Mansikkamaan perustaminen
Mansikkamaan perustaminen kotipuutarhaan on erinomainen tapa nauttia tuoreista marjoista kesäisin. Suomen ilmasto on erittäin suotuisa mansikoiden kasvatukselle, ihan pohjoisinta lappia lukuun ottamatta.
Tältä sivulta löydyt kattavat ja selkeät ohjeet mansikkamaan perustamiseen ja hoitoon. Lopussa on vielä lyhyt yhteenveto ja ideakuvia.
1. Paikan Valinta
- Aurinkoinen sijainti: Mansikat tarvitsevat runsaasti aurinkoa, vähintään 6-8 tuntia päivässä.
- Hyvä vedenpoisto: Vältä matalia, vetisiä alueita, koska mansikat eivät siedäseisovaa vettä. Tämä on hyvin tärkeä huomioida perustamisessa!
- Maan muotoilu ennen taimien istutusta. Laita multaa hieman enemmän siihen kohtaan mihin taimet tulevat, ja tiivistä. Näin saat muusta ympäristöstä hieman kohollaan olevan istutusalueen.
- Tuuli: Ilmava kasvupaikka on hyvä, jotta kasvusto kuivuu sateiden ja kosteiden öiden jälkeen mahdollisimman hyvin. Täysin tuuleton paikka lisää kasvitautien vaaraa, etenkin lamoavilla ja tiheäkasvuisilla lajikkeilla. Jatkuvasti koville tuulille altis paikka ei myöskään ole hyvä.
2. Maaperän Valmistelu
- Maaperätyyppi: Mansikat viihtyvät parhaiten kevyessä, hiekkapitoisessa multamaassa, joka on hyvin ojitettu. Säkkimullat ovat varma valinta esim. Biolanin Istutusmulta tai Kekkilän luonnonmukaista puutarhamultaa.
- pH-arvo: Optimaalinen pH on 5,8- 6.5. Kaupallisen mullan pH-arvo on mansikoille sopiva, sitä ei tarvitse säätää. Tavalliseen puutarhamultaan voit lisätä hyvin vähän kalkkia. Oman kompostin mullan pH-arvo on myös mansikoille sopiva.
- Lannoitus: Kaupallista multaa ei tarvitse lannoittaa istutusvaiheessa. Omaan puutarhamultaan voi lisätä puutarhan yleislannoitetta. Jos istutat taimet loppukesällä, voi lannoitteessa olla myös vähän typpeä. Keväällä voit antaa hieman puutarhan yleislannoitetta, mutta älä lisää kanankakkaa tai hevosenlantaa. Niiden typpipitoisuus on taimille liian korkea.
- Älä perusta mansikkamaata alueelle, josta olet poistanut nurmikon tai jossa on kasvanut perunaa. Jos haluat uudistaa mansikkamaan, niin kasvata siinä 2-3 vuotta esimerkiksi vihanneksia, kaalit, herne ja pavut ovat hyviä väliviljelykasveja.
- Monivuotiset rikkakasvit on hyvä poistaa mahdollisimman tarkasti.
JOS PERUSTAT MANSIKKAMAAN KASVILAVAAN;
- Laita riittävän paksu multakerros ihan lavan reunoja myöden. Tiivistä huolella.
- Älä laita lavan pohjalle mitään muuta kuin uutta multaa. Pahvi, muoviset ”kankaat” ja lahoavat risut estävät hyvän maayhteyden ja taimet kärsivät kuivuudesta kuumana kesänä.
- älä laita mullan päälle mansikkakangasta tai muuta muovista katetta. Pienet taimet eivät tarvitse katetta. Kastelu on helpompaa eikä ole vaarana muurahaisten tulo tai kotiloiden saapuminen.
- Laita olki- tai hamppukate vasta sitten, kun raakileet alkavat kasvaa.
3. Mansikan Taimet
- Lajikevalinta: Valitse paikallisiin olosuhteisiin sopivia lajikkeita. Samoin käyttötarkoituksen mukaan, vaikka useampiakin.
- Taimien hankinta: Osta terveitä, hyvälaatuisia taimia luotettavilta taimitarhoilta.
- Kotimaiset tervetaimet ovat kaikkein varmin valinta turvata hyvä kasvu ja sato.
4. Istutuksen Vaiheet
- Ajoitus: Paras aika istuttaa mansikoita on keväällä, heti kun maa on muokattavissa, tai syksyllä ennen lumien tuloa. Vastoin yleistä käsitystä, taimien ei tarvitse juurtua vielä syksyllä maahan. Taimia tekevillä taimistoillakin taimet viettävät talvet kennoissa, hiekkapedin päällä, lumien alla. Paakkutaimia voi istuttaa keväästä syksyyn.
- Riviväli ja taimiväli: Rivien väliin kannattaa jättää noin 70-90 cm ja taimien väliin noin 30-40 cm.
- Istutussyvyys: Istuta avojuuriset taimet siten, että juuret peittyvät, mutta kasvupiste (kruunu) jää maanpinnan tasolle. (katso kuva alempaa) ja ruukkutaimet samaan syvyyteen paakun pinnan kanssa.
- Kastelu: Kastele taimet hyvin istutuksen yhteydessä ja varmista ensimmäisten kastelujen jälkeen vielä taimien istutussyvyys ja korjaa jos tarvetta.
- Katteet: Pienet taimet eivät aluksi tarvitse mitään katetta. Kastelu on helpompaa eikä kate houkuttele muurahaisia eikä lehtokotiloita.
