ja hoito-ohjeet

Calibrachoa
Korkeus: 15-30 cm Istutusväli: 15-20 cm
Kukinta: kesä-syyskuu
Kasvupaikka: aurinkoinen / puolivarjoinen

Yleistä tietoa ja historiaa

Miljoonakellot ovat helppohoitoisia, runsaasti kukkivia eikä niitä tarvitse nyppiä tai suojata sateelta.

Miljoonakellot kuuluvat calibrachoa sukuun, jonka alkuperäiset lajikkeet ovat kotoisin Etelä-Amerikasta, Brasilian, Perun ja Chilen seuduilta. Calibrachoa-suku on nimetty  1800-luvulla eläneen meksikolaisen botanistin Antonio de la Cal y Brachon mukaan. Miljoonakello on yksi helpoimmista ja kauneimmista kasvatettavista kesäkukista. Erilaisia värejä on runsaasti. Lisäksi miljoonakellot ovat itsepuhdistuvia, joten ne pudottavat haalistuneet ja kuihtuneet kukkansa. Miljoonakelloa ei tarvitse siis nyppiä. Ne eivät myöskään ole hallanarkoja karaistuttuaan kesän aikana.  Ne kaunistavat puutarhaasi pitkälle syksyyn kestäen jopa pientä pakkasta. 


Istutus

Miljoonakellot viihtyvät parhaiten auringossa. Miljoonakellojen kukinta on runsasta sekä se kukkii läpi kesän

Esikasvatettavat taimet on hyvä istuttaa 6-8 cm ruukkuihin taimi,- kylvö,- kookos,- tai kaktusmultaan, ennen amppeleihin istuttamista.

Miljoonakello sopii hyvin yhdisteltäväksi muiden kesäkukkien kanssa. Riippuen lajikkeesta, yhteen 23 cm amppeliin soveltuu istutettavaksi 3-6 taimea. 60 cm parvekelaatikkoon sopii n. 6-8 taimea.

Hoito

Miljoonakellot eivät tarvitse istutuksien jälkeen paljoakaan hoitoa. Ne kestävät hyvin erilaisia sääolosuhteita.

Miljoonakelloa voidaan latvoa tarpeen mukaan. Kuihtuneita kukkia ei tarvitse poistaa.

Oikea istutuspaikka, tasainen kastelu ja lannoitus ovat runsaskukkaisten miljoonakellojen salaisuus.

 

Talvehtiminen

Petunioiden tapaan miljoonakellojen talvehtiminen on hiukan haastavampaa, muttei mahdotonta.

 

Tuo miljoonakellot sisälle ennen ensimmäisiä pakkaspäiviä. Laita miljoonakello valoisaan paikkaan, jossa lämpötila on noin +10-15 astetta (optimi on +13-15).

Leikkaa miljoonakellon versot noin 10 senttisiksi, jättäen muutama lehti verson yläosaan. Tämä edesauttaa kevään uutta kasvua.

Kastele säännöllisesti, mutta anna mullan hiukan kuivahtaa kastelukertojen välillä. Kastele suoraan multaan välttäen lehtien kastelua.

Kun pakkassäät ovat keväällä ohi, totuttele miljoonakello pikkuhiljaa ulkoilmaan. Totuttelun aikana laita miljoonakello aurinkoiseen paikkaan. Multien vaihto voi olla myös suotavaa, kun miljoonakello on herännyt levostaan.