- Kun taimet ja raakileet kasvavat, voit levittää olki- tai hamppukatteen. Jos käytät sahanpurua, älä laita taimien läheisyyteen, vaan ainoastaan rivien väleihin. Älä laita katetta liian paksulti, koska kosteana pysyvä kate homehduttaa marjat helposti. Poista katteet syksyllä.
5. Hoitotoimet
- Keväällä, lumien sulettua, leikataan kuolleet ja kuivat lehdet pois varovasti, jotta kasvupiste ei vaurioidu.
- Jos kasvatat mansikoita kasvilavassa, huomioi se, että lavan multa kuivahtaa ja kuumenee nopeammin kuin avomaan multa. Kastele huolella, mutta ei keskellä aurinkoista päivää.
- Kastelu: Pidä maa tasaisen kosteana, erityisesti kukinnan ja marjojen muodostumisen aikana. Vältä liiallista kastelua.
- Kitkeminen: Mansikan juuret ovat hyvin pinnassa, joten poista rikkaruohot säännöllisesti, jotta ne eivät kilpaile ravinteista.
- Lannoitus: Lannoita kasveja keväällä ja mahdollisesti uudelleen satokauden aikana. Vältä liiallista typpi ( N) lannoitusta, muutoin kasvustosta tulee rehevä, mutta ei marjaisa. Syyslannoite on tärkeää antaa heinäkuun lopulla / elokuussa. Se auttaa taimia talvehtimaan ja tuottamaan enemmän kukkasilmuja syksyllä, joka takaa paremman sadon seuraavana vuonna. Yleisesti mansikkaa lannoituksessa voi ajatella niin, että annetaan kokonaislannoitemäärästä 1/3 osaa keväällä ( marjalannoitetta ) ja 2/3 osaa sadonkorjuun jälkeen syyslannoitetta.
- Sadonkorjuun jälkeen: Sadonkorjuun jälkeen poistetaan rönsyt ( näistä voit myös juurruttaa lisää taimia) ja harvennetaan mahdollisesti liian tiheää kasvustoa, harmaa homeen välttämiseksi.
6. Taimien Suojaaminen
- Hallaharso: Käytä hallaharsoa alkukeväällä ja myöhäissyksyllä suojaamaan taimia kylmältä. Harson käyttö keväällä aikaistuttaa satoa, mutta se on muistettava nostaa pois kasvuston päältä päivisin kukinnon alettua, jotta pölyttäjät pääsevät pölyttämään kukat.
- Linnunverkko: Suojaa kypsyvät marjat linnuilta verkolla.
7. Talvisuojaus
- Erillistä talvisuojausta ei tarvitse tehdä, jos penkit on perustettu oikein, hyvällä paikkailla ja talvenkestävillä lajikkeilla. HUOM! Mansikan suurin vihollinen oli se märkä maa! Vältetään siis jäykkiä savimaita ja painanteita.
8. Uudistaminen
- Kierrätys: Uudista mansikkamaa noin 3-4 vuoden välein, koska mansikat alkavat menettää satopotentiaaliaan. Voit ottaa rönsyistä uusia taimia.
9. Tuholaisten tarkkailu ja torjunta
- Torjunta-aineita ei mansikoille kannatta ruiskuttaa, koska ne tuhoavat myös kukissa vierailevat pölyttäjät. Mansikan sato voi olla jopa 20% suurempi, kun kukissa on vieraillut pölyttäjiä. Mansikka on itsepölyttyvä, mutta hyötyy erittäin paljon ristiinpölytyksestä eli siitepölyä siirtyy kukasta toiseen.
- Mansikan lehtiä voi vikuuttaa mansikkanälvikäs, Pohjois-Suomessa hillanälvikäs. Kun huomaat ensimmäiset lehtivioitukset, laita joku astia taimien alle ja ravistele kovakuoriaiset ja toukat astiaan.
- Marjoista voi tulla epämuotoisia, jos peltoluteet ovat olleet imemässä nestettä raakileen pinnasta. Luteita voi pyydystää haavin avulla.
Yhteenveto
1. Valitse aurinkoinen ja hyvin ojitettu paikka.
2. Valmistele maaperä huolellisesti
3. Istuta laadukkaat tervetaimet oikeaan syvyyteen ja etäisyyteen.
4. Huolehdi kastelusta, kitkemisestä ja lannoituksesta.
5. Suojaa taimet kylmältä ja linnuilta.
6. Uudista mansikkamaa säännöllisesti.
Muut kasvatusmahdollisuudet. Mansikkaa voi toki kasvattaa myös ruukuissa, amppeleissa, säkeissä jne. noita edellä mainittuja ohjeita vain soveltaen. Niissä myös tuo liikakastelun vaara on pienempi, kun ne kastellaan pääsääntöisesti itse ja talveksi ne joko suojataan tai viedään erilliseen tilaan talvehtimaan.
Kuvia:
1. Oikea istutussyvyys:
2. Laudoista perustettu penkki, johon on helppo kiinnittää niin rastasverkot kuin hallaharsot. Sama idea toimii esim. lavakaulusviljelyssä. Huom. Älä käytä ns. kyllästettyjä lautoja vaan esim. lehtikuusta joka kestää maassa tavallista lautaa paremmin.
Kuva: Tervetaimituotantoa Peuraniemen taimitarhalla Kajaanissa